Парите се за трошење или за „под перница“?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.831
Поени од реакции
50.096
У последен период ми се врти идеја да си купам,машки прстен,ми изгледа кул,
Кул е ако си матурант од источна Македонија

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Имаше некаде некое правило дека барем 20% од примањата на месечно ниво треба да одат на штедна книшка. Меѓутоа ова правило се однесуваше по се изгледа за држави каде минималните примања по глава на жител се доволни да ги задоволат основните потреби.

Плата од двеста евра е смешно да се штеди. Еве да речеме дека на крај месец успевате да остварите заштеда од 20% на тие 200 евра примања. Тоа ви е некаде околу илјадарка, што е смешно а во дадениве економски прилики и неприлики во државава скоро и невозможно, сем ако живеете на леб и маргарин цел месец. Но така се губи и поентата на штедењето, затоа што под штедење (бар по мене) се подразбира вишокот пари кој што ќе ви остане на крајот од месецот, откако ќе ги задоволите минималните животни потреби кои што значат достоинствен живот.

Што води до заклучок дека: ако сте на минималец не вреди да се штеди, тоа не е штедење туку е кратење на базични животни потреби.
Ако остварувате приходи кои што во зависност од вашиот животен стил во целост ги покриваат вашите базични животни потреби, во тој случај мудро е нешто да се тргне и на страна.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Со нашиве плати шо сакаш прави исти кур е.[DOUBLEPOST=1538089459][/DOUBLEPOST]
За инвестиција, ако си паметен.
Кај да инвестирам со платава од 250е да играм на сигурно фиксови или да пробам со мал влог на апаратите?

Kajgana Shop

На врв Bottom