Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
26 јануари 2010
Мислења
119
Поени од реакции
7
на колку километри му прајте редовен сервис на миленикот ?

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
дечки ве молам за мислење. имам опција да земам бајк на старо. GT avalanche 1.0 (2009), deore oprema, predna suspenzija RockShox Judy 3, kocnici v brake ( nema diskovi). бајкот е многу малце возен (од познат чоек ми е), 15000-16000 мкд би ме чинел, плус уште 1000-2000 мкд за комплет редовен сервис со подмачкување на предна суспензија. значи ќе ми искочи макс.300еур. Дали да одам со оваа опција или да купуем нов бајк, максимум до 400 еур, кој нема да ја имаа оваа рамка и опрема.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
дечки ве молам за мислење. имам опција да земам бајк на старо. GT avalanche 1.0 (2009), deore oprema, predna suspenzija RockShox Judy 3, kocnici v brake ( nema diskovi). бајкот е многу малце возен (од познат чоек ми е), 15000-16000 мкд би ме чинел, плус уште 1000-2000 мкд за комплет редовен сервис со подмачкување на предна суспензија. значи ќе ми искочи макс.300еур. Дали да одам со оваа опција или да купуем нов бајк, максимум до 400 еур, кој нема да ја имаа оваа рамка и опрема.
Не е лошо да ставиш слики од точакот за убаво да се види за што зборуваш. :)

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
zocc, od tocakot nemam fotki, ama e nevozen (vozen na kej, vodno ne, downhill ic ne e vozen), epten socuvan, da ne recam ko nov, so toa sto sekako 4 godini e stoen.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Мој предлог е доколку ти се центар лок систем да ги замениш за Шимано рт-79

или сличен модел од рт серијата.
Ај разбирам овие дискови да ги возиш со Shimano XT или XTR кочници, но 3000 - 3500 ден. (по парче) да плати само за да не му свират кочниците, тоа е лудост. За приближна на таа сума има комплет (предна + задна) солидни хидро Shimano или Avid кочници, заедно со ротори. :)
--- надополнето: 5 мај 2013 во 23:49 ---
zocc, od tocakot nemam fotki, ama e nevozen (vozen na kej, vodno ne, downhill ic ne e vozen), epten socuvan, da ne recam ko nov, so toa sto sekako 4 godini e stoen.
Претпоставував дека е постар модел заради амортизерот Judy 3. Не знам што да ти кажам, ти си знаеш најдобро во каква состојба е. Викаш 18000 ден. со сервисот заедно, но за плус 100 ЕУР имаш нов GT Aggressor 2.0. :)

Член од
2 јануари 2012
Мислења
603
Поени од реакции
146
Еден тип го продава велосипедов за 180 евра

+ тоа сега имал сменето кочници со дискови.. Вреди или не ???

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
е да, ама агресор е послаба класа од авеланш рам, плус тој агресорот има најмизерни менувачи tourney, предна суспензија suntour без lock out чинам, а кочниците незнам какви се, сигурно ќњ чкрипат и ќе ги штелувам 3 пати месечно. :) опремата е мизерија.​

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
е да, ама агресор е послаба класа од авеланш рам, плус тој агресорот има најмизерни менувачи tourney, предна суспензија suntour без lock out чинам, а кочниците незнам какви се, сигурно ќњ чкрипат и ќе ги штелувам 3 пати месечно. :) опремата е мизерија.
Не дека не, во право си за деловите, но сепак овој е нов. Плус како што викаш на другар ти дека е стоен 4 години сигурно и нови гуми ќе ти требаат. :)

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
Еден тип го продава велосипедов за 180 евра

+ тоа сега имал сменето кочници со дискови.. Вреди или не ???
бајков е од 2000год, квалитетна марка, глеам мењал доста на него. зависи у каква состојба му се амортизерите, поготово задниот бидејќи мн може да чини.

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
е браос, токму на тоа мислев, ама глеам сите тука даунхил го викаат, па и ја.
иначе планирам, да го спуштам по водно офроуд. мислам дека ок ќе биде за тоа. а за гуми, не плаќам, ќе добијам нови.:) искрено ги утепав од листање нашиве дуќани за точаци, и ги проверуем дел по дел, ќумур опрема дури и овие попознативе марки. а најбитно ми е добар мењач, кочница, вилушка и рам.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Ај разбирам овие дискови да ги возиш со Shimano XT или XTR кочници, но 3000 - 3500 ден. (по парче) да плати само за да не му свират кочниците, тоа е лудост. За приближна на таа сума има комплет (предна + задна) солидни хидро Shimano или Avid кочници, заедно со ротори. :)
--- надополнето: 5 мај 2013 во 23:49 ---

Претпоставував дека е постар модел заради амортизерот Judy 3. Не знам што да ти кажам, ти си знаеш најдобро во каква состојба е. Викаш 18000 ден. со сервисот заедно, но за плус 100 ЕУР имаш нов GT Aggressor 2.0. :)
Незнам колку се овде.јас ги гледав во Швајцарија и беа околу 22 евра.што е сепак исплатливо според мене.Не ги земав само поради тоа што требаше и нови главини и нормално преплетување.А ретко некој во скопјево да преплете бандаж,и тој на крај да биде прав,особено ако е и со дискови.Поради тоа и се откажав.

hnv

Член од
14 ноември 2010
Мислења
91
Поени од реакции
14
Хаха, повеќето тука зборат за даунхил а мислат на обичен offroad/XC спуст. :)
Нека го прашаат малце Чикчко Гугл што е тоа DOWNHILL и каков точак треба за тоа :)

Член од
2 мај 2013
Мислења
37
Поени од реакции
5
у право сте за даунхилов, него шо викате за GT avalanche 1.0, реално сега глеам и по огласи стари точаци за 200-300.еур некако тапа понуда.

Kajgana Shop

На врв Bottom