Омо-Илинден возобновена во Бугарија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
Струмикс напиша:
Ај убеди ме од непристрастен извор дека е така?
Ај објасни ми го теророт врз оние кои се потпишале и што им нуделе од полицијата да потпишат, откога списокот дошол пред надлежните? У бај Тошо у времето немало такви репресии, ако се изземе она со големата преселба на Турците `85-`86?
Ние нафта пиеме?
А тија които са подписали други хора, без тјахното знание и с'гласие..ако тебе некој те подпише, че искаш да станеш член на некаква партија, а ти не знаеш за това..И тија които са с'бирали данни за чужди матични номера, имена и адреси чрез незаконен дост'п до базата данни на дан'чната служба ?

Това е нај-малкото незаконно.

с'гласен ли си ?

Член од
12 февруари 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Гледаш Partenka како полека, полека си се фаќате... Стразбур ви го опна еднаш, и пак ќе ви го опне, во вид на пресуди кои покажуваат дека бугарија не ги почитува човековите права, се правите мутави дека не дозволувате партии на национална основа, а турците имаат таква (значи преседан) и од тој преседан излегува дека имате двојни аршини во примената на сопствените закони...
Од друга страна, кога треба да се регистрира ОМО Илинден, се менуваат закони и се покачува цензусот за потребни членови за формирање партија, кое нешто јасно индицира која е целта на Бугарската држава... Туку слушам, во Стразбур пристигнале многу од оние од мене споменатите документи од фашизоиден тип со кои полицијата ги малтретирала ОМО-вци а? Изсточникот наскоро ќе ве удри по главата.
Струмикс
Страстбург онзи ден е отс'дил че всичко е наред и си в'рви законова процедура.Другото което е че никак'в закон не е бил променјан заради ОМО Илинден!Причината за завишаване критериите при регистрација н партија нјамат ништо обшто с ОМО Илинден.Просто в един момент имашерегистрирани над 300!!! партии,което е ненормално и поради това се в'ведоха изискванијата за 5000 гласа и нјакои други.Што се отнасја до това к'де е по голјама политическата свобода,милсја да игнорираме моето и твоето мнение като пристрастни и да видим какво се казва в докладите на други институции като Д'ржавнија департамент на САД.А там с'всем неедозначно Б'лгарија е много преди Македонија.Нјама нито един документ или доклад на независима институција к'дето да определја политическата свобода в Македонија като по голјамав сравнение с Б'лгарија

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Гагаузов, еднаш реков: ДОКАЖИ МИ ОД НЕПРИСТРАСЕН ИЗВОР!
Партенка:
Не ми врти муабетот округло, па на ќоше! Конкретно: Стразбур не го рече тоа така како што го прикажуваш! Малце поинаку е.

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Партенка:
Не ми врти муабетот округло, па на ќоше! Конкретно: Стразбур не го рече тоа така како што го прикажуваш! Малце поинаку е.
Драг Струмикс, дали ќе може да цитираш пресудите на судот во Стразбур, поврзани со етничките Македонци во Бугариjа? Да видиме од изворот што поточно рекол судот. Тие се достапни на нет. Благодарам!

Малце помошт од мене во врска со "вистинските барања на европските институции". Еве jа одлуката на Комитетот на министри на Советот на Европа:

* * *
987th DH meeting – 14 February 2007
Section 4.2

Decisions

The Deputies,
1. took note of the commitment of the Bulgarian authorities to ensure without delay full compliance with the judgments of the Court, with a view to preventing any further similar violations of the freedom of association and assembly of the applicant organisations and their members;
2. invited the Bulgarian authorities to continue to keep the Committee of Ministers informed of the progress made in the adoption and implementation of the general measures required, in particular those concerning local authorities and the police;
3. also invited the Bulgarian authorities to continue to keep the Committee of Ministers informed of the applicants’ current situation and took note in this context of the document CM/Inf/DH(2007)8 presented by the Secretariat to the Committee on the issue of individual measures in the case of UMO Ilinden – Pirin and others and decided to declassify it;
4. decided to resume consideration of all the measures necessary for the implementation of these judgments at their 992nd meeting (3-4 April 2007) (DH) in the light of information to be provided, in particular on the development of the registration proceedings of UMO Ilinden – Pirin as a political party.

- 4 cases against Bulgaria
59489/00 United Macedonian Organisation Ilinden - Pirin and others, judgment of 20/10/2005, final on 20/01/2006
59491/00 United Macedonian Organisation Ilinden and others, judgment of 19/01/2006, final on 19/04/2006
44079/98 United Macedonian Organisation Ilinden and Ivanov, judgment of 20/10/2005, final on 15/02/2006
46336/99 Ivanov and others, judgment of 24/11/2005, final on 24/02/2006

https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?Ref=CM/Del/Dec(2007)987&Sector=secCM&Language=lanEnglish&Ver=prov&BackColorInternet=9999CC&BackColorIntranet=FFBB55&BackColorLogged=FFAC75

Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
Струмикс напиша:
Партенка:
непристистратен извор...в прис'дата от Страсбург пише, че влијанието на омовците е незначително, пише го черно на бело и го има на интернет. в македонските медии не го пише, кријат го от вас..имаш ли в'зрженија относно извора ?

Ти ако верно си от Струмица, веројатно си најасно с това и се правиш на луд за да си изкараш парите като модератор тука.

Непристастен извор - целија нормален и демократичен свет е приел б'лгарските избори и пописи за демократични и честни, без нито една забележка. Като на избори за ОМО през 1999 г са гласували 800 души, значи толку. Нема повече...С'гласен ли си ?

А като вашите контролирани и цензурирани медии го кријат, значи Р Македонија е д'ржва с ограничена демокрација и частично свободни медии..

Имаш ли нешто против...800 гласа на честни и свободни избори значи 800, а не 80 000 примерно..незначително влијание и това не е тајна за онија от Страсбург, а би требвало и за тебе да не е тајна, ти си на 20 км от границата

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ела ти во Струмица наречи ги луѓето Бугари, па види како ќе си поминеш.
А, околу вашата демократија не ми се дискутира, се додека не признаете македонско малцинство, и не им ги дозволите сите оние права кои треба да ги имаат како такво.

Член од
11 декември 2005
Мислења
314
Поени од реакции
1
deneska bas se pogodi praev muabet so eden rodnina od avstralija i zboruvavme za toa deka grcite malku pari vlozuvaat so severna grcija(egejski del), pa dojdovme do zaklucok deka im strav dan im go zememe delot pa dzabe si gi frlile parite.
istoto e i za ova. bugarite se plasat da priznaat makednski narod vo bugarija, a tie ne znaat deka cel pirin se makedonci samo asimilirani i nivnite predci gi lazele i gi progonuvale se dodeka ne rekle deka se bugari. ne samo poradi nepriznavanjeto na makedonskiot narod vo bugarija tuku i poradi mnogu raboti bigarija ne smeese da vleze vo EU. tie se 50 god pozadi nas, a nie sme 100god pozadi evropa.
medzutoa mora da se priznae deka i nie makedoncite vo makedonbija sme krivi bidejci nituedna vlada ne reagirala do sega, a i eden kup makedonci si zedoja bugarski pososi.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Тоја роднина бил много паметен и как разбра от Австралија, че г'рците ги е страв от македонците и со што ке им ја вземат? В Егејска Македонија има 2,5 млн. етнически г'рци, а тех што ке ги правите ? Ке ги утепате?

Член од
11 декември 2005
Мислења
314
Поени од реакции
1
vladimir19 напиша:
Тоја роднина бил много паметен и как разбра от Австралија, че г'рците ги е страв от македонците и со што ке им ја вземат? В Егејска Македонија има 2,5 млн. етнически г'рци, а тех што ке ги правите ? Ке ги утепате?
istoto sto pederskite bugari i grci im pravele i sega sto im pravat na makedoncite.
razmisli pred da pises nesto, zos vie bugarite bevte vo sojuz vo fasistete i pravevte zlostorstva i seuste gi pravite

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
vojvodata напиша:
istoto sto pederskite bugari i grci im pravele i sega sto im pravat na makedoncite.
razmisli pred da pises nesto, zos vie bugarite bevte vo sojuz vo fasistete i pravevte zlostorstva i seuste gi pravite
Ти мај оште живееш в СФРJ, а? Знаеш ли, че б'лгарските комунисти след 1944 година искаха да с'здадат в Б'лгарија освен македонска нација, с'што така добруджанска и тракијска? Може би затова все оште изпитвате носталгија по комунизма...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Dimo BG напиша:
Ти мај оште живееш в СФРJ, а? Знаеш ли, че б'лгарските комунисти след 1944 година искаха да с'здадат в Б'лгарија освен македонска нација, с'што така добруджанска и тракијска? Може би затова все оште изпитвате носталгија по комунизма...
A ти Димо што сонуваш? Македонци имало и ќе има во Пиринот! Ама, нити се Бугари, нити дел од Бугарски народ!

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
A ти Димо што сонуваш? Македонци имало и ќе има во Пиринот! Ама, нити се Бугари, нити дел од Бугарски народ!
Струмикс, излизаш от темата. А тја беше за регистрацијата на ОМО Илинден. Само че вече започвам да се об'рквам за која ОМО Илинден става в'прос - вследствие "притисоците" на бугарските власти те вече станаха две организации с това име и не могат да се разберат која е оригиналната...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
А ти, демек, на темата си, како и многу пред тебе?
Е, ај сите назад на темата, оти ќе има масовно бришење, без образложение!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Един ден ште ја регистрират да речем и после што ке стане?Не си мислете, че нешто ште се промени кој знае колко.Не вјарвам да се увеличи с'штествено броја на деклариралите се като "македонци".Обаче за објавилите се за б'лгари в Македонија с'м на друго мнение,бројат им ште расте п'к било то само и от икономически причини.

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Бугарскиот Врховен суд ја одби жалбата на „ОМО Илинден Пирин“

МИА

20.02.2007

Претседателството на „ОМО Илинден Пирин“ соопшти дека бугарскиот Врховен касациски суд ја одбил жалбата на решението на софискиот Градски суд со кое се одбива регистрацијата на оваа партија на Македонците во Бугарија.
Во соопштението се наведува дека Касацискиот суд ја вратил пресудата во Градскиот суд без промена на првичното решение и со тоа процедурата за регистрација на партијата во Бугарија е завршена, па затоа „ОМО Илинден Пирин“ ќе поднесе жалба во Судот за човекови права во Стразбур.
Претседателството на партијата оценува дека таквата пресуда е уште еден доказ оти судот во Бугарија е политичка, а не правна институција, потсетувајќи дека досега македонските партии и организации ги загубиле сите судски спорови во Бугарија, кои потоа биле добиени во Стразбур.
„Тоа само по себе доволно зборува за правичноста на бугарските судови во однос на организации што ги штитат правата на македонското малцинство во Бугарија“, се наведува во соопштението.
„ОМО Илинден Пирин“ воедно ја поздравува одлуката на Комитетот на министри на Советот на Европа и ја смета за позитивна и во прилог на партијата.
„Посочената одлука го потврди ставот на партијата дека плаќањето на одредената отштета во пресудите на Судот во Стразбур не може да се смета дека ги исцрпува обврските на државите, ниту дека само по себе значи исполнување на пресудата како што тврдеше бугарската Влада. Се надеваме дека на следната седница на 4 април годинава Комитетот ќе ја задолжи Бугарија да ги исполни своите обврски и да ја врати незаконски одземената регистрација на партијата“, се истакнува во соопштението на „ОМО Илинден Пирин“.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=74714
Бугарските медиуми пренесуваат и конкретните причини за одлуката на Врховниот касационен суд на Бугариjа - многу правни нерегуларности во процесот на регистрациjа, на пример фалсификувани документи за зачленување, читаjте овде: http://www.focus-news.net/?id=n651799 Потенцирам - причините за одлуката не се од етнички карактер, туку од технички, така што не е вероватно да се очекува Комитетот на министри на Советот на Европа да посака Бугариjа да регистрира ОМО Илинден ПИРИН на идната седница на 4 април. Предпоставувам дека Комитетот на министри ќе прифати ставот на бугарскиот правен систем.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom