Од каде произлегува зборот „Србија“ и „Срби“?

Самара Морган

НЕ Е ВЕЌЕ ЧЛЕН НА КАЈГАНА
Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Јас пастирам , а еден тазе направен сајт неможе да ми го покаже вистинското значење на зборот срб.Тој е тука 10 години , а Српската историја , мнооооооогу многу повеќе :smir:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
На санскрту Срб означава све најбоље и најдичније, вечну борбу, јунака итд. Велтман, руски историчар у делу Атила и Руси, је написао: Име Србин се од старине односи на војничке и ратничке сталеже у Русији, те такво име означава војника, храброг човека, који се вечно борио и од кога су постали сви данашњи Козаци у Русији

:smir::smir::smir:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Па на санскрит нема таков збор срб.Нај близкото е сарпа - змиа :)

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
ти реков.Сајт со мојата историја и култура е НЕСПОРЕДЛИВ.Нешто што е старо 10 години ( и помалку) не се граничи со сето она напишано во книгите :smir:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
Истото многу повеке важи и за твоите цитати прекопирани от непосештавани србски блогове :)

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Ако сакаш да одиме на национална основа , BRING IT ON. Само не заборавај дека јас Македонија ја почитувам , а ти очигледно си бугарски егоцентрик кој не гледа подалеку од своето носе и своите интереси :)

да јадам и удри , идеме во дуел

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
На никаква основа не сакам да одим.Само ти покажвам дето тоа што си постирала не е точно.На санскрит нема ваков збор срб уште по малко и означава тоа што си наброила. :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Чеде:
"slave," from M.Fr. serf, from L. servum (nom. servus) "slave, meaning "lowest class of cultivators of the soil in continental European countries", commonly associated with the inhabitants of modern day Serbia
Разумемо се, јел чеде?!

П.С. @ Сите: Помалку националнизми, повеќе етимологија, ОК.

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Македонците нека се грижат за нивниот моментален статус.Нашата историја е само наша и барем никој не ни ја менува , ниту негира.:tapp:
Сеуште сакаш да играме dirty?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Македонците нека се грижат за нивниот моментален статус.Нашата историја е само наша и барем никој не ни ја менува , ниту негира.:tapp:
Сеуште сакаш да играме dirty?
Златно чеде, темава не е за македонците и нашиот статус. туку е за етимилогијата на називот "Србија и срби".
Јас ти пишав цитат од етимолошката енциклопедија на изрази.
Ти?

Назад на темата сите, ама сите.

Самара Морган

Член од
24 јуни 2009
Мислења
511
Поени од реакции
33
Златно чеде, темава не е за македонците и нашиот статус. туку е за етимилогијата на називот "Србија и срби".
Јас ти пишав цитат од етимолошката енциклопедија на изрази.
Ти?

Назад на темата сите, ама сите.
Знам ,но кога мене ми чепкаат во мило , враќам и јас.Јас своето го реков за името, се останато е неважно.Но , никој не би сакал да се плука по татковина нели? Тогаш ме разбираш :smir:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Знам ,но кога мене ми чепкаат во мило , враќам и јас.Јас своето го реков за името, се останато е неважно.Но , никој не би сакал да се плука по татковина нели? Тогаш ме разбираш :smir:
Сепак, не си ти повикана за корекции на туѓи мисли, тука си да дадеш придонес во дискусијата на дадената тема.
Имаш можност да пријавиш непримерно мислење без да ја разводнуваш темата или да доиш вон топик.

Ајде, без навреди, коментираме за етимилогијата на називот/ите.

Јас моето го кажав, чекам потврда, демант, коментар.

Имајте предвид, секој назив има свој корен некаде, тој можеби е чуден, за некого навредлив, за некого од научна гледна точка интересен, но сепак, дискусиите околу самото видозименување на оригиналните термини или дефинирањето зошто до нив на тој начин се пристигнало, дошло или зам прв пат се употребило, не е релеватно за сегашната состојба на нештата во олитичка смисла, туку само во јазичко-научна смисла.

Македонија - на пример има интересен корен, тоа сепак е за друго место, но и ден денешен се води полемика дали значи големиот свет или не-свет, нема свет, таму отаде нема свет итн...

Ајде да одиме назад на темата, да видиме зошто и јас два цели дена истражував за да конечно најдам само една опција за употреба на тоа име, тој термин за таа територија и народ во тоа специфично време.

Имајќи предвид дека терминот на мојата земја се движи од некаде илјадници години пред Христа, во времето на цутот на Феникија, а овој термин за србите е деривиран од латински, кога наводно тие уште јаделе живо месо непечено по степите отаде карпатите (а кај е тоа отаде карпатите, освен ако не е трансцедетално место) бидејќи теоријата е дека хуните ги набркуваат навака, а се доселуваат со повторната преселба на народите, интересно е за дискусија.

Затоа, да повелиме назад на самата тема која е прецизно дефинирана.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Но со оглед дека ние СРБИТЕ сме словени ентимолошките изрази си ги влечеме од нашите БРАЌА РУСИТЕ, а тоа е:

реч Серби значи здрав, јуначан, силан сој људи :smir:

пс: Garfiеld, ти вчера си кажа што мислиш за Србите но веднаш го избриша

Kajgana Shop

На врв Bottom