Знам ,но кога мене ми чепкаат во мило , враќам и јас.Јас своето го реков за името, се останато е неважно.Но , никој не би сакал да се плука по татковина нели? Тогаш ме разбираш :smir:
Сепак, не си ти повикана за корекции на туѓи мисли, тука си да дадеш придонес во дискусијата на дадената тема.
Имаш можност да пријавиш непримерно мислење без да ја разводнуваш темата или да доиш вон топик.
Ајде, без навреди, коментираме за етимилогијата на називот/ите.
Јас моето го кажав, чекам потврда, демант, коментар.
Имајте предвид, секој назив има свој корен некаде, тој можеби е чуден, за некого навредлив, за некого од научна гледна точка интересен, но сепак, дискусиите околу самото видозименување на оригиналните термини или дефинирањето зошто до нив на тој начин се пристигнало, дошло или зам прв пат се употребило, не е релеватно за сегашната состојба на нештата во олитичка смисла, туку само во јазичко-научна смисла.
Македонија - на пример има интересен корен, тоа сепак е за друго место, но и ден денешен се води полемика дали значи големиот свет или не-свет, нема свет, таму отаде нема свет итн...
Ајде да одиме назад на темата, да видиме зошто и јас два цели дена истражував за да конечно најдам само една опција за употреба на тоа име, тој термин за таа територија и народ во тоа специфично време.
Имајќи предвид дека терминот на мојата земја се движи од некаде илјадници години пред Христа, во времето на цутот на Феникија, а овој термин за србите е деривиран од латински, кога наводно тие уште јаделе живо месо непечено по степите отаде карпатите (а кај е тоа отаде карпатите, освен ако не е трансцедетално место) бидејќи теоријата е дека хуните ги набркуваат навака, а се доселуваат со повторната преселба на народите, интересно е за дискусија.
Затоа, да повелиме назад на самата тема која е прецизно дефинирана.