Одлуката на Меѓународниот суд за правда по повод тужбата на Македонија против Грција (општа тема)

I

Iblis

Гостин
Очекувано значи. Можеме да бидеме задоволни но сега е битно како ќе се користи оваа одлука...
:D Надополнив назад како може да се користи и башка на тоа малку на зацврстува позицијата на МК во меѓународните кругови како земја која се држи до превземените обврски, а ја ослабнува онаа на ГР и толку за сега, ќе видиме какви ќе бидат реакциите понатаму.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Ако не друго морална победа за нас, дека ова би натерало грците да сменат нешто во нивната политика нема шанси, барем има на што да се вадиме ако сакаме да ги напуштиме преговорите за името, ќе речеме ете ја потпишавме спогодбата ама ништо од нејзе бидејќи само ние ја почитуваме, а другите се прават на тошо или нешто во овој фазон.
Mногу паметно напишано ... Нашиве со одредена цел го направија ова неможе да е без ништо . Сепак морална наша победа е ова ... :)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
гејците ќе му го препишат овој пропуст на нивните политичари кои придонеле за овој пораз и пак ќе си тераат по старо......

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И ни кажаа тоа што веќе сите го знаевме, Грција не блокираше и ќе може да не блокира колку сака.

Напротив, се работи за извонредно важен момент. Би рекол најважниот после признавањето на Македонија под уставно име од страна на САД.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
:D Надополнив назад како може да се користи и башка на тоа малку на зацврстува позицијата на МК во меѓународните кругови како земја која се држи до превземените обврски, а ја ослабнува онаа на ГР и толку за сега, ќе видиме какви ќе бидат реакциите понатаму.
Така е ...Можеби признавање на големи јаки држави кои не не признаваат под уставното име ради бизнис зделки и корист што го имаат од јужњациве !

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Нормално дека нема да влијае ова врз Грција, нема да сменат ставот тие поради ваква пресуда.
Поголема вредност е за нас самите, дека кривицата е на другата страна, а не раздор да си правиме помеѓу нас самите, да се потврди уште повеќе тоа дека Грците сакаат да ни сменат идентитет и само тоа е единствената причина за невлегување а не како некој што велат ние не сме сакале.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Напротив, се работи за извонредно важен момент. Би рекол најважниот после признавањето на Македонија под уставно име од страна на САД.
Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.583
Поени од реакции
22.301
Во спогодбата не пишува што излегува од кршејнето на спогодбата. Во член 21 точка 2 пишува дека судот во Хаг е надлежен за тужби на една од страните освен за членот 5 точка 1 значи за преговорите во ОН. http://untreaty.un.org/unts/120001_144071/6/3/00004456.pdf

Не сум правник но од ова за мене излегува, дека судот не може да влијае на преговорите и тоа за мене значи, дека при прекршок против спогодбата не ќе можеме да ги прекинеме, или не е така?
Пошто, нели, логично би било да бараме да се прекинат преоговорите и спогодбата да се прогласи за неважечка пошто едната страна ја прекши и тоа еден од најважните точки. Спогодба без некој последици за мене е непотребна, затоа мора да има некој ефект.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Јас сепак мислам дека пресудава има само морална вредност, додека во практиката нема ништо да смени.
Ако ништо друго, ќе го намали притисокот врз нас. Ќе може да ги одјебеме „авторитетите“ од евро-бирократи и европратеници кои мислат дека се битни играчи кога ќе пробуваат да ни понудат размена муда за бубрези.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.583
Поени од реакции
22.301
Директно не, но индиректно можеби. Зависит како ќе се користи оваа пресуда. Ние ќе ја користиме сигурно но ако почнат членовите на НАТО и ЕУ да ја користат за да извршат притискок врз Грција тоа е сепак во наша корист. Дали ќе попушти Грција не верувам, пошто поред мое мислејне и Тунгузија да се викавме немаа да ни дозволат влез Грциве пошто крајната цел им е да не снема како народ, но тоа е друга тема.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Не сум правник но од ова за мене излегува, дека судот не може да влијае на преговорите и тоа за мене значи, дека при прекршок против спогодбата не ќе можеме да ги прекинеме, или не е така?
Пошто, нели, логично би било да бараме да се прекинат преоговорите и спогодбата да се прогласи за неважечка пошто едната страна ја прекши и тоа еден од најважните точки. Спогодба без некој последици за мене е непотребна, затоа мора да има некој ефект.
Прерано е за ова, ние сега сме конструктивната страна, што ја почитува спогодбата, сака да најде решение и ќе чека Грција да се вразуми барем уште 3-4 години. :D

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Во пракса многу ќе се смени, но повеќе во НАТО отколку во ЕУ. На следниот самит на НАТО Грција ќе биде под огромен притисок затоа што нејзиниот интерес НЕЛЕГАЛНО го става над интересот на сојузот. Тоа искомбинирано со внатрешните проблеми кои ги има Грција би можело да даде резултат. Штета што сега не е Бушовата администрација на власт...

I

Iblis

Гостин
Не мора веќе да преговараме за името соодветно постоечкиот договор. Со оваа разрешница една од страните, Република Грција,(1.) не ги исполнува зацртаните обврски, (2) преговорите не ги води со добра волја. ваквите договори се ништовни. Ако ништо друго нема да се трошат средства за преговорите и можно е на пасошите да ни стои името на државата, мада може да никне некој нов договор за преговори.
Да не заборавам некој да нема листа земји членки на ОН кои чекаа разрешување на спорот за да го користат Уставното име во официјалната комуникација?

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Во пракса многу ќе се смени, но повеќе во НАТО отколку во ЕУ. На следниот самит на НАТО Грција ќе биде под огромен притисок затоа што нејзиниот интерес НЕЛЕГАЛНО го става над интересот на сојузот. Тоа искомбинирано со внатрешните проблеми кои ги има Грција би можело да даде резултат. Штета што сега не е Бушовата администрација на власт...
Со Републиканците би било далеку далеку подобро за Македонија. За на НАТО самитот во Чикаго Грција ќе биде под притисок после пресудава...ЕУ-педерската заедница е посебна приказна.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.583
Поени од реакции
22.301
Нема врска дали е Буш тука или не, иако тој беше на наша страна и за Обама и воопшто за САД е во интерес ние да станеме дел од НАТО.

Сепак поред мене шансите за во ЕУ се поголеми од НАТО пошто сега Грција јавно може да ни става вето и тоа ќе го прави, немаат гајле од притисок. Од страна на ЕУ мислам дека случувајната со кризата можат во некој вид да ни користат и секако тука приказната не завршува уште пошто Грција е веќе банкрот и зависи на ЕУ па ако реши Меркел Грција пропаѓа и со тоа во крајна смисла може и да испадне, дека Грција ќе ја напушти ЕУ, што не е вероватно но можно. Поќе можно е тоа Грција да прифати и влез на Македонија во ЕУ за да се спаси себеси од пропаст. Мило ми е што за 15 години се сменија улогите. Прво ние прифаќавме промени на име, знаме и устав но сега дојде време Грција да биде ебаната страна. Затоа не треба да се попушти за клучните интереси како името пошто брзо се менуваат некојпат работите.

Kajgana Shop

На врв Bottom