во план сум да изградам фарма од 200 м2 и да започнам да одгледувам бројлери. Те молам доколку знаеш какви кафези треба, на кое растојание, посебни простории, која храна треба, како се прават премиксите
Абе просто ви се чудам на ентузијазмост за почнување бизнис без никакво предзнаење.Од текстов гледам дека „А“ не познаваш од целата работа.
Јас, наивен како што сум, сум мислел дека за инвестиција , треба барем некое теоретско знаење, ако не практично искуство
Шала настрана , ако си озбилен, треба подобро информирање за ова , не од форум.....
1,Од кај ти е планот баш за 200 м2?
2,Обично не требаат кафези, поинаку се чуваат...
3, Премикс не се прави, се купува
Она што треба да го размислиш откако ке ги прочиташ линковите подолу :
Дали имаш дел твоја храна или ке купуваш готова?, Ако ја правиш сам, дали имаш опрема?
Како ке организираш набавка на пилиња ? Каде планираш пласман ? Имаш ли кланица во близина ? Калкулации, производна цена, пазарна цена.......
Еве ти нешто :
Краток водич, колку да видиш што е тоа бројлер,
http://www.superpremix.com/tehnoloskivodic.pdf
Совети кратки, шема на вакцини:
http://www.hranaprodukt.com/saveti/7/pregled
Видови хибриди:
Tri najpoznatije kompanije koje se bave proizvodnjom roditeljskih jata za tovne piliće su HUBBARD, COBB i ROSS. Svi imaju po nekoliko linija broilera koje se prilagodjavaju tržištu. Za Evropsko tržište se forsiraju hibridi sa ravnomernim rasporedom mesa po trupu, za Američko se forsira belo meso dok za Azijska idu hibridi sa velikim krilcima.
http://www.hubbardbreeders.com/
http://www.cobb-vantress.com/
http://en.aviagen.com/