Образование на Македонците во Бугарија на свој мајчин јазик

• Креатор на темата Anonymous
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
katia напиша:
Абе човек, какво образование за 5200 луге /3100 во Пиринскиот крај/, како може да стане таја работа според тебе ? .... И кој може да финансира приватни македонски училишта ....
Serdarot напиша:
imaat li Makedoncite Pravo da otvorat Svoe Uchilishte , na svoj Jazik?

ne e vazno dali finansirano od republika Bugarija ili od privatni sponzori...

imaat ili ne? kratok i jasen odgovor so "da" ili "ne"

katia напиша:
Ајде, во Сандански и во Петрич да се најдат по десет деца..и това е многу
Bat´Kiro напиша:
В Петрич - "македонци"? Как п'к ги видја? Аз не познавам ни един "македонец" от Петрич. ОМОто има нјакаква порутена централа, но тја е винаги празна.
... ako najdam deset Makedoncinja vo Petric - po Katia - KOMPLETNO JA POBIVAM TVOJATA TEORIJA DEKA VO PETRIC NEMA MAKEDONCI!

... btw , nemoj da zaborajsh, bukar... ti idam letovo so kamera, i od ko deset GLAVCHINJA BUSHAVI kje mi potvrdat deka se Makedoncinja, kje pijam edna bira ili edna casha vino vo Makedonska Kukja kaj Makedonci so Makedonci vo Petric 8)

katia напиша:
Турците немат /и не сакат/ образование на мајчин јазик
:msc3:

da be, ne sakat tie turski da ucat, ZIVOTNA ZELBA I SON NA SEKOJ TURCIN e BUKAR da stani - ako ste otvorile dokumentite na tajnite sluzbi - barajte proshka i od Turcite sho se kaj vas, poshto MNOGU zulumi ste praele be "brashta" (a ti kate, ako si nashe, osvesti se sho pobrzo ;)

katia напиша:
Сердарот, това дека си го пишал за некакви депортирани македонци во Източна Бугарија е дивотија.
znam Katia, pile, deka divotija e toa da im go pravish na lugje (deportiras), i mene me boleshe ko gi slushav lugjeto sho kazvat, koga citav so kolkavA OMRAZA KON SEKOJ SHTO SE NAREKUVA(L) SEBESI MAKEDONEC i kon SE shto ima vrska so Makedonija se odnesuvale Bugarite... vo poslednite nekolku vekovi

A deka deportaciite bea realnost - fakt nepobiten - boli mnogu (nas)

A deka Makedoncite se bagji pred Bukarite na Balkanov - voopshto vo svetskata istorija - fakt nepobiten - boli mnogu (vas)

A deka moderniot Makedonski Jazik e "srbiziran" od Koneski & Co. ZNAEME I SAMI, ama ela si be brat vo Bitola, Prilep, Ohrid, kje slushas Staro-Makedonski kolku ti srce saka :wink:

+ si neam ja problem be batka brakjava od skopje koa zboruat da gi razberam, ni tie od strumica... ju nou vat i min?

Ama pazi ... MODERNATA GRAMATIKA E POD VLIJANIE NA KONESKI! ne jazikot sho JAS i nekolku milioni zo zborat, kapish?

A za toa koj e postar jazik - Makedonskiot - shto DE FAKTO go ima ushte od pamtivek, ili Bugarskiot - ne sum siguren deka ve imalo pred 2 - 3 000 godini - treba da sporime?

Pishav vekje ednash: dokazi mi deka Makedonkite prekinale da ragjat deca ko doshle to Slavjanite, pa kje prajme muabet (muabet - zbor so tursko poteklo sho nemam problem da go koristam ;o)

malku um, poubo da mislish:

ako prekinele nemashe´TOLKU narodni tvorbi inspirirani od BORBATA na Makedonskiot Narod protiv RAZNI okupatori

ajt sea, odam da kopam kashkaval, dosta um da bukari delam...

Член од
19 март 2005
Мислења
185
Поени од реакции
0
Serdarot, зашто не седнеш и не помислиш, без да влагаш излишни емоции? Ти си информационен (по-точно дезинформационен) продукт - пионка на шахматна д'ска. Твоето с'стојание у теб е наблјудавано преди 20-ина години в Б'лгарија и ми е добре познато. Огледај се, ослушај се и тогава говори. Не е нужно да пишеш штуротии, на които сам не вјарваш.

Член од
19 март 2005
Мислења
185
Поени од реакции
0
Гоце на как'в език е говорел и пишел?
Погледнете фотокопијата:
Устав на ВМОРО:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/113.jpg
Лјубимијат на "Мисирков" револјуционен лист - "Мисирков" уж го цитира, но јавно не в оригиналнија правопис:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/112.jpg
Ето го и почерк'т на Гоце:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/78.jpg
(Ужас! Гоце използва татарските "'", "ја", "шт" и др.)
Објавјаването на Илинденското в'стание започва с "Братја!"
Клетвата... (на как'в език е?)
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/17.jpg

Еј сега модераторите ште избришат писмото ми :lol: Зашто всички тук се страхуват от фотокопија?
А ако този език се нарича, според модераторите на този форум, "македонски", зашто с'штите хора имат претенции за "македонско малцинство в Б'лгарија", което трјабва да говори език, различен от този в гореизложените документи? :?:

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Бат'Киро напиша:
Гоце на как'в език е говорел и пишел?
Погледнете фотокопијата:
Устав на ВМОРО:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/113.jpg
Лјубимијат на "Мисирков" револјуционен лист - "Мисирков" уж го цитира, но јавно не в оригиналнија правопис:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/112.jpg
Ето го и почерк'т на Гоце:
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/78.jpg
(Ужас! Гоце използва татарските "'", "ја", "шт" и др.)
Објавјаването на Илинденското в'стание започва с "Братја!"
Клетвата... (на как'в език е?)
http://www.1903.1944.1991.ilinden.mk/sliki_ilinden/miafotogInd/17.jpg

Еј сега модераторите ште избришат писмото ми :lol: Зашто всички тук се страхуват от фотокопија?
А ако този език се нарича, според модераторите на този форум, "македонски", зашто с'штите хора имат претенции за "македонско малцинство в Б'лгарија", което трјабва да говори език, различен от този в гореизложените документи? :?:
Не биди подмолен да не те снајде подмолност Бате Кирца!
Добро знаеш дека јазикот сте го добиле од нас и не се прави ослободител кога си бил окупатор.

Член од
19 март 2005
Мислења
185
Поени од реакции
0
humanoid напиша:
Не биди подмолен да не те снајде подмолност Бате Кирца!
Добро знаеш дека јазикот сте го добиле од нас и не се прави ослободител кога си бил окупатор.
Кое е подмолното? Задавам с'всем открит в'прос, на којто може да се отговори кратко и точно, следвајки елементарната логика.
Ако сме го добили езика от "вас", за как'в език говорим тук? Излиза, с'гласен си с мен, че от двете страни на Осогово-Беласица говорим един и с'шт език. Кој е мајчинијат език на "македонците" в Б'лгарија? Официалнијат б'лгарски език, на којто са написани приложените документи и от којто, јавно вие сте се отказали, или македонскијат диалект, на којто се говори само в Македонија? Коментирај това - кој е мајчинијат език на "македонците" в Б'лгарија? Този, на којто е говорил и пишел Гоце, и којто, според теб, сме взели от "вас", или този, на којто говорјат само 1.5 милиона души, само на територијата на Македонија?
Разбра в'проса ми, нали?

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Serdarot напиша:
katia напиша:
Абе човек, какво образование за 5200 луге /3100 во Пиринскиот крај/, како може да стане таја работа според тебе ? .... И кој може да финансира приватни македонски училишта ....
Serdarot напиша:
imaat li Makedoncite Pravo da otvorat Svoe Uchilishte , na svoj Jazik?

ne e vazno dali finansirano od republika Bugarija ili od privatni sponzori...

imaat ili ne? kratok i jasen odgovor so "da" ili "ne"

katia напиша:
Ајде, во Сандански и во Петрич да се најдат по десет деца..и това е многу
Bat´Kiro напиша:
В Петрич - "македонци"? Как п'к ги видја? Аз не познавам ни един "македонец" от Петрич. ОМОто има нјакаква порутена централа, но тја е винаги празна.
... ako najdam deset Makedoncinja vo Petric - po Katia - KOMPLETNO JA POBIVAM TVOJATA TEORIJA DEKA VO PETRIC NEMA MAKEDONCI!

... btw , nemoj da zaborajsh, bukar... ti idam letovo so kamera, i od ko deset GLAVCHINJA BUSHAVI kje mi potvrdat deka se Makedoncinja, kje pijam edna bira ili edna casha vino vo Makedonska Kukja kaj Makedonci so Makedonci vo Petric 8)

katia напиша:
Турците немат /и не сакат/ образование на мајчин јазик
:msc3:

da be, ne sakat tie turski da ucat, ZIVOTNA ZELBA I SON NA SEKOJ TURCIN e BUKAR da stani - ako ste otvorile dokumentite na tajnite sluzbi - barajte proshka i od Turcite sho se kaj vas, poshto MNOGU zulumi ste praele be "brashta" (a ti kate, ako si nashe, osvesti se sho pobrzo ;)

katia напиша:
Сердарот, това дека си го пишал за некакви депортирани македонци во Източна Бугарија е дивотија.
znam Katia, pile, deka divotija e toa da im go pravish na lugje (deportiras), i mene me boleshe ko gi slushav lugjeto sho kazvat, koga citav so kolkavA OMRAZA KON SEKOJ SHTO SE NAREKUVA(L) SEBESI MAKEDONEC i kon SE shto ima vrska so Makedonija se odnesuvale Bugarite... vo poslednite nekolku vekovi

A deka deportaciite bea realnost - fakt nepobiten - boli mnogu (nas)

A deka Makedoncite se bagji pred Bukarite na Balkanov - voopshto vo svetskata istorija - fakt nepobiten - boli mnogu (vas)

A deka moderniot Makedonski Jazik e "srbiziran" od Koneski & Co. ZNAEME I SAMI, ama ela si be brat vo Bitola, Prilep, Ohrid, kje slushas Staro-Makedonski kolku ti srce saka :wink:

+ si neam ja problem be batka brakjava od skopje koa zboruat da gi razberam, ni tie od strumica... ju nou vat i min?

Ama pazi ... MODERNATA GRAMATIKA E POD VLIJANIE NA KONESKI! ne jazikot sho JAS i nekolku milioni zo zborat, kapish?

A za toa koj e postar jazik - Makedonskiot - shto DE FAKTO go ima ushte od pamtivek, ili Bugarskiot - ne sum siguren deka ve imalo pred 2 - 3 000 godini - treba da sporime?

Pishav vekje ednash: dokazi mi deka Makedonkite prekinale da ragjat deca ko doshle to Slavjanite, pa kje prajme muabet (muabet - zbor so tursko poteklo sho nemam problem da go koristam ;o)

malku um, poubo da mislish:

ako prekinele nemashe´TOLKU narodni tvorbi inspirirani od BORBATA na Makedonskiot Narod protiv RAZNI okupatori

ajt sea, odam da kopam kashkaval, dosta um da bukari delam...
Сердрат, ти и такви како тебе живејат во некаков измислен свет...
За какви депортации на "македонци" от Пиринско сбориш..кога е било
това..за смев за тија приказки
И ми изпопачаваш думите - јас не тврдим дека во Петрич нема десет "македонци" = омовци. Толку има. Тврдим дека не ке се најдат и десет деца да учат "македонски" зашто будали нема.
А това за Турците во БГ, коешто си го напишал е полна глупост, самите Турци /нивните лидери, кои са у властта сега/ тврдат дека не им е потребно образование на турски јазик, току само ученье на книжовен турски јазик. И го имат това. БГ не е поранешна југословенска република, има голема разлика мегу наште Турци и ваште Албанци, sorry. Вие сега плаштате за вересиите на Титова југославија, специално аку збориме за Албанците во МК.
И това за јазикот - на кого сте дали јазик, това е полна глупост, па вие зборите централни и западни македонски диалекти, а ние во Пиринско -източни, без спрско влијание.
Разликата мегу едните и другите диалекти е основно српските думи што се ги прифатили. Официалниот македонски јазик е србизиран со цел да се отдалечи од бугарскиот

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
katia напиша:
И това за јазикот - Официалниот македонски јазик е србизиран со цел да се отдалечи од бугарскиот
Бат'Киро напиша:
на којто говорјат само 1.5 милиона души, само на територијата на Македонија?
otsea kje vi pisham na Bitolsko-Lerinski dijalekt , posho tamu sum roden i porasnal i ne e "srbiziran"

katia, logikata ti e lele mori majko - pomisli se za tvojata recenica: oficialnio MAKEDONSKI jazik e srbiziran so cel da se oddalechi od bugarskiot

kakva glupost, bitolsko-lerinskio dijalekt SEKOAS bil zeman kako "jadro" na nekakov si literaturen jazik, i bitolsko-lerinskio dijalekt NIKOAS NE E BIL BUGARSKI ILI GRCKI tuku MAKEDONSKI!

toa duri i GRCITE go znaele i PRIZNALE, duri i BUKVARI praele na toj DIJALEKT koj bil SHIROKO RASPROSTRANET.

pokje za to, baraj , tatar, kje najsh

http://www.kajgana.com/forum/viewtopic.php?t=358&start=105

posledniot post

ustvari, cela istorija imam za fakt, i takva ko sho e iskrivena, pak e daleku od tvojata "bugarshtina"

"...* = ako sja bile malko, ne kje trebal BUKVAR, bukar ..."

Член од
26 март 2005
Мислења
9
Поени од реакции
0
само да споделја

Serdarot напиша:
otsea kje vi pisham na Bitolsko-Lerinski dijalekt , posho tamu sum roden i porasnal i ne e "srbiziran"
Сердар,
јас имам братучеди у Битола, кои сум ги видел само на слика. Мојот дедо имаше баджанак, којто сум го видел на живо в Софија. Този в'зрастен човек два п'ти е идвал в Софија (едно време) и п'рвите дни ништо не му разбирам. След два дни вече всичко му разбирам и нема нужда да прашам: Што каза?
Всичко тече, всичка се променја.
Уште нешто да споделја. Мој братучед (от Бугарија) ходи в Битола. И ми разказва. В магазините ме водеха, заштото ништо не разбирах. Нашите ми превеждаха.

Член од
19 март 2005
Мислења
185
Поени од реакции
0
Serdarot напиша:
Сердар, факт е, че днес използваната азбука в Македонија е приета с указ и е дело на комунистическата партија. Преди појавата и, се е пишело с азбуката, којато използваме в Б'лгарија. Факт е с'што така, че преди официалната појава на македонскиот език в Македонија се е пишело по б'лгарските граматични правила. Факт е с'што, че всеки македонец, па дори и нај в'рл македонист, членува думите в изреченијата, при това ги членува с'с задпоставен член. В никој друг славјански език, освен б'лгарскија, нјама такава форма. В никој друг славјански език, освен в б'лгарскија, не се използва думата "Аз"/"јаз"/"јас" като лично местоимение. Всички други славјански народи използват за самообозначаване думата "ја" (с'всем јасно, без да зав'ршва на с'гласна). Само в б'лгарскија (наричан от теб македонски) липсва инфинитивна форма. Друга особеност - наличие на само един падеж. Тези подробности в македонската граматика можеш да видиш като нешто обичајно в Кавказ, Средна Азија и при .. сицилианските б'лгари.
Така че, ако тези особености са типични за б'лгарскија език, нека да видим как ште разграничиш отделен език, наречен македонски.

Член од
19 март 2005
Мислења
185
Поени од реакции
0
INTERNATIONAL INSTITUTE FOR MACEDONIA
5 Years of Independence
Human Rights in the Republic of Macedonia
1991- 1996
Регистрирани случаи на нарушаване на човешките права в Република Македонија за период само от 7 години.
Violations of Human Rights of Macedonian Citizens with a Bulgarian Ethnic Consciousness 1990-1997
The case of Ilia Ilievski, leader of Party for Human Rights
The case of Georgi Kalauzarov
The Veles trial
The confiscation of Bulgarian books and newspapers
The non-registration of VMRO-Ohrid as Organization of Macedonian Bulgarians
The case of Party for Human Rights
The case of Dimitar Delevski
The case of Vancho Veskov, leader of the United Macedonians Party
The repressions under members of VMRO-Tatkovinska Party
The campaign against intellectuals Dimitar Galev and Mladen Srbinovski
The arrest of Marija Stoimenova and her husband
Infringement of Rights of Citizens of Other Countries in Connection with the Issue of Macedonian Ethnical Character
The case of Nedka Ivanova
The repressions under Albanian citizens
The repressions under members of MPO
The case of Andon Spasov
повече тук: http://knigite.abv.bg/mpr/iim/hr_en.htm

В контраст, тук може да се научи всичко за малцинствата в Б'лгарија:
Bulgarian Ethnic Model. A Pragmatical National Version of the Multiethnic Dialog. Part II. Bulgarian Ethnic Minorities' Classification
http://members.tripod.com/crcs0/lgivl1-1.html

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Serdarot напиша:

katia, logikata ti e lele mori majko - pomisli se za tvojata recenica: oficialnio MAKEDONSKI jazik e srbiziran so cel da se oddalechi od bugarskiot

kakva glupost, bitolsko-lerinskio dijalekt SEKOAS bil zeman kako "jadro" na nekakov si literaturen jazik, i bitolsko-lerinskio dijalekt NIKOAS NE E BIL BUGARSKI ILI GRCKI tuku MAKEDONSKI!

toa duri i GRCITE go znaele i PRIZNALE, duri i BUKVARI praele na toj DIJALEKT koj bil SHIROKO RASPROSTRANET.

..."
јас тврдим дека официалниот македонски јазик е србизиран, а не толку диалектите. Това очигледен факт, кој може да се види во секој македонски весник. Поне официално, за основа на македонскиот јазик е земано централното прилепско наречие, и нарочно е умешано со србизми.
Сердарот, аку теоретски твојот битолско-лерински диалект беше земан за официален македонски јазик, и се пишуваше на климентовата азбука, а не на караджицата, без србизми, па неговата прилика со официалниот бугарски јазик ке бидеше очигледна.
Македонците од МК пишат на српската версија на кирилицата зашто им е била наложен во југославија, и затова немат климентовите букви ја,Ју,',ј,ь - да се различава македонскиот јазик од бугарскиот колку може повеке.
И друго, между македонски и бугарски диалекти нема лингвистичка граница...това не значи ли дека се збори за еден јазик?
Разликата между Петрич и Струмица да кажеме е многу мала, това е еден јазик независно како ке го наречеме. Като говори струмичанец, понекогаш е трудно да го различиш од петричанец.
Стримичкиот, и петричкиот, и банскиот са македонски диалекти и лингвистички са част од бугарската езикова терирорија. Между македонските диалекти во БГ и шопските диалекти на север и родопските на изток има плавен преход, а не некаква лингвстичка граница
Меджу Благоевград и Дупница разликата во говорот на практика е никаква, а едното се нарекува македонски диалект, а другото шопски

И не ми збори како Грците са признали битолско-лерискиот диалект за македонски различен од бугарски/аку имаш предид букварот "Абецедар"/. Това е политика, не лингвистика. И досега Грците нарекуват т.нар. "македонско" малцинство во Грција со името Бугари, се разбира, неофициално, и вас ви нарекуват така..не може да не го знаете. А говорот на Бугарите-муслимани во Беломорието го нарекуват помашки јазик..това не значи дека има таков јазик

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Македонците од МК пишат на српската версија на кирилицата зашто им е била наложен во југославија, и затова немат климентовите букви ја,Ју,',ј,ь - да се различава македонскиот јазик од бугарскиот колку може повеке.
А вие демек пишувате на оргиналната азбука?

http://www.omniglot.com/images/writing/cyrillic_history.gif

еве го оргиналот, далеку е и бугарската азбука од него :P

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Никола напиша:
А вие демек пишувате на оргиналната азбука?

http://www.omniglot.com/images/writing/cyrillic_history.gif

еве го оргиналот, далеку е и бугарската азбука од него :P
Никола, мојто момче като си верваш на глупостите, това не значи дека секој требе да верва.
Кој сега пишува на азбука од 10-или 18-век ?
Сите современни /печатни/ версии на кирилицата потекнуват от Русија во това число и српската версија којашто сега е официална во МК

Ти видиш дека нема што да кажеш и изместваш темата - во МК вие не ползвате некои климентови букви зашто Србите не са ви разрешили.
И не са ви разрешили, зашто ги има во современната бугарска версија на кирилицата
Па улезни у некоја црква дека са нарисувани Кирил и Матодиј со азбуката во раце - и ке ги видиш буквите Ју,ја,ј.ь,',шт - нема ги во денешната македонска азбука, а би требвало да ги има ..нели Климент и Наум са били македонци

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Ти видиш дека нема што да кажеш и изместваш темата - во МК вие не ползвате некои климентови букви зашто Србите не са ви разрешили.
И не са ви разрешили, зашто ги има во современната бугарска версија на кирилицата
Сешто. Не ги користиме заради тоа што нема потреба од истите. Јазикот си има еволуирано и нема нужда од излишни букви.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom