Нова војна!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Курдите и Грција си имаат бизнис заедно така да нашата позиција е многу јасна иако нас реално никој нема ни да не праша за мислење :wink:.
Второ, Курдите се исто нетолерантни спрема нивните христијански малцинства и не гледам како може да ги споредуваме со нас, особено со фактот дека и беа верни сојузници на Турција за време на отоманскиот период.
Еве нешто интересно за улогата на Курдите во некои собитија за време на првата светска војна (денес доста во медиумите).
http://www.americanchronicle.com/articles/viewArticle.asp?articleID=31317
По ова излегува дека практично Курдите го направиле геноцидот врз Ерменците а не Турција.Јас лично знам колку се Курдите толерантни кон нивните Христијани затоа што сум се уверил со свои очи па не им верувам на натписите од некои морони.Факт исто така е дека Турција никогаш целосно го нема поробено Курдистан како ни една друга сила уште од времето на Александар кон кого имаат стравопочит како и кон зборот Македонец и Македонија.Името Искендер практично е Курдско име а не Турско за Александар кого го вградиле во своите легенди,песни и ора а употребуваат и многу Македонски зборови во својот јазик.Има еден град во денешна Турција кој се вика Дијар Бекир во кој живеат Курди и каде Турците ги праќале Македонските револуционери на робија по 101 година.Можеш да предпоставиш зошто баш таму Македонецот да биде "сургун"?Грците си имаат бизнис со Курдите токму од фактот дека тие многу убаво ја знаат историјата на Македонија,која за голем дел од нас е сервирана од Грчката пропагандна машинерија која ги помага Курдите за да ги увери во својата пропаганда која повеќе од 100 години шири лаги како Македонија е исто што и Грција иако голем процент од Курдите не веруваат во тоа па во нивните учебници си ги имаат Македонија и Александар како независни и различни од Грција.

Кој како си ја наредил колега.:helou:
п.с.сум слушнал дека има и Курди-православни.
Си слушал дека има Македонци во Курдистан што до некаде е точно од фактот дека Александар само во еден ден оженил 3000 Македонци за жени од Курдистан а тој самиот ја зел Роксана,ваљда овие нешто опалиле или мислиш дека само ги гледале,а?:).Православни сигурно има многу повеќе отколку во Македонија барем по број,како што има и во Палестина,Египет,Сирија или Иран па и Ирак.

K

KomitaMKD

Гостин
Турција ако се изнервира ќе биде многу крваво . Нема шанси бе курдистан . Ако се реализира држава курдистан ќе се активират прашањата и за баскија , северна ирска итн. Напред Турција

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А што вие господа имате толку против Курдскиот народ? Во ред Турците ни се комшии и во поновата историја може само едно големо БЛАГОДАРАМ да им кажеме, ама сепак не би сакал да имаме некаков ќар од страдањето на еден народ. Освен грците, нели :icon_evil:violent1::zlo:

Nemam nishto LICNO protiv Kurdite.
Megjutoa prijatelstvo se gradi vrz lojalnost, a isto taka i vrz zaednickite neprijateli -GRCIJA !

Turcite ni se od ogromna korist vo borbata so Grcija, a ciganive inace gi pomagat interesite na Ermencite i Kurdite spored istata logika sto ti ja posociv pogore, sekoj neprijatel na Turcija e PRIJATEL na Grcija i obratno.

Kolku za informacija Turskiot Ambasador vo MK sekoja godina na Ilinden se poklonuva na zaginatite Ilindenci ! Za sto ja dobiva mojata pocit !

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Kolku za informacija Turskiot Ambasador vo MK sekoja godina na Ilinden se poklonuva na zaginatite Ilindenci !
Доколку незнаете зошто е тоа така, тоа е затоа што Турците целосно имаат почит кон Македонија и Македонците. Не поради друго, туку поради тоа што ние сме единствените кои сами без никаква поддршка и дипломатски притисоци сме се бореле против нивниот терор. Имаат и документарци за тоа, и за нас.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Турција ако се изнервира ќе биде многу крваво . Нема шанси бе курдистан . Ако се реализира држава курдистан ќе се активират прашањата и за баскија , северна ирска итн. Напред Турција
Само не заборавај на тоа дека Турција е веќе нервозна,а држава Курдистан мора да се реализира и дека сите други кој ги наведуваш се само мали делчиња во споредба со Курдистан.Курдите само во Германија ги има колку жители на Косово па си велат кога може Косово да добие државност зошто не и Курдистан.Факт е дека САД имаа успех во нападот на Ирак токму благодарение на Курдите па сега мора да го остварат она што им го ветиле.Впрочем и Садам беше убиен благодарение на Курдите кој им го предадоа на САД па сега си ги бараат ветените заслуги.

Nemam nishto LICNO protiv Kurdite.
Megjutoa prijatelstvo se gradi vrz lojalnost, a isto taka i vrz zaednickite neprijateli -GRCIJA !
Turcite ni se od ogromna korist vo borbata so Grcija, a ciganive inace gi pomagat interesite na Ermencite i Kurdite spored istata logika sto ti ja posociv pogore, sekoj neprijatel na Turcija e PRIJATEL na Grcija i obratno.
Kolku za informacija Turskiot Ambasador vo MK sekoja godina na Ilinden se poklonuva na zaginatite Ilindenci ! Za sto ja dobiva mojata pocit !
Сето тоа е убаво доколку Турција нам ни помагаше како што Грците ги помагаат Ерменците и Курдите.Впрочем Турција нам ни ја запечати судбината најпрвин со договорот во Сан Стефано кој беше преамбула за оној во Букурешт,па сега ни клањањето на Турскиот амбасадор нема да може да ги откупи сите гревови што Турција ги направила врз Македонија и Македонскиот народ.

N

n/a

Гостин
Kurdite se golem problem za denesna Turcija.
Sekoja godina turskata drzava trpi seriozni steti od kurdskiot separatizam.
Samite kurdi se rasprostraneti vo Turcija,Irak,Iran,Sirija i delovi od Azarbejdjan.
Stanuva zbor za okolu 30.milioni lugje,od koi sto golem del se verski fanatici i nacionalisti.
Najloso od se e sto se hrabri i ne znaat za strav,a od druga strana se slabo obrazuvani...pa se podlozni i lesni za manipulacija.

Ovaa poslednava kriza koja sto tlee vekje nekolku godini e posledica od amerikanskoto vleguvanje vo Irak.Oni (amerite)gi `buckaat`,gi vooruzuvaat,organiziraat i obucuvaat i preku niv i nivnite mozni akcii probuvaat da gi uslovuvaat svoite sojuznici,turcite!
Mislam deka ke sledi masivna voena kampanja vo severen Irak...koja sto samo vremeno ke gi resi rabotite.
Definitivnoto resenie...e vo vrska so obrazuvanjeto i bi rekol civiliziranjeto na kurditeBarabar so ekonomskoto izdiganje na cel toj region vo Turkiye.Samo taka ke im stavat do znaenje deka se edni od....site turci!Mnogu strplivost i pari trebaat dur da se postigne ova,pogotovo zosto PKK se spremni da rusat dur ti pravis za dobroto na narodot,ama od druga strana..:toe: ...premnogu se i gi ima vo mnogu drzavi za da moze da gi zbrises od liceto na zemjata.
Samo vo Istanbul ima povekje od 1.5 milioni kurdi.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па токму фактот што се премногу и фактот што видоа колку било лесно да добиеш држава како Косово која е на повидок макар и во скратена форма Курдите колку да се неуки и лесни за манипулација(а не се),се освестија па така дури и САД мора да ретерираат со своите избрзани ставови за некои работи зошто треба да решат која зона на влијание им е побитна,таа во Северен Ирак или онаа на Балканот па сега како да омекнаа во ставот за признавањето на Косово:
Њујорк, 23 октомври (МИА) - Американскиот државен секретар Кондолиза Рајс истакна дека Вашингтон и Москва заедно ќе работат за постигнување на решение за статусот на Косово.
- Се надевам дека Русија ќе сфати дека заедно можеме да работиме за решавање на статусот на Косово, што ќе обезбеди мир во Европа, изјави Рајс.
Таа зборувајќи за односите меѓу САД и Русија наведе дека се чувствува извесна дистанца меѓу двете земји, но оти во никој случај не може да се зборува за враќање на студените односи меѓу двете сили.
Ставот на Русија и на САД за решавање на статусот на Косово се дијаметрално спротивни при што Москва поддржувајќи ја Србија се залага за почитување на меѓународното право и картата на ОН, додека Вашингтон оценува дека целиот процес треба да заврши со прогласување на независност на Косово.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Абре американциве удрија против Турција, тоа за масакрирањето на Ерменците се појави веднаш во стејт департментот и парламентот, веднаш по некаква си инвазија на Турција врз американска територија... упс се извинувам Ирак. Штом за ерменците се изјаснија американците, тогаш и за курдите ќе се борат.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Абре американциве удрија против Турција, тоа за масакрирањето на Ерменците се појави веднаш во стејт департментот и парламентот, веднаш по некаква си инвазија на Турција врз американска територија... упс се извинувам Ирак. Штом за ерменците се изјаснија американците, тогаш и за курдите ќе се борат.
Само што сега ретерираа демократите па ја повлекоа резолуцијата. Им стана јасно дека тајмингот а посебно противникот (Турција која најостро реагираше) беа тотално погрешно одбрани!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Posledna vest e deka USA ke gi bombardira poziciite na Kurdite za da ne vlaga Turcija.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Posledna vest e deka USA ke gi bombardira poziciite na Kurdite za da ne vlaga Turcija.

Тоа е затоа што нафтоводот кој поминува низ курдистанска територија во поголем дел е Амерички капитал отколку Турски.

N

n/a

Гостин
Pobarajte na net Ahmet Kaya.
Cinayetim saati-vreme za umiranje...pak dojde za kurdite.
A eden Bog znae deka se izlazani,izmanipulirani i ginat ko gluvci zaradi ambiciite i licnite interesi na nivnite vodaci.
Pu ja`zk...pak mnogu lugje ke platat so zivotot...:toe: za nikakva cel!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Turci i Kurdi utre kje demonstriraat zaedno vo Brisel - ma nikakov problem nemaat. Ne znam dali ja chitata temata Epitaf za Evropa na forium svet, tamu postirame za razvojot na situacijata vo EUrabija.

Za neupatenite: ima demonstracii vo Belgija i Holandija oposlednive ... dve nedeli so nizok intenzitet, no sepak so tepachki i tolpi.

Inaku ako moram da biram: Turcija neka im rasplache majka na EU...

Brussels Is to Learn the Power of the Turks

From the desk of Elaib Harvey on Fri, 2007-10-26 21:56

Can I suggest that you do not go to the Brussels neighbourhoods of St Joost or Schaarbeek tomorrow? This is for the simple reason that, from information I have received from local shopkeepers and cafe owners there is a major demonstration planned for the morning. Not only is the Turkish community planning to put upwards of 10,000 people on the streets, but so is the local Kurdish community. Both of these planned demonstrations have been banned by the police, but in the light of the rioting here over the last week, I wouldn't put much confidence in the manifestation not going ahead.

This picture should give you an idea of how the area is getting pretty tense. The flags are not for fun, and the streets are oddly quiet.

What is not completely apparent is that many of the Turkish flags being flown (this photograph was taken this morning at the end of my street) have the head of Kemal Attaturk superimposed upon the crescent and star.

In this quarter one often sees Turkish flags flying, particularly when Galatasaray or Besitkas are playing but these are new. I have never seen these flags before, they are all the same and brand new. They of course show show support for the Kemalist constitution and are nationalist rather than Islamist.

There are strong suggestions that the Turkish community are in part being directed by the Turkish authorities, who are displaying a show of force at the heart of the EU. They are not happy about the way in which the EU has been stringing them along over accession, they are not happy about suggestions that the EU might recognise the Armenian massacres as a genocide and they are not happy about the response of the EU to the PKK incursions into Turkish territory in the last weeks.

Brussels, the rumours are saying, is to learn about the power and discipline of the Turkish people.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па ќе им расплаче САД а не Турција со блокажа на нафтоводот кој води низ Курдистан цената на нафтата ќе скокне преку 100$ од барел со што Русија ќе стане енормно побогата и повлијателна во ЕУ особено доколку се знае дека ракетниот штит на Европско тло ја смени Руската политика кон ЕУ за поефтини енергенси.

moira

...The Goddess...
Член од
29 октомври 2007
Мислења
113
Поени од реакции
2
Za ABC: A da te prasam kade toa se naoga Kurdistan, i od koga postoi drzava so takvo ime:icon_eek:

Kajgana Shop

На врв Bottom