Ниту работат, ниту сакаат да се доквалификуваат за да најдат работа

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Нема потреба од преквалификација.
Нема потреба ниту од работни места.
Нема потреба ниту од толкава зачуденост.

Напуштете ја државата.
Работете го она што го сакате, а не она од што имаат потреба локалните шефови и аги. Ако државата ви е затуцана, не мора вие да бидете.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Нема потреба од преквалификација.
Нема потреба ниту од работни места.
Нема потреба ниту од толкава зачуденост.

Напуштете ја државата.
Работете го она што го сакате, а не она од што имаат потреба локалните шефови и аги. Ако државата ви е затуцана, не мора вие да бидете.
Ју гат ту би кидин' ми.
Како тоа Македонија ќе ни биде мајка, ако ја напуштиме за пари, а?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ова е размислување кое се бара.

Седум - седум. Кој ти ти дава.

И после ќе се прашуваме како робското општество сеуште стоело.
Абе со години веќе има огромна невработеност бидејќи на луѓето не им се работи за 7000, па еве гледам, сега за 100 000 работаат. Нема врска, пак работаат за 7000, ама покасно им дошол паметот.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Абе со години веќе има огромна невработеност бидејќи на луѓето не им се работи за 7000, па еве гледам, сега за 100 000 работаат. Нема врска, пак работаат за 7000, ама покасно им дошол паметот.
Ова ни Џизс химселф не би го разбрал.
Ај појасни што имаше на ум со оваа поезија.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Добро еве несакате мизерни плати од 7000 денари така па започнете сопствен бизнис бидете сами свои газди! Еве јас би зел сеа државно земјоделско земјиште и би работел бре имам субвенции поволности колку сакам и колку ќе заработам зависи од мене така? Туку има еден друг аспект кој никој не го спомнува дека многу од нив всушност работат непријавени и се водат како невработени а користат социјална помош и слично... Работава е следна коа е за земање од државата нешто сите одма рипат а кога е за давање ( данок и прдонеси) оп одма гледат начин како може да не го платт епа затоа се живее вака. Како што рече Рузвелт Не се прашувај што може државата да напраи за тебе туку што можеш ти за неа. Доста чекаме државата да ги реши сите проблеми кој самите нескаме да се решат

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.226
Поени од реакции
23.777
а ти сам си ги плаќаш сметките или уште од тато бараш за цигари и за бензин, и евентулано да си го частиш чупето.
од каде пари ако не е тајна??
кога невработенаоста е таква каква што е, малце не ти е глупо така факултетски образован да мислиш како дете од 10 години.
па уште и ке бирал работа, нејкел ваква сакал таква. зато ке си седиш дома и ке чекаш од родителите, ама што потоа. ваљда не очекуваш да те ранат цел живот.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ју гат ту би кидин' ми.
Како тоа Македонија ќе ни биде мајка, ако ја напуштиме за пари, а?
Не за пари, туку за сопствената реализација.
Вистинската мајка не би имала ништо против доколку си среќен и успешен. Напротив би била горда.
Се друго е партизанска пропаганда.
Добро еве несакате мизерни плати од 7000 денари така па започнете сопствен бизнис бидете сами свои газди! Еве јас би зел сеа државно земјоделско земјиште и би работел бре имам субвенции поволности колку сакам и колку ќе заработам зависи од мене така?
Не зависи од тебе.
Зависи од способноста на трговците и државата да обезбедат цена која ќе ти ги покрива трошоците.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Добро еве несакате мизерни плати од 7000 денари така па започнете сопствен бизнис бидете сами свои газди! Еве јас би зел сеа државно земјоделско земјиште и би работел бре имам субвенции поволности колку сакам и колку ќе заработам зависи од мене така? Туку има еден друг аспект кој никој не го спомнува дека многу од нив всушност работат непријавени и се водат како невработени а користат социјална помош и слично... Работава е следна коа е за земање од државата нешто сите одма рипат а кога е за давање ( данок и прдонеси) оп одма гледат начин како може да не го платт епа затоа се живее вака. Како што рече Рузвелт Не се прашувај што може државата да напраи за тебе туку што можеш ти за неа. Доста чекаме државата да ги реши сите проблеми кој самите нескаме да се решат
Рузвелт велиш, а? А да не беше Франко велики?

Ќе почнат сами свои бизниси, сите имаат земја и трактори. Субвенциите одма идат, поготово за некој што докторирал и живее во Центар на пример.
И плус, заборави да напоменеш дека тие што се непријавени и скокаат на државата, самите не се пријавуваат во фирмата каде што се експлоатирани за парче леб.
газдите, односно нашите мили капиталисти, немаат ништо со тоа; им викаат:
Ај бе да ве пријавам, да ви давам повеќе плата. Тие не па не.
Ех, што народ ќе беше ова брее. да не сака да биде осигуран, да не сака да биде бизнисмен, да не сака субвенции, да не знае дека Рузвелт го убија во Далас.

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
Бара работа , а го моли Господ да не најде ... така нешто му доаѓа ова, наместо да кукаат треба да пробаат со овие обуки за преквалификација , подобро него да се жалат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.226
Поени од реакции
23.777
да де во западот вас ве чекат, пошто имаат недостаток на висококфалификуван кадар, па сите мештани работат во комунално или така некој нискоквалификувани работи.
абе шо си прајте бајрам со умот, само то не ми е јасно.
а и башка што ако ти работиш за 7000, испод части ти е демек. се сметате за нешто повеќе??
абе ти земајси плата па пак барај работа, кој те спречува а и кој ти гарантира дека утре нема да те избркаат од таа работа, кога надвор има уште 300.000 други кои чекаат за тоа место.
а чекај тек кога ке имаш деца и фамилија. тие не прашват оти нема, туку велат сакамммммммммм.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.835
Поени од реакции
1.591
Рузвелт велиш, а? А да не беше Франко велики?

Ќе почнат сами свои бизниси, сите имаат земја и трактори. Субвенциите одма идат, поготово за некој што докторирал и живее во Центар на пример.
И плус, заборави да напоменеш дека тие што се непријавени и скокаат на државата, самите не се пријавуваат во фирмата каде што се експлоатирани за парче леб.
газдите, односно нашите мили капиталисти, немаат ништо со тоа; им викаат:
Ај бе да ве пријавам, да ви давам повеќе плата. Тие не па не.
Ех, што народ ќе беше ова брее. да не сака да биде осигуран, да не сака да биде бизнисмен, да не сака субвенции, да не знае дека Рузвелт го убија во Далас.
Ете де имаш шанса да не бидеш злоупотребен од никого сам свој газда ако нескаш земјделие имаш проект за само вработување искористи од тоа “мртвите“ градови и села кој се ослободени од комунали и даноци и други давачки 10 години и биди свој газда ако си успешен и знаеш како нема да се жалиш колква е платата дали некој работи за 7000 и слично па ако ти оди добро вработи други па кажи за колку ќе ги плаќаш. Има и уште една фора што ја прават осигурен сум но само ко да имам основно образоание а не факс за пак да се избегнат некој давачки кон државата и пензинските фондови има многу проблеми кој мора да се средат некако пополека не е веќе социјализам

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
И тие со средно не треба да работат. Камо сите да речат „не работам“. А не да му рмбаат на “калификуван“ скепар кој “се снашол“ во животот за скапани 7000 денари. Поарно трева да јадат, него да се преквалификуваат за мизерни пари.

Ама не, сите ваквки пропаганди се во корист на тие “квалификуваните кои си се снашле во животот“, кои се спремни да им дадат работа на невработените, кога ќе се квалификуваат. Не за друго, ама затоа што се добри.
Дури и ја накачија платата на 8.000 денари. Милина газди.

Прекрасни се овие пропаганди. да го направат на чоек крив за тоа што нејќе да биде роб.

capitalism works in mysterious ways.
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 20:42 ---

Ептен големо влијание да ти имале комунистиве бре, чудно е тоа како успеаа да паднат.
него, арно викаш, да побрзам. Чека општеството на робови.
„Кој ти е крив што не можеш да работиш по струка од факултет бе, оди учи занает“
тоа го добиваш од една страна, од капиталситите, нели, тие не лажат.
Од друга страна имаш „знаењето е сила, знаењето е моќ“

Види, јас не ги обвинувам таквите пропаганди. Јас знам дека има толку глупа стока во Македонија, што верува на такви работи.
Што ќе поверува дека човек кој ќе заврши факултет, сам си е крив што нема работа. И дека не треба да чека, еј, не треба. Такси има, ало :D

Со вакви размислувања, немаме проблеми.
Ич.
Генерлано тоа што било понудено за курс доквалификација е за квалификуван работник ССС. Но, мора да се признае постои инертност кај Македонците кон нови работи. Тој што е ѕидар на 40-50 години никогаш не би учел за наприем заварувач. Сите мислат дека се знаат. Кај се видело чичко на тие години со ССС да учи странски јазик или компјутери. Убаво пишува со статијата дека во главно се пријавуваат тие со високо образование. Но, постои и друга причина колку биле информирани луѓето за курсевите сум бил во биро и мислам дека видов нешто такво ама во хаосот од залепени ливчиња ништо не се знае. Мислам дека видов курс Англиски и Компјутери. Ако беше друг јазик може и ќе се пријавев.
Како и да е мислам дека начинот е погрешен Македонците се инертни ако некој со сила не ги натера нема да одат може треба задолжителни курсеви од дефицитарни области или бришење од евиденција. Ако несакаат со милом може силом. :)

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
да де во западот вас ве чекат, пошто имаат недостаток на висококфалификуван кадар, па сите мештани работат во комунално или така некој нискоквалификувани работи.
абе шо си прајте бајрам со умот, само то не ми е јасно.
а и башка што ако ти работиш за 7000, испод части ти е демек. се сметате за нешто повеќе??
абе ти земајси плата па пак барај работа, кој те спречува а и кој ти гарантира дека утре нема да те избркаат од таа работа, кога надвор има уште 300.000 други кои чекаат за тоа место.
а чекај тек кога ке имаш деца и фамилија. тие не прашват оти нема, туку велат сакамммммммммм.
оти многу луѓе имаат дечиња и фамилии, затоа капиталистите имаат коли од што имаат децата на работниците количиња играчи. Затоа што родителот е уценуван - и од потребата да донесе леб на маса и од капиталистот, кој ќе го избрка ако побара повеќе плата. Затоа, 8000 се многу пари, кој ти ги дава, нели?

јас не ги обвинувам таквите робови за кои веќе неам живот на земјава.
Јас ги обвинувам робовите кои имаат робски ген ко твојот.
Ама и тоа е условно. Од кај да знам јас дека ти не си од „онаа класа која се снашла“, па ти е лесно да тропаш глупости.

Што е однесува на западот.
Погоди зошто таму не ги мрзи на луѓето да работат. Ниту на нашите факултетлии да се преквалификуваат.
дали е заради тоа што се платени?
Ил не, јеби га.
Седум - седум, кој ти ги дава.

Kajgana Shop

На врв Bottom