Не ми се јасни некои работи ...

• Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
темава е премногу општа ... без никаква суштина ...
конкретни проблеми и контрадикторности и во библијата и во куранот се разгледувани во подфорум религија и дебатирани, само кој да провери и да ја крене темата, туку колку да се отвори нешто ... затоа шо многумина имаат свои ставови таму ... овдека сега треба бледи копии да изиграваме и да се повторуваат сите ...

P

Princ

Гостин
Walter Bagehot: An inability to stay quiet is one of the most conspicuous failings of mankind.

Сите членови чие мислења фалат на темава, се и банирани од истата. Ако имате нешто мудро да кажете во врска со темава, повелете. Ако немате нешто мудро да споделите, прескокнете ја.

Член од
22 јуни 2010
Мислења
15
Поени од реакции
1
''Нејаснотија број 1: Бог не сака а ни дал книга полна со недоречености, метафори кои можат да се толкуваат на разни можни начини, истите тие пропусти и недоречености беа и се причини за смрт на илјадници луѓе, војни, стигматизација и дискриминација'' метафорите нејаснотиите во врска со религијата можиш да ги надминиш ако доволно ја проучиш библијата истите не се причина ни за војни ни за терористички напади, христијанството исламот а и секоја друга религија повикува на мир и љубов помеѓу луѓето .Причината за војните е ненаситната потреба за моќ и богатство на луѓето на кои Бог им дава слободна вољја и интелегенција да одлучат како да живеат без оглед на околностите

Член од
26 март 2010
Мислења
132
Поени од реакции
24
Ipsissimus напиша:
Ако неразликувале исправно од неисправно, како можеле точно да знаат што прават?
Tie bile sozdadeni so slobodna volja, so sovrseni tela i umovi. Spored naukata, nie denes koristime samo otprilika 3% od nasite umstveni sposobnosti.

Zamisli Adam i Eva kolku bile pointeligentni od nas. Sovrseni, besmrtni, zdravi lugje!

Smesno e i da se pomisli deka ne razlikuvale ispravno od neispravno.

No, tie nasednale na lagata na Satana Gavolot deka ke stanat bogovi i nema da umrat.

Jadenjeto od drvoto na poznavanjeto na dobroto i zloto znacelo deka baraat nezavisnost od BOG, nivniot Tvorec, i deka sakaat samite da da si ziveat onaka kako sto tie ke opredeluvaat sto e dobro sto e zlo , bez razlika sto kaznata e smrt. NO, tie mislele deka BOG gi laze i deka tie nema da umrat i ke stanat bogovi .

Na Adam mu bilo ubavo kazano do strana na BOG , odnosno bil jasno predupreden sto ke se sluci i sto ke go snajde ako ja prekrsat zabranata-SMRT. Zatoa rekov deka znaele sto pravat .

16 Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината,
17 но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”(2 Mojseeva 2:16, 17).

Ovaa jasno upatstvo bi go razbralo i dete od dve godinki, a kamoli Adam i Eva, sovrsenite lugje .

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
^^
еден куп контрадикторности си изнапиша сам на себе во постот .. незнам дали се препрочитуваш пред да постираш ..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Tie bile sozdadeni so slobodna volja, so sovrseni tela i umovi. Spored naukata, nie denes koristime samo otprilika 3% od nasite umstveni sposobnosti.

Zamisli Adam i Eva kolku bile pointeligentni od nas. Sovrseni, besmrtni, zdravi lugje!

No, tie nasednale na lagata na Satana Gavolot deka ke stanat bogovi i nema da umrat.

Jadenjeto od drvoto na poznavanjeto na dobroto i zloto znacelo deka baraat nezavisnost od BOG, nivniot Tvorec, i deka sakaat samite da da si ziveat onaka kako sto tie ke opredeluvaat sto e dobro sto e zlo , bez razlika sto kaznata e smrt. NO, tie mislele deka BOG gi laze i deka tie nema da umrat i ke stanat bogovi .

Na Adam mu bilo ubavo kazano do strana na BOG , odnosno bil jasno predupreden sto ke se sluci i sto ke go snajde ako ja prekrsat zabranata-SMRT. Zatoa rekov deka znaele sto pravat .

16 Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината,
17 но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”(2 Mojseeva 2:16, 17).

Ovaa jasno upatstvo bi go razbralo i dete od dve godinki, a kamoli Adam i Eva, sovrsenite lugje .
1.Ако биле создадени со слободна воља, тогаш зошто се казнети кога решиле да ја искористат?
2.Ако разликувале добро од зло, тогаш зошто им било забрането "дрвото на спознавање на доброто и злото"? Ако некој има такво сознание, тогаш која е целта да му го забраниш?
3.Ако бог не ги лажел, тогаш зошто го кажал ова:
"Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно!Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Не биваше таму да ја разводнуваме темата .. па префрлив тука да ти одговорам.. таман одговара насловот за општи препукувања и објаснувања кои нема да бидат во склоп на темите на кои се пишувани ..

Ок значи велиш тие биле поинтелегентни од нас, совршени, БЕСМРТНИ

Разликувале исправно од неисправно ... ок

Како тоа наседнале на лагата ... нели биле совршени интелегентни ...
но контрадикторно е што поверувале дека нема да умрат .. па нели веќе биле бесмртни .. зошто поверувале и посакале да бидат бесмртни кога веќе биле? и нели разликувале исправно од неисправно ..

Па нели имале слободна волја ... зошто самите да не си живеат како шо сакале ..
како мислеле дека бог ги лаже .. нели биле совршени, далеку поинтелегентни од нас .. како паднале на лагата на сатаната ..

Ај сеа .. па ако знаел што прави .. и дека ќе го снајде смрт .. ај да резимираме шо си пишал ...

Сакале да станат бесмртни (иако веќе биле бесмртни) и ја прекршиле забраната мислејќи дека ќе станат бесмртни ... иако знаеле дека ако ја прекршат забраната ги чека смрт ..

јас не викам дека онака или овака било .. ова само колку да внимаваш шо пишуваш во иднина :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Разликувале исправно од неисправно, а единствено што им било забрането е сознанието за исправно и неисправно!? :toe:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Прашање за религиозните...

Како ќе му дадеш форма на нешто што едноставно - Е !?
Толку ли е тешко да се сфати дека тоа што Е не зависи од нашата перцепција или представа за него?
Како си замислувате дека формата и вашата перцепција наследена од родители,средина,попот,оџата,медиуми...има некакво влијание или нешто менува во тоа што Е...!?

Секако се надевам знаете за што зборувам...религиозните списи,филозофии,традиции,организации го отекоа човештвото во тоа име...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Нема нејасноти.
Ако Бог е совршен тогаш неговите дела ќе бидат совршени.

Гледаме дека не се !
Зошто ? Why ? Por quе ?

Бидејќи ние го создадовме бог (во нашите празни тикви овај де глави).
Ние не сме совршени, така да и нашите дела (системот на верување, нормите и обичаите, моралните вредонсти во "светите книги" кои патем се создадени од нас а не од бога) затоа има огромен простор за маневар, можност за нивно злоуботребување.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ме нервира што оваа голема глупост толку често се споменува и луѓето всушност веруваат во ова.... :tapp:
стереотипот е 10 не 3 ... е сега шо точно се мисли со тоа 10% е друга работа .. но да не навлегуваме офтопик ..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
el_kewser
ako osmanlitee prisilno nametnuvale islam nie eden ne ke ostanael sitee ke bile muslimani, i niedna crkva ne ke postoeelo.. vo islamot nema nasilie . vo verata nema prisila.
....Освен “доброволната” имало и присилна исламизација изразена низ земање на деца (познатиот данок во крв – девширме) за потребите на јаничарскиот корпус на османлиската војска, кои потоа биле преведувани во ислам и претворани во фанатични борци за новата вера; рушење на цркви и на нивно место градење на џамии; грабење на жени и девојки кои потоа биле насилно мажени за муслимани; повремени акции за масовно исламизирање на месното христијанско население особено во делови од западна и југоисточна Македонија....
Пресудна улога во попречувањето на масовната исламизација во Македонија имал народниот отпор. За широките народни слоеви преминувањето во ислам било еднакво со неверништво и предавство. Ваквото сфаќање го негувала христијанската црква и таа со нејзиното делување во голема мера придонела да се оддржи народниот дух.

Примери за жесток отпор против исламизацијата наоѓаме во житијата на македонските маченици: Ѓорги Кратовец и Злата Мегленска. Ѓорги Кратовец, кој одбивал да го прифати исламот, бил фрлен во зандани под изговор дека го напаѓал исламот и бидејќи не се откажувал од својата вера турските власти го спалиле на клада. Од житието за Злата Мегленска дознаваме дека оваа млада девојка била грабната од Османлиите и била принудувана да го прифати исламот и да се омажи за еден од нив. И покрај заканите од грабнувачите и молбите од нејзините родители и сестри да се покори, таа не сакала да ја смени својата вера, заради што била измачувана и на крајот обесена. Моштите на Злата ги сочувале нејзините соселани, а таа како светица била живописувана во македонските манастири и цркви.

Процесот на исламизација на Балканот се случувал низ целиот период на османлиското владеење, а својот зенит го достигнал во втората половина на XVI век. Најмасовни размери имал на териториите на денешна Босна, Албанија, Македонија и Бугарија. Според податоците од турските пописни дефтери се смета дека до крајот на XVI век во Македонија околу 25% од градското и 3% од селското население ја прифатило новата вера или приближно меѓу 50.000 и 60.000 лица. Исламизираните Македонци од Западна Македонија денес се познати под името Торбеши или Македонци-Муслимани. И покрај прифаќањето на новата вера ова македонско население го зачувало својот јазик и идентитет. Исламизацијата која се одвивала во текот на целиот османлиски период не успеала драстично да го промени православниот верски идентитет на македонското население.
http://www.pressonline.com.mk/default.asp?ItemID=F2A86E19FC3CED479301776716FF936E

Кој кажува невистини сега? :toe:

zakaculko

skinhead '03
Член од
24 март 2009
Мислења
201
Поени од реакции
33
јас колку што знам, бог ѓи создал адам и ева, првите луѓе, им дал вечен живо им рекол да не јдат од плодот на дрвото во средината на градината, ѓаволот ја излажал ева дека ќе стане бог ако јади од дрвото, ева се полакомила и јадела, го прекршила единственото правило коа бог им го дал, и така бог ѓи казнува со тоа што нивните деца и потомци ќе страдат, значи ќе има смрт, ќе има болести, ќе има војни и триста друѓи лоши работи, е сеа преку пророците со текот на времето бог им кажува на луѓето дека ќе го прати својот син за да ги спаси, а спас ќе добијат оние кој што ќе поверуваат во боѓјиот син(исус)дека е син божји и кој веруваат дека бог постои, и оние кој што ќе бидат цврсти да му служат на бог во свет во кој владее ѓаволот. ете тоа е се, барем така мене што ме научиле и така јас ко што имам сфатено, затоа денес има страдања и болести и смрт и се, зашто ева погрешила, и нели ние сме сите потомци на адам и ева и затоа и ние страдаме.

Kajgana Shop

На врв Bottom