Неџет Озел нов командант на турските копнените сили

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување
М

Мартин`

Гостин
Претседателот на Турција Абдула Ѓул синоќа го назначи генерал Неџет Озел за нов командант на копнените сили на земјата, соопштија светските агенции, повикувајќи се на информации на турските телевизии.

Се очекува Озел наскоро да биде назначен и за нов началник на Генералштабот на вооружените сили.
Според традицијата, на оваа должност се назначуваат само командантите на копнените сили, посочуваат светските агенции.
Претходно вчера оставка поднесе досегашниот началник на Генералштабот на турските вооружени сили генерал Јашак Кошанер, заедно со командантите на копнените, воено воздухопловните и военопоморските сили на Турција.

Поднесувањето на оставките се случи како реакција на разногласијата меѓу военото раководство и владата за унапредување на генерали, кои се наоѓаат во затвор заради сомневања дека учествувале во заговори за преврат, посочуваат агенциите, повикувајќи се на турските телевизии.

Б

Бат Елохим

Гостин
зашто ми се чини дека отиде секуларноста на Турција у неповрат...

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
А зошто мене ми се чини дека Ердоган неможе да направи сам ништо, како прво неможе да се смени уставот без согласност на опозицијата, а како второ Турција е членка на НАТО,( а тоа значи дека е под контрола на НАТО),исто како други европски земји), не е толку едноставно да се игра со режимот на Турција, сепак Турција не е арапска земја, Турција е нај силна нај моќна,и нај модерна земја од муслиманските земји, Турција не е банана земја, па незнам што ќе се играло играчки..
Не треба ние да бериме гајле за Турција, таа си е ок..:) А и како македонец се надевам дека ќе се шири пријателството меѓу Турција и Македонија, и дека ќе имаме одлична соработка со Р.Турција..

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
А зошто мене ми се чини дека Ердоган неможе да направи сам ништо, како прво неможе да се смени уставот без согласност на опозицијата, а како второ Турција е членка на НАТО,( а тоа значи дека е под контрола на НАТО),исто како други европски земји), не е толку едноставно да се игра со режимот на Турција, сепак Турција не е арапска земја, Турција е нај силна нај моќна,и нај модерна земја од муслиманските земји, Турција не е банана земја, па незнам што ќе се играло играчки..
Не треба ние да бериме гајле за Турција, таа си е ок..:) А и како македонец се надевам дека ќе се шири пријателството меѓу Турција и Македонија, и дека ќе имаме одлична соработка со Р.Турција..
НАТО не се меси во внатрешни работи на државите членки. НАТО го интересира боеспособноста на армиjaта,дали армиjaта може да учествува во мисии надвор от државата членка,НАТО го интересира воениот буджет. НАТО не го интересират врзките внатре во државата членка.
Почти е невозможно НАТО да се намеси при тази криза.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.135
Ne da ti se cini, tuku otide...

Erdoganco ce ja ebi cela rabota, kako sto i pocna. Poleka, no sigurno Erdogan saka da ja turne sekularnosta vo zemjata i so toa religijata da ima povejce sila. Vo pogresna nasoka se dvizi Turcija...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.600
Не знам дали вака ќе викаш коа ќе видиш дека Турција што ти си ја замислуваш отишла у неповрат, а на врата го имаш Пакистан.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не знам дали вака ќе викаш коа ќе видиш дека Турција што ти си ја замислуваш отишла у неповрат, а на врата го имаш Пакистан.
Абе битно е сега вака,па за иднина не се гледа.

Kajgana Shop

На врв Bottom