Нејзиното величество - ракијата

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Зошто би платил толку? А и тој што ја продавал толку малце неарен бил.
110 dolari za pol kilo rakija? damn dude you must miss Macedonia so much :icon_lol:
Скапа е ракијата тука, егзотичен пијалок. Од тиквеш е најефтина, 75 долари за цел литар, има од Србија различни по 60тина долари 700мл, Камник е 90тина 700мл.
Алкохолот е скап овде, веројатно имаат висока акциза плус транспорт...

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.745
Скапа е ракијата тука, егзотичен пијалок. Од тиквеш е најефтина, 75 долари за цел литар, има од Србија различни по 60тина долари 700мл, Камник е 90тина 700мл.
Епа со виски не можеш да мезиш шопска.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
110 dolari za pol kilo rakija? damn dude you must miss Macedonia so much :icon_lol:
Па тоа е тоа што го зборам, Lester што го збори го потврдувам и јас.
Ракијата е скапа во Австралија. Виски се наоѓа на секој чекор и го имаш од 30-40 долари па нагоре.

Да знаат ова "инфлуенсеркиве" и "модерните-незатуцани" кај нас дека е обратно во странство, ке си го сликаат гзот со Лозова на инстаграм. :pos:
Автоматски споено мислење:

Да високата акциза на алкохолот ја крева цената, а не дека самиот пијалак е скап.
На пример пиво-лименка со висок % на алкохол во Австралија оди 8-10-12 долари.
Во МК на пример имаш пиво од 8% што е 50тина денари во Кам.
Европскиве земји исто, сегде кајшто прошетав пива со висок алкохол не се премногу скапи. Австралија ГОРАТ со цени!

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ракијата е скапа во Австралија. Виски се наоѓа на секој чекор и го имаш од 30-40 долари па нагоре.

Да знаат ова "инфлуенсеркиве" и "модерните-незатуцани" кај нас дека е обратно во странство, ке си го сликаат гзот со Лозова на инстаграм. :pos:

Да високата акциза на алкохолот ја крева цената, а не дека самиот пијалак е скап.
Европскиве земји исто, сегде кајшто прошетав пива со висок алкохол не се премногу скапи. Австралија ГОРАТ со цени!
И во Македонија ја дигнаа акцизата на луксузни добра. Во Aмерика шише бурбон Woodford Reserve Double Oaked е 50 тина долари, во eu земји ко Словенија е околу 60 долари. Во Австралија видов дека е 90, во Македонија е 4230 ден. што е исто скапо https://bistravoda.mk/product/woodford-reserve-double-oaked-432-1-lit/

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
И во Македонија ја дигнаа акцизата на луксузни добра. Во Aмерика шише бурбон Woodford Reserve Double Oaked е 50 тина долари, во eu земји ко Словенија е околу 60 долари. Во Австралија видов дека е 90, во Македонија е 4230 ден. што е исто скапо https://bistravoda.mk/product/woodford-reserve-double-oaked-432-1-lit/
Ама добро ракијата не е луксузно добро. Тоа е обичен пијалак, ваму на секој алкохол има голем данок во зависност од процентот на алкохол.
И скопско да е пак е скапо, на пример Короната е поефтина него нашите пива. Јас Староградско во Сиднеј го плаќав 75 долари кутија кога короната беше 55 долари кутија.

Иначе 100 евра кај нас е веќе луксузен пијалак. Сигурен си дека цената е голема ради данокот? Да не удира голема маржа па овој што го продава вискито?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ама добро ракијата не е луксузно добро. Тоа е обичен пијалак, ваму на секој алкохол има голем данок во зависност од процентот на алкохол.
И скопско да е пак е скапо, на пример Короната е поефтина него нашите пива. Јас Староградско во Сиднеј го плаќав 75 долари кутија кога короната беше 55 долари кутија.

Иначе 100 евра кај нас е веќе луксузен пијалак. Сигурен си дека цената е голема ради данокот? Да не удира голема маржа па овој што го продава вискито?
Можно е да удира пошто е единствен што го продава овој бурбон.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Можно е да удира пошто е единствен што го продава овој бурбон.
Да ако е само он тогаш небото му е граница, реално ако некој е мераклија за одреден пијалок ке си плати повеќе и ќе го ужива. И си има пазар за тоа.
Исто како и македонците што плаќаат скапа ракија во Странство како и на муртинецот теглата ајвар. 13$ за мало тегличе.

Ова го видов дека го има Jack Daniels - Honey, тоа го пробав со Coca Cola - Zero Vanila. Невероватна комбинација ако си по тие работи. :D
Лично за мене не е виски.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Епа со виски не можеш да мезиш шопска.
Прав боем не јаде шопска со ракија, туку со сувемеснато ;)

Општо е пивото скапо, дури и со низок процент на алкохол немаш пониско од 3.5 долари по лименка, и тоа ако земеш цел пакет.
Најефина ракија тука Baroque брендито од Алди, само кај мене во qld имаме апла построга регулатива за лиценци и Алди не продаваат алкохол, затоа најчесто си земам виски или рум. Captain Morgan последно го начекав по 45 долари, Jim Beam се начекува и по 2 литри за 100 долари.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Прав боем не јаде шопска со ракија, туку со сувемеснато ;)

Општо е пивото скапо, дури и со низок процент на алкохол немаш пониско од 3.5 долари по лименка, и тоа ако земеш цел пакет.
Најефина ракија тука Baroque брендито од Алди, само кај мене во qld имаме апла построга регулатива за лиценци и Алди не продаваат алкохол, затоа најчесто си земам виски или рум. Captain Morgan последно го начекав по 45 долари, Jim Beam се начекува и по 2 литри за 100 долари.
Можно е друже нез за таму.
За ракија види од DanMurphy's мора да го има таму по 75 долари ти е шише лозова.

Kajgana Shop

На врв Bottom