Неколку основни совети како да фотографирате

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.007
Поени од реакции
7.632
1.Пазете на позадината
Гледајте позадината со својата содржина да не го одвлекува вниманието од објектот на снимање.Едноставна и ненаметлива позадина го истакнува објектот.Некогаш поради тоа се исплатува да се најди некој нов ќош или едноставно да се промени местото.

2.Приближете се
По правила што сте поблиску до предметот на снимање,фотографијата е подобра.Приближувањето ја елиминира непожелната позадина која го одвлекува вниманието на предметот кој се снима.Снимете така да сликата ја исполните со јасен и интересен мотив.Погледнетего упатството на вашиот фотоапарат за да дознаете колку можете да се приближите за да би добиле остра фотографија.Многу едноставни фотоапарати неможат да снимаат на дистанца помала од 1,2-1,5m.

3.Објектот не мора секогаш да е во средина
Нема ништо лошо во тоа ако особата која ја снимате е во средината на фотографијата,сепак,пробајте понекогаш да ја поставите на една страна и со тоа ке постигнете динамична композиција која за окото е поинтересна.

4.Фатете и дел од околината
Кога снимате одалечени објекти,вклучетеги во фотографијата и предметите кои ви се блиску.Тие на фотографијата ке му дадат длабина и перспектива.

5.Бидете “невидливи”
Кога снимате луѓе,настојувајте тие да се занимаваат со некоја активност!Тогаш нема да обрнуваат внимание на вас и на фотографијата ке се осети спонтаност. Зафатете ги со нешто и нивните изрази ке бидат поприродни и опуштени.

6.Добро анализирајте го светлото!
ДОВОЛНО светло е потребно за експонирање на филмот во вашиот фотоапарат,но ДОБРО светло прави успешна фотографија!Светлото е заслужно за да фотографијата изгледа “пластична”,колористичка и привлечна за тој што го снимавме.Запамтете дека јаката сончева светлост не е секогаш најдобро светло за фотографијата.Многу ке се изненадат кога ке откријат дека покриеното сонце со облаци дава најдобро осветлување за снимање на луѓе.Многу јакото сонце дава оштри сенки на лицето и прави личноста да жмирка.Облачното време дава меко светло кое е идеално за портрети.

7.Држете го фотоапаратот цврсто и мирно
Понекогаш потенцијално добра фотографија не успева бидејки се заборават некои основни правила.Мирното држење на фотоапаратот е дефиниција за оштра фотографија.Кога го притискате откинувачот направетего тоа нежно,бидејки и мало помрднување на фотоапаратот може да биде причина за неоштра фотографија.Најдете погоден потпирач(стол,ограда,покрив на
автомобил)за вашата рака или употребете мал статив.Блицот кој е вграден во вашиот фотоапарат не е корисен само по ноќе и затворена просторија.Користете го и во самрак и по јако сонце за да би ги ублажиле оштрите сенки.Проверете во упатството колкава е јачината на вашиот блиц,од неа зависи просторот во кој објектот ќе биде правилно осветлен обично се движи од 1,5m до 4,5m.

8. Фотоапаратот нека ви е прирака
Сите овие совети нема да ви помогнат доколку вашиот фотоапарат сте го оставиле дома.Колку неповратни моменти сте изгубиле поради тоа?Спонтаните моменти снимени на филм се непроценливи фото-спомени.За да ги фатите фотоапаратот мора да биде покрај вас.Ако вашиот стандарден фотоапарат е преголем,набавете џепен модел кој денес го има многу во понуда.


Текстов го најдов на интернет ,на некого ќе му биде од корист ,а некој ако најде или знае да даде совети за фотографирање портрет нека пише :) пошо сакам некој работи да научам
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.828
Поени од реакции
7.710
Можеби најважно: прочитајте го упатството за фотоапаратот. :P
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
1.Пазете на позадината
Гледајте позадината со својата содржина да не го одвлекува вниманието од објектот на снимање.Едноставна и ненаметлива позадина го истакнува објектот.Некогаш поради тоа се исплатува да се најди некој нов ќош или едноставно да се промени местото.

2.Приближете се
По правила што сте поблиску до предметот на снимање,фотографијата е подобра.Приближувањето ја елиминира непожелната позадина која го одвлекува вниманието на предметот кој се снима.Снимете така да сликата ја исполните со јасен и интересен мотив.Погледнетего упатството на вашиот фотоапарат за да дознаете колку можете да се приближите за да би добиле остра фотографија.Многу едноставни фотоапарати неможат да снимаат на дистанца помала од 1,2-1,5m.

3.Објектот не мора секогаш да е во средина
Нема ништо лошо во тоа ако особата која ја снимате е во средината на фотографијата,сепак,пробајте понекогаш да ја поставите на една страна и со тоа ке постигнете динамична композиција која за окото е поинтересна.

4.Фатете и дел од околината
Кога снимате одалечени објекти,вклучетеги во фотографијата и предметите кои ви се блиску.Тие на фотографијата ке му дадат длабина и перспектива.

5.Бидете “невидливи”
Кога снимате луѓе,настојувајте тие да се занимаваат со некоја активност!Тогаш нема да обрнуваат внимание на вас и на фотографијата ке се осети спонтаност. Зафатете ги со нешто и нивните изрази ке бидат поприродни и опуштени.

6.Добро анализирајте го светлото!
ДОВОЛНО светло е потребно за експонирање на филмот во вашиот фотоапарат,но ДОБРО светло прави успешна фотографија!Светлото е заслужно за да фотографијата изгледа “пластична”,колористичка и привлечна за тој што го снимавме.Запамтете дека јаката сончева светлост не е секогаш најдобро светло за фотографијата.Многу ке се изненадат кога ке откријат дека покриеното сонце со облаци дава најдобро осветлување за снимање на луѓе.Многу јакото сонце дава оштри сенки на лицето и прави личноста да жмирка.Облачното време дава меко светло кое е идеално за портрети.

7.Држете го фотоапаратот цврсто и мирно
Понекогаш потенцијално добра фотографија не успева бидејки се заборават некои основни правила.Мирното држење на фотоапаратот е дефиниција за оштра фотографија.Кога го притискате откинувачот направетего тоа нежно,бидејки и мало помрднување на фотоапаратот може да биде причина за неоштра фотографија.Најдете погоден потпирач(стол,ограда,покрив на
автомобил)за вашата рака или употребете мал статив.Блицот кој е вграден во вашиот фотоапарат не е корисен само по ноќе и затворена просторија.Користете го и во самрак и по јако сонце за да би ги ублажиле оштрите сенки.Проверете во упатството колкава е јачината на вашиот блиц,од неа зависи просторот во кој објектот ќе биде правилно осветлен обично се движи од 1,5m до 4,5m.

8. Фотоапаратот нека ви е прирака
Сите овие совети нема да ви помогнат доколку вашиот фотоапарат сте го оставиле дома.Колку неповратни моменти сте изгубиле поради тоа?Спонтаните моменти снимени на филм се непроценливи фото-спомени.За да ги фатите фотоапаратот мора да биде покрај вас.Ако вашиот стандарден фотоапарат е преголем,набавете џепен модел кој денес го има многу во понуда.


Текстов го најдов на интернет ,на некого ќе му биде од корист ,а некој ако најде или знае да даде совети за фотографирање портрет нека пише :) пошо сакам некој работи да научам
не се согласувам за тоа дека
ДОБРО светло прави успешна фотографија!Светлото е заслужно за да фотографијата изгледа “пластична”,колористичка и привлечна
за добро светло треба да си добар мајстор, а тоа дека пластичниот изглед на фотографијата е знак за добра - квалитетна фотографија не би рекол дека е така, можеби за сток фотографија тоа да пали ама за нешто друго... :/
 

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Не се декларирам како некој што многу добро слика, но сум малку подобар од другите, на сликата сум јас, сликано е со 12mg камера што значи апаратот е 0, но оваа слика посебно ми се допаѓа, сликано е во куќниот хол, позадина шипка од закачалка за облека :D Интересна композиција.

01.jpg
 
Член од
11 август 2011
Мислења
57
Поени од реакции
19
не се согласувам за тоа дека
ДОБРО светло прави успешна фотографија!Светлото е заслужно за да фотографијата изгледа “пластична”,колористичка и привлечна
за добро светло треба да си добар мајстор, а тоа дека пластичниот изглед на фотографијата е знак за добра - квалитетна фотографија не би рекол дека е така, можеби за сток фотографија тоа да пали ама за нешто друго... :/
Мислам дека во текстот се мисли на светлина како глобала, а не вештачко светло. Без светлина нема фотографија - таа е основна и главна состојка без која фотографијата не може да функционира. Искрено јас сум ЗА користење на светло (вештачко) ако се знае како правилно да се постави и подеси и во никој друг случај :).
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
И природните извори на светлина можат да се контролираат и манипулираат, со исклучок на молњата која незнаеш кога, каде и со колкава јачина ке го осветли просторот/предметот :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom