Невработеноста во Македонија !

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
На брод е ок за тие што имаат челични нерви и не се клаустрофобични и што можат да изиграваат глупи, рум сервис е отприлика 1000 - 1500 долари месечно + типс зависно кај се најдуваш, може да варира, ако изнапреднеш во помошник келнер можеш да земаш и 2000 ама газ пука, е сега добро е шо не плаќаш јадење пиење освен алкохол...
Не спомна дека треба 12 саати дневно(полно работно време) да си насмеан.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.953
Поени од реакции
12.564
Не спомна дека треба 12 саати дневно(полно работно време) да си насмеан.

Затоа реков газ пука и треба да глумиш дека си глуп...али на некого му се бендисува, јас еднаш и појче не....исто така и само еднаш неделно излегување - 6 саати толку е ебениот слободен ден...:nesum:

Најискрено им се смешкав ко зедовме трева од Виетнам...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Затоа реков газ пука и треба да глумиш дека си глуп...али на некого му се бендисува, јас еднаш и појче не....исто така и само еднаш неделно излегување - 6 саати толку е ебениот слободен ден...:nesum:

Колку време издржа? :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.953
Поени од реакции
12.564
Колку време издржа? :)
Ми дадоа 5 месеци ама се заменив со датумите со една србинка и 4 месеци бев...ти колку време беше?

Оф топик сме малце :nesum:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Не сум бил али сум правел муабет со човек што поминал 7-8 години.

B

Borg_Drone

Гостин

Подобро и тоа.Ако ништо друго не си барем затворен во еден простор петнаесет саати, 24/7 како јас што сум бил на пример на некои работни места.Без слободен ден нормално, спиење по четири саати за 150 (сто и педесет) евра плата.Дома очите семафори, кога ќе дојдев светеа црвено, пред излегување жолто, и на крај зелено во знак за successful start.

И што вика тој.. Вреди ли времето од 7-8 години поминато на печалење по бродови ?

Зависи до приходите. Ако се убави приходите и можеш да си дозволиш со тие приходи работи кои не можел да си ги дозволиш претходно, тогаш да.Според мене!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Подобро и тоа.Ако ништо друго не си барем затворен во еден простор петнаесет саати, 24/7 како јас што сум бил на пример на некои работни места.Без слободен ден нормално, спиење по четири саати за 150 (сто и педесет) евра плата.Дома очите семафори, кога ќе дојдев светеа црвено, пред излегување жолто, и на крај зелено во знак за successful start.
Ако не е тајна кај си работел во вакви услови.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
ако изнапреднеш во помошник келнер можеш да земаш и 2000 ама газ пука, е сега добро е шо не плаќаш јадење пиење освен алкохол...
Братучед ми е главен келнер оф не вика, ти за помошник газ пукало.
Го прашав еднаш како, па ми вели: Станувам се соблекувам гол со газот кај тушот пења и брич во едната рака цигара во другата така да истовремено се туширам, бричам и пушам цигара :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

B

Borg_Drone

Гостин
Ако не е тајна кај си работел во вакви услови.

Името на фирмата не можам да ти го кажам, можам само да ти кажам дека е поврзано со обезбедување.Кујна исто така, (добро кујна пак не петнаесет саати, но некогаш десет, па и до дванаесет саати) сме останувале само поради гостите и да средиме инвентарот во кујната, односно да го исчистиме за прва смена.
Сепак за таков тип на работа, да си платен по 150 евра мислам дека е мизерија тешка.

П.С.
И на крај ми останаа должни две плати бај д веј.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Не ја најдов темата за просечната плата во Македонија , ја пренесувам веста (ГЛУПОСТА) овде :

Една кутија пелени може да се заработи за 2 работни часа, поправка на телевизор 5 часа.

Државната статистика пресмета дека просечната плата по работник за декември изнесува околу 20 илјади и 500 денари.

Вкупните трошоци пак за храна и пијалоци можат да се задоволат со 12 илјади денари. Според статисика, едно домаќинство да се поднови со нова машина за перење, фрижидер или телевизор треба да ја даде целата заработена месечна плата. За месечна карта за јавен превоз работникот ќе може да си ја плати ако работи 2 дена. За нов велосипед ќе треба да работи 5 дена.

Ако сакате да купите автомобил Фиат Пунто ќе треба да работите речиси 2 години. Или според статистика, 22 месеци. Ако ви се расипе за 1 час поправка кај механичар ќе треба да работите еден ден, за да ја измиете колата 2 часа, ако ви се дупне надворешна гума 3 дена. За да си платите задолжително осигурување, според истата статистика треба да работите 6 дена.

Во Македонија нема загарантирана минимална плата. Секој труд се вреднува различно. Просечно, според статисика за 7 работни часа дневницата изнесува 890 денари. Еден час пак се вреднува со 127 денари.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/kolku-chini-trudot-vo-makedonija

- За која земја пишувате вие бе,нормални ли сте ? Добро кој им верува и за кого ги правите ваквите „статистики“ ? Ајде вие пресметајте колку е вистински просечната плата на работникот во Македонија (95 % од вработените) ако најниската плата е 6000 денари (100 евра) а највисоката 15000 денари или (250 евра). Да ви помогнам - 10.500 денари (175 евра) ПРОСЕК !!! И тоа е вистината, покрај не велам 33% ама реалните 20% невработени во Р.Македонија!!! Имате ли на ум ВИСТИНСКИ да ги промените овие бројки или ќе си играте мајтап со сопствениот народ и понатаму!?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Не ја најдов темата за просечната плата во Македонија , ја пренесувам веста (ГЛУПОСТА) овде :

Една кутија пелени може да се заработи за 2 работни часа, поправка на телевизор 5 часа.

Државната статистика пресмета дека просечната плата по работник за декември изнесува околу 20 илјади и 500 денари.

Вкупните трошоци пак за храна и пијалоци можат да се задоволат со 12 илјади денари. Според статисика, едно домаќинство да се поднови со нова машина за перење, фрижидер или телевизор треба да ја даде целата заработена месечна плата. За месечна карта за јавен превоз работникот ќе може да си ја плати ако работи 2 дена. За нов велосипед ќе треба да работи 5 дена.

Ако сакате да купите автомобил Фиат Пунто ќе треба да работите речиси 2 години. Или според статистика, 22 месеци. Ако ви се расипе за 1 час поправка кај механичар ќе треба да работите еден ден, за да ја измиете колата 2 часа, ако ви се дупне надворешна гума 3 дена. За да си платите задолжително осигурување, според истата статистика треба да работите 6 дена.

Во Македонија нема загарантирана минимална плата. Секој труд се вреднува различно. Просечно, според статисика за 7 работни часа дневницата изнесува 890 денари. Еден час пак се вреднува со 127 денари.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/kolku-chini-trudot-vo-makedonija

- За која земја пишувате вие бе,нормални ли сте ? Добро кој им верува и за кого ги правите ваквите „статистики“ ? Ајде вие пресметајте колку е вистински просечната плата на работникот во Македонија (95 % од вработените) ако најниската плата е 6000 денари (100 евра) а највисоката 15000 денари или (250 евра). Да ви помогнам - 10.500 денари (175 евра) ПРОСЕК !!! И тоа е вистината, покрај не велам 33% ама реалните 20% невработени во Р.Македонија!!! Имате ли на ум ВИСТИНСКИ да ги промените овие бројки или ќе си играте мајтап со сопствениот народ и понатаму!?
Си кажа Латас кај Јанко-Јади Бурек колку му е плата, 4000 евра месечно и после ти чуди се зошто он не се замара со останатите.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Владата не е искрена со странските инвеститори. Турскиот амбасадор во земјава, Хакан Окчан, ги пренесе впечатоците на турските компании, рамниот данок и не бил толку рамен.
На терен се појавувале и други скриени давачки, фирмите тешко ваделе работни дозволи и немале чувство дека судството може брзо и ефикасно да им пружи заштита.
„Сликата што Македонија ја претставува надвор кога ги кани инвеститорите и реалноста со која компаниите се соочуваат тука се нешто различно. Можеби постои добра волја, но исто така постои и потреба од корекција на третманот на странските компании“, вели Аслан Хакан Окчал.

-Една од причините за големиот процент на невработеност! -Намерно или не, редно е некој да се изјасни.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Владата не е искрена со странските инвеститори. Турскиот амбасадор во земјава, Хакан Окчан, ги пренесе впечатоците на турските компании, рамниот данок и не бил толку рамен.
На терен се појавувале и други скриени давачки, фирмите тешко ваделе работни дозволи и немале чувство дека судството може брзо и ефикасно да им пружи заштита.
„Сликата што Македонија ја претставува надвор кога ги кани инвеститорите и реалноста со која компаниите се соочуваат тука се нешто различно. Можеби постои добра волја, но исто така постои и потреба од корекција на третманот на странските компании“, вели Аслан Хакан Окчал.

-Една од причините за големиот процент на невработеност! -Намерно или не, редно е некој да се изјасни.

еве едно објаснување ко некој да го прочитал твоето барање за изјаснување на големата невработенос во македонија .........
колку е за верување оценете вие :tapp::tapp:

Во Република Македонија во 2009 година активното население броело 928.775 лица од кои вработени се 629.901 или 67,8 проценти, а невработени 298.873 лица или 32,2 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.

Бројот на вработени 2009 во споредба со претходната година е зголемен за 3,4 отсто.

Во однос на 2008 година, бројот на невработените лица бележи намалување од 3,7 проценти. Стапката на активност во овој период е 56,7, на вработеност 38,4, додека стапката на невработеност изнесува 32,2.

Kajgana Shop

На врв Bottom