"Невидени" успеси на Македонската влада!

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
[acko]®;1855418 напиша:
чекај ти сакаш државата да не ги троши парите? значи сакаш да не прават патишта, пруги, сали, да не покачуваат плати и тн. туку да си ги чуваат парите! се гледа дека економија не ти оди од рака. па како ќе се подобри економијата во државата ако не се направат патиштата. ако не си знаел транспортот е дирекно поврзан со економијата. значи државата има годишен буџет кој го користи за инвестирање и реновирање на патишта, школи и милион други работи и со тоа се создаваат услови да се инвестира во македонија. да се отвараат фабрики и други разно разни погони. е сега дека дел пари ги даваат во реклами па големо чудо. бар ги трошат народот да се информира а не како што се правеше тие пари во џеб.
Вагоните и камионите тапкаат во место

Македонската железница и камионџиите секојдневно губат пари поради намалениот извоз што го прават компаниите. Превозот со товарни вагони е намален за околу дваесет проценти во последните два месеци, а камионџиите велат дека речиси воопшто немаат работа. - Во септември обемот на работа бил намален за 23 проценти, а во октомври за 13 проценти во однос на истиот период минатата година. Кризата на металната индустрија се прелеа кај нас. Отпуштања на работници засега нема да има - вели Јовица Трајковски од „МЖ Транспорт“. Кризата во моментов најмногу се чувствува кај камионџиите. Шеесет проценти од македонските транспортни компании два месеци се речиси без работа поради рецесијата во Европа. - Поради намалената куповна моќ, откажаните проекти и инвестиции, Европа ги намали увозот и извозот поради што ние практично останавме без работа. Компаниите таму чекаат пораст на берзите за повторно да почнат со продажба. Во Македонија има 20.000 луѓе кои живеат од транспорт. Шеесет проценти од нив се погодени директно од тоа што се случува во Европа - велат камионџиите. Билјана Муратовска, претседателка на Синдикатот на МАКАМТРАНС, вели дека кризата се продлабочила особено со намалениот извоз на македонските металуршки компании и текстилните компании. Илија Гечев, директор на „ИГМ трејд“ и претседател на Асоцијацијата на метали, вели дека извозот на метали е намален за 50 проценти. - „ИГМ трејд“ сега продава само 6.000 тони заварени цевки и профили, што е за 50 проценти помалку од пред два месеци кога продававме 12.000 тони. Ова секако во најголем дел ги погодува и транспортните компании. Репроматеријалите што ни стигнуваат со брод до Солун, 370 камиони ни ги пренесоа за 10 дена, а порано поради големиот обем на работа за истото им требаше цел месец. Ова говори дека кризата во транспортот е сериозна - вели Гечев.

Што фајде ако им правиш патишта а немаат што да извезуваат ?Првиот сигнал дека не оди на добро ни во Македонија и покрај фалбите на владата токму е транспортот.Многу просто,нема производство ,нема транспорт.Приказните за ``ние оценивме дека нема потреба да реагираме на економската криза која се случува во светот`` повеќе не држат.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Очигледно за реакција е доцна со вака скроен буџет,само ќе ја дотолчиме Македонската економија која едвај живуркаше со неколку странски фирми оти на никој нормален домашен инвеститор не му паѓа на ум да инвестира во земја каде давачките се поголеми во однос на добивката,итоа со години наназад,а во перспектива уште ќе бидат поголеми кога ќе се согледаат перцепциите за буџет од најмалку 1.5 милјарди евра само за плати на администрацијата.:toe:

Член од
10 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Pa vo sekoj slucaj ovaa vlada ima poveke napraveno za svojot narod nego site prethodni, kompjuterskite vauceri, subvencioniranjeto na zemjodelcite namaluvanje na nekoj danoci i borbata protiv organiziraniot kriminal se golemi plusovi za ovaa vlada. Od druga strana sekojdnevnoto reklamiranje po mediumi, problemot so nevrabotenosta i nepismenata administracija se ogromni minusi. Nadvoresnata politika ni e vo tezok nokdaun i pocnuva da se cuvstvuva odredena izolacija.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa vo sekoj slucaj ovaa vlada ima poveke napraveno za svojot narod nego site prethodni, kompjuterskite vauceri, subvencioniranjeto na zemjodelcite namaluvanje na nekoj danoci i borbata protiv organiziraniot kriminal se golemi plusovi za ovaa vlada. Od druga strana sekojdnevnoto reklamiranje po mediumi, problemot so nevrabotenosta i nepismenata administracija se ogromni minusi. Nadvoresnata politika ni e vo tezok nokdaun i pocnuva da se cuvstvuva odredena izolacija.
Aбе за ваучерите е навистина огромна придобивка,можеби сега Гвујо ќе дели и бомбончиња за Нова Година,настанот ќе го пренесуваат сите светски медиуми.Партијското субвенционирање на земјоделците сите го гледаме со свои очи,а борбата со организираниот криминал е само пред медиуми,оти никој не објави вест како Панде Лазаров од поранешно ЕСМ е пуштен од притвор иако беше обвинет за 600 000 евра пари на лични Швајцарски сметки.Каде се кривичните пријави против директорите на Тутунски од Прилеп кој за една година украдоа 10 милиони евра и сега си заминуваат добро нафатирани со пари,или овие не се од опозицијата па нема зошто кривично да се гонат,и што се 10 милиони евра,само дупло повеќе одколку парите на Бајруш?:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Најнова измислица на Македонската администрација е таа што фирмите и нивните книговодители погрешно го плаќале “коефициентот за сложеност“ при наплата на придонесите за здравствено осигурување од 2003 наваму па сега нема да добијат здравствени картони доколку не ги доплатат средствата.Се разбира дека Македонските административци ја одфрлаат вината од себе и ја препишуваат врз фирмите кој плаќале придонес.Можеби ова е порака дека никој не треба да отвора фирма и да плаќа некакви придонеси,кога во државава здравствени картони први добиваат оние кој не се вработени и кој не плаќаат ништо во фондот.Затоа во акција,сите да ги пуштиме фирмите под стечај и да станеме невработени па белки ќе му дојде умот на Трајко да го намали буџетот за оние кој не знаат ни да ти кажат колкави придонеси треба да платиш,односно тоа не успеале да го пресметаат за 5 години одкако го измислиле “коефициентот за сложеност“.:toe:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
"koeficient za slozenost" e nesto sto navistina nikogas ne mi bilo jasno sto e......dali onie koi imaat povisoko obrazovanie dobivaat nekakvi VISOKOOBRAZOVANI zdravstveni uslugi???? ili e toa eden od neverojatniot broj INOVATIVNI nacini da se priberat pari za budzetot koj veke nema od kade da se polni????

ako dobro sum razbral stom nekoj e "direktor" na svojata firma duri ako taa e so velicina od eden kepenek...mora da ima nekoj koeficient do nebo???? :)
demek so sredno skolo ne moze da "vodi" ni firmicka???

Член од
10 ноември 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Vidi za se si u pravo, nema krivicni prijavi za gorespomenatite no i za vreme na SDS gi nemase.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
"koeficient za slozenost" e nesto sto navistina nikogas ne mi bilo jasno sto e......dali onie koi imaat povisoko obrazovanie dobivaat nekakvi VISOKOOBRAZOVANI zdravstveni uslugi???? ili e toa eden od neverojatniot broj INOVATIVNI nacini da se priberat pari za budzetot koj veke nema od kade da se polni????

ako dobro sum razbral stom nekoj e "direktor" na svojata firma duri ako taa e so velicina od eden kepenek...mora da ima nekoj koeficient do nebo???? :)
To e relikt na minato...ako sega go baraat...alal da im e ...derikozi nepismeni...
Ama nema dolgo...vece i mali acc. sovetuvaat retained....bar tak cuv.

-----<-<@

loso kure
Член од
10 ноември 2008
Мислења
494
Поени од реакции
23

тоа ти е друже бетонски, оставштина од поранешниот систем коа викава...учи да не копаш у нива и да не игра метлата по улици...мегутоа коеф.на сложеност како пракса сеуште се применува во многу фирми кај нас и би требало да се однеува како некој репер за одговорноста која ја носи работното место, демек...по одговорно место кај шо се носат одлуки носи поголем коеф.

додека на запад е друга нели ситуација, седнуеш на стол, тевикаат 2'3 пути на разговор викаат и платени психолози и бараат у некои фирми да идеш на лекарско ради осигурањето кое го носи договорот за работа, и ако се таксате као на пазар, потпишуеш договор и чао џаци...завршено нема коефициенти...секој си стои на потпишаното.

разликата мегу овие два система е следната

кај првиот пример и да сјебеш нешо не одговараш односно е нереален

кај вториот, ако сјебеш нешо, го наеба здраво и тоа на суд значи реално

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Како уште еден “невиден успех“ на оваа влада продефилира денес во јавноста кога Трајко Славевски направи “мезалак“ по повод најголемиот буџет во историјата на Македонија од кој на секој нормален човек би му било срам,затоа што скоро целиот е проектиран за плати и додатоци на администрацијата која пак останува на прво место во светот по својата гломазност,некадарност и невидена инфантилност.Да им дадеш плата од 1.5 милјарди евра на луѓе кој не знаат ни да пресметаат колку треба да се плати за здравствени придонеси е рамно на “самоубиство од заседа“.:uvo:

Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27
So priemot kako da se sakase da se pokaze deka Budzetot e najgolemiot "uspeh" na ovaa Vlada.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Vaka sea... Slavevski odamna pokazuva deka pojma nema od toa sto go zbori , sto ne e za neobicno , ako se zeme vo obzir kakvo skolo ima, a kakvo MISLENJE za sebe ima... :) vo genetikata ...ne navleguvam...
Problemot e so "gazdatamu"...zosto toj go trpi...??? mora ili takov mu treba, ili i toj tolku znae...PRASANJETO E SEGA... ???

Inaku za drzavata...??? pa i jas veke ne se grizam...k... mi e dvor, mi e ...odamna... :) za narodot moj mi e maka...koga go gledam vakov...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
So priemot kako da se sakase da se pokaze deka Budzetot e najgolemiot "uspeh" na ovaa Vlada.
Ако ваков буџет,најголем во историјата на Македонија,и скоро целиот за плати на новосоздаденото гласачко тело од АДМИНИСТРАТИВЦИ се рачуна за голем “успех“,замисли што би било некаков и мал неуспех на нашата влада?:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Vaka sea... Slavevski odamna pokazuva deka pojma nema od toa sto go zbori , sto ne e za neobicno , ako se zeme vo obzir kakvo skolo ima, a kakvo MISLENJE za sebe ima... :) vo genetikata ...ne navleguvam...
Problemot e so "gazdatamu"...zosto toj go trpi...??? mora ili takov mu treba, ili i toj tolku znae...PRASANJETO E SEGA... ???
Inaku za drzavata...??? pa i jas veke ne se grizam...k... mi e dvor, mi e ...odamna... :) za narodot moj mi e maka...koga go gledam vakov...
Како бе,па јас мислев за државата ти е,народ ко народ,каков и да е пак ќе си остане само “НАРОД“.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom