1) Леов компани - Компанија за производство на болјери, соларни колектори, кујнски апарати до сега може да се каже дека се најуспешни на домашниот пазар но извозуваат и на странските пазари..
2) Жито Вардар - произведува брашно, леб, пециво, добиточна храна и друго исто така во состав на Жито Вардар работи и "Жи-Ва" фарма.
3) МХК Злетово - Метали на странски пазари, а минерални ѓубрива во Македонија.
4) Табак Велес - преставник на тутунскиот комбинат ..
5) АД Благој Ѓорев - масло за јадење, маргарин, зачини итн ..
6) Алена - конфекција ..
Они се успешни а колку ги плаќаат работниците е друга работа .. други незнам.
Да ти помогнам,со нешто што јас знам :smir:
1.Вработува инвалиди,за кој државата плаќа,така доби бесплатна работна рака без трошоци.Добиваат плата од 5 000 денари до 9 000 денари,при тоа имаат и тешка физичка работа, а некои работат и на патерици.Патем вработуваат и лесно ретардирани лица,за кој следат пари од државата.Типичен пример-преку живи луѓе!
2.Придобивките од „светлата приватизација“ во Велес.Тогашниот директор ја намали вредноста на фирмата,а потоа мнозинскиот дел го гупи за џабе.Денес неговиот син е кеш менаџер:pos2
јас за ваков профил на менаџер немав чуено,но ете постоел) што во превод би значело толку ми е голем капацитетот.
3.Топилница не работи десет години.Вредноста и ја израмнија на нула.Успешна беше до 90та година,каде потоа настана бродолом.
4.немам информации
5.Да не се повторувам со Жито Вардар приказната.Единствената фирма со такви капацитети за производство на масло за јадење со врвен квалитет ја доведоа до загуби во работењето.Апаши ја навасаа кутрата.
6.Ако под поимот успешна фирма се подразбира плата на работничките од 7 000 денари во просек,тогаш верувам дека е успешна:jaj:
Незнам Алкалоид како ја премачка приватизацијата,но знам деа вработените земаат по 30 000 денари плата и добиваат бонус во акции од фирмата кој котираат добро на берзата.Знам дека се осигурани,во недела одмараат,а имаат и годишни одмори.И волкот сит и овците на број,за мене репер за успешна фирма.