Најуспешни фирми од Вашиот град

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Ајде да видиме какви фирми има во Македонија. Секој од нас знае какви фирми има во својот град.
Темава ја отворив со цел да видиме кои се најуспешните фирми во Македонија и во која област е нивниот бизнис.
Набројте ги најуспешните десет фирми од Вашиот град, но не само по име, туку и со што се занимава.
Не мора само од Вашиот град, може и од друг доколку знаете некоја.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Алкалоид
Пивара
Макпетрол
Усје

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Начинот како газдата се наполни пари,фирмата стана „успешна“ а работниците колнат секој ден треба да се напомене?
Или успешност мериме со тоа на кого повеќе му тежи џебот?

А

Ајсшутер

Гостин
1) Леов компани - Компанија за производство на болјери, соларни колектори, кујнски апарати до сега може да се каже дека се најуспешни на домашниот пазар но извозуваат и на странските пазари..
2) Жито Вардар - произведува брашно, леб, пециво, добиточна храна и друго исто така во состав на Жито Вардар работи и "Жи-Ва" фарма.
3) МХК Злетово - Метали на странски пазари, а минерални ѓубрива во Македонија.
4) Табак Велес - преставник на тутунскиот комбинат ..
5) АД Благој Ѓорев - масло за јадење, маргарин, зачини итн ..
6) Алена - конфекција ..

Они се успешни а колку ги плаќаат работниците е друга работа .. други незнам.

Ambasadorka.G

Poliglota
Член од
20 јуни 2009
Мислења
56
Поени од реакции
14
1.Prilepska Pivara
2.AD Pechatnica 11 Oktomvri
3.Vitaminka Prilep
4.Vasidora konfekcija
5.Mermeren kombinat
6.Zito Prilep

Член од
15 август 2009
Мислења
24
Поени од реакции
3
1.Skopsko
2.Makpetrol
3.Veze Sharri
4.Ecolog(milarder)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
1) Леов компани - Компанија за производство на болјери, соларни колектори, кујнски апарати до сега може да се каже дека се најуспешни на домашниот пазар но извозуваат и на странските пазари..
2) Жито Вардар - произведува брашно, леб, пециво, добиточна храна и друго исто така во состав на Жито Вардар работи и "Жи-Ва" фарма.
3) МХК Злетово - Метали на странски пазари, а минерални ѓубрива во Македонија.
4) Табак Велес - преставник на тутунскиот комбинат ..
5) АД Благој Ѓорев - масло за јадење, маргарин, зачини итн ..
6) Алена - конфекција ..

Они се успешни а колку ги плаќаат работниците е друга работа .. други незнам.
Да ти помогнам,со нешто што јас знам :smir:
1.Вработува инвалиди,за кој државата плаќа,така доби бесплатна работна рака без трошоци.Добиваат плата од 5 000 денари до 9 000 денари,при тоа имаат и тешка физичка работа, а некои работат и на патерици.Патем вработуваат и лесно ретардирани лица,за кој следат пари од државата.Типичен пример-преку живи луѓе!
2.Придобивките од „светлата приватизација“ во Велес.Тогашниот директор ја намали вредноста на фирмата,а потоа мнозинскиот дел го гупи за џабе.Денес неговиот син е кеш менаџер:pos2:(јас за ваков профил на менаџер немав чуено,но ете постоел) што во превод би значело толку ми е голем капацитетот.
3.Топилница не работи десет години.Вредноста и ја израмнија на нула.Успешна беше до 90та година,каде потоа настана бродолом.
4.немам информации
5.Да не се повторувам со Жито Вардар приказната.Единствената фирма со такви капацитети за производство на масло за јадење со врвен квалитет ја доведоа до загуби во работењето.Апаши ја навасаа кутрата.
6.Ако под поимот успешна фирма се подразбира плата на работничките од 7 000 денари во просек,тогаш верувам дека е успешна:jaj:

Незнам Алкалоид како ја премачка приватизацијата,но знам деа вработените земаат по 30 000 денари плата и добиваат бонус во акции од фирмата кој котираат добро на берзата.Знам дека се осигурани,во недела одмараат,а имаат и годишни одмори.И волкот сит и овците на број,за мене репер за успешна фирма.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Незнам како е по градови , но бидејќи ја гледам Македонија..ќе набројам некои, кои ме изненадиле:
ТИНГ Кочани
БОМЕКС огнеотпорни материјали во Пехчево
ЛЕОН чоколадни и слични производи од Свети Николе
Попова Кула...винарија од Демир Капија
АРИАЗОНЕ ...од Охрид....

Член од
22 јули 2009
Мислења
58
Поени од реакции
2
1.Mермерен Комбинат
2,Прилепска Пиварница
3,Жито Прилеп
4,Металец
5,Печатница 11 Октомври
6,Сигурносно Стакло
7,Витаминка
8,Леов Компани
....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
1.Mермерен Комбинат
2,Прилепска Пиварница
3,Жито Прилеп
4,Металец
5,Печатница 11 Октомври
6,Сигурносно Стакло
7,Витаминка
8,Леов Компани
....
Шо напрај бе,во Прилеп испадна дека има најмногу успешни фирми во цела Македонија,иако невработеноста е повеќе од 50%.

Член од
18 февруари 2009
Мислења
89
Поени од реакции
1
neznam koi firmi se uspesni spored vasiot standard no spored mojot treba da imaat ispolneto nekolku kriteriumi.
1 da deva plata na rabotnicite sekoj mesec i da ne docni
2 toj licen doxod da bide kako sto treba za da mozes da zivees a ne da prezivuvas
3 gazdite da gi stimuliraat rabotnicite da rabotat a ne da se izderavaat po niv kako da se licni robovi
4 da mozes da odis na godisen bez da se plasis deka koga ke se vratis da si smenet
5 da custvuvas sigurnost vo firmata vo koja si
E OVA ZA MENE E DOBRA FIRMA ZA RABOTA .
p.s. ako nekoj znae takva firma sto gi ispolnuva site kriteriumi neka se javi da mi kaze dali ima slobodno mesto da konkuriram . odnapred blagodaram.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве во Прилеп нема неуспешна фирма,почни да аплицираш уште од сега:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Еве во Прилеп нема неуспешна фирма,почни да аплицираш уште од сега:smir:
Добро сега,ако човек навистина подразмисли,газдите на овие фирми се навистина успешни во “транзицијата“,иако тоа не би го рекол баш за фирмите,во кој заборавија да го стават Микросам,најуспешната Прилепска фирма

Kajgana Shop

На врв Bottom