Za koja marka koj model se raboti?[DOUBLEPOST=1483652884][/DOUBLEPOST]ај некој што се разбира ке го молам да ми каже што значи ова на сликава? значи инвертеров работел и на -15 без проблем, денеска e 1 степен надвор и неколку пати престанува да ми дува и ова ми се појавува на сликава. значи плава месечина што спие, zzz прави.
https://s27.postimg.org/8p5bsts1f/IMG_1148.jpg
Normalno e relativna rabota..zavisi od mnogu faktori ponajveke od toa dali e pravilno dimenzionirana mokjnosta na klimata vo odnos na goleminata i izolacijata na prostorijata sto ja zagreva i kvalitetot na klimata vo smisol na delovi izrabotka etc..Мојата клима денес направи неверојатни 17 дефроста,нормлно ли е?
[DOUBLEPOST=1483656687][/DOUBLEPOST]@klimi.mk eve druze za ovakvi raboti da ne mi se slucuvaat i da ne se zamaram sakam da platam 1000 pa ako treba i povekje evra za dobar invertor, a ne srede greenje da mu tekne da "spie" oti nadvor imalo vlaga ili bilo ladno ili sneg pagjalo i so ti ja znam.Za koja marka koj model se raboti
ај некој што се разбира ке го молам да ми каже што значи ова на сликава? значи инвертеров работел и на -15 без проблем, денеска e 1 степен надвор и неколку пати престанува да ми дува и ова ми се појавува на сликава. значи плава месечина што спие, zzz прави.
https://s27.postimg.org/8p5bsts1f/IMG_1148.jpg
Дома сум само на инвертер, на работа бевме на сопствено парно на струја, 155 м2 во зграда стара 10 години (слабо изолирана), плаќавме 28.000 месечно. Ставивме 4 инвертери (5.5, 3.5 и две 2.5 kW) и од тогаш сме околу 10-12.000 месечно. Ова зборам тотал струја, немаме мерач па да ти кажам само за парно, или само за климите.p.s. @tomi_z parno na struja imas iskustvo kolku ke me kosta mesecno strujata za 80 kvadrata da gream?
Cekam da mi stigne termometarot od ali,aparatot za merenje mi e stignat...taka da ne sum kompleten.Седнат сум у први ред и чекам презентација/мерење од @macci па да ги измериме
Gi cekam i @Kandilce i @moongoses so merenje dosta samo lajkaat postovi....redno e da pokazat i nekoe merenje lepotanive
Parno na struja jas cel mesec se greev i potrosiv 17-18kсе бањат само у недела изгледа, и тоа на непарен датум ако се погоди неделата. ке видам, иначе сега се уште испистувам и прибирам информации па планирам мај месец се да средувам шо има за средување а во едно и тој проблем да го решам. ја сепак сум највеке за парно на пелети ама женава ме предомислува, вика мрза си ти, ке те мрзи да носиш и да ставаш и пак на крај ке завршиме на струја со високи сметки а не стоплени (шо не викам дека не е во право)
а парно на струја се мислам, некој што користи реално да ми каже колкави сметки му идат.... шо знам, еве да речам до кај 20 000 денари месечно сум спремен да плакјам за стуја, ама дали ке биде толку или повекје.....?
Toplotnite pumpi se najdobri vo kombinacija so podno greenje. Vo toj slucaj temperaturata na vodata se podesuva na 30c i togas rabotat daleku naekonomicno. Ako se prikluci na radijatori sistemot treba da se predimenzionira i treba da se duplira brojot na rebra ili radijatorska povrsina poradi poniskata temperatura na vodata. Znaci vo sekoja soba kade so ima radijator treba da se dodade uste po eden. I potoa toplotnata pumpa to est vodata vo sistemot se nastavuva na max 40-45 stepeni so sto povtorno ja odrzuva visokata ekonomicnost i ke ima dovolno sila da gree i vo poladni periodi.Da, se dobiva temperatura na voda od 55C, ali pri koja nadvoresna temperatura, pretpostavuvam pri T=7C, a sto praime koga ke dojde vo minus, koja e togas temperaturata na vodata?
Pobaraj od tie sto prodavaat neka ti informiraat podetalno, za da ne bide "of boli".
Problemot e ako pumpata ja gree vodata nonstop na maksimalna vrednost opaga COP koeficientot. Pa taka ako e vrzana na podno greenje i ja zagreva vodata na 30c ke ima da kazeme COP=3.5 pri 5c, ako e vrzana na radiatori i ja zagreva vodata na 40c ke ima COP=3 ako pak ja zagreva nonstop vodata na maksimum 55c ke ima COP okolu 2. Ako pak padne temperaturata prilicno pod 0 vo sekoj slucaj nema da moze da ja zagreva vodata prek 40tina stepeni i zatoa e potrebno predimenzioniranje na radiatorite. Zato da ima rezerva koga ke e poladno i za da imas podobar cop a so toa mnogu poniska potrosuvacka na struja vo blagozimski uslovi pri nadvoresni temperaturi preku 0 i nastavena temperatura na vodata od 40c.55-60c se sosema dovolno za da ne se dodavaat radijatori.
Za podno e najdobro, ama toa treba da se izvede vo tek na gradbata, a vo slucaevi kako kaj poveketo od nas kade imame postoecko radijatorsko greenje podnoto ni e mislena imenka
Ima topl. pumpi i topl. pumpi, ne za site treba da se dodavaat radijatori
A tie sto ja grejat vodata se so dva freonski ciklusa kako sto e Daikin koi koristi kaskadno zagrevanje so 410 i so 134