Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.739
Поени од реакции
10.466
Прват се среќавам со повеќето поими и се надевам те разбрав добро. Според тебе за просторот треба pDesign = 2.7 kwh за 27м2. Препорачаната клима на таа температура има извадено 2.091kw и мора 0.509kw преку друго грејно тело да се надокнадат. Според тестовите климава ќе работи на -5 и ќе ја загрее просторијата.
До која температура климава може да ја загрее просторијата ако температурата надворешна е минус 5?
Значи ако зимам клима да гледам дека деклариран капацитет е накај 2.7kw?
Рекламата за минус 25 што пишува е дека само ќе работи, а колку и дали ќе загрее е знак прашалник?
Реално ретко се случува да оди до таа, пред неколку години падна до минус 24 ама ова е исклучок, но минус 5 зимно време и те како ќе си има.
Да, ако ти е примарно греење, и живееш постојано таму.
Од твоето кажување: ќумбе ваму, горе греат, не идам редовно, или така нешто што разбрав..
А еве додека го пишувам ова @Strelec те прашува за просторијата...

1.Значи или ќе ја оптимизираш климата како што треба..
2. Или ќе комбинираш.

Инаку стрелчо е во право за тоа што го објасни.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.085
Поени од реакции
6.454
Jas imam 5.5ka Aeri vo soba okolu 30m2 plus hodnik 6,7 m2 ama i 10ka izolacija klimata raboti super se dodeka nadvor ne padne pod -5. E togas veke pocnuva da se maci pomalku ama lani pod -5 bese samo 1 nedela i ne se ni oseti toa macenjeto. No prvata sezona koga nemav izolacija koga ke padnase pod 0 e togas tesko odrzuvase zadadeni 25 a sobna temp od 23.5 i morav da zatvaram vrata. Moj predlog za 27m2 bez izolacija 5.5ka bilo kakva duri i japonka.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.241
Поени од реакции
2.962
Рекламата за минус 25 што пишува е дека само ќе работи, а колку и дали ќе загрее е знак прашалник?
Точно, тоа -25 и -30 е само на реклама и лажи-очи...
Им ставиле едно грејно кабле на долниот дел од надворшната единица (колку да не прави мразулци) и си пуштаат во реклама као моделот е "Нордик"
На 90% од сите такви модели што ќе ги најдеш кај нас, во еуровент сертификатот (ако воопшто го имаат) им пишува дека се со ТОЛ до -10С xD

Како што и сам заклучи, ке работат и под -10... ама со драстично намален капацитет.
Автоматски споено мислење:

Еее вака кога пишуваш... да те види Господ :)
Инаку стрелчо е во право за тоа што го објасни.
Абе знае го бива човекот, ама за ругање туѓи модели само... иако истото важи и за нивните.
Еве ја пример новата им CLIVIA, скоро 150еур поскапа од гореспоменатата AERI+

Screenshot 2024-11-21 at 23.42.25.png

На нивниот сајт за тој модел пишале Греење од -25С
На -22С во ладна зона (Colder season) 3.5kw моделот дава дури 4.5kw топлина! Wаооо!!!

Во прикачениот Product Fiche исто го потврдуваат тоа .... пишале Backup heating capacity (Colder season) 0,0 kW
Бооо овој моделот џоа парна локомотива за во сибир....

Screenshot 2024-11-21 at 23.32.11.png

Ааа па и линк до Еуровент сертификат стаиле....
И отвораш таму.... упс... читаш... ТОЛ само -10С и тоа со максимални 2.8kw :D :D :D

Screenshot 2024-11-21 at 23.32.23.png

Attachments

Последно уредено:
Член од
9 февруари 2023
Мислења
147
Поени од реакции
307
Argumenata imam puno a time i vasa prica o Japankama zavrsena jer su Kinezi naveliko prisatni na Euroventu ;)
P.S. Moze slobodno da promenis zanimanje u poljoprivrednika posto ti je pijaca vidim dobro poznata :)
U pravu si , samo opet nisi rekao da ima razlicitih Kineza, nisu isti po USA, Skandinaviji, EU, kao ovde. :). Ovi nisu prisutni na euroventu.

Ovi prvi imaju komplet sertifikate koje spominjes, a ovi na Balkanu 1 od 20 modela. :). Nisi nam prikazao sve te sertifikate za uredjaje koje reklamiras, a obecao si. :). Rece da ces da ih pobrojis, pa posto si odustao, mi prebrojasmo da su samo 2. :). Mnogo puta smo pitali za neki model koji reklamiras, za njegove karakteristike i nikada nikakav odgovor nismo dobili. Doduse, nekoliko "testova" koji si objavio potpuno rasvetljavaju situaciju, bolji su nego bilo kakav Eurovent. Kao ispod pijacne tezge da si snimao i testirao lazni kantar 1 min :). Muke su to velike.

Sto se tice tog Vivax-a, brend je kako treba. Drzi konstantno solidan kvalitet godinama, ne brljavi svakog meseca sa 5 novih modela (za koje niko ne zna sta je novo i naprednije), nema besumucni agresivno-bezargumentovani marketing po net-u, jeftiniji je .. itn itn. A Vivax ne proizvodi sam klime, nego uzima od velikih fabrika i brendira. Epa na neki nacin, ispada da dobrim delom i ti u stvari takodje reklamiras neki rebrend od Gree, posto takvih modela samo ovde ima i nigde vise na svetu, stim sto skoro nista o njima ne znas da odgovoris strucno. :). Za razliku od Vivaxa.

Shodno tome, posto bolje poznajes Vivax, predlazem ti da zastupas taj brend. :) Manje ces da se mucis.

A vidis, na kraju, Japanci su svuda isti, i gore i dole i levo i desno.:)

PS Porazmislicu za poljoprivredu i pijacu, ali ako mi pokazes sve tajne za kantar :)

Kajgana Shop

На врв Bottom