Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Значи се е исто и цена иста само се двоумиш помеѓу брендот?
Значи се е исто и цена иста само се двоумиш помеѓу брендот?
Јас би одбрал Мидеа како бренд се подолго време на пазарот. Ете добиваш и кит, цевките ќе ти ги дадат. Можда ќе ти биде поефтина монтажата
Ednostavno e....za skoro ista efikasnost (A+) ednata taa efikasnost ja dava so 3,2kw a drugata so 2,5kw sto se 700wati razlika u mokjnost.
P.S. Linkot Od Eurovent so modelot na Midea ti e pogresen...Ova e linkot so PdedsignH=2.5kw kaj Mideata
Ti koja bi ja zemal?
Baska sto ovaa so pogolema mokjnost "Charmo Arctic Pro II 3.5kw" sega ima i 10godisna garancija do 2034g stoi na garancijata, bez denar da dades za toa, pa se znae sto e podobar izbor megju dvete !!!
Mideata vika vaka ...za prostor koj ima toplinski zagubi od 2.5kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.0(A+).
Charmoto pak vika....za prostor koj ima toplinski zagubi od 3.2kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.1(A+).
SCOPot e nebiten bidejki niednata ne stiga do A++ za sto streba SCOP od 4.6, no treba da znaete deka bez A+ klasa na greenje vo Sredna zona klima vo Evropa e zabraneta da vleze i site priizvoditeli gledaat minimum klasata da im bide A+ iako najbitniot moment se zaborava a toa se bas tie 700w razlika so Pdesignh....sto pomal Pdesignh povisoka energetska klasa no i pomalku toplins na greenje i obratno.
Повторно јас,
Овој пат ми треба предлог за клима, првично за ладење а секундарно за топлење како дополнување на ќумбе или притоплување од сабајле за зимоска.
Овој пат ми треба за 42-3 квадрата соба, доколку се отворат вратите околу 60 квадрата.
Ве молам за препорака. Ми препорачаа 7 ама немам намера да ставам толку голема.
Kakva klima bi preporacile za spalna od 15 kvadrati za 70% greenje i 30% ladenje da bide tivka i vnatresna i nadvoresna. Vrata ke bide otvorena prema hodink koj isto taka se zatopluva so 5.5kw aeri od dr soba. Ima izolacija 10ka stiropor aluminiumski prozori, edinstveno tavanot ne e izoliran ( planot e vo idnina da go postelam so staklena volna no ke vidime). Ako moze primeri so linkovi ili da cekam nekoi popusti nakaj septemvri.
Koja od ovie e najtivka i vnatresna i nadvoresna?
No -25 e istata na Gree, isto i na midea, ama kako shto reche @Strelec, euroventot na midea e ponizok od energetskata na midea, za mnogu, pa zatoa i tebe te prashav.
Da, no mene ova me premisli, no mene ne mi e jasno kako pravime direktna sporedba ako ednoto e eurovent certifikat drugoto energetska, i probuvam da doznaam dali e verodostojno koga nema eurovent, no se ushte nikoj ne mi odgovoril direktno za toa:
Едното од тие 2 што ги споредуваш е тестирање кое го прави независна лабораторија и на ист начин ги тестира моделите од сите производители, а другото е документ кој секој производител сам си го пишува и си го лепи на производот.
Колку се тие веродостојни останува на тебе да си одлучиш.
Според мене за да заклучиш кој од тие 2 модела е подобар (Грее-то или Мидеа-та) би те советувал директно да им ги споредиш сервисното упатство и шифрарникот на вградени делови за двата модела... али за тоа мора да одбираш троа од троа што е што околу проблематикава.
Само така ќе дознаеш која е хардверски подобра...
Софтверскиот дел и културата на работа е сосема друга приказна!
Ednostavno e....za skoro ista efikasnost (A+) ednata taa efikasnost ja dava so 3,2kw a drugata so 2,5kw sto se 700wati razlika u mokjnost.
Mideata vika vaka ...za prostor koj ima toplinski zagubi od 2.5kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.0(A+).
Charmoto pak vika....za prostor koj ima toplinski zagubi od 3.2kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.1(A+).
Ako baras sertifikat glej go Fairy modelot koj e na Eurovent i sporedi ja so Charmo Arctic![]()
Postoi i treta možnost da se bide poeftin od proizvoditelot pokraj praveni se vo šupa i nudenje prastari modeli, da se UKRADENI.Zamisli vakov slucaj: ako postoi identicen model na Midea i Vivax koj e proizveden i sklopen vo pogoni na Midea, togas Vivax NE MOZE nikako da bide poeftin ili ista cena so toj na Midea. Da ne objasnuvam ova nasiroko, sekomu e jasno zosto proizvoditelot koj direktno prodava vo maloprodazba preku svoi zastapnici e najeftin. Ako e Vivax poskap od Midea togas nema potreba da kupuvam od nego, a ako e poeftin mozni se dve varijanti (1) klimata ne e nabavena od Midea tuku od nekoj od stoticite montazeri (koi ne gi znaat site ni vo Kina, a ne pa nie ovde ke gi barame i najdeme, moze da se pogoni so 50-100 rabotnici ili so 2.000+) so delovi od Midea i drugi direktni proizvoditeli koi poradi nemanje ime i sl.se poeftini od Midea, ili (2) Vivax kompletnite klimi gi nabavuva od Midea no za da bide poeftin kupuva modeli stari 2-3 godini bez najnovata i poskapa tehnologija ili delovi.
Postojat i drugi pomali faktori koi vlijaat na krajnata cena, no vo globala toa e toa i ne e moja logika tuku na ekonomisti baegi popametni od mene.
E sega za kraj, ne mora da znaci deka sekoja nova tehnologija ili proizvod e podobar od prethodniot, ima mnogu slucai kade sto proverena i dokazana vo praksa tehnologija bila podobra od najnovoto, sto na pr.bese delovna politika na Toyota pa proizveduvajki najpouzdani avtomobili stana najgolem proizvoditel vo svetot.
A najvazno od se e sto ti e pogodena klimata i ti si zadovolen.
Ako baras sertifikat glej go Fairy modelot koj e na Eurovent i sporedi ja so Charmo Arctic![]()
Stavi ja vo sporedba megu ovie dva modela I Hisense Energy SE I so cena I so performansi od samiot start motorot I e potezok za 9 kg.!!!!Povtorno, detalno gi sporeduvav dvata modela. Charmoto i Fairy-to se 95% isti, najgolema razlika protok na vozduh 650 so 700, ama sepak super na papir. Energetska bukvalno ista (vajlda i zatoa mi vikash da si gledam spored Fairy Eurovent sertifikat za da procenam na Fairy). Razlikata e shto Charmoto nema Eurovent za da go garantira toa, i e 150 EUR poeftin.
I sega pak moeto prashanje e, kako da znaeme deka e verodostojno bez sertifikatot? Ne veruvam deka sertifikatot e tolku skap pa duri i da e po prodadeno parche, za razlika vo cena pomegju dva skoro identichni modela da e 150 EUR?
Stavi ja vo sporedba megu ovie dva modela I Hisense Energy SE I so cena I so performansi od samiot start motorot I e potezok za 9 kg.!!!!
Абе што да ти преведиdali kje mozhesh da mi prevedesh shto tochno kazha @Strelec
Nisto nema da najdesChij kompresor koristi? Ne mozham ni energetska da najdam, ako mozhesh prati.
A be hejterce na Gree, pozdravce od GREE No.1Абе што да ти преведи
@Strelec постојано манипулира со Пдезијн и капацитет на греење. Значи ако на енергетската на Charmo пишувало 3.2кw толку и топлина давала климата на -10, ма немој.
А знаеш што ќе беше ако пример Charmo имаше Еуровент? Лелеее
Па тој ќе постираше еден куп слики и линкови "гледај, потврдено од Еуровент колку јаки се Грее"
Ама пошто нема сега манипулацијата оди на друга страна.
"Што дека Мидеа има Еуровент, глеј ти енергетската на Грее"![]()