Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.845
Поени од реакции
5.648
Videovo ne e voopsto povrzano so klimatizacija, uste pomalku so greenje ama go dolovuva ona sto se obiduvam da go kazam veke nekoe vreme

Ona sto go kazuva razlikata pomegu panelka/radiatorce na struja/grealka i inverter sistem e ogromna.

Pa makar i toa bilo i eftin inverter od niska klasa (bez razlika dali e kineski, turski, korejski ili japanski), dodeka razlikata od toj eftin inverter do nekoj preterano skap e znacitelno pomala od prethodno spomenatava.

(NAMERNO E SKRATENO jer koj mu trebal sovet za ovaa tema veke go izgledal :) )

Da ne biram pogresno razbran, od inverter do inverter ima golema razlika. I toj skapiot ima zasto e pa i 3-4 pati poskap od najeftiniot ama neli ostaveno e na korisnikot da si oceni dali ima potreba od site tie dodatoci ili ne.
Osim so masinive pogore eve drug skok: skokot od nosenje tovar na grb do izmisluvanje na trkaloto i kreiranje na "prikolki" e ogromen, za razlika od evolucijata od konjska kola do motor so vnatresno sogoruvanje kade i nema kojznae kolkav skok.
Tocno pobrzo e, poveke tovar ke prenese itn itn ili bas ona sto go zborime ke dobies odreden komfor za koi ke platis vo zavisnost od tvoite pobaruvanja.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.277
Поени од реакции
2.318
Gi kontaktiram i toshiba vo meguvreme, no tie gi prakaat energija da proverat, i tie im vikaat deka se e vo red, i se vrtam vo krug
Автоматски споено мислење:

Na fb imam objaveno i razgovor vo koj energija potvrduvaat deka ne slusaat nisto nevoobicaeno na videoto, taka da ne izmisluvam. A ako proguglas malku toshiba shorai whistling sound ke vidis deka ima i drugi slucai. I nekoj na forumov pred 2 godini kaza deka i kaj nego sviri
Na videata zaprimetuvam od toa sto go kaza ti ,kaj sto se zali nekoj si,videoto mu e snimeno da Toshibata duva so difuzerot postaven eptem nagore krenat a e na greenje..Taka se sozdava i pogolem otpor i normalno pogolema bucava.Pri greenje pomala e bicavata ako e poveke otvorenvoren i poveke nadolu.
I ja startuva i normalno na startot ke ima pogolema bucava.Setnem se smiruva.Sekako na malo rastojanie na cevkata od 3m bukata del se prenesuva preku cevvodot,a posebno koga ke raboti vo start kog i brojot na vrtezite na kompresorot se pogolemi.I racunaj deka testovite labratoriski se praveni na pogolema metraza na cevovod.Nemoj da mislite deka drugite klimi ne rabotaat taka. Stavi mu pogolema metraza na cevovod i poveke se amortizira zvukot, druga ke bidi pesnata.Plus toj na snimkata ,mu procitav na drug forum se zali ,a nadvoresnata edinica mu imaat praveno 2-3 krivini pod agol od 90cna bakarnata instalacija.Ima pustano sliki.I tuka se sozdava otpor.
Ne velam deka ne si vo pravo ,mozebi kaj tebe e drugo,ama nemoj da veruvas se sto ke se napise.
Toj testot go pravi na -4c,kade obrtajte na kompresorot se pogolemi.I na pocetokot ,zui ,toa e od pritisokot,a posle 2-3 min se smiruva.
Ete kazuva deka od kako mu ja zgolemile dolzinata na instalacijata za + 4m svirezot se namalil.

Последно уредено:
Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Сега со Тошибава ме збуни. Јас ја имам Seiya, повремено вади некој чуден звук, како авион на слетување, тивко ама звукот постои. Башка шо ме буни со греењето, периодов кога спуштија температурите под нула, морав да ја подигнам температурата на 27,28,за да дува топло, додека Ауксот, на 22, 23,топеше, го прашав монтерот што не е во ред и дали така е нормално, ми рече дека Тошибите така работеле, као треба да ја дотераш на висока температура за да грее, сепак потрошувачката не била висока и така. Ја купив од Телеком, како шо видов стоена им е во Енергија некој период, е сега колку е стоена незнам,и каде, картонот од амбалажот беше бааги оштетен како влага да го јадела. Дали требаше да се провери и дополни при монтажата, не знам, и ова со звукот капак на се.
Go imav istiot problem prvata zima, pa posle mi go kazaa istoto sto ti go rekle i tebe. Kaj mene e 4.2KW na 26m2 soba, pa maximum sto sum trebal da ja pustam e 27C za dostignam 23+ koga e ladno nadvor, takov bil principot na rabota kaj toshibite, no se dodeka topli, toa ne mi e problem sto treba da stavam na povisoka temperatura.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.541
Поени од реакции
2.849
Teshiba bas bila teshiba, sramota, kup pari za veter i magla.

Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Na videata zaprimetuvam od toa sto go kaza ti ,kaj sto se zali nekoj si,videoto mu e snimeno da Toshibata duva so difuzerot postaven eptem nagore krenat a e na greenje..Taka se sozdava i pogolem otpor i normalno pogolema bucava.Pri greenje pomala e bicavata ako e poveke otvorenvoren i poveke nadolu.
I ja startuva i normalno na startot ke ima pogolema bucava.Setnem se smiruva.Sekako na malo rastojanie na cevkata od 3m bukata del se prenesuva preku cevvodot,a posebno koga ke raboti vo start kog i brojot na vrtezite na kompresorot se pogolemi.I racunaj deka testovite labratoriski se praveni na pogolema metraza na cevovod.Nemoj da mislite deka drugite klimi ne rabotaat taka. Stavi mu pogolema metraza na cevovod i poveke se amortizira zvukot, druga ke bidi pesnata.Plus toj na snimkata ,mu procitav na drug forum se zali ,a nadvoresnata edinica mu imaat praveno 2-3 krivini pod agol od 90cna bakarnata instalacija.Ima pustano sliki.I tuka se sozdava otpor.
Ne velam deka ne si vo pravo ,mozebi kaj tebe e drugo,ama nemoj da veruvas se sto ke se napise.
Toj testot go pravi na -4c,kade obrtajte na kompresorot se pogolemi.I na pocetokot ,zui ,toa e od pritisokot,a posle 2-3 min se smiruva.
Ete kazuva deka od kako mu ja zgolemile dolzinata na instalacijata za + 4m svirezot se namalil.
Prethodno imam napisano, montirana bese na zid 2m cevki, pa stavaa izolacija, pa ja premontiraa na 5+ metri na zemja, pa izolacija na vnatresnata, pa go smenija motorceto, pa pregore kompresorot, i so nova instalacija seuste istite problemi, i na kraj mi rekoa zvukov e normalen. Inaku zvukot ne se javuva na pocetok, toa znam deka e normalno da se javi i da go snema, kaj mene se javuva posle nekolku casa konstatna rabota, i ne prestanuva, ako ne ja izgasam ke trae so casovi, moze i denovi ne znam, I kolku podolgo ne ja gasam, stanuva posilen.
A zvukot go merev stranicno od klimata, na istoto mesto koga ne sviri, pokazuva 10-20db vi silent, koga sviri 20-30 pa i poveke. Meram so Sound meter

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Сега со Тошибава ме збуни. Јас ја имам Seiya, повремено вади некој чуден звук, како авион на слетување, тивко ама звукот постои. Башка шо ме буни со греењето, периодов кога спуштија температурите под нула, морав да ја подигнам температурата на 27,28,за да дува топло, додека Ауксот, на 22, 23,топеше, го прашав монтерот што не е во ред и дали така е нормално, ми рече дека Тошибите така работеле, као треба да ја дотераш на висока температура за да грее, сепак потрошувачката не била висока и така. Ја купив од Телеком, како шо видов стоена им е во Енергија некој период, е сега колку е стоена незнам,и каде, картонот од амбалажот беше бааги оштетен како влага да го јадела. Дали требаше да се провери и дополни при монтажата, не знам, и ова со звукот капак на се.
Toa ne e avion na sletuvanje tuku najverojatni ja slusas koga modulira. Bidejki izgleda deka epten kvalitetno ti e montirana ili mozebi pomegju nadvoresnata i vnatresnata edinica ima samo eden metar cefki.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.277
Поени од реакции
2.318
Teshiba bas bila teshiba, sramota, kup pari za veter i magla.
AJ,AJ, mozi i te se grees so Teshiba,ama so da prajs moras da ja kuds za lepceto da go vadis.
Prethodno imam napisano, montirana bese na zid 2m cevki, pa stavaa izolacija, pa ja premontiraa na 5+ metri na zemja, pa izolacija na vnatresnata, pa go smenija motorceto, pa pregore kompresorot, i so nova instalacija seuste istite problemi, i na kraj mi rekoa zvukov e normalen. Inaku zvukot ne se javuva na pocetok, toa znam deka e normalno da se javi i da go snema, kaj mene se javuva posle nekolku casa konstatna rabota, i ne prestanuva, ako ne ja izgasam ke trae so casovi, moze i denovi ne znam, I kolku podolgo ne ja gasam, stanuva posilen.
A zvukot go merev stranicno od klimata, na istoto mesto koga ne sviri, pokazuva 10-20db vi silent, koga sviri 20-30 pa i poveke. Meram so Sound meter
Mozi e nekoj debalans ,so da prajs, to e .Mora servisov uste ednas da ja pogledne.

Член од
16 април 2019
Мислења
388
Поени од реакции
547
ne sakaat, za niv se e vo red, ne krevaat na tel i me blokiraa na fb za da ne mozam da im pisuvam

Pa dobro toa ne e nekoja si golema bucava sto stvara vrtezot na turbinata povikaj majstor neka i napravat edno dobro hemismo cistenje neka iscistal lageri na turbinata na motor neka gi dobro podmackat mislam deka toj zvuk ke go snema a i pogledni e turbinata da vides deka ima natalozeno crna prljavstina mozebi i toe e oteznuva samata turbina bidejki belis koga raboti podolgo vreme se stvara zvukot mozebi trwba lageri da se smenati zatoa se stvara toj zvuk se na se ne e jak toj zvuk e sto servisot taka se ponasa toa e druga rabota.

Eve sega ke vides vo prostorija kade nema vkliceno ni tv ni pc ni klima na rabota sum samo pomine po nekoja kola nadvor ke vides deka 40 decibeli e normalno a koga pocnav da pravam muabet so kolegata dojde do 70 decibeli pa toa sto e 23 30 decibeli od klimata ne e nisto samo bos muabeti ovde demek zuelaaaaa

Attachments

Последно уредено:
Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Go imav istiot problem prvata zima, pa posle mi go kazaa istoto sto ti go rekle i tebe. Kaj mene e 4.2KW na 26m2 soba, pa maximum sto sum trebal da ja pustam e 27C za dostignam 23+ koga e ladno nadvor, takov bil principot na rabota kaj toshibite, no se dodeka topli, toa ne mi e problem sto treba da stavam na povisoka temperatura.
Ne razbiram koi gluposti se ova. Ajde eden neka kaze, bez razlika na brendot na klima koja ja poseduva, na kolku stepeni ja stava klimata koga raboti na autofan za da moze istata da dostigne 23-24 stepeni.
Ako tolku ti znaci sostojbata na daljinskoto da e so poblisku so onaa na termometarot togas koristi manual fan. Setiraj T i brzina i ke bides vo ramkite na +-1.5 stepeni.. Toa vazi za site klimi.
Jebi ga, koga si sam na vrvot site ostanati pod tebe ke te gagjaat.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
Види, вака како што си опишал сервисот и не бил до толку лош па ништо да не направил и да те игнорира.
Може и толку им се можностите и стручноста.... ама требало бар уште да ти ја понудат опцијата за враќање на парите и да испаднат фер кон незадоволен муштерија.

А за ова со звукот, на колкава оддалеченост мериш јачина.
Знаеш дека тоа се мери дирекно пред климата на некои 1.5 до 2 метри оддалеченост.
Еве кај мене LN35 на ауто фант (по осет работи со 3ка) мерам со телефон на 2 метри оддалеченост ми вика 30-32db.

Член од
14 јуни 2014
Мислења
66
Поени од реакции
86
Toa ne e avion na sletuvanje tuku najverojatni ja slusas koga modulira. Bidejki izgleda deka epten kvalitetno ti e montirana ili mozebi pomegju nadvoresnata i vnatresnata edinica ima samo eden metar cefki.
Знам дека не е авион на слетување, клима е,а и сам викаш, најверојатно, значи и ти не знаеш. Ќе направам и снимка ако успеам да го доловам звукот. Е сега ако сакаш појасни со монтажата, не е добро монтирана? Инаку има доволно цевки. Го немаше звукот есеноска кога ја монтирав. Во последно време се јавува. Треба да забележам кога.

Член од
23 септември 2009
Мислења
316
Поени од реакции
410
Знам дека не е авион на слетување, клима е,а и сам викаш, најверојатно, значи и ти не знаеш. Ќе направам и снимка ако успеам да го доловам звукот. Е сега ако сакаш појасни со монтажата, не е добро монтирана? Инаку има доволно цевки. Го немаше звукот есеноска кога ја монтирав. Во последно време се јавува. Треба да забележам кога.
Najverojatno zatoa sto ne sum tamu za da tbrdam so sigurnost. A za montazata neka ti kazat nekoi drugi clenovi na forumov. Daleku se poiskusni od mene.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.263
Поени од реакции
3.010
Веројатно кога ќе ја попуштиш... особено во подизладена соба.
Тогаш компресорот праи обртаи накај максимумот и почнува да звучи како авион надворешната единица :)

Есеноска кога беше потопло колку и да си попуштал сензорите не и дозволувале да работи на толку високи фреквенции па го немало ни звукот.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.298
Поени од реакции
569
општо познато е дека климата не се исклучува, туку дека треба нон стоп да работи ... дали има некој ова да го поткрепи со конкретни факти? Според мое испитување, ако ја исклучуваш климат, може и помалку да ти потроши, средно земено ...
Автоматски споено мислење:

општо познато е дека климата не се исклучува, туку дека треба нон стоп да работи ... дали има некој ова да го поткрепи со конкретни факти? Според мое испитување, ако ја исклучуваш климат, може и помалку да ти потроши, средно земено ...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom