Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.985
Поени од реакции
11.352
@Strelec @filipinec
А па кај нас едни лаборати што прават...
Штом става од кутура у програм: ѕид, дебелини, изолации итн. итн. Тоа не е елаборат!
Кога ќе ти дојдат со инфрацрвена камера/термометар и ќе ја затворат куќата/станот како во америка за да проверат провев и дишење тогаш може да правиме муабет за прав енергетски пасош! Ова кај нас само си играме држава!
Нашиве елаборати можеш и сам да ди ги направиш без да даваш пари.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Ај ако можи некој да ми објасни што е со carrier климиве, гледам овај легаси 3.5 30000ден со перформанси подобри од јапанац, а цена на пола. Плус еуровент. Можно е да се толку добри?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Ако мислеше на она А+++ тоа ти е финта за да се продаде побрзо. А+ е реално ако ја користиш како 2,5ка до -10.
Screenshot_2021-09-17-19-53-17-677_com.google.android.apps.docs.jpg
Автоматски споено мислење:

@Strelec @filipinec
А па кај нас едни лаборати што прават...
Штом става од кутура у програм: ѕид, дебелини, изолации итн. итн. Тоа не е елаборат!
Кога ќе ти дојдат со инфрацрвена камера/термометар и ќе ја затворат куќата/станот како во америка за да проверат провев и дишење тогаш може да правиме муабет за прав енергетски пасош! Ова кај нас само си играме држава!
Нашиве елаборати можеш и сам да ди ги направиш без да даваш пари.
И ти на муабетот за 2 пива монтажа се надоврзуваш?
Елаборати за топлински загуби може да ти изготви секој што прво има завршено факултет за тоа и второ има лиценца од соодветно министерство да ја извршува таа дејност. Лиценцата од инжинерот е составен дел на елаборатот како прво.
И сеа кажи ми да си тој, дали ти би лупал бројки од рукав и правел елаборати како ке ти порачаат кога знаеш дека за тоа се губи лиценца доживотно и вероватно можеш и корка да заработиш.
Како се мери сигурно има правила...и едно кило да измериш има праволо...у Формула1 како се вози сезонава имаш правилник за таму дали им дишат гумите годинава? Секој лупа овде што му штукне на памет, све научници

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Ако мислеше на она А+++ тоа ти е финта за да се продаде побрзо. А+ е реално ако ја користиш како 2,5ка до -10.
Прегледај го приврзокот 307409

Елаборати за топлински загуби може да ти изготви секој што прво има завршено факултет за тоа и второ има лиценца од соодветно министерство да ја извршува таа дејност.
И сеа кажи ми да си тој, дали ти би лупал бројки од рукав и правел елаборати како ке ти порачаат кога знаеш дека за тоа се губи лиценца доживотно и вероватно можеш и корка да заработиш.
Како се мери сигурно има правила, у Формула1 како се вози сезонава имаш правилник за таму дали им дишат гумите? Секој лупа што му штукне на памет, све научници
Ami care su da prajme.Ajde sega da go pratime elaborat coekov da vadi,pa setnem da mu preporacame kolku kw klima da kupi.Pa vo prodavnica da prasa ni izilacija ni nisto ne mu baraat.Za prodavacite e bitbna kvadraturata,pak ovde na forumov za da ne gresime ili sme priblizno tocni barame nekoj podatok.
Covekov ednostavno bara mislenjei i e svesen deka ne e nasiov muabet so precizni podatoci,ama baarem orentacicki priblizno tocni.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Ami care su da prajme.Ajde sega da go pratime elaborat coekov da vadi,pa setnem da mu preporacame kolku kw klima da kupi.Pa vo prodavnica da prasa ni izilacija ni nisto ne mu baraat.Za prodavacite e bitbna kvadraturata,pak ovde na forumov za da ne gresime ili sme priblizno tocni barame nekoj podatok.
Covekov ednostavno bara mislenjei i e svesen deka ne e nasiov muabet so precizni podatoci,ama baarem orentacicki priblizno tocni.
А што друго кажува енергетската за климите и што е она Pdesignh?
Кажува дека кога ке имаш познати топлински загуби колку од тие топлински загуби може да покрие климата. Значи се бара да имаш познати топлински загуби за станот/куќата Лепи, дали пресметани по елаборат или од ѓутуре и тоа варира што јужније то тужније. У ЕУ имаат такви елаборати пошто мора да ги имааат и кога ке купиш стан у ЕУ се знае, па поенергетски стан има и повисока цена. Кај нас цена на стан неварира од изолација туку од ѓутуре и сеа сите качива цени нели и стари и нови станови критериум нула.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
А што друго кажува енергетската за климите и што е она Pdesignh?
Кажува дека кога ке имаш познати топлински загуби колку од тие топлински загуби може да покрие климата. Значи се бара да имаш познати топлински загуби за станот/куќата Лепи, дали пресметани по елаборат или од ѓутуре што јужније то тужније. У ЕУ имаат такви елаборати пошто мора да ги имааат и кога ке купиш стан се знае, па поенергетски стан има и повисока цена. Кај нас цена на стан неварира од изолација туку од ѓутуре.
Pdesingh,ako go tolkuvas kaj klimite e samo cisa orentacija,a ne da ti pokaze kolku klimata e snazna.Kaj sekoja klima ne e neizinata snaga ,i ako e so isti broj na pdesingh,kaj nekoj ne si ja znaat i snagata kolkava mu e iako imaat isti pdesingh,a pak kaj nekoj treba dodatni greaci.Toa zavisi od kvalitetot na uredot.Taka da toj pdesing
h ne mi e nekoe tocno merilo.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Pdesingh,ako go tolkuvas kaj klimite e samo cisa orentacija,a ne da ti pokaze kolku klimata e snazna.Kaj sekoja klima ne e neizinata snaga ,i ako e so isti broj na pdesingh,kaj nekoj ne si ja znaat i snagata kolkava mu e iako imaat isti pdesingh,a pak kaj nekoj treba dodatni greaci.Toa zavisi od kvalitetot na uredot.Taka da toj pdesing
Pdesignh e zapisan vo EU standardi zakoni ili kako sakas reci gi. Prevodot e ednostaven, toplinski zagubi na objektot.
Ovde nema "orientacija" ili pausal, sve si e tocno kazano....proizveduvacot a ja bi rekol i prodavacot posto kaj nas ima mnogu prodavaci manipulanti, shoping sajtovi koi podatocite od proizveduvacite koj se jasno kazani vo Kw gi izvrtuvaat pa prodavacite kaj nas predlagaat nekojsi preporacani kvadraturi vo m2 kako im odgovara. A koga prodavacot neznae toplinski zagubi vo Kw p nemoze ni da da preporucuva klimi na m2....moze parket i tepisi da se so preporuceni vo mera m2.
IMG_20210917_212430.jpg

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.415
Просторот е отворен висината на ѕидовите е 2.5м и климата треба да биде монтирана во трпезариска и дневна заедно споени се собите, во отворен простор.
Ako sakas parapetna konzolna klima togas ovaa

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Pdesignh e zapisan vo EU standardi zakoni ili kako sakas reci gi. Prevodot e ednostaven, toplinski zagubi na objektot.
Koja orientacija ima ovde, sve si e tocno kazano....proizveduvacot a ja bi rekol i prodavacot posto kaj nas ima mnogu prodavaci, shoping sajtovi koi podatocite od proizveduvacite koj se jasno kazani gi izvrtuvaat pa prodavacite kaj nas gi prokazuvaat izmeneto i lupaat kvadraturi po izbor kako im odgovara.

Прегледај го приврзокот 307416
E arno de ,vikendicka vo Mavrovo

Ako sakas parapetna konzolna klima togas ovaa

Da ne e za na tavan taaa,kolku izdyi ima,odozdola ,odozgora,od kaj ima izduvi?

Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435

Možes ti i zanemariti Pdh , tj staviti u prostor s manjim ili većim gubicima od Pdh uredjaja , samo što onda u slučaju većih gubitaka od Pdh nećeš imati deklariranu energetsku efikasnost uredjaja , a u tome je sva poenta , a pored toga i riskiraš da ostaneš neugrijan...
Ima uredjaja koji mogu grijati i 50% od deklariranog Pdh , ali onda je i potrošnja u tom nekom procentu veća....
Svi ti podaci su namjenjeni za taj zapadni svijet gdje je potrošnja energije glavno mjerilo i najbitnija stavka...

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
2.304
Možes ti i zanemariti Pdh , tj staviti u prostor s manjim ili većim gubicima od Pdh uredjaja , samo što onda u slučaju većih gubitaka od Pdh nećeš imati deklariranu energetsku efikasnost uredjaja , a u tome je sva poenta , a pored toga i riskiraš da ostaneš neugrijan...
Ima uredjaja koji mogu grijati i 50% od deklariranog Pdh , ali onda je i potrošnja u tom nekom procentu veća....
Svi ti podaci su namjenjeni za taj zapadni svijet gdje je potrošnja energije glavno mjerilo i najbitnija stavka...
Tocno,i poentata e deka pdh ne e merilo za realnata mok na uredot.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.661
Поени од реакции
7.512
Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.985
Поени од реакции
11.352
Прегледај го приврзокот 307409

Елаборати за топлински загуби може да ти изготви секој што прво има завршено факултет за тоа и второ има лиценца од соодветно министерство да ја извршува таа дејност. Лиценцата од инжинерот е составен дел на елаборатот како прво.
Како се мери сигурно има правила...и едно кило да измериш има праволо...у Формула1 како се вози сезонава имаш правилник за таму дали им дишат гумите годинава? Секој лупа овде што му штукне на памет, све научници
Значи не лупам од памет! И болницата у Тетово беше изградена по проект, документација и ЕУ стандарди(ова се у наводници) потпишана, одобрена со технички прием... па изгоре до темел за 2мин.
Забораваш каде живееме?!?
Какви формули,какви правилници? На становите на Адора квадрати им фалеа, а ти ќе му веруваш на тоа пусулче од нивни човек израчунато?!
Не дај боже земјотрес појак да фати, Скопјено има бетер од 63'-та да биде! ...оти нели "се по закон шефе"?

Kajgana Shop

На врв Bottom