Uplav imas fateno.... HahahahaAjde ve sprema kinesceto se oseka vo vozduhot, raspali sega deka ima.nesto. Ne treba vakcina samo galickoto duvalo protiv.Covid.
Uplav imas fateno.... HahahahaAjde ve sprema kinesceto se oseka vo vozduhot, raspali sega deka ima.nesto. Ne treba vakcina samo galickoto duvalo protiv.Covid.
Hahahahaha , so Covid cistenjevo so klimive do kaj si nesto i svez vozduh nesto i procistuvanje, da ne frla i zlatnici koga ke prefrla ventilot ladenje/greenje . Koja smeska od pazar ste, samo da se butne nesto od tezgaSlusam Toshiba se prodava na nekoja CVC firma
Baterijo ode i tvoj Japan u Galicani
I Ostavki letaleToshiba CEO resigns - Cooling Post
JAPAN: Toshiba chief executive Nobuaki Kurumatani has resigned from his position after reports of shareholder unrest following last week’s $20bn bid from UK private equity firm CVC. Following a meeting, today, Toshiba’s board of directors accepted Kurumatani’s resignation and re-appointed...www.coolingpost.com
Пријателе не знам која е потребата да грееш салони и седиш со отворени врати.Здраво и поздрав до сите , одамна не сме се чуле. Дојде време да средам малку со греењето (и ладењето), па решив да се консултирам со вас за некои работи. Вака , во прилог ќе ви поставам слика од распоредот на куќата. Се работи за прв спрат од куќа , под мене се визби/гаражи , над мене има друг спрат во кој се живее и се грее. Куќата нема изолација , има само фасада на предната страна , и малтарен е зидот на терасата кој ја опфаќа кујната и спалната , а другото е немалтарено/цигла. Од страна на столарија сите прозорци се ПВЦ со 4 сезони стакла. Дневната е на запад а кујната на југ , од каде што се и прозорците и собите се доста сончеви и топли. Дневната се наоѓа во сендвич помеѓу два влеза така што има само еден надворешен зид , тој на запад , исто кујната , еден надворешен зид на југ. За другите соби можете да видите од распоредот. Е сега... планирам да купам инвертер , за во дневна и да го поставам каде што е напишано на сликата. Од досегашното искуство што го имам собрано на форумот што е доста информативен и ви сум многу благодарен, ми нудеа 5кв инвертер за во дневна со што би ја греел и кујната и по можност салонот што е околу 50 квадрати , доколку би купил некој поскап инвертер. Но мене не ми се допаѓа идејата да ставам 5кв инвертер пред се поради што првенствено внатрешната единица ќе биде наместена во 20 м2 и има многу поголем издув со што сметам деќа ќе ми го наруши комфорот и да ги отворам сите врати пак нема да бидам рамномерно стоплен, и башка климата ќе биде предимензионирана. Пошто имам една клима во помалата спална од 2.5кв , планирав неа да ја преместам во салонот со што со отворање на вратата во поголемата спална би одела топлина по потреба и да купам некој просечен инвертер од 3.5кв кој би го наместил во дневната , а во другата спалната би наместил панел кој би го користел по потреба зошто не ми се допаѓа бучавата на инвертерот во спална. Од друга страна повеќе ми се допаѓа идејата за мулти сплит системот , со една надворешна единица која би ја наместил како на сликата, тука над влезот има како мини терасиче каде што би стоела надворешната единица. Кога би одел на мулти сплит , би наместил 2х 3.5кв една во дневна и една во салон , а ако веќе би се решил на таја инвестиција би наместил и некоја 2ка во помалата спална колку ради реда да се најде по потреба, со што 2.5ката од малата спална би пошла во поголемата спална..кога веќе ја имам барем да ја искористам за кад тад.. Е сега , вака инвестицијата би коштала според некои мои пресметки ако се работи за Мидеа/Грее минимум 100к , а од другите производители како Даикин и трикратно повеќе. Дилемата ми е дали да наместам некој просечен инвертер до кај 30к на пример хаиер тундра или грее феири и да пробам една сезона додека да наместам изолација и да присоберам пари па после да мислам дали да одам со мулти сплит еве за пример Даикин го зедов или со Мидеа/Грее. Што мислите ? Вака може да се каже дека дневната ,кујната (кои се доста сончеви и доста потопли од другите соби) и салонот се делумно изолирани пошто имаат само по еден надворешен зид , другите соби се поладни но тоа понатаму ќе се реши. Се надевам дека доволно објаснив , доколку имам пропуштено нешто кажете ми. Ќе ви бидам благодарен за секој ваш oдговор. Поздрав и убав ден на сите Прегледај го приврзокот 292830
Незнам што толку се замараш со тоа кај се правеле фонко климитеЕден мал детал во врска со Fonko:
Вчера решив да се навратам на Fonko и да прочепкам малку по интернетов и случајно го пронајдов ова:
Прегледај го приврзокот 292803
Како што можете да видите на сликата, некоја клима под марката Inada го има истото далечинско со климите на Fonko. За жал, не успеав да најдам било каква слика од внатрешната или надворешната единица на климата Inada, но што успеав да најдам е дека Inada е јапонски производител на столови за масажа со седиште во Осака, Јапонија. Значи повторно тапкаме во место и се уште никој не знае кој ги произведуваше климите на Fonko ама се знае дека Fonko е полска фирма, а не тајванска, се извинувам за грешката во мојот предходен пост. Ако најдам нешто повеќе ќе ве известам ама не верувам ништо да се пронајде за сега. Поздрав!
Па убаво е да се знае кој фабрики штанцале квалитет на времето! Сто пати сум пишал дека кога се он-офки од старите во прашање, квалитетот е светлосни години понапред од денешниве, а богами и од тогашните "марки"Незнам што толку се замараш со тоа кај се правеле фонко климите
Квалитетот доаѓа од цената а не од производителот, тоа само нашиот Македонски народ мисли оти може да земе нешто поефтино но поквалитетноПа убаво е да се знае кој фабрики штанцале квалитет на времето! Сто пати сум пишал дека кога се он-офки од старите во прашање, квалитетот е светлосни години понапред од денешниве, а богами и од тогашните "марки"
Evo i skice stana izvinjavam se sto sam rukom sada skicirao
Прегледај го приврзокот 288657
Samo da javim da sam u novom stanu pre 4 dana namestio Fujitsu 09LMCE i 07LMCE. To je prvo sto sam uradio. Odmah sam ih i setovao na 24C i nisu gasene uopste. Da iskoristim ovo prohladno vreme za kakav takav test. Stan je jos uvek potpuno prazan, kuhinja bi trebalo za vikend da se montira. Stanovi okolo se takodje sredjuju, ali ne znam da li se greju, ne verujem. Klime su za sada koliko vidim, samo kod mene namestene. Na ovakvoj spoljnoj koja se krece 2-10 C danju ovih dana moji utisci su fenomenalni. Sva vrata su otvorena, cak i kupatilo. Unutrasnje iz svake sobe duvaju prema vratima hodnika. Krilca sam namestio pod 45 step, da gadjaju vrata. Temperatura je svuda 24C, sem u kupatilu gde je 23C. Klime su za 95 h rada ukupno potrosile 29 kw. 9 tka -18kw, 7 mica - 11 kw. To mu dodje prosecno oko 300w/h za 42m2. Mereno sa onim obicnim Prosto meracima. Kada sam u stanu najcesce ih vidjam na 250-350w. Dosta puta se i iskljuce pa kroz neko vreme ponovo nastave. Skoro da se necujne na auto fanu. Prezadovoljan sam, bar za sada. Videcemo kako ce sledece zime da funcionise, ali imam utisak da je prava mera pogodjena. Ukupno me izaslo 780e + 130e montaza. Zahvaljujem svima na savetima.Da ne ispadne da samo pitam, pa se izgubim
Ipak cu malo da povecam budzet i uzmem Fujitsu 7LMCE i Fujitsu 9LMCE. Ispasce me bez montaze obe 780e. Gledao sam malo i citao, mislim da ce to da bude najbolja varijanta za mene. Bio sam prosle nedelje kod drugara koji godinama greje 27m2 sa 7LMCE, vrlo slicnog (99%) prostora kao kod mene. Posedeo skoro sat vremena, napolju je bilo oko 6-7C. Kaze da je extra zadovoljan sa svime. Radi bez problema i na 220w-240w kada je napolju u plusu, a oko 500w-600-700w kada je napolju bas jak minus.. a da maksimalno moze da povuce oko 1kw. Cak mi je predlagao da uzmem 2x7, ali cu ipak jednu 1x9LMCE, 1x7LMCE. Kaze da je klima perfektno precizna, i da je uvek drzi na auto fan, 23-24C. U pola stepena radi i gasenje i paljenje, da se gasi vrlo retko, da se brzo posle toga ponovo pali. Za moju spavacu od 10m2, kaze da nema ni da je cujem, jer mogu non stop da je drzim na najmanjem fanu. Dok sam bio kod njega, klima je bila kao zakucana na 250-280w ceo sat i bukvalno se ne cuje. Jednom se ugasila, te ponovo upalila za mozda 5 min. Kada se upalila, u roku od mozda ukupno 4-5 min za max i min otisla je na 700w, posle toga se vratila opet na 280w....
Nekako mi ovo sa tim stalnim gasenjem kod nekih drugih modela bezveze. I sa tim zaletanjem, pregrevanjem i neravnomernim radom, padovima temperature.
Vidim da se ljudi bas zale na to.
По таа логика тогаш војската треба да употребува Gucci или Dolce&Gabana место војнички ранци и чизми... оти нели најквалитетни, најиздржливи ќе бидат?!?Квалитетот доаѓа од цената а не од производителот, тоа само нашиот Македонски народ мисли оти може да земе нешто поефтино но поквалитетно
Ova e isto ko da reces so S-klasa da odis u off-road oti neli najkvalitetni se tie mercedesiПо таа логика тогаш војската треба да употребува Gucci или Dolce&Gabana место војнички ранци и чизми... оти нели најквалитетни, најиздржливи ќе бидат?!?
Нов си на темава сепак па немаш прочитано што имам пишувано конкретно за тие стари клими...