Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Само инвертери. Заборави на се друго, сепак сме 2020та година веќе следната зима.

На струја е многу скапо. Топлинска пумпа е исто многу скапо. А инвертер и онака ќе ставиш за ладење.

Значи зависи од просторот ти треба една 5.5KW салам инвертер за дневниот престој, а остатокот ќе го решиш или со 3-4 индивидуални инвертери или со еден мултисплит со една надворешна и 3-4 внатрешни. Во тоалетот ќе си ставиш пешкирача на струја со термостат на 21C.

Секако ова е под услов да имаш PVC прозорци добри, и кровот да е изолиран.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Дечки здраво

Нов сум по форумов а глеам дека дискусијава е одамна па сакам да прашам за совет некој искусен во врска со системи за греење/ладење. Моментално имам куќа во изградба приземје + спрат секој по 110м2. Сега за сега ке се користи само спратот горе па сакам да прашам некој да сподели искуство или да даде совет што е најдобро да се постави за греење/ладење на тој спрат. Јас барав нешто што би ми загреало просторија побрзо. Размислував за подно греење меѓутоа за тоа ќе треба да ставам плочки што некако не ми делува убаво па затоа таа опција отпадна. Парно греење на струја или инвертер (од Daikin) се другите две опции што ги разгледувам. Совет нешто ако има некој да сподели ?
Подно се става пред да се стави кошулица..Значи над него имаш потоа и стиропор(или камена волна-многу подобра опција од стиропор) и потоа бетон-кошулица..Значи не треба плочки ставаш тоа што сакаш,паркет ламинат бродски.. Топлин со подно е една опција..имаш буџет види си и секако прочитај,топлинските загуби се тие кои се надоместуваат,се друго е гола вода..Ако ова го разбираш ќе се снајдеш..

Член од
9 јануари 2018
Мислења
18
Поени од реакции
6
Само инвертери. Заборави на се друго, сепак сме 2020та година веќе следната зима.

На струја е многу скапо. Топлинска пумпа е исто многу скапо. А инвертер и онака ќе ставиш за ладење.

Значи зависи од просторот ти треба една 5.5KW салам инвертер за дневниот престој, а остатокот ќе го решиш или со 3-4 индивидуални инвертери или со еден мултисплит со една надворешна и 3-4 внатрешни. Во тоалетот ќе си ставиш пешкирача на струја со термостат на 21C.

За инвертери и највеќе размислувам а и добро ова што спомна со сплитер инвертерите за повеќе простории ... тоа највеќе ме мачеше ... Дневната е 47м2 и тука еден самостоен сигурно ке оди ... остатокот од просториите ќе мора или со посебни или со мултисплит али мислам дека мултисплит ке биде добра опција ...

Подно се става пред да се стави кошулица..Значи над него имаш потоа и стиропор(или камена волна-многу подобра опција од стиропор) и потоа бетон-кошулица..Значи не треба плочки ставаш тоа што сакаш,паркет ламинат бродски.. Топлин со подно е една опција..имаш буџет види си и секако прочитај,топлинските загуби се тие кои се надоместуваат,се друго е гола вода..Ако ова го разбираш ќе се снајдеш..
Кошулица сеуште немам ставено ама планирам да ставам црева внатре за подно па и да не ги користам нека стојат и така после нема да можам да ставам, ќе треба да ја копам цела кошулица хаха... А муабетот ми беше до сега што сум прашувал од други луѓе за подно со ламинат викале дека може да се оштети ламинатот или да почне да се витка од топлина, не сум запознаен со ова.

Фала на совет дечки :) :oleee:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Plockite se dobri zasto najdobro ja prenesuvaat toplinata, plus ja zadrzuvaat podolgo ako se iskljuci podnoto, a i isto moze i da se ladi podot letno vreme bez fenkojleri.
Parket sekako ke se iskrivi, a laminati ima za podno so definirani max temperaturi na podot....slicno kako so ladenjeto, nemoze da se ladi podot so 5C voda zasto ke se javi kondenz.
A denes plocki ima tolku dobri imitacii na drvo sto ne se ni primetuva deka se plocki i ne se skapi kako nekogas, isto ko parket se cenite.
wood tiles.jpg wooden-floor-tiles-design.jpg woodentiles1.jpg

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199

Во повеќе постови ја спомнуваш пешкирачата.

Ова беше прва зима да се греам и иако очукував дека во WC-то ќе биде ладно не беше проблематично.

Сепак ме интересира:
  1. од каде се купуваат,
  2. дали има и кои се најдокажани брендови,
  3. колку топлат,
  4. дали во нив има термостат или се прави комбинација,
  5. колку чинат,
  6. колку трошат :)

Знам дека се повеќе прашања и не би сакал да се излегува од темата но мислам дека никој (здрав) не би поставил инвертер во WC па одговор на овие прашања би бил од корист :)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Незнам, јас немам. Не ми треба зошто си е топло вецето од вратата.

Ама сум видел дека има, ќе прашам ќе видам.

Поентата на спомнувањето е да се избегне вечното прашање "со инвертер ќе ми е ладно вецето"? Па да скратиме одма го спомнувам.

Еве вакво.

D

Deleted member 95595

Гостин
Дечки здраво

Нов сум по форумов а глеам дека дискусијава е одамна па сакам да прашам за совет некој искусен во врска со системи за греење/ладење. Моментално имам куќа во изградба приземје + спрат секој по 110м2. Сега за сега ке се користи само спратот горе па сакам да прашам некој да сподели искуство или да даде совет што е најдобро да се постави за греење/ладење на тој спрат. Јас барав нешто што би ми загреало просторија побрзо. Размислував за подно греење меѓутоа за тоа ќе треба да ставам плочки што некако не ми делува убаво па затоа таа опција отпадна. Парно греење на струја или инвертер (од Daikin) се другите две опции што ги разгледувам. Совет нешто ако има некој да сподели ?
Stiropor ke stavash?

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec odma vo poraka ponudi mu od toa greto sto e za podno greenje. da davam za gree kinesko neprovereno 30.000 ili povekke denari. pa treba da si ......
Decki procitajte sto stava normalen svet. a ne sto se trosi na Balkanov. zasto gree vivax c&h itn.... viree samo na balkanov na niedno drugo mesto. dobro sega dobro stojat i vo africa i china ama toa ne e nikakov reper za kvalitet i dobar proizvod. zatoa za mene samo za kontejner za na gradiliste i za na tenderive nasi mizernio mi se ovie brendovi. :)

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Незнам, јас немам. Не ми треба зошто си е топло вецето од вратата.

Ама сум видел дека има, ќе прашам ќе видам.

Поентата на спомнувањето е да се избегне вечното прашање "со инвертер ќе ми е ладно вецето"? Па да скратиме одма го спомнувам.

Еве вакво.

Каде може да се купи и за која цена?
Порано мислам дека се продаваа во Сетек ( од брендот Atlantic ) , имаше од 1 kw, 500 w, 300 w. Кога решив да купам повеќе ги немаше. Мислам дека и сега во Сетек ги нема. Бев заинтересиран за модел од 300 w, евентуално од 500 w.

Член од
6 април 2019
Мислења
5
Поени од реакции
12
Колку м2 сакаш да Ладеш/Грееш ?
Куќа или Стан?
Каква изолација има?
Дали има греење од комши/спрат?
Поздрав! Греење и ладење на дневна со трпезарија, околу 22м2, стан, сид 25мм - цигла, без додатна изолација, пвц прозори, од две страни комшии.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Порано мислам дека се продаваа во Сетек ( од брендот Atlantic ) , имаше од 1 kw, 500 w, 300 w. Кога решив да купам повеќе ги немаше. Мислам дека и сега во Сетек ги нема. Бев заинтересиран за модел од 300 w, евентуално од 500 w.
Сега у СЕТЕК од но нејм шабанерија ST http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10174_10191&product_id=60479 и само година дена гаранција... вели имале во главниот магацин, иако по продавници низ СК црвенило (нема).

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Имаш и во Меркур.

Член од
6 април 2019
Мислења
5
Поени од реакции
12
@Dr Zmigo секогаш спремен си за реклама, ама чоекот праша за корисничко искуство а не за реклами.
Ти нит Панасоник имаш нит си ја исчистил климава кај овие....за што само пишуваш незнам.
Еве глеадаме дека со штрафцигер отвара овој ;) ама дека видовме како како ја чисти за 950ден баш и не се гледа...исчисти ја ти па кажи ни. Исто како што на ТопТен гледаш клими по 1500евра а дома имаш 2 клими од 300евра...и си ги рамњаш ко да се истите ко твоите :pos:[DOUBLEPOST=1554589961][/DOUBLEPOST]
Така е, Sanyo Компресор има во Hansol, и можеш да сањаш за таква машина со Sanyo пошто нит си го видел нит ке го видиш, у твоите клими имаш синглици компресорчиња GMCC кинески и плус на капиларка, битно пишува на нив марка Фосхан Мидеа Karier-Kina :)
Малку ме збунивте, дали конечен одговор е Gree Hansol-20 GWH12TBS3DNA2D, дали е подобар избор?

Kajgana Shop

На врв Bottom