Најекономично греење и ладење

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Doktorov za Lazgi i Opaski najde na Daikin najde da mu meri kolku zarabotil u Asija of lelele selo lepse od pariza.

Pa mrdni naucniku malce od Banglades i Indija procitaj malku za najstrogite pazari kako Amerika i Kanada, ajde i za tamu da pomuabetime.
Usput Indija ima preku Milijarda narod, ako za tvojot nos toa ne e biten pazar za mirisanje za pametni luge e itekako biten.

A za Amerika....toa sto Eurovent za Evropa e AHRI za Amerika....pa i AHRI ima prebaruvac za klimi i marki isto kako i Eurovent.
I toa mnogu fino sreden, si biras BrandName i ti iskacaat klimite

https://www.ahridirectory.org/Search/QuickSearch?category=8&searchTypeId=3&producttype=7&SubmenuId=4&ProgramId=41

A ti Gigovit da naucis nesto iako tesko ti odi....vo najstrogiot pazar na planetava-Amerika tvojata Tosiba voopsto ja nema samostalno vo delot Toplinski pumpi -Split i Multisplt, ja ima samo kako zaednica Toshiba -Carier so mizerni 26 proizvodi.

Za razlika od Toshiba....

Mitsubishi Electric 176 Setifikati
Daikin 179 sertifikati
GREE so duri 356 Sertifiirani proizvodi za AMERIKA!!! (y) No1 !!! :cool:
Прегледај го приврзокот 196417

Ama tvojata Toshiba nigde ja nema na Amerckiov pazar, i Kambogia so 15mil ziteli ke go izgubite u Asia ne pa toj "mal" za tebe Banglades so 160miliona narod :tapp:
Prvo u tvojot dvor gledaj vika pogovorkata....posle na drugite pravi im analizi :)
Ајде да гледаме во нашиот (Македонскиот) двор. Истото прашање, кога не би постоеле ГРЕЕ, кои 5ки се добри и можат да се купат кај нас?

Погоре те прашав дали Амбер со димензиите 980*790*427 тебе ти е убава или грда?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.062
Поени од реакции
2.071
Doktorov za Lazgi i Opaski najde na Daikin najde da mu meri kolku zarabotil u Asija of lelele selo lepse od pariza.

Pa mrdni naucniku malce od Banglades i Indija procitaj malku za najstrogite pazari kako Amerika i Kanada, ajde i za tamu da pomuabetime.
Usput Indija ima preku Milijarda narod, ako za tvojot nos toa ne e biten pazar za mirisanje za pametni luge e itekako biten.

A za Amerika....toa sto Eurovent za Evropa e AHRI za Amerika....pa i AHRI ima prebaruvac za klimi i marki isto kako i Eurovent.
I toa mnogu fino sreden, si biras BrandName i ti iskacaat klimite

https://www.ahridirectory.org/Search/QuickSearch?category=8&searchTypeId=3&producttype=7&SubmenuId=4&ProgramId=41

A ti Gigovit da naucis nesto iako tesko ti odi....vo najstrogiot pazar na planetava-Amerika tvojata Tosiba voopsto ja nema samostalno vo delot Toplinski pumpi -Split i Multisplt, ja ima samo kako zaednica Toshiba -Carier so mizerni 26 proizvodi.

Za razlika od Toshiba....

Mitsubishi Electric 176 Setifikati
Daikin 179 sertifikati
GREE so duri 356 Sertifiirani proizvodi za AMERIKA!!! (y) No1 !!! :cool:
Прегледај го приврзокот 196417

Ama tvojata Toshiba nigde ja nema na Amerckiov pazar, i Kambogia so 15mil ziteli ke go izgubite u Asia ne pa toj "mal" za tebe Banglades so 160miliona narod :tapp:
Prvo u tvojot dvor gledaj vika pogovorkata....posle na drugite pravi im analizi :)
Dali treba da te raportiram za toa doktor za lazgi kako sto gledam TI se falis deka raportiras luge na forumov ???
A koj postira lagi nema da komentiram.
Linkot e postiran od tebe, fala za tvoeto samoubistvo.
Samo preveduvam sto nekoj menadzer na Daikin izjavuva i toa za ROJTERS !!!
Daikin bile br 1, ne e Gree, i toa so prodazbata na klimi vo tropska Indija, za mene nisto novo, go pretpostavuvav toa mnogu odamna, covekot samo ne se srami da se pofali so toa.
Znam kolku e Indija, Bangladesh, pa Pakistan, Indonezija, strava e se toa. A klimata pa kakva e, izgor, izgor klima, strasna zima imaat, moze da padne i na 10 stepena u zima iako prosecnata e 25C.
Afrika, samo zamisli kakov bum, Nigerija, Etiopija, Congo ke se ladat lugeto konecno so eftini klimi, za niv sigurno ke pravat od tie solarnite. Zimata pa tek koga paga na 30 stepena, tamu ustvari mozda na auto-mod gi ostavaat da rabotat.
Daikin priznava deka Gree pravi low-end modeli i delovi za niv, a kako da se prevede low-end osven so dno od dnoto, najevtino od najevtinoto, mizerija pogolema od samiot poim mizerija.
Samo go citirav covekot koj za razlika od tebe si kazuva kako sto e.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
@gigovit.
Eve kaj si ti izbrisan za lagite, -4F odgovara na -20C a ne na -15C.
Edna obicna merna edinica neznaes da proveris a si zemal analizi da pravis....ajt odmori ziti sve.

lopov.jpg

laga2.jpg

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
najgolem broj na sertifikati vo SAD i toa odma znaci broj 1 vo svet, po kvalitet? :confused: . znaci toa deka stancaat kinezite samo. ne gledaat kvalitet samo da se izbace nesto na pazarot.
i ovie amerikancite testiraat samo na 8 i -8 celziusovi. kade se poniskite temperaturi.
a ustvari testiraat uopste ovie ili zemaat brojki od katalog?

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
Ајде да гледаме во нашиот (Македонскиот) двор. Истото прашање, кога не би постоеле ГРЕЕ, кои 5ки се добри и можат да се купат кај нас?

Погоре те прашав дали Амбер со димензиите 980*790*427 тебе ти е убава или грда?
Бидејќи било кој избор што е различен од ГРЕЕ знаеш да го класифицираш како неефикасен, преплатен или ете последно и грд (климата треба да служи, не знам кој избрал клима каде пресудна била убавината).

Ете и по трет пат ќе те прашам дали ти е убава или грда?

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
ako dimenziite se: mitsu 880*840*330 - gree 980*790*427
togas gree ima pogolema povrzina na predna strana, a i pogolem volumen
taka da ona deka mitsubishi e pregolema i glomazna ne drzi voda

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Може ли препорака за добар инвертер до 40.000 ден. кој ќе загрее соба од 33м2 (на -20C' зима), соба со океј изолација?

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
EVE DA PROCITAME
Ubav post od ROJTERS vo koj Daikin se fali deka e broj1 vo proizvodstvo na klimi, no da bide samo rekla-kazala od moja strana i ke go definirame toa sto ke go procitame!!!!
Prevod na prvata slika
Daikin, svetski najgolemiot proizvoditel na oprema za klimatizacija, se vrti kon AFRIKA (molim te-ozbilno??) za ponatamosna ekspanzija, 10 godini posle uspesnoto kockanje so delenje na svojata tehnologija so kineski kompanii.
Прегледај го приврзокот 196401
Grafikon za prodazbata na Daikin
Прегледај го приврзокот 196402
2006 go kupuva Maleziski OYL za 2,1 bilioni dolari i vednas pokazuva zgolemuvanje vo prodazbata
2008 sklucuva partnerstvo so Gree za pad vo prodazbata slednite 2 godini
2011 otvora FABRIKA VO INDIJA i togas zapocnuva postojan porast vo prodazbata i osvojuvanje na eden od najgolemite pazari, Azija, so glaven akcent na Indija, Banglades i ostala sirotinja koi sneg gledaat samo na televizija (koj go ima normalno) !!!
Zosto e dogovorot napraven so Gree
Прегледај го приврзокот 196408
Dogovorot e napraven za zgolemuvanje na masovnoto (skart) proizvodstvo na Daikin vo ovoj region, a vo zamena za naprednata inverterska tehnologija za Gree koi izgleda nemale pojma sto e toa.
Slednata slika definitivno go potvrduva toa Прегледај го приврзокот 196411
Da ne preveduvam se, prodazbata sobni klimi (najverojatno se on-off klimi za ovoj pazar) na Daikin vo 2010 bila 2% i porasnala na 17% za osum godini, glavna konkurencija na ovoj pazar im bile LG i Samsung i nekoi lokalni proizvoditeli. Ako nekoj pazar e utepan, taka da se izrazam, togas e ovoj, ovoj pazar ne e vo sferata na ozbilnite proizvoditeli kako Mitsubushi, Toshiba, Fuji i drugi.

Najinteresnoto e sto ovoj menadzer na Daikin glavnata zasluga za ovoj uspeh ja povrzuva so kupuvanjeto i sorabotkata so MALEZISKI OYL, koi ja izgradile internetskata i lokalnata prodazba.

Прегледај го приврзокот 196413
PRODAZBATA NA DAIKIN E TRIPATI ZGOLEMENA OD KUPUVANJETO NA OYL I NOVITE OSVOENI PAZARI SE 80% OD VKUPNATA PRODAZBA.
Edna Indija im go kaci tripati proizvodstvoto, A tek koga ke udrat na AFRIKA ?????

Interesna izjava okolu Gree-to
Прегледај го приврзокот 196414
Gree-to im bilo dobar partner vo proizvodstvoto na najdolniot kvalitet na modeli i delovi, a vo drugi oblasti im bilo konkurencija, vidi bogati!!

Za kraj izjavata vo vrska so americkiot pazar kade ocigledno skartot ne proaga
Прегледај го приврзокот 196415
USA kako najgolem pazar za klimi bese tesko da se skrsi veli momakov.
Daikin ne uspea vo borbata so lokalnite rivali kako CARRIER i JOHNSON CONTROL-YORK koi se specijalizirani vo ovaa oblast
Duri ja kupile GOODMAN vo 2012 koja bese megu prvite 5 vo Amerika, za da ja zajaknat svojata pozicija ali na kraj TAPA.

I definitivno za kraj od sagata na Daikin koj stana pogolem kinez od kinezite, prodorot koj se ocekuva vo Afrika i zajaknuvanje na pol pozicijata vo svetot na klimite ( lele majko se smeam dodeka pisam)
Прегледај го приврзокот 196416
Toa da ti bil mnogu paricno-osetliv market, :lolzz: ali oni veke imaat iskustvo so Indija, taka da se reseni da go osvojat i ovoj pazar Za taa cel veke izgradile pogoni vo Vietnam, a planiraat i vo Malezija pa i uste edna vo Indija. Nema sala- se odi vo osvojuvanje na Afrika.
Pa Daikin-Gree neka vi e srekno.
Abe nemoj vaka
Sega kako vo "partiskite stabovi" sviri crvena trevoga,se sobiraat botovive,i plasiraat po netov znakcinja - gree br.1 vo svetot
Da ti kazam eden vic: greele do -30 kineskive tezgerinja

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
другиот "ѕид" е голем прозор од кој доаѓа природна светлина во пресобјето низ внатрешните скали.
Si mozel, a i sega ne kasno da ja postavis vo svetliot otvor na balkonot, spustena na nosaci. Malku ce smeta estetski, no ce imas odlicen pristap za cistenje na izmenuvacot.
Kako sto sega e postavena, ce imas vo zima za 5-6C poladen prostor, od koj klimata treba da se izbori da odzeme toplina tebe da te zagree.....poinako kazano ako e -10C taa ce raboti kako da e -15C, baska mnugu povece defrosti i zgolemena potrosuvacka i na taa osnova.
Prakticno tvojata japonska klima si ja pretvoril po efektot vo eftina kineska klima.
Ne znam pa sto se zamaram so ova, no mi e neprijatno koga gledam kako ludjeto gi macat uredite i gi teraat da rabotaat "prekuvremeno" bez nikakva potreba.
Ova neka bide primer za idnite korisnici, kako ne treba da se montira klima koga ce se montira na balkon.....
Inace ti pozeluvam dolgo i uspesno da si ja koristis klimata za koja sum siguren deka ce se izbori i so vakvi usluvi na rabota i so makedonskite monteri.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Дали од Америчкиот сајт може да дознаеме на -8 или -7 сеедно колку KW даваат грее и со колкав COP?

Ги има ли нашиве
1. Ломо Еко
2. Ломо лцлх

Бар да тргнеме од некаде.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Бидејќи било кој избор што е различен од ГРЕЕ знаеш да го класифицираш како неефикасен, преплатен или ете последно и грд (климата треба да служи, не знам кој избрал клима каде пресудна била убавината).

Ете и по трет пат ќе те прашам дали ти е убава или грда?
Eve ti go servisnoto od Amber nordik 18kata
Vo nego stoi kompresor so zafatnina od 20cm3 kaj tebe.e 13cm3
Hipoteticki tuka ne moze da se isfrli Gree treba da se pravime slepi toa e realnosta.
Obicino 18kite imaat kompresori 13cm3 14cm3 po servisno.
Fh50ve ima 17.3cm3 ama kosta mnogu.

http://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/amber-18K_202.pdf

7Cm3 idi kako edna 9ka plus

Eve @tzlatko kako najstrucen tuka moze da go prokomentira servisnoto.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Eve ti go servisnoto od Amber nordik 18kata
Vo nego stoi kompresor so zafatnina od 20cm3 kaj tebe.e 13cm3
Hipoteticki tuka ne moze da se isfrli Gree treba da se pravime slepi toa e realnosta.
Obicino 18kite imaat kompresori 13cm3 14cm3 po servisno.
Fh50ve ima 17.3cm3 ama kosta mnogu.

http://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/amber-18K_202.pdf

7Cm3 idi kako edna 9ka plus

Eve @tzlatko kako najstrucen tuka moze da go prokomentira servisnoto.
Da bideme realni. Nemam potreba od kupuvanje klima, mozebi slednite godini, no koga sega bi kupuval bi zel bez razmisluvanje AMBER NORDIK 12-ka. Zosto ce prasa nekoj, koga jas sto pati tuka izjaviv deka nikogas ne bi kupil nisto od GREE, ne deka ne e dobro, tuku poradi pristapot na trite prodavaci prisatni na forumov i od nivniot nadmen, beskrupulozen, na momenti samo nenavredliv nacin na prodazba, ne viden na ovie prostori a i posiroko. Duri i me baniraa trajno, a ni samiot ne znam zosto.
No mora i pokraj seto toa da priznaeme deka @Strelec e sepak eden strucen prodavac, ako nisto drugo gi pronajde site mani na konkurencijata, koja i ne e bas nikakva konkurencija bidejci ona sto navistina vredi vo Makedonija se podava za 30-40% povisoka cena, pa ko voli nek izvoli....Vo toj galimatijas od kineski nonejm ponudi bez servisna i strucna podrska i tkn "japonski" klimi sklapani pitaj boga kade po papreni ceni, sepak GREE otskoknuva.
Ako nisto drugo gledajte go videoto zimoska na @Strelec kade e apsolutno se kazano, kade sto jas zakluciv deka AMBER-ot si e sosema vo red. Dali ima nekoj drug napraveno nesto slicno i prikazano tuka? NEMA. Dajte da vidime nekoj vaka dokumentirano neka prikaze nesto koga fali i preporacuva nekoja klima, a ne imam eden priatel na mojot priatel mnogu bil zadovolen, sija mi ga Djuro.....
Moj sovet za dilerive na GREE, imate dobri proizvodi, ne bidete agresivni od tipot: GREE e broj 1 vo svetot e nevidena iritacija i koga bi bila vistinita, spustete ja topkata falete gi svoite proizvodi samo dokumentirano, bez da frlate drvja i kamenja po drugite so posocuvanje na nivnite mani i se ce bide vo najdobar red.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Si mozel, a i sega ne kasno da ja postavis vo svetliot otvor na balkonot, spustena na nosaci. Malku ce smeta estetski, no ce imas odlicen pristap za cistenje na izmenuvacot.
Kako sto sega e postavena, ce imas vo zima za 5-6C poladen prostor, od koj klimata treba da se izbori da odzeme toplina tebe da te zagree.....poinako kazano ako e -10C taa ce raboti kako da e -15C, baska mnugu povece defrosti i zgolemena potrosuvacka i na taa osnova.
Prakticno tvojata japonska klima si ja pretvoril po efektot vo eftina kineska klima.
Ne znam pa sto se zamaram so ova, no mi e neprijatno koga gledam kako ludjeto gi macat uredite i gi teraat da rabotaat "prekuvremeno" bez nikakva potreba.
Ova neka bide primer za idnite korisnici, kako ne treba da se montira klima koga ce se montira na balkon.....
Inace ti pozeluvam dolgo i uspesno da si ja koristis klimata za koja sum siguren deka ce se izbori i so vakvi usluvi na rabota i so makedonskite monteri.
Друже златко твојата експертиза за топлотни пумпи и стручност ми е малку извитоперена.
Неговата надворешна клима е апсолутно пример за тоа како треба да биде наместена една клима.

Еве што вика мицубиши за монтирање на надворешна единица.

Неговата единица е на соодветно место, со идеална оддалеченост од балкон, со добар аирфлоу од страна и кровче над неа.
Ако ја стави на земја ќе биде изложена на сончева светлнина и дожд повеќе одколку таму каде што е ставена.

А и дури и каде и да било поставена, каков е тој заклучок од клима на -15 ќе работи -10, таму каде што е поставена ќе биде 5 степени разлика споредба со подот.
???
5-6 степени човече, 5-6 степени нема разлика меѓу Берово и Гевгелија зимно време а не па на пола метар балкон горе доле.

Какви ти се овие изјави, имаш мерено, документација или претпоставуваш, бидејќи и логички тоа што го говориш не се совпаѓа.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Da bideme realni. Nemam potreba od kupuvanje klima, mozebi slednite godini, no koga sega bi kupuval bi zel bez razmisluvanje AMBER NORDIK 12-ka. Zosto ce prasa nekoj, koga jas sto pati tuka izjaviv deka nikogas ne bi kupil nisto od GREE, ne deka ne e dobro, tuku poradi pristapot na trite prodavaci prisatni na forumov i od nivniot nadmen, beskrupulozen, na momenti samo nenavredliv nacin na prodazba, ne viden na ovie prostori a i posiroko. Duri i me baniraa trajno, a ni samiot ne znam zosto.
No mora i pokraj seto toa da priznaeme deka @Strelec e sepak eden strucen prodavac, ako nisto drugo gi pronajde site mani na konkurencijata, koja i ne e bas nikakva konkurencija bidejci ona sto navistina vredi vo Makedonija se podava za 30-40% povisoka cena, pa ko voli nek izvoli....Vo toj galimatijas od kineski nonejm ponudi bez servisna i strucna podrska i tkn "japonski" klimi sklapani pitaj boga kade po papreni ceni, sepak GREE otskoknuva.
Ako nisto drugo gledajte go videoto zimoska na @Strelec kade e apsolutno se kazano, kade sto jas zakluciv deka AMBER-ot si e sosema vo red. Dali ima nekoj drug napraveno nesto slicno i prikazano tuka? NEMA. Dajte da vidime nekoj vaka dokumentirano neka prikaze nesto koga fali i preporacuva nekoja klima, a ne imam eden priatel na mojot priatel mnogu bil zadovolen, sija mi ga Djuro.....
Moj sovet za dilerive na GREE, imate dobri proizvodi, ne bidete agresivni od tipot: GREE e broj 1 vo svetot e nevidena iritacija i koga bi bila vistinita, spustete ja topkata falete gi svoite proizvodi samo dokumentirano, bez da frlate drvja i kamenja po drugite so posocuvanje na nivnite mani i se ce bide vo najdobar red.
Во врска со твојата изјава, реално имаш ли видено како работи клима на GREE?

Еве како регистрира далинското.
https://youtu.be/r_uvIhNfDII
https://youtu.be/RHCqVb5LugE

Овде има дел од циклусот на дифрост на 0:22
https://youtu.be/IH_LuSceogE

Овде има почеток на дифрост.
Пази перките се дигнати и климата дува ладен воздух како лудс пред да полне дифростот.
И по завршување со дифростот почнува со мраз ладен воздух и потоа го затоплува.
Ова сите гости рандом лиѓе што имаат дојдено го имаат коментирано.

https://youtu.be/Pjq_bN2Eow0

Тоа е нешто што ГРЕЕ нема да ви го кажат.

Другата работа е што, внатрешната е крш, полоша изработка не сум видел.
Овој амбер е стар помалку од 5 месеци и на најниска брзина фанот крцка при вртење, се слуша дробење од неа.

Се ќе простам али тоа со ладниот воздух не можам, зимно време е ладен брич.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom