Zdravo,
slucajno mi tekna da ja posetam grupava, pa i so ogled na toa sto ovoj mesec klimata moja (Daikin FTXF50A/RXF50B) napolni 5 godini, sakam da go spodelam moeto iskustvo.
Iskreno od klimata sum prezadovolen, raboti perfektno isto kako i prviot den. Bateriite na dalecinskoto prv pat gi zameniv pred eden mesec . Vo zima gream okolu 95m3, a vo preodni periodi na greenje i ladenje poveke zosto vratite od dnevnata i trpezarijata se otvoreni kon salonot i drugite sobi. Klimata raboti celo vreme ne se gasi voopsto. Denski vo period na greenje vo zavisnost od toa kolku sonce ima nadvor ja stavam od 22-24. Navecer koga nadvor e nesto pod nula redovno na 25 pa i 26-27-28 koga nadvoresnata zavleguva nakaj -10. A koga si legnuvam ja spustam na 22 i opcijata za eco greenje ja uklucuvam i fanot na nokno. Inaku denski i navecer fanot celo vreme e na auto.
Defrosti pocnuva da pravi koga nadvor e od 0 do -4 na sekoj cas. Koga temeraturata nadvor e pod -5 defrostite ne se tolku cesti, gi pravi po potreba mozi na 2 ili poveke casa i sekogas se na razlicen vremenski period. Otprilika traat okolu 7 minuti.
Vo vrska so odrzuvanje na zadadenata temperatura smetam deka e prilicno tocna, kako za greenje taka i za ladenje, ja koristam preku celata godina. Pri dostignuvanje na temperaturata vo sobata isklucuvanje nema, mnogu retko vo proletni i esenski denovi koga nadvor denski, e mnooogu toplo. Sekogas sama namaluva i si duva popoleka i tivko, merac nemam ama imase nekoj vo grupava ista pa mislam deka paga do kaj 220-240 watti.
Nadvoresnata e premnogu tivka za razlika od klimite na komsiite sto gi slusam rabotat kako traktori. Kompresorot koga raboti vo normalen mod skoro i da ne go slusam, se slusa samo vetrot sto go sozdava ventilatorot.
Filtrite gi peram na 2-3 nedeli. Ednas godisno vo noemvri vnatresnata edinica ja rasklopuvam cela i na lice mesto ja peram turbinata i ostanatiot del so sredstvo, cetka i topla voda. Isto i nadvoresnata ja rasklopuvam cela, vo delot kaj kompresorot i elektronikata nezno so pravosmukalka ja metam prasinata i pajazinite. Drugiot del na izmenuvacot, ventilatorot, saketo i dr. isto nezno so vlazna krpa, cetka, sredstvo i plaknenje obilno so topla voda i slab pritisok. Site drugi plasticni delovi od vnatresnata i metalnite delovi od nadvoresnata sto gi vadam gi peram v kada so zeska voda, sunger i sjaj. Samo na resetkata od nadvoresnata prskam direkno Aris oti e mnogu iscrneta od rabotata, a i plus e plasticna pa nema zijan.
Inaku sredstvoto sto go koristam go pravam sam. Vo sise rastvoram okolu 600ml bela kiselina(ocet) za jadenje, 200ml Aris, 100ml odmastuvac Avaks i malku sjaj. Go mesam i go preturam vo sise so prskalka pa so nego ja prskam vnatresnata i nadvoresnata sekade kade sto nema elektonika i struja. Ostavam da stoi 10min so cetka gi trijam delovite so se naprskani pa plaknam obilno so voda. Dva pati ja povtoruvam istata postapka. Bas pred tri nedeli go rabotev seto ova pa mi e krivo sto ne napraviv sliki .
Ednas dva pati godisno mozi da se sluci vnatresnata da ja zametam so pravosmukalka kolku so mozi da se dofati. Ama toa koga so ke mi tekni.
FReonot dosega ne sum go proveril vo ovie 5 godini.
Iskreno na pocetokot bev skeptik koga ja kupiv i pocnav da se gream so klimava ama sega svativ deka ne sum napravil greska. Mu blagodaram na tie sto mi ja preporacaa, jas sum prezadovolemn klimata raboti isto kako da sum ja kupil vcera. Apsolutno nikakov problem, nikakov defekt do sega, a se nadevam i ponatamu dobro ke sluzi.
Se nadevam na nekoj ke mu koristi mojov post.
Pozdrav do site