Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Alekso 1981
Ti decko dobro ke bese da ni pokazes od dve Toshibi sto gi imas doma barem za ednata kolku trosi na greenje, koj minimum ima ednata a koj drugata....toa sto si vickast na nikomu ne pomagas. A veruvam deka barem ednata od tvoite klimi ima podobra modulacija od mnogu faleniot model Mitsubisi FH sto gi imaat Vlavot i Mdeni so falicen AutoFan i bezbroj gasipali u denot.
I za krckanjeto ke bide pokazano kako "krcka" vnatresnata na FH...krc krc za 1000evra

A koga sme kaj tvojot tvoj izbor za vtora klima i ako treba da sum kontra-vickast.....u Finska Toshiba tvojot izbor za vrtora-dopunska klima go prezentiraat kako Cooling ured...optimiziran za ladenje :)

cool.jpg

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
@Alekso 1981
Ti decko dobro ke bese da ni pokazes od dve Toshibi sto gi imas doma barem za ednata kolku trosi na greenje, koj minimum ima ednata a koj drugata....toa sto si vickast na nikomu ne pomagas. A veruvam deka barem ednata od tvoite klimi ima podobra modulacija od mnogu faleniot model Mitsubisi FH sto gi imaat Vlavot i Mdeni so falicen AutoFan i bezbroj gasipali u denot.

A koga sme kaj tvojot tvoj izbor za vtora klima i ako treba da sum kontra-vickast.....u Finska Toshiba tvojot izbor za vrtora-dopunska klima go prezentiraat kako Cooling ured...optimiziran za ladenje :)

Прегледај го приврзокот 197598
Mozebi si vo pravo u finska na -40 se great na -5 mozebi se ladat koj da znae:pos:
klima od 3.2 kw vo soba od 16m2 podkrovlje t.e ima pomala kubikaza od soba so normalna visina 2.5 m i te kako ke bide dovolna i toa samiot znaes , mozebi ne e kako sto tvrdat prodavacite do 30m2 ama ne ni sakam da probam,ama za razlika od tebe ne trubam deka e best bay ili toshiba i nisto drugo ili da vregam izbor na drugi toa e razlikata megu tebe i mene .
Da jas sum vickast a ti si aroganten i gjabe ti e znaenje ako ne znaes na fin i kulturen nacin da go spodelis , prezentiras ili promoviras .
I da, planiram da zemam merac cisto da vidam kako e potrosuvackata ispadnalo toa kako sto sakam ili ne ,bidejki ne mislam da si gi ''merime" tuku da spodeluvame informacii.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Dovolno mi e sto si zabar po struka za da ti go fatam rezonot koj ti e, zatoa i ti ja prodale NEArogantnite tvoi prijatelcinja od Toshiba....klimice so 3,2Kw SAMO na +7 i edvaj 2Kw na -7.
Za 16m2 verovatno dovolno.....samo sto taa tvojata kosta 40k ili u prevod poskapa e od vrven model na Gree koj dava 3,5Kw na -10.
Tvojata ima duri i pempele kolku e slaba i kolku e 3,2Kw....samo sto neznaes da procitas....so tapija na -7 ke gi zatvaras vratite kako i so Suzumito sto pravis :)
Pempeleto ovde....Bekap grealka na -10 od 470W, na -7C edbvaj dava 2,12Kw.....na +7 koga ne ti ni trebaat 3,2kw vo 16m2 duri 3,2Kw....wooow....sauna na +7, samo ke oblakas gemperi na -7 i ke palis kaloriferce :)
A i ti pisuva na +7 ti trebaat 830W a ne 3,2Kw......jako te isisale :)
http://ecodesign.toshiba-airconditioning.eu/en/system-details?system=ae30a001fd01450ea45f646a5dda134f&set_language=en

Последно уредено:
Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
^^ пак го тупите. тој шо веќе купил, тоа и ќе си го користи.

Од каде ги купувате мерачите? Од сликите најчесто гледам имаат Energenie.
Покрај кратко/долгорочна (од ресетирање) покажуваат и моментална? (која постојано се менува во зависност од оптеретеноста на уредот).

Каде во Битола (за тие од Битола) :)

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Dovolno mi e sto si zabar po struka za da ti go fatam rezonot koj ti e, zatoa i ti ja prodale NEArogantnite tvoi prijatelcinja od Toshiba....klimice so 3,2Kw SAMO na +7 i edvaj 2Kw na -7.
Za 16m2 ....samo sto taa tvojata kosta 40k ili u prevod poskapa e od vrven model na Gree koj dava 3,5Kw na -10.
Tvojata ima duri i pempele kolku e slaba i kolku e 3,2Kw....samo sto neznaes da procitas....so tapija na -7 ke gi zatvaras vratite kako i so Suzumito sto pravis :)
Ne mi prodale sam si ja kupiv,i ne mi trubea ko ti sto trubis ,kazaa koja kolku e i sto moze spored cergata se odluciv na toa sto se odluciv i za sreka i taa ko tvojot " zlaten" hansol bese na popust duri celi 200 evra t,e ja zemav 28000 taka da super e odnos cena ne e best bay no ne mi treba.
I da , predovolno e 2kw na -7 pa duri i na -15 bidejki na tie temperaturi ja greev sobata so panel od 2kw koj ne greese postojano t.e ja postignuvase i se isklucuvase a za do 0 stepeni gree samo suzumito i toa dneven, kujna , pretsobje spalna i detska.Pod nula samo dneven kujna i pretsobje. Mislis ne proveriv kolkavi se topliskite zagubi i ke cekam mislenje od tebe?
I koja e taa klima sto dava na +2 i na -15 isto 3.5kw?
Po koja cena ?I se zgolemuva potrosuvackata t.e e na maximum i kolku moze toj maksimum 10 dena na -15 ko sto gi falite ili nekolku saati , bidejki maksimum ne e dolgotrajna opcija za edna klima niedna od nieden proizvoditel.

D

Deleted member 95595

Гостин
Da spodelam malku informacii za moite klimi, cisto onaka, iako sega na ova vreme kakva sakas klima imaj bi trebalo da predat.

Vo spalnata moja imam Mitsubishi WN35, 21m2 + 4m2 malo WC, imam merach staveno, postojano 330w pishuva drka troshi, zadadena 24 temperatura.

Vo dnevnata, 56m2 imam MitsubishFH35 i Mitsubishi WN35 i sega zasega samo FH-to mi e pushteno na 25 stepeni na greenje i troshi 420W spored merachot. Klimite gi pushtiv pred edno 12tina dena (od koi edno 5 dena site tri klimi gi imav ukluceno, onaka od zadovolstvo) i imav otvoreno vrata od dnevnata shto znaci plus go zagrevav hodnikot koj ima edno 7-8m2, i denes bapraviv presmetka kolku struja sum potroshil vo izminative 31 den i sose DDV smetkata za struja mi e 1484 denari.

Tolku sega zasega, shtom dojdr ladnata zima, ke postiram podatoci i togas.

Pozdrav

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
Колку ве играат овие од Грее тоа чудо некое. До пред една недела најдобар модел од кој што немаше подобар измислено беше Ломо ЛЦЛХ. И тоа за простории до 40м2. Сега изгледа Хансолот е на мета и мора да се продаде па изгледа тој е бог и батина. И тоа со само едно -20 што го има во името, од никого потврдено :) Тоа што се со Ланда или некои такви компресори воопшто не е битно. Уште помалку битно е тоа што моделите на надворешните единици се кријаат ко змија нозе шо крија. Што има ти да се мачиш пред време да видиш што ќе добиеш дома, кога некој ти вика дека грее и на -20 не смееш да не веруваш. Тоа што Амбер -15 изгледа некој постар модел не успевал ланската сезона да загрее просторија од 25м2 е уште понебитно.

Како и да е, клими има за секого, некој сака да му е потопло, некој сака да штеди, али според мене најбитно да внимавате на ознаките што ги нудат препродавачите, до сега забележав дека воопшто не му е битно дали податоците што ги пишуваат на веб сајтовите се вистинити. Барајте официјални документи, само така ќе си дознаете што точно добивате.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@HEKOJ
Купи си мераче pa igraj i ti so tvojata kapilarka Hajer eftinjakot i pokazi deka e podobra od SF50 koja e 30.000den poskapa :)
SAmo moram da primetam deka nevidovme koja tocno klima ja imas,,,,,zamuteni sliki imase pusteno koi po vtorpat isceznaa...pretpostavuvam deka e Thundra18....ama dobro e da gi vidime oznakite dali ti se so pempele ili bez ;)
Tvojava Thundra od neceli 40k u komplet go *eba golemiot Mitsubishi SF50 i cena 70k kako i FH35VE od 60k.....car si za mene zaso nikoj so Mitsu ne ti vrati na ova :)
Zamisli nekoj dal 70.000den za SF50 a tvojata iskoci pojaka em za 500etvra poeftina, pojaka i od onaa na Vlavot FH35VE....koi luzer :)
Aj sto gi jade Mitsubisi, nego toj sto ja uvezuva istiot nosi i Toshiba a Hajerov gi jade duplo u kapacitet nivnite Tosiba modeli....neli e malce nelogicno sve toa za tebe da istiot prodava poskapi Tosibi a poslabi od edna Tundra?
MUZ-SF50VE/MSZ-SF50VE3
Прегледај го приврзокот 197305

AS18TD2HRA/1U18EE8ERA
Прегледај го приврзокот 197306

да ги гледаме -7 (-10)
MUZ-SF50VE/MSZ-SF50VE3 -> cop 2.4, топлина 4.2 kw, потрошувачка 1.8kw
AS18TD2HRA/1U18EE8ERA -> cop 2.4, топлина 4.25 kw, потрошувачка 1.77kw

и -15 температурите
MUZ-SF50VE/MSZ-SF50VE3 -> cop 1.8, топлина 3.4 kw, потрошувачка 1.89 kw
AS18TD2HRA/1U18EE8ERA -> cop 2.3, топлина 3.9 kw, потрошувачка 1.70 kw

ако ова лажи тогаш нека му е нив на душа

http://mitsubishitech.co.uk/Data/M-Series/MSZ/2014/Leaflet/MSZ-SF50VE.pdf
http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2016/05/Haier-TUNDRA-2016cut.pdf

power input mitsu 1.7 nominal (minimal ne mozev da najdam)
power input haier 1.61 nominal (0.4) minimal

Буквално според сите параметри овие две клими се идентични. И која би била причината да лажат за моќноста на Хаиер? За штедливост Мицуто е подобро но сигурно не далеку подобро. Минимално не ми се верува да е од 300 вати помалку.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
@HEKOJ
Купи си мераче pa igraj i ti so tvojata kapilarka Hajer eftinjakot i pokazi deka e podobra od SF50 koja e 30.000den poskapa :)
SAmo moram da primetam deka nevidovme koja tocno klima ja imas,,,,,zamuteni sliki imase pusteno koi po vtorpat isceznaa...pretpostavuvam deka e Thundra18....ama dobro e da gi vidime oznakite dali ti se so pempele ili bez ;)
Tvojava Thundra od neceli 40k u komplet go *eba golemiot Mitsubishi SF50 i cena 70k kako i FH35VE od 60k.....car si za mene zaso nikoj so Mitsu ne ti vrati na ova :)
Zamisli nekoj dal 70.000den za SF50 a tvojata iskoci pojaka em za 500etvra poeftina, pojaka i od onaa na Vlavot FH35VE....koi luzer :)
Aj sto gi jade Mitsubisi, nego toj sto ja uvezuva istiot nosi i Toshiba a Hajerov gi jade duplo u kapacitet nivnite Tosiba modeli....neli e malce nelogicno sve toa za tebe da istiot prodava poskapi Tosibi a poslabi od edna Tundra?
upload_2018-10-3_9-10-17.png

Веќе е порачано и тоа за 150 денари поевтино. Можеби не се ништо тие пари но мене ми е предизвик да наоѓам работи кои што се испод цена.

Зошто викаш дека чини нецели 40000 денари кога беше точно 33999. Како се овие пари нецели 40000 не знам...

Сликите не се избришани, веќе објаснив, прикачени се на google drive и јас не знам зошто кога ги споделив од таму по некое време почна да бара логин за да се покажат. А сега не може да се изменуваат старите постови за да ги прикачам од ново.
upload_2018-10-3_9-22-45.png
Еве слика што нема да се избриши сигурно сега.
Значи не е моделот 1U18BE8ERA што бог знае каков модел е туку е оригиналниот без никакви црни грејачи и дополнителни глупости. Се е препуштено на моќноста на компресорот.

Друго нешто што го кажав е дека во прв план барав клима за да ме стопли. Минималната декларирана потрошувачка од 400 вати на одржување за мене е сосема доволно. Впрочем да добијам просечна потрошувачка од 800 - 900 вати низ цела сезона за мене ќе е одлично затоа што ќе потрошам многу помалку пари отколку да купам 8 кубици дрва по 3100 денари.

Како и да е, јас сум во Вин Вин ситуација. Ем добив евтина, а моќна клима со која што сум сигурен дека и на -20 нема да имам потреба од дополнителни панелки, ем ќе трошам помалку пари на греење низ цела сезона отколку на дрва.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Зошто викаш дека чини нецели 40000 денари кога беше точно 33999. Како се овие пари нецели 40000 не знам...
затоа што ако купиш од нивните ќе треба да доплаќаш 8 год. за продолжена гаранција (од 10 год. која не се испушта прилика да се потенцира) и сервис, они така ја рачунаат добивката цена на уредот плус ова од погоре.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Ама важно 10 годишна гаранција има, а тоа што се доплаќа не е важно.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Ама важно 10 годишна гаранција има, а тоа што се доплаќа не е важно.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
види вака на грее најголеми проблеми според мене им е претерано агресивниот маркетинг и немањето еуровент или доказ за тоа што го нудат, инаку вака на хартија навистина делуваат за доста моќни уредите и ако е точно си вредат за парите АМА со агресивноста си создадоа и доста одбивност

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Posle losoto iskustvo na moj poznanik so klimata Gree LCLH
Sto na kraj ja prodade gree to i si kupi Haier klima.
Jas licno nikogas ne bi ni preporacal a ne bi ni kupili Gree klima.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.962
Поени од реакции
8.163
Дали може некој што има Грее клима да ми каже што следува со сервисот годишен кој што се плаќа 800 денари.
Дали се плаќа од третата година?
Дали во сервисот е вклучено чистење?
Затоа што пријателов што има Амбер буквално дошол сервис, ја пуштиле климата, работи - работи, му наплатиле 800 денари уште првата година и си заминале. Дали го заебале и што да си бара наредната година кога ќе дојдат? Не секој може да се информира за овие работи. Реално 800 денари се многу пари за некој да дојди и на он оф копче да провери дали климата работи или не.

Kajgana Shop

На врв Bottom