Најдобриот фајтер во историјата

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
P 51 mustang, лом правел за време на втората светска војна

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Еве го неговиот пандан од спротивставената страна:

Junkers Ju-87 или популарната „Штука”!

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
...и британскиот Spitfire како неизбежен декор на небото во времето на Втората Светска Војна:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Црвениот барон од Првата светска војна. Слика не ставив оти не ми се веродостојни оние по нетот. Дечкото бил закон. најуспешен борбен пилот во историјата. Авионот бил конструкција на Фокер како што имам разбрано. Ако грешам, поправете ме

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.064
Поени од реакции
11.251
Точно е Струмикс. Еве го пред својот црвен Фокер.

Ilidan

ак
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.574
Поени од реакции
5
интересни слики и нај нај авион е МУстангот

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Струмикс напиша:
Црвениот барон од Првата светска војна. Слика не ставив оти не ми се веродостојни оние по нетот. Дечкото бил закон. најуспешен борбен пилот во историјата. Авионот бил конструкција на Фокер како што имам разбрано. Ако грешам, поправете ме
Не е точно! Најуспешен борбен пилот во историјата е Монти Пајтон (да... и тоа сериите се крстени по него). Тој бил некој британски лорд, и бил член на RAF. Нема срушено ниту еден германски авион, но затоа срушил 12 британски ! ! !

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
германската штука имала мана со полетување и слетување, тркалата биле гадно поставени, така да имало многу повеќе уништени авиони при слетување и одлетување одколку што им срушиле :))))

а спитфаер имал мана што летал на многу мали растојанија

затоа мустангот му нема рамен :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Мустангот на почетокот имал слаб мотор, ама со моторот на Спитфаерот станал навистина ѕвер.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Gizho: se zavisi za koj period zboruvash. Konkretno vo Vtorata sv. vojna postoele dva koncepti na lovechki avioni:

1. evropski - koj najmnogu ja vrednuva brzinata na avionot

2. japonski - koj najmnogu ja vrednuva lesnotijata t.e. podvizhnosta na avionot

Otkako japoncite otkrile nova aluminiumska legura koja gi pravi avionite ushte polesni i so toa poagilni, vo Amerika/Evropa se menuva svesta i nastanuva podelba na lovechkata avijacija na: presretnuvachka i pratechka (zatoa potoa nastanale dvomotorni lovci kako me-110, potez 63 itn.).

No dodeka nastanala adaptacijata, Amerika na pochetokot ne bila bash vo prednost so avionot Mustang shto si go postavil. Imeno, prvata verzija na toj avion se narekuva "Apache" A36A so motor Allison, i toj e pobeden od japonskiot Ki43 vo prvite dueli vo vozduhot. Podocna na Mustang mu stavaat motor Merlin i toj dostignuva ogromna brzina od nad 700 km/chas. Bas zaradi nepodvizhnosta na avionite P47, P51, P38, amerikanskata pratechka avijacija imala taktika "boom and zoom".

Kluchot e vo taktikata. Ki-43 e mnogu p[odvizhen, so slab oklop i dobro naoruzhan. Mustang e brz, dobro naoruzan, so jak oklop, no ne tolku podvizhen. No koga bil upotreben spored taktikata, Mustangot pokazhal odlichni rezultati.

Verojatno najkompletna mashina vo Vtorata sv. vojna e britanskiot "Spitfire". Toj dostignuva golema brzina, ima jako oruzhje, i e mnogu podvizhen, posebno so Grifon motori. No negoviot problem e dometot bidejkjji e konstruiran kako lovac - presretnuvach, za razlika od Lightning ili Mustang koi se konstruirani da letaat oreku 4000 km.

BoRg

Resistance is futile you will be assimilated
Член од
8 декември 2005
Мислења
486
Поени од реакции
2
Kako moze da gi zaboravite KAMIKAZITE eve eden Zero od II svetska vojna

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Koga go spomenav F35 Joint Strike Fighter pogore, da vi kazham eden evropski vic:

Kajgana Shop

На врв Bottom