Научни чуда во Ку`ран

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сепак, доколку не го одречете Исус како Божји Син, доколку не го одречете Неговото распнување за нашите гревови и Неговото воскресение, вие не можете да станете муслиман. Ова се основите на христијанската вера: дека Божјиот син дојде на Земјава, пострада за нашите гревови и воскресна. Без овие верувања човек не може да се нарече христијанин, ниту пак може да се спаси. А Мухамед бара од вас да се откажете токму од овие суштински работи во христијанството, работи без кои залудно ви е верувањето во било кои други детали од стариот или новиот завет.
Исус Христос е Божјиот Син кој дојде на Земјава, беше распнат за нашите гревови и воскресна! Тоа е христијанската порака. Се друго се детали.

п.с. Простете за оф-топикот. Само сакав да расчистам некои работи во насока на тековната дискусија.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Kako mozete vo ova da veruvate. Vo fabrikata mrza gi stegnala rabotnicite,pocnale problemi da pravat pa firmata pocnala da propagja i shefot go zema sinot edinec i go ubiva,za grevot na rabotnicite. Ako Isus gi kupi grevovite,zosto togas bez da veruvame vo ovie nebulozi nemozeme da bideme muslimani ? "NIKOJ NEMA DA ODGOVARA ZA TUGIOT GREV" (Kur'anski aet).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Неколку примери за побивање на "научните чуда" во куранот:
http://wn.com/Embryology_Quran_2

Како и следниве контрадикторности:
There are three basic categories of contradictions in the Qur'an:

1. Internal contradictions: Verses contradicting each other or the laws of logic
  2. External errors: Verses contradicting the facts of history or science
  3. Verses contradicting the earlier revelations

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Од една страна велат „експерти“ се потребни за толкување на Куранот (или самите си бараат толкувања - дека не е како што е напишано туку како што им одговара да значи), од друга страна самиот Куран вели дека е едноставен и разбирлив за секого. Читајќи ги коментарите наидов на милиони грешки од Куранот, а одговорите на истите беа „Сакал да каже“ - бог нема што да сака да каже-што сака тоа кажува, „Нема грешки пошто е божја книга“ (а баш грешки им се пред очи кои покажуваат дека не е Божја книга), или едноставно давајќи цитати од Библијата дека и таму имало грешки. И „научниве чуда“ се базирани баш на тоа „сакал да каже“...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pisuvajte za greskite,no,vi se molam na Makedonski,bidejki drugi jazici (osven Srpsko-Hrvatski) neznam. Iznesete gi "kontradikciite",ke pisuvame za niv.

Fighter... koga velime deka Kur'anot e ednostaven mislime na sustinata i osnovnoto veruvanje na Islamot. Nema eden vo trojca trojca vo eden,tatkoto otecot sinot koj e ustvari otecot.... a otecot e ustvari sinot a voedno i s.duh...... BOG E EDEN. Nitu rodil nitu e roden.Nisto Nemu ne mu e ravno.

Koga velime deka se potrebni experti togas mislime za naucni istrazuvanja. Primer Profesor po embriologija prifakja Islam otkako golem del od negoviot zivot pominal vo istrazuvanje na pole embriologija a seto toa sto go istrazuval go srekava vo Kur'anot. Toj toa go prepoznava a ne jas,bidejki toj e expert po embriologija i toj ja znae vrednosta na tie citati. Jas vo Kur'anot citam deka kosmosot se shiri,no,posto ne sum jas poznavatel na astronomijata,citatite za mene se nerazbirlivi a za expert po astronomija se cudo. Bidejki toj znae kakva se tehnologija treba za da se otkrie toa a kazano e vo vreme koga lugeto voglavnom bea nepismeni i ne postoese takva tehnologija. Istive ovie i nam ni sluzat za dokaz.

Allah dz.s vo Kur'anot veli: "Mi cemo im pruziti dokaze Nase u prostranstvima svemira a i u njima sami,dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina"

Sto znaci,prvo ke vidat kolku tehnologija i vreme im treba da otkrijat nesto od vselenata a i vo samite nas pa potoa ke vidat i istoto toa otkritie ke im bide dokaz deka Kur'anot e vistina.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Неколку примери за побивање на "научните чуда" во куранот:
http://wn.com/Embryology_Quran_2

Како и следниве контрадикторности:
Навистина добри линкови кои покажуваат дека ткн. "научните чуда" во Куранот се всушност научни лапсузи.
Еве уште еден линк каде што систематски многу добри ги разобличува 10тина од тие "научни чуда".

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Probav... ne mi preveduva jasno. Moze sekoj kako raskaz zabeleskata da ja napise tuka.
Се кажува дека делот каде се зборува за ембрионите е идентичен со оној на античкиот лекар Гален кој исто така го опишал создавањето на ембрионот како и во куранот што патем речено е потврдено како погрешно, потоа се кажува дека делот во кој се тврди дека првпат во куранот е кажано за водената бариера во која солената и слатката вода не се мешаат, воопшто не е ексклузивен и дека Аристотел уште во 325 година п.н.е го кажал истото! Се зборува и за тврдењето дека во куранот е спомената големата експлозија - биг бенг, дека е погрешно бидејќи никаде нестои во куранот дека универзумот постојано се шири, туку дека е создаден простран.....и за многу други тврдења кој се одамна побиени.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne mi e jasno kako moze Bog da e Otec i sin sam na sebe i deka e ustvari Eden a pak se insistira na trojstvo, ipak Islamot e podosleden vo religiozna smisla.

V

Vollstandig

Гостин
За луѓе што веруваат дека куранот паднал од небо, интересно им е, исто така мислат дека 1400 години се којзнае колкав период. 1400 години фактички се 21 генерација, значи 21 генерација се пренесува куранот, што го прави да не е и толку стар. Пишуван е во време кога човештвото било развиено (можеби не во овој смисол пошто вака технолошки не бевме нпаредни ни пред 100 години)
пишуван е од човек трговец кој се дружел со секакви учени луѓе по што ја добил идејата да напраи религија и да се прослави и да го задржи арапскиот народ заедно. Напишан е во целост како плагијат од христијанството, кое е плагијат од египетска и што знам уште каква религија, додадени се ритуали обичаи специфични за источњаците.

И сеа некој нашол видео монтирано на јутуб во ова време на технологија и ми вика “Види шо чудо е ова?„ Е братче не паѓам на ниво од баба ми што ако и покажам gif. image ќе поверува во тоа што го глеа , јас не верувам во такви раб. Така да темава си е малце од поќе безнадежна.

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Таканаречените прифаќања на Исламот од познатите луѓе се всушност поткупувања на истите, ама тоа е друга тема.
Инаку, после гледањето на клипов од Чорбаџија, јас би ви советувал Аристотел, Хипокрит и Гален (ил како и да е) да ги прогласите за пратеници Божји затоа што повеќето од чудата во Куранот овие луѓе ги напишале 200-500-1000 години пред Куранот. Како и да е, истите грешки кои тие ги имале тие-ги има и во Куранот, така да и тие не ја сфатиле пораката баш најубаво:) Еве ти нешто...
Превод на дел од видеото:
„Куранот вели:
„Го создадовме човекот од капка комбинирана течност“ (од англискиот Куран, а од македонскиот вели мешавина на семе-сперма, исто ти е)
Ова звучи прилично слично со оној вид на течност на Хипокрит во кое говори за машките и женските репродуктивни „течности“.
Куранот исто вели:
„Човекот е создаден од вода што се исфрла, која излегува меѓу рбетот и градите“ (86,6)
Овој опис го рефлектира погледот на Хипокрит, застапен во петтиот век, во кој се вели дека семето доаѓа од сите течности во телото и проаѓа низ бубрезите до својот пат до пенисот. Ние денес знаеме дека доаѓа од тестисите.
Исто така треба да се забележи дека Куранот секаде го спомнува семето, а никаде женските јајници каде всушност се случува процесот на оплодување, што се очекува да биде во секој обичен опис доколку авторот знаел за тоа.
Куранот исто така вели:
„Потоа капката семе ние ја создадовме засирена крв: од засирената крв ние создадовме грутка: од грутката ние создадовме коски, а потоа коските со месо ги обвиткавме: потоа создадовме сосем друго суштество.“ (23:14) (болдираните делови се разликуваат од Македонскиот Куран, ова е мој (правилен) превод од англиски, во Куранот на Македонски се вели месо наместо грутка, иако тоа се разликува од преводот на Англиски - Lump е се освен месо (може само да значи скапано месо, тумор), а и нема логика да се создава месо одделно, коски одделно па да се обвиваат коските со месо).
Овој цитат ги следи 4те фази опишани од Гален, напишани 500 години пред Мухамед, и го вклучува неговото мислење дека коските се оформени пред месото (што е грешно).
Број 2:
Куранот опишува дека металот е пратен од небото, пред да се знае за метеорите кои содржат метал.
„И ние пративме долу метал кој има огромна сила и корист за луѓето“ (и овој дел се разликува од македонскиот, во кој се вели „го создадовме железото“ наместо sent down - пративме/испративме долу...испаѓа дека македонскиот е подобар превод од англискиот??? Но ги нема „чудата“? )
Повторно, ова тврдење е лажно. Било општо познато дека метеорите кои содржат метал паѓаат од вселената. Анткички Египетскиот збор за метал бил „метал од небото“ - „ba-en-pet", а и Вавилонците имале сличен збор. Всушност, дури и подалечните (или поназадни, не можам да го разберам дијалектот овде) култури, како Тибет и Абориџините од Австралија биле целосно свесни дека метеорите кои паѓаат на земјата содржат метал. Всушност, сите елементи на земјата дошле од вселената. Со издвојувањето на металот, Куранот го покажува своето незнаење во врска со овој факт.
Број 3.
Куранот ја опишува светлината на месечината како рефлектирана светлина, многу пред да се дознае за тоа.
„Меѓу нив месечината он ја одреди да биде светлина, а сонцето да биде светилка“. (71:16)
„...на небесата создаде соѕвездие во кое светилка постави и Месечина осветлена“. (25:61)
Тврдењето е дека зборовите (3:31 до 3:33 минута од видеото, арапски се) значат рефлектирана светлина е едноставно грешно. Првиот збор значи светлина и многу пати се однесува на Бог и очигледно не може да значи рефлектирана светлина, a вториот збор значи „простирање светлина“ и на пример во строфата 46 од Ел-Ахзаб (33:46) ова станува многу јасно каде што истиот збор е преведен како „...светилка што ја простира светлината“. Но дури и да го прифатиме ова мислење како што тие го тумачат, веќе се знаело дека светлината од месечината е рефлектирана светлина и 1000 години пред Мухамед, Аристотел го опишал затемнувањето на месечината со што тоа станува јасно.
Број 4.
Куранот спомнува дека благите и солените води не се мешаат уште пред да се знае за тоа.
„И он е оној кој одвои две тела на течна вода: едната питка и слатка другата солена и горчлива. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“ (25:53) (повторно разлика од македонскиот превод-една со друга везе немаат)
Повторно, постојат други значења на оригиналните арапски зборови, но дури и да ги прифатиме како што тврдат, веќе тоа било познато. 1000 години пред Мухамед, Аристотел напишал: „Пивката, слатка вода, е лесна и останува горе, додека солената вода е тешка и останува долу.“
Толку од мене...а другите се уште поинтересни, ама ми се приспа:) А инаку, ако нешто сум утнал - слободно поправете ме... набрзинка си преведов, само идејата гледав да ја запазам...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Се кажува дека делот каде се зборува за ембрионите е идентичен со оној на античкиот лекар Гален кој исто така го опишал создавањето на ембрионот како и во куранот што патем речено е потврдено како погрешно, потоа се кажува дека делот во кој се тврди дека првпат во куранот е кажано за водената бариера во која солената и слатката вода не се мешаат, воопшто не е ексклузивен и дека Аристотел уште во 325 година п.н.е го кажал истото! Се зборува и за тврдењето дека во куранот е спомената големата експлозија - биг бенг, дека е погрешно бидејќи никаде нестои во куранот дека универзумот постојано се шири, туку дека е создаден простран.....и за многу други тврдења кој се одамна побиени.
Mi smo nebo moci Svojoj sazdali, i Mi smo,
uistinu, oni koji ga sire.
(Az-Zariyat, 47)

Ova zboruva za toa deka Kosmosot se shiri. Zborot "nebo" koj se spomnuva vo aktuelniot aet na mnogu mesta vo Kur'anot se koristi za svemirot,vasionot... i vo ovoj slucaj upotreben e vo istoto znacenje.

A za ostanatoto... denes na Aristotel na Hipokrat,se ke im se prepise,samo neka ispadne deka Muhammed a.s duri i Grckata filozofija ja poznaval. Ne slucajno od Sozdatelot Muhammed a.s e izbran kako covek koj neznae da pisuva nitu da cita. Od arapskiot poluostrov nikogas i nikade ne izleguval.Drugo e toa sto svetot vo neznaenje se davel se do pred pojavata na Islamot. Ova Istoricarite go dokazuvaat,Istoricari vo pogolem del Hristijani.

Kajgana Shop

На врв Bottom