Насилства во Македонија

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Да не линкам посебно се по ред (и да преведувам со гугл транслејт), погледај ги линковите и преводот од текстовите - што се сублимирани овде:

https://themuslimissue.wordpress.com/2012/08/20/the-living-hell-for-swedish-women-5-muslims-commit-nearly-77-6-of-all-rape-crimes/
Sweden: 5% Muslim pop. commit nearly 77.6% of all rape crimes in Sweden

Staggering rape and assault rape statistics from Sweden from 1985-89 and 1997-2001. Rape committed by Swedish born rapists (blue) were 22.4%. Foreign rapists represent 77.6% of all figures divided into ‘normal’ representation (pink) at 665; over representation (red) at 3,752 rape cases; unregistered migrants (orange) at 653 rape cases. Note that the blue bracket of Swedish rapists include foreign born persons with Swedish citizenship as the statistics are only counted on citizenship, and not nationality.
Види @Vanlok , се сложувам дека муслиманите во Европа предизвикуваат значителни проблеми. За во Македонија не ми се ни прави муабет. Но, кога на тема за мигранти што поминуваат низ Македонија (за кои никој не утврдил дали се муслимани или дали се воопшто Сиријци), да почнеш да ставаш линкови од сајт со име Muslim Issue, тогаш тоа повеќе говори за тебе отколку за злото што сакаш да го претставиш. Посебно што сајтот и статијата се превод од еден друг блог (а блог знаеме дека секоја будала може да пишува), тогаш тоа не придодава кон кредибилитетот на твојот аргумент дека сите муслимани се лоши.
Посебно пак ова:
All the charts I post in this topic is about estimates. Even those from BRÅ. No one has or will ever be fully cognizant of how crime is distributed. Simply because all crimes are not solved. The number of crimes in the bars is very accurate because I have chosen to convert percentages to the number of crimes, to make things a bit more substantial.
Авторот си дава некои лични претпоставки бидејќи како што самиот вели “No one has or will ever be fully cognizant of how crime is distributed“.

Авторот, според некои полу-официјални податоци изразени во проценти, си земал за слобода да ги конвертира процентите во број на криминални акти. А тоа не е баш кредибилно.

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
има меѓу нив и христијани и аетисти тоа е факт...но факт е и дека од муслиманските земји(вонајголем процент) бегаат навака.Тоа пак не значи и дека СИТЕ се затруени со исламизмот,со џихадизам,НО...ИСИС и ред други срања најавија дека баш така,ќе се борат против сето она што им го направија НАТО и САД.Односно,дека преку тие бранови на емигранти,ќе внесуваат и свои оперативци.Па иди ти пронајди го...10 илјади ќе ги пуштиш,меѓу нив 1 ќе биде таков,утре ќе ти се разнесе со бомба...па после ќе излезе населението против тие 10 илјади,прво ќе глумат жртви( и со право) потоа,и они ќе отидат против доминантното население,и ете ти судари цело време.Како ќе се зголемуваат инцидентите,така ќе расте и револтот спрема нив,и се поголеми ќе бидат судирите.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.344
Поени од реакции
8.881
Види @Vanlok , се сложувам дека муслиманите во Европа предизвикуваат значителни проблеми. За во Македонија не ми се ни прави муабет. Но, кога на тема за мигранти што поминуваат низ Македонија (за кои никој не утврдил дали се муслимани или дали се воопшто Сиријци), да почнеш да ставаш линкови од сајт со име Muslim Issue, тогаш тоа повеќе говори за тебе отколку за злото што сакаш да го претставиш. Посебно што сајтот и статијата се превод од еден друг блог (а блог знаеме дека секоја будала може да пишува), тогаш тоа не придодава кон кредибилитетот на твојот аргумент дека сите муслимани се лоши.
Посебно пак ова:
Уствари така е, секаде каде што муслиманите мигрираат носат просперитет и благосостојба.

Едноставно на некои народи им е судено да им се повторуваат зла. И да се дават во баналности...
Всушност, не знам зошто воопшто јас и ти би дискутирале. Ти најверојатно, ќе го форсираш муабетот како не се сите исти, како ти си имал некој многу близок пријател муслиман што бил ептен либерален, дека јас сум малограѓанин и нацист -- целата досадна псевдо-либерална реторика.

На моја страна ќе биде фактичката состојба која вика дека секоја земја од Европа што ги отворила границите за имигранти од доминантно муслимански земји од третиот свет, криминалот (улични грабежи, педофилија, силувања...) нагло пораснал. Тоа ми дава легитимно право да барам одговорност и водење строга политика од власта кон овие што нелегално транзитираат низ Македонија.

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Не знам што луѓе ќе беа - бегаат од дома пошто не им чини, одат на Запад и пак не им чини. Дали размислиле дека светот не е крив туку дека се криви самите?

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.513
Поени од реакции
18.331
...ИСИС и ред други срања најавија дека баш така,ќе се борат против сето она што им го направија НАТО и САД.
Зарем навистина веруваш дека НАТО и САД толку многу им згрешија на ИСИЛ поради што овие вторите се желни за борба против првите и за одмазда? Што им згреши на ИСИЛ една НАТО членка како Турција која им отстапуваше/отстапува територија за нивните милитанти да можат да се обучуваат и им обезбеди слободен проток на регрути од цела Европа на патот кон Сирија? Што им згрешија САД, Турција, Хрватска и ред други НАТО членки кои ги снабдуваа/сеуште снабдуваат со оружје и муниција? Како САД на чело на коалицијата која вбројува и други НАТО членки им згреши на ИСИЛ кои, откако започна бомбардирањето против нив конечно почнаа да нижат победи и остваруваат напредок на терен?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Уствари така е, секаде каде што муслиманите мигрираат носат просперитет и благосостојба.

Едноставно на некои народи им е судено да им се повторуваат зла. И да се дават во баналности...
Всушност, не знам зошто воопшто јас и ти би дискутирале. Ти најверојатно, ќе го форсираш муабетот како не се сите исти, како ти си имал некој многу близок пријател муслиман што бил ептен либерален, дека јас сум малограѓанин и нацист -- целата досадна псевдо-либерална реторика.

На моја страна ќе биде фактичката состојба која вика дека секоја земја од Европа што ги отворила границите за имигранти од доминантно муслимански земји од третиот свет, криминалот (улични грабежи, педофилија, силувања...) нагло пораснал. Тоа ми дава легитимно право да барам одговорност и водење строга политика од власта кон овие што нелегално транзитираат низ Македонија.
Не, не сум од таа тајфата од Менада што како што сакаш да ме прикажеш. Муабетот ми е дека до некој степен е во корист на Македонија да овие што транизитираат, поминат без да бидат уапсени. Исто така муабетот ми е дека иако има гомнари меѓу нив, има гомнари и во државите каде транзитираат. Исто така муабетот ми е дека ситуацијата со мигранти во Европа не е баш црно-бела како што мозокот твој сака да си претстави.

Кажи ако те интересира можам да ти кажам од лично искуство како мигрантите (Сиријци посебно) мигрираат во Европа и процесот низ кој минуваат за да стигнат таму.

Инаку, според таа листата што Ванлок ја презентираше - Источно Европјаните беа втори на листата на силувачи во Шведска, веднаш зад мигрантите од Африка. И сега? Тонч? И ние сме дивјаци?

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.344
Поени од реакции
8.881
Не, не сум од таа тајфата од Менада што како што сакаш да ме прикажеш. Муабетот ми е дека до некој степен е во корист на Македонија да овие што транизитираат, поминат без да бидат уапсени. Исто така муабетот ми е дека иако има гомнари меѓу нив, има гомнари и во државите каде транзитираат. Исто така муабетот ми е дека ситуацијата со мигранти во Европа не е баш црно-бела како што мозокот твој сака да си претстави.

Кажи ако те интересира можам да ти кажам од лично искуство како мигрантите (Сиријци посебно) мигрираат во Европа и процесот низ кој минуваат за да стигнат таму.

Инаку, според таа листата што Ванлок ја презентираше - Источно Европјаните беа втори на листата на силувачи во Шведска, веднаш зад мигрантите од Африка. И сега? Тонч? И ние сме дивјаци?
Реков јас џабе ќе се расправам. Тоа е тој муабет “абе има и меѓу нас лоши и меѓу нив лоши“, еве сега ти си имал лично искуство со некој од Сирија и најверојатно бил „хуманист, интелектуалец, дрн, дрн“...

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Реков јас џабе ќе се расправам. Тоа е тој муабет “абе има и меѓу нас лоши и меѓу нив лоши“, еве сега ти си имал лично искуство со некој од Сирија и најверојатно бил „хуманист, интелектуалец, дрн, дрн“...
Да не заборавиме дека во Сирија живеат многу христијани и луѓе од други вери освен муслимани.
Целата поента е да се докаже дека не се сите исти и вистина е не се сите исти максимум 5% се различни но тоа не ни менува ништо на нас. Да објасниме попластично ако ти живееш во зграда со 12 станови и од 10 станови луѓето се безработници, насилници и ти е непријатно да излезеш од станот ради нив и имаш еден комшија кој од време на време те среќава и ти вика а бе знаеш што другиве мислам дека не се во право (ама го кажува тоа тивко и бега) тогаш што фајде имаш ти и како ќе ти го смени тоа животот.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.344
Поени од реакции
8.881
Да не заборавиме дека во Сирија живеат многу христијани и луѓе од други вери освен муслимани.
Целата поента е да се докаже дека не се сите исти и вистина е не се сите исти максимум 5% се различни но тоа не ни менува ништо на нас. Да објасниме попластично ако ти живееш во зграда со 12 станови и од 10 станови луѓето се безработници, насилници и ти е непријатно да излезеш од станот ради нив и имаш еден комшија кој од време на време те среќава и ти вика а бе знаеш што другиве мислам дека не се во право (ама го кажува тоа тивко и бега) тогаш што фајде имаш ти и како ќе ти го смени тоа животот.
Знам дека Сирија е мулти-религиозна држава (но во целост, се работи за повеќе деноминации на исламот, а не религии). Католиците во Сирија (прашање е воопшто колку останаа вкупно после ИСИС и муслиманските братства или како и да се викаат) избегаа на планината Синџар каде што се случи масакр. Колку што сум информиран, сиријските христијани не мигрираа во Европа (немам прочитано дека организирани групи во голем број од нив мигрирале во Европа).

Поентата на членот Кресериан е дека не се сите муслимани исти. За да ја валидизира тезата, ми нуди докази од типот „абе јас знам двајца муслимани топ се!“ -- се тоа наспроти илјадници документирани случаи на педофилија, силувања, шеријатски медијатори, улични ограбувачи. И мене ми е смешно да дискутирам на тој начин. Тука е мнооогу важно да се споменат ван Гог и Чарли Емдо, масакри по кои милиони муслимани во светот изјавија дека кога на сметка на нивниот пророк се прават карикатури -- all bets are off.

Затоа и реков во минатиот пост, кога муслимани нелегално транзитираат низ Македонија, тоа ми дава секакво право да барам строг однос и одговорност од власта кон нив. Со твојот пост се согласувам.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.297
Поени од реакции
34.887
Посебно пак ова:

Авторот си дава некои лични претпоставки бидејќи како што самиот вели “No one has or will ever be fully cognizant of how crime is distributed“.

Авторот, според некои полу-официјални податоци изразени во проценти, си земал за слобода да ги конвертира процентите во број на криминални акти. А тоа не е баш кредибилно.
Нема потреба сега да ситничариме со адвокатски аспекти на работава - како се толкуваат фактите и кој како ги презентира. Има таму и линкови кон конкретни официјални шведски податоци и други ресурси.

Нејсе, друга е поентата. И не, не беше поентата да ја девалвираме дискусијата во муабети за криминогеноста на муслиманите. Тоа е така кога некој од дрвата не ја гледа шумата.
Постојат некои што одозгора ги влечат конците, и тие ги искористуваат муслиманите. Исто како што ги искористуваат и христијаните, и (вметни-религиски-верници)... Од друга страна реалност е дека исламот е религија чии верници се најлесни за манипулирање и насочување кон фанатицизам - но сепак уште поважно е да се разбере кој и за што ги искористува. И нив, а и нас (да нема забуни - мислам на локациските ние).

Ако не бев јасен (а можно е, уморен сум), целиов муабет во насока криминогеност на муслиманите - е суперфицијален.

Ќе направам една паралела со една озлогласената раса на питбулите (без никаква намера да навредам, само сакам да илустирам).
Без разлика на склоноста на расата, на насилство кон другите Canis canis - сепак со правилно воспитување и питбулите можат да се добри и примерни миленици. Но исто така без правилно воспитување и контрола можат да бидат и бесни ѕверови.
Значи целта ми е да го илустрирам насочувањето на муслиманите кон фанатицизам. Нивното намерно држење во неукост и незнаење преку религиски норми кои обесхрабруваат формално воспитување (и на мажите, а за жените воопшто и да не зборуваме). Сето тоа е со намера и со цел.
Тоа е алатка, алатка која некој ја користи за исполнување на одредени цели.
Најпосле, ако некој те нападне со нож... Кој те напаѓа, ножот - или напаѓачот?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Не знам што луѓе ќе беа - бегаат од дома пошто не им чини, одат на Запад и пак не им чини. Дали размислиле дека светот не е крив туку дека се криви самите?
Да бидеме реални малку

Што мајка бара Америка и нејзините сојузници да им ги растураат државите, да им внесува "демократија", со увезени "борци за слобода" (случај Либија и Сирија). Што бара АРМ во Авганистан кога не е членка на НАТО, со присуството на македонски војници во Авганистан, против волјата на народот таму автоматски Македонија ја става земја-окупатор. Е затоа бегаат, да имаше стабилност и мир таму ќе имаше помалку имигранти од тие земји.

А тоа имигрантите што прават проблеми, еве дел од едно мое мислење кое ќе го преземам од друга тема

"Мултикултуризам се прави со заедници и групи кои делат ист или сличен начин на живеење со тие од западните земји, кои ги почитуваат законите на таа држава, нејзината култура, религија, начин на размислување во која работат и ја градат својата иднината, а не со луѓе кои својата култура и начин на однесување сакаат да го преселат во тие држави, нивната религија (се подразбира која) да ја наметнат на мнозинството на таа држава, да наметнат свои закони и да ги почитува мнозинството, постојано да кукаат дека се обесправени, жртвени јагниња, дека не им се почитуваат нивните права, иако се трошат стотиц милиони евра во проекти од фондовите од ЕУ за нивно интегрирање во западните општества, плус на се тоа да додадеме дека се главни дилери на дрога, оружје, кражби, постојано напаѓаат старци и луѓе кои се трипати помалку во бројка на улица, најчесто тоа во нивните гета (најдобар и најсликовит пример предградијата на Париз и останатите градови) а на сето тоа да додадеме тука дека постојано примаат социјална помош и сите можни бенифиции од државата, а за сето тоа макотрпно работи просечен Британец, Германец, Французин итн. После некој се чуди зошто се повеќе расте десницата во Европа и се повеќе луѓе се вртат кон национализмот. Тоа е само почеток, на плискање на вода и освестувањето на розовиот сон на еден обичен Европјанин".

http://forum.kajgana.com/threads/Мултикултурализмот-и-неговата-злоупотреба.75948/page-23

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Да бидеме реални малку

Што мајка бара Америка и нејзините сојузници да им ги растураат државите, да им внесува "демократија", со увезени "борци за слобода" (случај Либија и Сирија). Што бара АРМ во Авганистан кога не е членка на НАТО, со присуството на македонски војници во Авганистан, против волјата на народот таму автоматски Македонија ја става земја-окупатор. Е затоа бегаат, да имаше стабилност и мир таму ќе имаше помалку имигранти од тие земји.

А тоа имигрантите што прават проблеми, еве дел од едно мое мислење кое ќе го преземам од друга тема

"Мултикултуризам се прави со заедници и групи кои делат ист или сличен начин на живеење со тие од западните земји, кои ги почитуваат законите на таа држава, нејзината култура, религија, начин на размислување во која работат и ја градат својата иднината, а не со луѓе кои својата култура и начин на однесување сакаат да го преселат во тие држави, нивната религија (се подразбира која) да ја наметнат на мнозинството на таа држава, да наметнат свои закони и да ги почитува мнозинството, постојано да кукаат дека се обесправени, жртвени јагниња, дека не им се почитуваат нивните права, иако се трошат стотиц милиони евра во проекти од фондовите од ЕУ за нивно интегрирање во западните општества, плус на се тоа да додадеме дека се главни дилери на дрога, оружје, кражби, постојано напаѓаат старци и луѓе кои се трипати помалку во бројка на улица, најчесто тоа во нивните гета (најдобар и најсликовит пример предградијата на Париз и останатите градови) а на сето тоа да додадеме тука дека постојано примаат социјална помош и сите можни бенифиции од државата, а за сето тоа макотрпно работи просечен Британец, Германец, Французин итн. После некој се чуди зошто се повеќе расте десницата во Европа и се повеќе луѓе се вртат кон национализмот. Тоа е само почеток, на плискање на вода и освестувањето на розовиот сон на еден обичен Европјанин".
http://forum.kajgana.com/threads/Мултикултурализмот-и-неговата-злоупотреба.75948/page-23
Делумно си во право. Само што Америка не интервенирала да речеме во Мароко а во ХОландија имаш најмногу Мароканци. Не знам колкав е процентот на емигранти во овие земји дојдени после 2001 ама факт е дека поголемиот дел се дојдени пред било каква итнервенција во тие региони...

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Делумно си во право. Само што Америка не интервенирала да речеме во Мароко а во ХОландија имаш најмногу Мароканци. Не знам колкав е процентот на емигранти во овие земји дојдени после 2001 ама факт е дека поголемиот дел се дојдени пред било каква итнервенција во тие региони...
Не ме разбра убаво,

Зборам дека ќе имаше помалку наплив на имигранти од тие држави, бидејќи сега има многу, а имигранти има постојано и ќе има постојано, исламските имигранти почнуваат масовно да имигрираат кон Европа после Втората Светска Војна, прва беше Германија, потоа Франција, Британија итн., за Германија беше тоа повеќе како казна поради стравувањето пак да не се врати на нацизмот, а пред светот да покаже дека е мултикултурна, Франција од своите колонии Алжир, Алгерија (каде францускиот јазик е втор по говорење), за евтина работна рака, а француската влада им дозволи на работниците да си ги донесат и своите семејства, и така од вторите генерации на имигранти во Европа почнаа да се формираат радикални струи благодарение на инсталациите на некои радикални елемнти во тие држави. Така што денес тоа стана сериозен проблем, а во иднина ќе станува уште посериозен. Во Шведска, кажуваат дека налоша е ситуацијата во градот Малме, а во тој град живее голема македонска заедница.[DOUBLEPOST=1431001283][/DOUBLEPOST]Убиените браќа биле роднини со лицата кои ги убиле
7. МАЈ 2015 - 13:24 | МАКФАКС

Двајцата браќа од тетовското село Мерово кои утрово беа убиени, биле роднини со лицата кои ги убиле.

Основното јавно обвинителство Тетово го расветлува двојното убиство случено утринава во с. Мерово кога настанала кавга помеѓу две спротивставени групи кои се во сродство.

Во пресметката меѓу нив било употребено и огнено оружје, при што од живот се лишени двајцата браќа од едната група, а телесно е повреден нивниот татко. Од другата, спротивставена група повредени се две лица кои со телесни повреди се пренесени во Клиничкиот центар во Скопје.

Убиените браќа се на возраст од 23 и 25 години, а убиството се случи во местото Јабланица во атарот на село Мерово.

http://kajgana.com/ubienite-brakja-bile-rodnini-so-licata-koi-gi-ubile

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.297
Поени од реакции
34.887
Малку офтопик, ама сепак... гуглај „divide et impera".

Или поконретно, како полесно ќе ја разделиш холандската популација (која до пред неколку децении етнички беше прилично хомогена) - според политичка или според етничка/религиозна основа?
- Епа затоа толку се охрабрува доселеништво и имиграција во западно европските држави, „divide et impera".

Kajgana Shop

На врв Bottom