Навивачки групи во Македонија!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.169
Поени од реакции
3.467
Очекував помала бројка, така да сум изненаден. Кореографијата беше утка според мене, подобро да ја немаше отколку таква да ја извадеа. За пиротехниката беше супер, не очекував толку интересно да биде. На новата песна (ако збориме за истата) што се пееше 15-тина минути беше прејако.

Зошто се степаа знае ли некој? Никогаш нема да разберам, ист клуб, иста пасија делат, и само се тепаат за глупости. Бројката не е изговор. До народот е. 20 души да се Комити/Било која друга навивачка група, меѓусебе ќе зарчкаат за нешто. Едноставно е до народот.

Браво за организацијата, али финансиски треба да помогнат спонзорите, градот, кој и да е, не можат само навивачите да се ебаваат...

Ме нервираше мене пукањето на оние, како и да се викаат, уши што дупнуваат. Не само што не е јако, туку и одбивно стана со нив. Наместо да пукаат 30-40 комада такви, нека купат димни, бакљи нешто, поинтересно ќе биде сто пати.

Имам голема замерка за озвучувањето и за спикерот, ништо не се слуша на ниеден македонски настан (не се криви Комити). И да, делењето на подароци за легендите и други фаци, беше како тезга на пазар, никаков ред, ради реда, безвезе.

Жално е што не е на секоја лигашка утакмица вака, и дека ова ќе го гледаме само на прослави или против атрактивен противник.

Уште не можам да се помирам дека народ како Татарите, на Левски-ЦСКА има на трибини секогаш над 15.000 публика. (А кај нас нема ни 2000)
 
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.221
Поени од реакции
4.126
Комити се на добар пат од тоа што видов денес на прослава , ова беше кулминација на сето тоа што јадрото на групата го работи две години , ја презема групата од 0 со клуб во хаос и втора лига ...

Да не заборавите , Комити го спасија клубот се тропаше на секоја врата , продадовме 36.000 карти и клубот опстои со помош на Комити .

Дојдоа нови дечки кои работат 24/7 за групата , нема профитери и наркомани , се работи чесно и еве го резулатот денес 3.000 на Запад ...

Секој што бил од организација знае колку е тешко поготово во нашава држава со сите притисоци да ја кренеш групата од мртвите а клубот е во втора лига ..

Сепак тоа што паднавме втора лига и некој што сакаше да пропадне Вардар само ни даде ветер во грб уште повеќе да го сакаме Вардар и да го спасиме клубот ...

Што ли ке кажат сега луѓето кои сакаа да пропадне Вардар и Комити , знаете на кого мислам највеќе овие од Чаир , Комити се вратија моќно и ова е чекор напред уште повеќе да порасне групата , идеме појако и појако после ова , нема застанување ..
Не ни е битна ни прва ни втора лига , ова е повеќе од клуб и никогаш нема да умре колку и да има желба некој .. :kuracc:
 
Член од
5 ноември 2022
Мислења
110
Поени од реакции
472
Moe mislenje za utakmicata i mislenjava za komentarive na forumov.

Dobro piro toa so dimnite iskreno ne mi bese neso naj naj bolje ke bese crvene i crni da bea i plus od pozadi da se dodadese nekoja baklja
Navivanjeto sporet brojkata bese dobro (ne odlicno) ama toa e site znameme koga e tolkava brojka deka ne e lesno da se naviva jako.
Prvite 15 minuti so prvata pesna gazevme tolku adrenalin nema pocustvuvano u mene od damna
Prvata koreografija nejkjam da ja komentiram
A za kutles znameto odlicna idea i bakljite so nego...

Isto taka me radova sto nema zaviduvanje i karanje i pak da se pisuvaat 10 strani na forumov za bez veze

Mora da se splotime kako narod zaedno sme posilni ckembari me iznenadija so ova razmisluvanje mora da si ja cuvame drzavata zs druga nemame!!!

GOLEMO BRAVO DO DECKITE STO ORGANIZIRAAT NE E LESNO SE OVAA TIFO SCENATA IDE NAGORE ISTO TAKA BRAVO DO FUDBALERITE DOBRA IGRAA.
 
Член од
1 октомври 2022
Мислења
78
Поени од реакции
343
Bravo be momci , GORD sum shto nekogash sum bil del od taa tribina .
VI SE POKLONUVAM !
Ovaa organizacija zasluzhuva pochit.Dojde i toj den , dojde momentot koga Komiti konechno pokazhaa i dokazhaa deka i toa kako mozhat da se nosat so ostanatite navivachki grupi od regionot koj vazhat i za edni od najdobrite vo evropa a i svetot.Prijatelski natprevar , bez gostinski navivachi , Vardar vtora liga (vo teshka sostojba , zadolzhen) , 13.000 iljadi publika , neshto povekje od 2.500 iljadi na zapad i mnogu mnogu Komiti na juzhna , dosta moi prijateli i poznanici mi slikaa i mi se javija na video call na juzhna , so zadovolstvo go gledaa Spektaklot pripremen od Komiti. Sekoja chest , nema zamerki i zabeleshki koga se raboti za proslava , sekogash ke ima nekoj propust , nebitno e vo situacijava .....celo vreme se ezhev , ochite nasolzeni dodeka peevte i skokavte cela tribina : "Vo gradot Skopje imaaaaa , samoo eden kluuuub , GORDOSTA na gradooot , VARDAR NIKOJ DRUG !!!!
Da ste zhivi i zdravi , i shto pobrzo VARDAR sreden vo prva liga da go bodrete pa i titula da slavimee.
 
Член од
13 септември 2015
Мислења
1.010
Поени од реакции
2.283
Само ќе кажам секоја чест за луѓето што се ова го организираа,ви се поклонувам и одговорно тврдам дека Комити како група никогаш не ја воделе поедуцирани и поспремни момци од овие денес.Фала богу секогаш има простор за напредок и за критика ама споредете на пример пред некој ден баш истите навивачи на денешниот противник (Манијаци) славеа исто 35 години.Јас не гледам разлика и баш напротив ќе кажам дека бевме и подобри.А сега следи она најтешкото,да се задржат барем 30% од тие што беа на трибина денес за останатите утакмици.А за тепачките тоа се случува секаде и сите беа поради најбанални причини(пијана работа) и тука нема што да се критикува групата.
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.334
Поени од реакции
27.892
И бате Боле би завидел на тоа вчера, капа доле момци.

Штета што никој не ја сфати симболиката на кореографијата и пирото, вратете се малку ретро ќе ви стане појасно зошто и од каде идејата за шарени димни.
 
Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.256
Поени од реакции
7.951
И бате Боле би завидел на тоа вчера, капа доле момци.

Штета што никој не ја сфати симболиката на кореографијата и пирото, вратете се малку ретро ќе ви стане појасно зошто и од каде идејата за шарени димни.


IMG_20221119_232757.jpg
 
Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.693
Поени од реакции
2.284
Ај да дадам еден осврт и јас, за бившите другари, а и доста сегашни кои одат на запад.

Не сум дел од Комити моментално, бев 2008-2013 год, но ваква сполотеност на трибината според мој впечаток немало никогаш.(Редовно следам што се случува). Не бев дел денес од кортеото накај стадион, но кога поминував низ парк се погодив да ги начекам Комити кај езерце пред Вршац и такво наежување никогаш не сум осетил ко вчера. Малце фалеше да отидам натаму :D .

Влегов на стадион уште во 19 часот на Јужна но на блоковите што се поблиску накај запад. Можам да кажам дека бројката ги надмина очекувањата и на самите луѓе од Комити затоа што јасно беше видливо до каде им беше одбележано да биде копот.
За кореографијата знаев дека ќе биде утната веднаш штом видов дека се картони во прашање. Општо ние македонците како народ немаме дисциплина и ред и вакви кореографии со картони увек испаѓале утки.Секоја чест за дечките што се труделе да ја направат но морале да имаат предвид дека на утакмицава ќе има доста луѓе и дека ќе се најдат разно разни дебили кои што ќе го ебат цел тој труд. Затоа за на поголеми утакмици според мене треба да се иде на варијанта најлон, платно, балони проследено со пиро. Некој таков вид кореографија. Картоните само на проверени утакмици каде што има право јадро навивачи и знаат што треба да се прави.
За навивањето збор два. Убава идеја беше тоа со воџите да бидат долу на атлетска и од таму да водат навивање, интересен концепт но мораше да има и по некој помошен воџа на шипка(поготово од краевите на трибината). Гледано од јужна вака имаше мала некоординираност во пеењето што е и нормално за толкава бројка од приближно 2500-3000 навивачи.( Одлична бројка за Балкански услови, за македонски не ни правам муабет)
Навивањето беше супер на почетокот со песната ''Во градот Скопје има само еден клуб'' одлична атмосфера се направи, иако кај оваа песна многу ми пречи делот со рацете кога се плеска, таман се создава адреналин со ритамот и наеднаш спласнува кога треба раце да се крева.Би било многу подобро ритамот да се држи константно. Слично и кај ''Шалала Вардар Скопје'' песната.BTW грмеше коа се пееше и скокаше.
За Пиротехниката - Одлична, чиста 10ка.
Димјадата беше добра и поентата со шаренилото ретко кој го сфаќа што беше идејата.На почетокот на димјадата фалеше песна ама ок, додека се координараат сите, потоа кога почна да се пее си заличи како што треба.
За поставеноста на трибина, јас пак стојам на ставот дека подобро е горниот дел од трибината да се стои со тоа што доле може разно разна креативност да се прикаже да се нашминка тој простор(нешто налик утакмицат со Бате Борисов).Но, изненадната бројка направи убаво да изгледа и долниот дел на Запад вчера.
Визуелно поставеноста беше доста добра, со бајраците напред и сите беа во црно облечени.Можеби фалеше и по некоја мотка од тие што се вадат како кореографии по утакмицве, чисто да добиеше трибината малце повеќе некаков шмек.Но што е тука е. За ударниот транспарент, мене лично повеќе ми се допаѓа поголемиот Комити ударен транс него овој вчера(Оној што беше на Европа Лига утакмиците). Ќе ја опфатеше цела трибна речиси од крај до крај.
Во однос на малите инциденти, јас искрено очекував да бидат многу поголеми со оглед на бројката и општо што иде и шуто и рогато и сакато на вакви утакмици, така да скроз занемарливи дешавки. Се деси една и на Јужна, не знам што точно, но нешто беше со дечките околу знамето Комити Кисела Вода мислам тоа знаме беше.(што како не знам, не навлегувам во детали).
Јужна трибина сосема добро пополнета, сигурно околу 8000 публика имаше на Југ, на моменти и цел Југ навиваше заедно со Запад. Многу, ама многу поранешни членови на Комити и постари и помлади беа на Југ. Еден куп видов.

Се на се, супер настан и спектакл. Со ова се оди само во нагорна линија. Добро е и за Комити како група и за сите останати Мак Тифо групи и цела сцена.

Да живее Вардар, да живее Македонија!
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.624
Во однос на „забелешките„ дека кога имаше пиротехника слабо се пеело, ќе кажам дека во таа ситуација при многу дим, чад и оган, прво тешко се гледа тој што го води навивањето и неможе да се прати убаво која песна иде а и плус чадот ти навлегува во грло и ти се лепи па не ни можеш во тие моменти да пееш и да викаш со максимален капацитет.
 
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.221
Поени од реакции
4.126
Интернетот чуда прави , најавите на Комити вредеа со плод , замислете сега после ваков спектакл колку луѓе придобивме на Запад за уште поголема бројка ..

Групата мора да продолжи на ова ниво , се додека си ја гледаме нашата работа и Вардар нема кој да не застане на пат ..

Пак ке кажам , многу луѓе видоа што значат Вардар и Комити вчера , џабе втора лига пак не им успеа планот ..

Во Сабота играме во Велес , да го наполниме градот идеме уште појако и помоќно од претходно ..
 
Член од
5 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
290
Ќе дадам најкраток можен осврт и ќе кажам дека вчерашниот ден беше одличен. Го имавме можеби најмасовното кортео во нашата историја, а посетеноста на новиот запад исто така беше рекордно огромна, повеќе луѓе можеби имаше само против Бате Борисов. Им благодарам на сите оние кои го препознаа трудот на групата и искрено честитаа. Во однос на критиките, највеќе имаше во однос на слабото навивање и кореографијата.
Сепак, иако цел на една навивачка група е гласна поддршка на играчите на теренот за остварување подобар резултат, вчера тоа не беше единствена цел. Вардар немаше некоја посебна потреба од поддршка, натпреварот беше ревијален и пријателски, а групата имаше дадено акцент на случувањата. Имаше повеќе пиротехнички шоуа, беа вадени пароли, имаше настапи на повеќе артисти, меѓу кои беа и децата од златно славејче кои имаа спремно своја песна, некст тајм и други. Сето тоа одзема енергија која можеби во поинаков случај ќе се насочи во јако навивање. Значи, настанот од вчера не беше обична компетитивна утакмица на фудбалски тим, туку спектакал со далеку пошироки случувања. Иако од перспектива на навивач не ја забележав оваа слабост (не можам да тврдам како било на јужна) имајте го претходново предвид пред да дадете лош коментар за навивањето.
Околу кореографијата, иако секој има различен вкус, според мене беше одлична и полн погодок. Ги охрабрувам сите оние кои мислат дека требало Комити да извадат нешто појако, да пробаат да извадат нешто слично на нивните трибини, можеби тогаш повеќе ќе го ценат трудот кој се потрошил на планирање, изведба, па и финанскиски средства потребни за сите детали. Оваа кореографија е дефакто најуспешна од сите кореографии на Комити кои биле изведени во овој стил. Визуелниот ефект најдобро се доловува од далечина, па повелете во прилог една слика од источната трибина и уверете се самите дека ништо не е промашено.
Дај Боже во иднина да имаме што е можно повеќе вакви манифестации. И сите Македонци да ги имаат, секој член на секоја група да го исполни срцето како што вчера му се исполни на секој вистински вардаров навивач.
99760B16-D42D-48BC-9142-24AC53EEEAE5.jpeg
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom