Aj ke napisam nekoj red, stom veke baras.
Kako prvo, mnogu dobro e sto go spomna Dojran. Mada, ne mi e jasno od kade si, od Mkd, ili od stranstvo, pa si bil vo Dojran.
Mrzenci e poblisku do Gevgelija, ustvari epten blisku. Tamu se naoga restoranot Javor, toj za koj sto ti vikas deka ima najubava hrana. Ustvari, ima dva restorana Javor.
Nakratko okolu istorijata. Prvo bese samo edna kafeana Javor Mrzenci, ja drzea dvajca braka. Kafeanata se razraboti mnogu dobro, i posle se podelija, na edniot mu ostana stariot javor, a drugiot otvori nov restoran, isto taka Javor, samo dodadeni im se iminjata, Javor Dzoko i Javor (drugiot mislam oti se vika Pero, ama ne sum siguren).
I dvajcata rabotat dobro sega, mozam da kazam odlicno, si imaat klientela, i taka. Sekako, specijalitet e posebno prigotvenoto jagnesko meso.
Sega restoranite imaat mnogu jako renome, taka da mnogu cesto se posetuvani od poznati licnosti, politicari, biznismeni, diplomati, gosti od Grcija, itn itn.
Hranata e ubavo podgotvena, i mnogu vkusna, a za toa dali e najubavo vo Mkd, treba da proveris pa da vidis samiot. Sepak e do ukusot.
Za najubavo vino vo Mkd, iako sum relativno redoven gostin tamu uste od mnogu odamna duri bese eden restoran, sepak ne mozam da potvrdam, zatoa sto vinoto go kupuvaat, pa go sluzat. Ne znam dali imaat nekoe posebno
Ali, pak ke kazam, se e stvar na ukus. jas bi ti preporacal da otides, pa da probas, dokolku si vo moznost sekako.
Normalno, tuka bi ti preporacal da gi posetis i restoranite Eleni i Boko vo Gevgelija, Fuk-Tak i Graniko vo Dojran, Pilikatnik i Dukat vo Strumica, i kebapcilnicata Epi vo Valandovo. Koga veke zboruvame za toj kraj, ako imas prilika, poseti barem nekoj od tie, nema da zazalis.
:lol: :lol: :lol: