Мојот живот се моите навики!

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
Abraham Linkoln ziveel (ne znam to4no slab sum po istorija) ama pred mnoogu godini. Taka sto od taa gledna to4ka negovite stavovi mozebi se no i ne mora da se mnogu to4ni. Pred se navikite gi steknuvame so tekot na nasiot razvoj uste od male4ki. I znaete sto ako nekoj ne vljiae na nas nie bi bile kako praistoriski luge NIE SO NASITE NAVIKI. ne u4at da mestime krevet da mieme zabi da 4istime i bla bla. Eve primer kako mal ne jadev za doru4ek nikogas pa eve me i sega istoto....22 godini podocna. Nekoi naviki so tek na vreme ni se menuvaat.. Primer kako mali legnuvavme vo 19.30 posle me4eto usko a sega 4ekam sonceto da izgree posto ne me faka son i pisam na forumi :)) taka da DA NE DAVAM MNOGu navikite se steknuvaat na po4etokot pod Vlijanie na najbliksite, a podocna pod vlijanie na okolina so bitni odluki sto prifakame a so ne i sto ke prifatime i toa nesto ke go smenime..... mrazam naviki jas sum spontan i ziveam od impuls fala tato i mama:)))

Член од
12 декември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
ej narode....znaci sekoj si ima svoi naviki i jas istite si gi pocituvam neli kako i sekoj pretpostavuvam!!!!!!!ama od nekoi sakam da se odviknam...
no sto e toa e kako sto glasi i temata MOJOT ZIVOT SE MOITE NAVIKI
:salut::kesa::salut:

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Епа ако може да се определат како навики тоа што секогаш морам да најдам време за ТВ, фудбал и компјутер тогаш може да се каже дека овие работи сега за сега се неразделен дел од мојот живот и не ни помислувам да ги сменам.

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Значи се навикнувате на некои навики во својот живот и почнувате да функционирате како робот?
Или пак живеете сосема стихијно, и секој ден ви е исполнет различно...
Викаат најтешко е да се откажете од своите навики, и тоа многу тешко се поднесува...
Во која бранша влегувате вие?
Секој човек сакал или не има свои навики.Тие што не се добри или едноставни не ми се потребни гледам да ги искоренам.Ама на пример имам навика кога ќе станам од спиење да пијам кафе пред да правам било што друго.Таа навика си ја сакам и тоа е мој утрински ритуал.Најнормално со тек на животот воведуваме и други навики.Тие се дел од нашиот живот.

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Си имам мои навики, нормално, и повеќе си ги сакам зашто ме прават единствена :pipi: И живеам со нив, не ми сметаат воопшто, ама никогаш не би станала роб на моите навики и никогаш нема да функционирам како робот... Добро ај, никогаш не викам никогаш :) Ама не би дозволила тоа да се случи затоа што мразам монотоност и секогаш гледам нешто да сменам... И сега за сега, не ми е мн тешко.. Ќе видиме за понатаму

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Мојот живот и моите одлуки - јас или луѓето околу мене?

Да поентата ми е да видиме колку самостојно си го „управуваме„ својот живот и колку сами донесуваме одлуки.

Дали вашиот живот си го контролирате сами или околината има влијание врз тоа?

Колку им дозволувате на вашите блиски (родители, пријатели, другари...) да донесуваат во контролираат, координараат и управуваат?

Дали дозволувате вашите блиски да се решаваат за вас и да влијаат на вашиот живот?

Или пак дали сте од оние луѓе на кои родителите им се постојано заштитнички поставени, секогаш како помош за секојдневните проблеми? Колку сте самостојни во тој поглед?

Во овој момент колку ви е потребна помош од родителите? А,колку од пријателите, познаниците?

А за одлуките, колку другите и околината може да влијае врз вашите одлуки?

Одлуките ги донесувате сами или со помош на блиските (најчесто родителите)

Дозволувате други да одлучуваат и мислам за вас?

Колку често сте паразит и очекувате другите да мислам и донесуваат одлуки за вас?

И на крај: работа, школо, факултет, проблеми-како се справувате со овие работи, сами или со помош на мама и тато?

Колку функционирате, делувате и размислувате самостојно?

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
Kolku funkcioniram deluvam samostojno.........
pa so znam jas verojatno se vbrojuvam vo lugeto so ne mozat da donesat bas nekoja samostojna odluka.... i mnogu si se lutam sama na sebe za toa zosto sekogas koga ke resam nesto da napravam ke se stama na nekoja licnost i ja povrzivam rabotata so taa licnost i koga ke pomislam kako toj bi reagiral pajgaat mnogu planovi vo voda . Se stremam da drzam nekoja sredina , no nekogas postojat situacii kaj so ne mozam da se slusam samata sebesi i nekogas postojat situacii kaj so pravam toa sto mi cini mene. Porano se drzaev do mototo I don't care what the others think about me I do what I want no vidov deka apsolutno ne odi se taka .......
Odlukite sot gi donesuvam se najcesto doneseni so pomos na prijatelite , no sepak ne dozvoluvam drugite da mislat za mene. Kako sto kazav pogore najcesto se konsultiram. A za skoloto ili nekoja rabota jas sama si odlucuvam :D

Kraj na ispovedta :D
ajde :salut:

A

Anck-Su-Namun

Гостин
Да поентата ми е да видиме колку самостојно си го „управуваме„ својот живот и колку сами донесуваме одлуки.

Сама си го контролирам животот, околината нема (некое големо) влијание во тоа.

Колку им дозволувате на вашите блиски (родители, пријатели, другари...) да донесуваат во контролираат, координараат и управуваат?

Дали дозволувате вашите блиски да се решаваат за вас и да влијаат на вашиот живот?
Се консултирам со блиските за некој проблем, двоумење или слично но, крајната одлука е моја.

Или пак дали сте од оние луѓе на кои родителите им се постојано заштитнички поставени, секогаш како помош за секојдневните проблеми? Колку сте самостојни во тој поглед?

Во овој момент колку ви е потребна помош од родителите? А,колку од пријателите, познаниците?
Во моментов немам некој проблем за да барам помош.

Колку често сте паразит и очекувате другите да мислам и донесуваат одлуки за вас?
Како што кажав погоре, се консултирам со пријателите, со дечкото, со родителите но, крајната одлука е секогаш моја.Никогаш не оставам друг да одлучува за мене.

И на крај: работа, школо, факултет, проблеми-како се справувате со овие работи, сами или со помош на мама и тато?

Па секогаш сама се справувам со проблемите на факултет, ипак не можам да очекувам мајка ми или татко ми или некој друг да ми ја поправи оценката на пример.

Паа...мислам дека сум прилично самостојна. :pipi:
:)

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Да поентата ми е да видиме колку самостојно си го „управуваме„ својот живот и колку сами донесуваме одлуки.-Посамостојно амин. Нормално примам совет, дали ке го употребам и искористам зависи како е советот....но сепак на крај испаѓа дека сум самостојна во донесувањето на одлуките.

Дали вашиот живот си го контролирате сами или околината има влијание врз тоа? -Околината има врска само кога станува збор за дела помеѓу мене и неа...а кога станува збор за лично мене и лично мојот живот ретко. Освен кога мора да мислам и на неа поради фактот да не повредам некого.

Колку им дозволувате на вашите блиски (родители, пријатели, другари...) да донесуваат во контролираат, координараат и управуваат?-Не можат ниту да ме контролираат ниту да управуваат со мене. Тоа требало да го прават со мене како дете за да ми го покажат патот и да ме научат. А затоа што и како дете сама одлучував за себе...сега па ич не делуваат. Имаме супер односи но мојот живот е само мој...како и нивниот нивен..тоа ни е кристално јасно на сите дома.

Дали дозволувате вашите блиски да се решаваат за вас и да влијаат на вашиот живот? -Погоре е одговорено на тоа. Може да делуваат само ако сме истомисленици.

Или пак дали сте од оние луѓе на кои родителите им се постојано заштитнички поставени, секогаш како помош за секојдневните проблеми? Колку сте самостојни во тој поглед? -повеќе помагам откоку што ми помагаат...повеќе ми одмагале намерно или ненамерно.

Во овој момент колку ви е потребна помош од родителите? А,колку од пријателите, познаниците?-помош ...хм..може од колегите само....околу работата.

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Сама го контролирам својот живот, може да побарам совет, ама да потпаднам под нечие влијание, или да послушам совет кој мене лично не ми се допаѓа - НЕ.

Пријатели и другари никако, ако се двоумам во некоја одлука ги прашувам родителите (најчесто мајка ми), бидејќи сите знаеме дека денес нема искрени луѓе, даваат совети со задни намери за своја корист.
Ама ако родителите ми дадат предлог за некоја одлука која мене не ми се допаѓа, се разбира дека нема да ги послушам.
Најчесто откако ќе ја донесам одлуката ги прашувам нив што мислат за истата, ама самите одлуки јас ги носам.

Никако. Колку и да сум млада, сепак тоа е мој живот и никогаш не би дозволила да донесат главна одлука наместо мене, или за било што да влијаат.

Родителите како родители постојано се обидуваат да ме заштитат, што е нормално, ама јас никогаш не дозволувам да влијаат на нешто со цел да ме заштитат.

Во моментов немам проблеми, фала Богу.

Мислам дека се повторуваат прашањава...
Ако не можам да се одлучам барам совет, ама крајната одлука е само моја.

Сама, родителите само ме поддржуваат.

Не, никогаш.

Ретко, само ако сум очајна и не знам што да правам, се препуштам на одлуките на моите родители, но крајната е секако моја.

Сама, нормално, само некогаш мајка ми ме испрашува кога учам, а математика бидејќи сум тапа, некогаш барам помош од татко ми.

Мислам дека сум прилично самостојна и снаодлива, ама кога сум очајна и збунета, добро ми доаѓа мала помош од мама и тато.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Секогаш и секаде сама. Нити околината влијание нити пак моите родители имаат влијание врз моите одлуки. Понекогаш можеби и тоа не чини, но јас никогаш не слушам никого. Секогаш правам онака како што сакам. Родителите мои се известени само за моите успеси и позитивни достигнувања во животот и за ништо повеќе. Кога се ќе се среди и доведе во нормала дури тогаш им кажувам. Кога имам проблеми нормално дека барам помош, но не од родителите туку од оние коишто сум сигурна дека можат да ми помогнат и секогаш тука се другарките на кои им кажувам се, па дури и тогаш кога знам дека неможат да ми помогнат, но барем се тука да ме ислушаат и ми дозволуваат да си ја испразнам душата. За секој проблем се обраќам кај соодветната личност, а родителите никогаш не ги мешам во ништо. Не сакам да зависам нити од нив нити од никого и секогаш подобро се чувствувам кога сама си ги извршувам работите, а ако не сама тогаш исклучиво брат ми е тука за мене (во зависност од работата која што треба да се заврши). Така што мислам дека сум доволно самостојна.

LostGhost

Invisible
Член од
20 јануари 2008
Мислења
252
Поени од реакции
1
Секогаш одлуките ги донесувам без некоја помош од страна на моите родители, животот никогаш не ми го контролира околината, секогаш сум расположен да слушнам добронамерен совет од страна на моите најблиски но ретко поради некој нивни совет да отстапам од она што сум го јас решил, има една личност што си ја сакам многу и единствено со неа донесувам заедно некоја одлука или можам да прифатам совет и без да размислувам многу, сите секојдневни проблеми сам ги решавам, во моментов помошта која ја имам од моите најблиски е повеќе од доволна, никогаш не чекам друг да ми решава проблем од секојдневниот живот, за факултет можам да кажам дека премногу се опуштив и планирам после постов да седнам да поучам нешто, и морам да признаам дека понекогаш донесувам погрешни одлуки и сам си се нервирам после ама може и нормално е тоа да е така.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Па најчесто сум самостална,досега поважните одлуки сум си ги донела сама,никој не ме приморувал на ништо и најчесто моите родители ме оставаат сама да се справам со ситуацијата и сама да донесувам одлуки за мојот живот.
Одлуката секогаш е по мој избор,меѓутоа сакам и “второ мислење“,прифаќам совети од блиските,ама само совети и мислења,во никој случај не дозволувам некој друг да носи одлуки место мене.

У школо секогаш сама се справувам со се,мајка ми и татко ми доаѓаат само на родителска,и тоа најчесто нема потреба ни да доаѓаат.Оценките во никој случај не дозволувам да ми ги поправа некој друг,подло ми е тоа,и плус немам проблем со учење,не сум тупа да не знам да научам една лекција.

Се трудам да бидам што е можно посамостојна пошо знам дека нема да имам цело време некој за да иде позади мене и да ми ги решава проблемите.Добро сега на 16 години колку можам да бидам самостојна се знае(не многу,сепак не сум полнолетна),ама се трудам да не трчам кај мама и тато за се нешто.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Нема да лажам и да се правам тотално независна од другите.Како прво, на финансиски план сум зависна од родителите и моите одлуки во врска со ова прашање треба да бидат разумни.
Потоа...не можам да кажам дека околината околу мене нема никакво влијание врз мојот живот.Последниот збор секако дека го имам јас, но тој последен збор може да биде резултат на позитивно/негативно влијание од некој.
Секогаш се консултирам, барам помош...зашто не сум доволно сигурна дека моите одлуки се во ред.Секако има и исклучоци, кога сум сигурна...Што знам...
Да не должам многу, не сум толку самостојна како што би сакала да бидам.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413

Се трудам сама да си го контролирам,ама нема да негирам дека и околината знае да ми влијае.Некогаш сум решителна,неприступачна не давам никој да ми кажуваш што и како треба,но некогаш сепак потребно ни е мислење и од други.

Па сакам да го сведам на минимум тоа,искрено,ме гуши и ме замара претераната желба да се знае се до точка и да ми се наредува и да ми се кажува што смеам,а што не - иако веќе пораснав.

Многу го мразам ова,ама мајка ми е премногу,дури на моменти претерано заштитнички настроена кон мене.Добро,ок,разбирам дека тоа е нормално,ама кај нејзе е претерано.Дури сметам дека не сака да бидам самостојна,зашто тоа ќе значи дека нема да има толкав удел во мојот живот.Некогаш премногу ми се меша,но јас се борам со тоа и гледам да си имам што поголема самостојност особено во последно време.
Само не знам као да ја поправам ситуацијава.

Помош не ми е потребна од родителите.Само морална поддршка.
А пријателите исто,сакам да бидам покрај мене и да не попуваат.

Хм,доколку тоа што имаат да го кажат е аргументирано,со факти - тогаш може и ќе се подзамислам,ама обично сум таква - така што моето мислење е единствено прифатливо решение.

Сама.Ама во тој процес,постојано се доверувам,зборам,кажувам како размислувам,па добивам забелешки,совети,ама добро некогаш не ги слушам тие работи,мене некогаш ми е доволнмо само да ме остават да си ги кажам мислењето,односно да ме слуша некој додека гласно рамислувам и ништо повеќе.
Сакам одлуката за нешто да биде само моја,па ако згрешам,згрешам - знам дека тоа било заради тоа што јас сум мислела дека така треба, а не затоа што некој друг решил место мене,па после да се каам.

Се случувало.Ама порано кога сум била помала.Сега се борам да и објаснам на мајка ми дека не сум бебе и дека нема да има потреба да се борам да ме остаи на раат,сама да си го живеам животот.

Не очекувам,не сакам.Баш напротив се тепам и се расправам.
Мој живот,мои одлуки и точка.

Јас сакам сам да си правам што сакам,но мајка ми постојано ме напнува и секој ден истото ми го збори:учи па учи.НЕ разбира изгледа дека сум на факс.

Се трудам,се борам - сум решила дека јас сум свој човек и дека време е конечно да ме остават свој живот да живеам и да не ме третира никој како дете.

Kajgana Shop

На врв Bottom