Можен штрајк на почетокот на учебната година

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Е па не биди многу сигурен дека младите сакаат да почнат на 1 септември на училиште можеби 10% сакаат другите сигурен сум дека несакаат а најтрагично е тоа што тие 10% не сакаат да кажуваат дека сакат да учат и дека не сакаат да пропуштат часови бидеќи ќе бидат исмејувани. така да ако сите сакат да учат нека излезат на улици и нека го прикажат револтот.
Ти можеби не си видел ама сигурно знаеш дека најголемите демонстрации и протести биле од студенти и од младите така да се е јасно,
Можеби, знам дека лани младите буквално се отепаа од надополнување и учење. Но според искуството...

Ти си родител или ученик? Од кој аспект го гледаш ова?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А што, демек ако ги добијат барањата квалитетот на наставата ќе се покачи? Да е така сите со нив би излегле.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
А што, демек ако ги добијат барањата квалитетот на наставата ќе се покачи? Да е така сите со нив би излегле.
Затоа и го прашувам што е. родител, студент...наставник...Премногу идеализирање на некои работи и поистоветување со истите во еу...не е изводливо. Во најмала рака тие имаат саглам синдикати и други организации, здруженија кои реално делуваат во одредени насоки во нивното општество.

Член од
24 декември 2007
Мислења
178
Поени од реакции
5
Можеби, знам дека лани младите буквално се отепаа од надополнување и учење. Но според искуството...

ja sum ucenik i ne mi se pocnuva od 1 :pos2: neka strajkuvaat a za nadopolnuvanje neka uzivaat sto vo sabota ke otidam i minatata godina ne se pojaviv ni ednas vo sabotite i sto???10-20 opravdani golema rabota i onaka se skrateni casevi taka vo sabotite i nisto ne se prai so 20 min cas

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Nie sekako ke probame da strajkuvame :D:D pa so pomos na profesorite uste podobro :D.

Член од
22 јули 2009
Мислења
58
Поени од реакции
2
Е па не биди многу сигурен дека младите сакаат да почнат на 1 септември на училиште можеби 10% сакаат другите сигурен сум дека несакаат а најтрагично е тоа што тие 10% не сакаат да кажуваат дека сакат да учат и дека не сакаат да пропуштат часови бидеќи ќе бидат исмејувани. така да ако сите сакат да учат нека излезат на улици и нека го прикажат револтот.
Ти можеби не си видел ама сигурно знаеш дека најголемите демонстрации и протести биле од студенти и од младите така да се е јасно,
Па нормално дека нема да сакаат да почнат,бидејќи образовнио систем во државава е пропаст и немаат учениците никаква иницијатива за да почнат.А тие 10% се некои на кого му е досадно дома,или оние на кого му е лесно училиштето(одат најмногу на 2 часа во денот,и во цела година ако има само 2 недели испрашување).А и да има некој што сака да учи,нема зошто да се срами да кажи,бидејќи секој треба да си има свое ЈАС.

U

UniqueGirl

Гостин
Пф, како минатиот штрајк чии изгубени часови ги одработувавме.
Инаку, ако штрајкуваат, нека штрајкува целото средно образование, сите професори, не само синдикатот.
Вака, викаат нема да учиме, денес кога бев во школо двајца професори ми рекоа дека ќе учиме, останатите ни рекоа дома да си седиме, и после ние сме им криви што не се сложни, и што, пола од децата ќе отидат, пола нема да отидат.
Знам минатиот штрајк што беше, отидов еден ден у школо, ми се дереа чистачките зошто сум отишла за време на штрајк, имало новинари у школото, утредента на другар класната му се јави и му се дереше зошто не е во школо. Срамота!
Да де, прошлиот пут, сите штрајкуваат..Борис у школо идеше..
Не знам кај вас као било али имаше доста школи у кои директорите се закануваа со исписници и слични ствари за да се иде у саботи,..и се ставаа неоправдани.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Да де, прошлиот пут, сите штрајкуваат..Борис у школо идеше..
Не знам кај вас као било али имаше доста школи у кои директорите се закануваа со исписници и слични ствари за да се иде у саботи,..и се ставаа неоправдани.
па што мислите пропуштените часови додека трае штрајкот се бонус?
епа не се, мора да се обработат

затоа не се радувајте многу на штрајк дека ќе губите од часови, оти може да си ги изгубите викендите ништо друго

а директорите мора да го прават она што им е наредено од тие што ги ставиле на тоа место, врз нив се врши притисок, па затоа мора и тие врз вас

башка синдикатов сам по себе не е усогласен и сите професори не се на членови на СОНК

Z

ziko bt

Гостин

кај нас во Битола за штрајкот шо беше една недела ни ден не учевме плус а вмровка имаме директор незнам за во другите градој

Член од
13 декември 2007
Мислења
2.409
Поени од реакции
428
Мајка ми веќе со години патува 35км на работа. Работи во основно школо како секретар, благајник, книговодител и што ти не. Ај што зима смешна плата што не е доволно нити за една од трите функции, месечно летаат неколку илјадарки за пат.
Прочитав низ првите постови, кога можеле пратениците да зимаат ненормални суми, па може и на вработените во образованието, па и во сите други сектори да се даде „доволно“ да се покријат патните трошоци.

Што да не па некој ужива во патувањето до работа, па уште и од свој џеб ...

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Има некои нови вести во врска со штрајкот?
Се мисли на: ќе се учи или не?

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
temata e postara ama eve sega ja otvoriv.
se nadevam deka nekoj ke ja procita se razbira od relevantnite faktori i ke prezeme nesto
najprvo da pojasnam eden moment od temata,dve vraboteni vo gradinka ili vo uciliste za isto rabotno mesto zemaat po 12 000 denari,ednata zivee do gradinkata ili ucilisteto i ne zema 900 denari za prevoz,a drugata sto zivee podaleku zema 900 denari no so tie pari nemoze da odi na rabota cel mesec i mora od platata da trosi PLUS pari za da stigne na rabota,i taka vtorata e diskriminirana zosto za istata rabota nosi pomalku pari doma.e sega pak ako se soberat vkupno parite sto gi trosi za prevoz do rabota i nazat za cela godina presmetkata e deka vtorata koja patuva raboti 12 meseci ,a doma nosi samo 11 plati ,a dvanaesetata plata ja dava sekoj mesec za doplata za prevoz.po mene ova e navistina golem problem ,kaj sto se maltretira so nikakvi avtobusi uste i od platata da si plaka za prevoz.treba da se dava na sekoj tolku pari kolku sto trosi za da stigna na rabota i da se vrati doma ,a ne mesecnata slobodna karta da cini 1650 den.,a da im se plaka 900 denari.pa ova ni vo tunguzija go nema,te tera drzavata da kupis slobodna karta od 1650 den so 900 denari .
toa e isto kako lebot koj sto cini 25 den. da treba da go kupis so 20 den. koj ke ti dade,nikoj.

i vtora rabota clenovite sto se vo SONK kaj dojcin nikoj ne gi prasa dali sakaat da bidat clenovi vo toj sindikat.ednostavno site sto bea vo SSM od obrazovanie i kultura bez prasanje ,bez pristapnica si gi prisvoi dojcin na podmolen nacin so objasnuvanje deka toa sto do vcera se vikalo SSM sega ke se vika SONK i clanarinata ke odi na taa smetka na SONK,navodno se ukinal delot na SSM za obrazovanie i kultura.
ova moze da se proveri i da se pobara od dojcin da gi pokaze pristapnicite na clenovite.
ova nemozat rabotnicite da go napravat zatoa sto se zaplasuvani,pa zatoa javno apeliram do SSM da im pomogna na rabotnicite taka sto ke gi podrzi i ke bara sekoj vraboten da si potpise pristapnica kade saka da clenuva ,znaci odnovo bez ogled dali ima ili ne clenska kniska,zosto i clenskite gi davase dojcin bez pristapnici.
ako nekoj saka da se otkaze samostojno od SONK ,toa moze da go napravi no vednas se zaplasuva i mu se vrsi tortura od strana na vlasta,zatoa sto dojcin e covek blizok do vlasta (vmrovec)

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
na mtv ,potocno na sobraniskiot kanal
stotuku zavrsi sednicata na komisilata za socijala i trud,na koja sednica se razgleduvase predlog zakonot za RABOTNI ODNOSI. (prvo citanje)odnosno izmeni na zakonot za rabotni odnosi.

i pokraj golemite zabeleski koi bea izneseni na sednicata ,bese izglasano donesuvanje na zakonot so koe direktno ke se skratat mnogu prava na rabotnicite.

so ogled na toa sto ovoj podforum nosi naslov ekonomija i biznis ke se zadrzam samo na eden del od noviot zakon koj go predlaga vladata,i koj zakon garant ke se izglasa za kratok vremenski period ,a se odnesuva tokmu na parite koi gi zarabotuvaat graganite ili ako sakata glasacite na ovaa drzava.

novo zakonsko resenie koe ke se izglasa : potreba od skrateno rabotno vreme koe ke go raboti rabotnikot ke donese ministerot za trud i socijala.skratenoto rabotno vreme nemoze da bide pomalku od 6 casa na den.site koi sto ke rabotat so skrateno rabotno vreme od 6 casa na den NEMAAT PRAVO NA ODMOR VO TEKOT NA DENOT (ZNACI NEMAAT PRAVO NA PAUZA ).DOKOLKU NEMAAT PRAVO NA PAUZA NEMAAT PRAVO NA "TOPOL OBROK" ,ODNOSNO RABOTODAVECOT NEMA OBVRSKA DA MU ISPLATI PARI ZA HRANARINA.

staroto zakonsko resenie sto vazi sega pred da se izglasa novovo :

skrateno rabotno vreme se utvrduva od komisija po predhodni ispituvanja za tezinata na rabotata koja se izvrsuva.skratenoto rabotno vreme nemoze da bide pokratko od 4 casa na den. rabotnicite koi rabotat so skrateno rabotno vreme od 4 casa na den gi imaat istite prava kako rabotnicite koi rabotat polno rabotno vreme ,odnosno imaat pravo na odmor (pauza )i pravo na topol obrok (odnosno sredstva za hranarina )

primer vo privatna firma : AKO VO EDEN DUKAN RABOTAT DVAJCA PO 8 CASA .IMAAT PRAVO NA PAUZA I PARI ZA HRANARINA PO 2300 SO NOVIOT ZAKON KE RABOTAT TROJCA PO 6 CASA BEZ PAUZA I BEZ HRANARINA ,ZA ISTITE PARI.

primer vo drzavnite firmi:do sega se rabotese po 8 casa pet dena vo nedelata i imaa pravo na pauza i hranarina.sega ke se raboti 7 dena po 6 casa bez pravo na pauza i hranarina.(ova nema da vazi za site drzavni firmi ,no za koi firmi ke vazi ke odlucuva ministerot za socijala i trud ,zosto spored noviot zakon toj go ima diskrecionoto pravo da odredi vo koja firma po kolku sati koj raboten profil ke raboti)

i samo uste ova ke go dodadam iako mozebi e za vo politika ,so ovoj zakon mu se dava pravo na ministerot da DONESE ODLUKA KOJ SINDIKAT KE BIDE REPREZENTATIVEN,A SAMO SO REPREZENTATIVEN SINDIKAT (sto sam ke si go odbere) KE SKLUCUVA MINISTERSTVOTO "KOLEKTIVNI DOGOVORI"
NAZDRAVJE DONESUVANJE NA IZMENI NA ZAKONOT ZA RABOTNI ODNOSI.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Законот во суштина е добар,само во делот за работното време требало да измислат вработените да работат по 2-4 часа максимум,без никакви права за пауза и хранарина.Така ќе успеат да ги намалат огромниот број на невработени,а газдите ќе имаат секогаш свежи и одморени работници,на кој како заебанција ќе им биде да “спукаат“ 4 максимални часа на работа.Се разбира дека и платите ќе бидат за 4 часовно работно време,колку што навистина “работат“(ако така може да се рече) работниците во административните служби.На тој начин ќе се преполоват платите и средствата од буџетот за администрацијата,а и не мора да има отпуштања за да се намали истата,дури ќе може да биде зголемена,особено во здравството и школството.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom