Мистериозни нестанак на држављани из матични књиги

Член од
19 септември 2009
Мислења
3.545
Поени од реакции
2.847
Јас имав сличен проблем сакаав да извадам државјанство за еден човек и замисли го нема тамо во тие книги за државјани на РМ, роден 1934 година, неговите родители, браќа и сестри ги имаше, само него го нема, па вадев изводи за родени на неговите родители, па од МВР вадев потврди дека родителите се државјани на РМ, па потоа одев пак во матично со тие потврди да поднесат барање до МВР за да му определат ЕМБГ ( замисли човек стар над 80 години без матичен број, тоа не ми беше јасно како е можно), му определија ЕМБГ, пак потоа извадив од него извод за родени со новиот ЕМБГ и тогаш добив државјанство, а целата процедура траеше повеќе од 6 месеци коса ми побеле.
 
Член од
7 февруари 2018
Мислења
39
Поени од реакции
19
Како? Кои се тие лица?
Tatko - roden vo MK (uneseno netačno ime majke i oca, napola unešen matični broj)
Sin - rešenje za prijem u državjanstvo, 2 pasoša oba istekla (volšebno nestao iz evidencije)
Kerka - postoji u matičnoj evidenciji ali njena dva sina su izbrisani, ne postoje. Svi imaju uredno rešenje o prijemu u državjanstvo.

Napominjem da je ministar na vnutrašni raboti u to vreme bio iz istog grada i nije moguće da nije znao kako to sve tamo katastrofalno funkcioniše. Da ne bude zabune, ne verujem da je i sada bolje.

Ključno pitanje za one koji će, nadam se, da me shvate;

Da li je ovo planski ili manje vjerovatno aljkavost? Lično glasam za prvu opciju.
 
На врв Bottom