- Член од
- 12 февруари 2014
- Мислења
- 7.950
- Поени од реакции
- 25.479
Слободно разјасни ми. Немам желба, ама ќе се потрудам.Тебе ништо не ти е јасно. Ама ако, бар имаш желба за дискусија...
Слободно разјасни ми. Немам желба, ама ќе се потрудам.Тебе ништо не ти е јасно. Ама ако, бар имаш желба за дискусија...
Секој што сака да премине граница на нелегален начин, или треба да се уапси и депортира веднаш, или да се убие на лице место. Без разлика дали е економски мигрант или бегалец од војна, терор и сл. Границите се ставени со причина и има точно определени процедури за влез/излез. За да нема забуни каде смее, а каде не, поставени се гранични премини. Самиот назив ти кажува дека само овде можеш да ја поминеш граничната линија. Не на 2км. Не на 100м. Не, дури и на 10м од самата рампа. Точно НИЗ неа! А, за да нема (или да се намали бројот на) мангупи кои ја поминуваат каде ќе им текне, се движат патроли. Во екстремни случаи и мртви стражи. Причината поради која некое лице сака да ја премине границата е неважна и не го ослободува од почитување на горното. Второ... Секое лице, кое ќе се појави на граничен премин, на цивилизиран начин ќе му се обрне внимание. Секое агресивно однесување нормално е да добие соодветен агресивен одговор. Ако лицето нема документи, ќе го каже тоа и ќе ги каже причините поради кои ги нема. НЕ СМЕЕ ДА ОДБИЕ ФОТОГРАФИРАЊЕ, ЗЕМАЊЕ НА ОТПЕЧАТОЦИ и друг начин на проверка на неговиот идентитет. Во спротивно, се смета дека истото е непријателски настроено кон државата во која влегува. Да го почитуваа ова целосно, никој немаше да прави проблем. И уште нешто. Знам дека ќе има коментари од типот: не можеш така да легитимираш и идентификуваш 1000-5000-10000 и повеќе лица. Така? Требало време, повеќе службеници, средства и сл. Не треба ништо! Никој на граничен премин не е на норма, па да мора дневно да "прегледа" неколку илјади лица. Никој од оваа држава не ги повикал оние од другата страна на линијата. Секаде во светот, мигрант, бегалец, играат по правилата на земјата во која сакаат да влезат. Не измислуваат свои! Сите кои нема да го почитуваат ова, МОРА да се вратат.Прашуваш за бегалците од војна, или економските мигранти? Ако станува збор за вториве, немам апсолутно никаков проблем. Како за сите, така и за нив.
Логиката одамна е истребена од мозоците на Западно ЕвропјанитеСкоро невероватно е како Сатанистите и Хомосексуалците им нудат помош на тие кои нив први би ги фрлиле од зграда, мачеле или едноставно би им исекле глава.
Не станува збор за помош на лично ниво. Зборувам за дискриминаторска политика на наднационална институција.-ЕУМногу не ми влијае дали се економски емигранти или бегалци , има меѓу нив очајни луѓе на кои им треба помош . Прашање на личен избор е дали ќе помогнеш некому.
Миграцискиот борд на Шведска е непотребна, крајно неефикасна и тупава институција. Настрана тоа, нема никаква поврзаност со првичните прашања, и нема начин тоа да се примени, во било која држава која не е крајна дестинација на мигрантите.Слободно разјасни ми. Немам желба, ама ќе се потрудам.
Се тоа супер, не ми е јасно зошто ми го објаснуваш ова? Пишав ли некаде да не се идентификуваат и да се толерираат насилни однесувања?Секој што сака да премине граница на нелегален начин, или треба да се уапси и депортира веднаш, или да се убие на лице место. Без разлика дали е економски мигрант или бегалец од војна, терор и сл. Границите се ставени со причина и има точно определени процедури за влез/излез. За да нема забуни каде смее, а каде не, поставени се гранични премини. Самиот назив ти кажува дека само овде можеш да ја поминеш граничната линија. Не на 2км. Не на 100м. Не, дури и на 10м од самата рампа. Точно НИЗ неа! А, за да нема (или да се намали бројот на) мангупи кои ја поминуваат каде ќе им текне, се движат патроли. Во екстремни случаи и мртви стражи. Причината поради која некое лице сака да ја премине границата е неважна и не го ослободува од почитување на горното. Второ... Секое лице, кое ќе се појави на граничен премин, на цивилизиран начин ќе му се обрне внимание. Секое агресивно однесување нормално е да добие соодветен агресивен одговор. Ако лицето нема документи, ќе го каже тоа и ќе ги каже причините поради кои ги нема. НЕ СМЕЕ ДА ОДБИЕ ФОТОГРАФИРАЊЕ, ЗЕМАЊЕ НА ОТПЕЧАТОЦИ и друг начин на проверка на неговиот идентитет. Во спротивно, се смета дека истото е непријателски настроено кон државата во која влегува. Да го почитуваа ова целосно, никој немаше да прави проблем. И уште нешто. Знам дека ќе има коментари од типот: не можеш така да легитимираш и идентификуваш 1000-5000-10000 и повеќе лица. Така? Требало време, повеќе службеници, средства и сл. Не треба ништо! Никој на граничен премин не е на норма, па да мора дневно да "прегледа" неколку илјади лица. Никој од оваа држава не ги повикал оние од другата страна на линијата. Секаде во светот, мигрант, бегалец, играат по правилата на земјата во која сакаат да влезат. Не измислуваат свои! Сите кои нема да го почитуваат ова, МОРА да се вратат.
И вмро се тупави, неефикасни и крајно непотребни, па ги поддржуваш.Миграцискиот борд на Шведска е непотребна, крајно неефикасна и тупава институција. Настрана тоа, нема никаква поврзаност со првичните прашања, и нема начин тоа да се примени, во било која држава која не е крајна дестинација на мигрантите.
Нема што да ти се разјаснува, пишуваш за нешто што комплетно не го разбираш. И кога ќе ти се постави незгодно прашање, се вртиш во круг, со комплетно неповрзани теми.
прашањата ти имаа каква таква смисла, се до последното, кај што го изгуби сиот кредибилитет, затоа што го претвори целиот муабет во ционистички заговор од рангот на кемтреилс и слично.Да прашам:
1.Зошто економските мигранти од Непал,Пакистан, Судан, Конго, Иран, Мароко, Бангладеш, Таџикистан, Монголија, Курдистан не носат патни исправи и не влегуваат легално на граница?
2.За сириските мигранти може некако да разберам, меѓутоа зошто останатите економски мигранти одбиваат да влезат на легален граничен премин со пасош и виза?
3.Зошто воопшто одбиваат било каква идентификација на граничните премини?
4. Зошто економските мигранти од Афро-арапскиот свет да бидат привилегирани пред мигрантите од останатиот дел на светот како на пр. Балканот? Дали е тоа еднаквост и еднаков третман?
5.Зошто јас ако сакам економски да мигрирам во Германија ми треба пасош, виза, работна дозвола и еден куп папирологија, а на некој од Ујгуристан дозволено му е да влезе на диво без никакви пречки?
6.Зошто јас ако се обидам истото да го направам ќе бидам по брза постапка депортиран назад? Дали е тоа дискриминација на национална основа само затоа што доаѓам од Европа?
7. Дали таквата селективна мигрантска политика на Брисел е отворен антихристијански и антибелечки расизам?
Не се ова реторички прашања, навистина сакам да знам. Очекувам одговор да дадат борците за човекови права, ,,антифашистите", ширачите на љубов и остали светци .
Не можам, Сорос нема пуштено плата.на јужната граница се трупаат мигранти,а @Agda Beata ги жали и навива по форуми наместо да помогни на лице место,која дволичност
Да не беше ВМРО, некои луѓе немаше да научат географија. Крајно корисни беа и се, раздвижуваат луѓе по разни напоредници и меридијани.И вмро се тупави, неефикасни и крајно непотребни, па ги поддржуваш.
Токму поради тоа и не сакам да одговарам на некои прашања, да се ставам во улогата на државољубец и да разјаснувам како јас би постапила како таква. Ми нема логика.
Прашуваш за бегалците од војна, или економските мигранти? Ако станува збор за вториве, немам апсолутно никаков проблем. Како за сите, така и за нив.
И мигрантите и бегалците не ги почитуваат правилата на влез во државава. Твоето прашање беше дали треба да се вратат. Да! Се додека одбиваат легитимирање и идентификација, да! Без исклучок. И уште нешто е проблем. Зошто се гледаат и се одлучува за нив како за група? Не постои група. Не постои масовен влез. Секогаш треба да се разгледува поединечно. Ако треба и 200 години нека трае. Кога одиш на одмор, како група те бројат на граница, или како единка?Се тоа супер, не ми е јасно зошто ми го објаснуваш ова? Пишав ли некаде да не се идентификуваат и да се толерираат насилни однесувања?