Мигрантите низ Македонија

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Имаше едно интересно видео кое не можам да го најдам сеа, не знам дали било постирано тука.

На Унгарската граница кога овие решија да го блокираат наливот уште пред месец дена (или повеќе), имаш еден батка, грамада од два метра, брадосан цел, мислам се глеа дека е битанга некоја. Типот провоцира, гаѓа кон полицијата со камења, буквално ги напаѓа. Почнуваат неговиот пример да го следат и некои други такви батки. Полицијата возвраќа со солзавци. И овој баткава пази што праи. Грабнува девојче, мало, 13-годишно негде, го тегне, го влече за коса, девојчево вриска, плаче, тегне, али овој е посилен од нејзе и ја влече. Ја фрла кај што паѓа солзавецот и он бега, а девојчето останува да се гуши. И тука новинари одма се местат, го сликаат девојчето и одма објавуваат како полицијата напаѓа невини жртви.

Ништо посебно, само сакав да го споделам овој аспект од ситуацијата, не ја пратев темата па не знам дали сте го продискутирале ова, али го пишав пошто деновиве го видов. Се надевам ова ќе помогне колку-толку да се приближиме кон објективност во согледувањето на овие настани.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.941
Поени од реакции
25.414
Сега ако прашам кој и зошто не те остава ке навлезам во приватни води, ама и не е тоа и толку битно.
Туку го знаеш вицот за Црногорците кога протестирале зошто немало работа?
Ова твоето многу ме потсеќа на тој виц.
Нека не те потсеќа, Владе. Додека бев таму, помогнав колку можев на тие што видов дека имаат потреба од помош. Впрочем секогаш помагам кога доаѓам, не само на емигранти, туку и на Македонци... А види овој сардаукар што ми вика. :(

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Вие цуците, шо ми се праите нешто мајки терези на форумов а сте илјадници километри одалечени од земјава, негде затуцани во ЕУ, со газот под кирија...
Ќе дојде ден ко ќе ве силуваат или евентуално нешто полошо, КАМЕНУВААТ оти носите деколте наместо БУРКА во вашата ви " ветена земја "! А вие терајте си филм и натака дека луѓево се за греота, вие само возете си го тој филм...
И Албанците греота да не ви се што пребегаа во Македонија од Косово? Не?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.941
Поени од реакции
25.414
Имаше едно интересно видео кое не можам да го најдам сеа, не знам дали било постирано тука.

На Унгарската граница кога овие решија да го блокираат наливот уште пред месец дена (или повеќе), имаш еден батка, грамада од два метра, брадосан цел, мислам се глеа дека е битанга некоја. Типот провоцира, гаѓа кон полицијата со камења, буквално ги напаѓа. Почнуваат неговиот пример да го следат и некои други такви батки. Полицијата возвраќа со солзавци. И овој баткава пази што праи. Грабнува девојче, мало, 13-годишно негде, го тегне, го влече за коса, девојчево вриска, плаче, тегне, али овој е посилен од нејзе и ја влече. Ја фрла кај што паѓа солзавецот и он бега, а девојчето останува да се гуши. И тука новинари одма се местат, го сликаат девојчето и одма објавуваат како полицијата напаѓа невини жртви.

Ништо посебно, само сакав да го споделам овој аспект од ситуацијата, не ја пратев темата па не знам дали сте го продискутирале ова, али го пишав пошто деновиве го видов. Се надевам ова ќе помогне колку-толку да се приближиме кон објективност во согледувањето на овие настани.
А што друго очекуваш од новинари? На многумина тоа им е работа, да ја свртат ситуацијата во нечија корист.

(Рики, ова не се однесува за тебе)
Сум попила многу навреди, работи за кои не се согласувам дека се така како што ми се кажани и обично се обидувам да разберам зошто и на кој начин оставам таков впечаток кај личноста која ме навредила, ама да навредиш некој затоа што е емпатичен и не го дели истиот став со тебе ми е крајно имбецилно и за ова никако не можам да најдам разбирање.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.255
Поени од реакции
23.842
Нека не те потсеќа, Владе. Додека бев таму, помогнав колку можев на тие што видов дека имаат потреба од помош. Впрочем секогаш помагам кога доаѓам, не само на емигранти, туку и на Македонци... А види овој сардаукар што ми вика. :(
Не ставам толку на дикат што велат другите, секако многу ниски муабети паѓаат.
Но тука за тука ( претпоставувам мислеше на Македонија). Сега повеќе не си, сега си таму. Гледај за таму да им помогниш, удоми некој па макар и било забрането. Секако би им било подобро од некој прифатен центар. А не вака ( ај ке пробам една компарација ) на другите им кажуваш дека треба да удомат куче или маче од улица, греота се така оставени сами на своето, неухранети, болвосани, валкани. А кога ке те прашаат ти колку имаш удомено, ами моите дома не ме оставаат.
Мислам дека може да се сложиме дека не звучи баш убедливо. Кога веќе даваш примери како треба ние да постапиме, почни прво со твојот пример. Удоми една две фамилија, дели го покривот со нив, храната, собите и после држи ни морални лекции.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
74
Поени од реакции
82
умре циганката што те фалеше, затоа не се информирани луѓево

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.941
Поени од реакции
25.414
Не ставам толку на дикат што велат другите, секако многу ниски муабети паѓаат.
Но тука за тука ( претпоставувам мислеше на Македонија). Сега повеќе не си, сега си таму. Гледај за таму да им помогниш, удоми некој па макар и било забрането. Секако би им било подобро од некој прифатен центар. А не вака ( ај ке пробам една компарација ) на другите им кажуваш дека треба да удомат куче или маче од улица, греота се така оставени сами на своето, неухранети, болвосани, валкани. А кога ке те прашаат ти колку имаш удомено, ами моите дома не ме оставаат.
Мислам дека може да се сложиме дека не звучи баш убедливо. Кога веќе даваш примери како треба ние да постапиме, почни прво со твојот пример. Удоми една две фамилија, дели го покривот со нив, храната, собите и после држи ни морални лекции.
Ти кажувам дека тука каде што сум сега, овие луѓе имаат храна и покрив над глава.
Никогаш не сум рекла Македончето да ги прими дома, од таа причина што ЗНАМ како преживува Македонецот и ЗНАМ колкав му е капацитетот за да пружи помош. Тука дискутираме за тоа дека Македонецот не треба да ја користи нивната мака и да заработува на неа. Не треба да ги тепа и ограбува, Владе. Да, знам дека има олоши и меѓу нив, знам дека има религиозни фанатици и никој тука не застанува на нивна страна. Зборуваме за измачените луѓе кои навистина имаат потреба од помош(за таквите и беше отворена темава), а ако не можеш да им помогнеш, не им напакостувај дополнително и не труј со омразата створена поради твоите стравови. (Не мислев конкретно на тебе)[DOUBLEPOST=1444862717][/DOUBLEPOST]
умре циганката што те фалеше, затоа не се информирани луѓево
Дојди, брани ме! :(

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.255
Поени од реакции
23.842
Ти кажувам дека тука каде што сум сега, овие луѓе имаат храна и покрив над глава.
Никогаш не сум рекла Македончето да ги прими дома, од таа причина што ЗНАМ како преживува Македонецот и ЗНАМ колкав му е капацитетот за да пружи помош. Тука дискутираме за тоа дека Македонецот не треба да ја користи нивната мака и да заработува на неа. Не треба да ги тепа и ограбува, Владе. Да, знам дека има олоши и меѓу нив, знам дека има религиозни фанатици и никој тука не застанува на нивна страна. Зборуваме за измачените луѓе кои навистина имаат потреба од помош(за таквите и беше отворена темава), а ако не можеш да им помогнеш, не им напакостувај дополнително и не труј со омразата створена поради твоите стравови. (Не мислев конкретно на тебе)
Нема везе, друго ми беше мислата, ама треба да се оди и на работа. Сметките сами не се плаќаат. Ај во друга прилика.

Т

Триптико

Гостин
@Agda Beata Американците имаат една реченица кога некој им се меша во работата: јас не ти кажувам каде и како да го поставиш мебелот во твојот дом, нели? Муабетот ми е, ми се допадна тоа за политичарите, но ни под точка разно: ...тогаш ќе бидам на ваша страна. ! Сакаш да кажеш дека сега си против нас? Не менуваме ние ништо на планетава со тоа што "водиме војна" со зборови овде. Но некои пишувања и тоа како ги "издаваат" вистинските намери и лицемерието на некои. Те молам немој да си "од таа страна".

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.941
Поени од реакции
25.414
@Agda Beata Американците имаат една реченица кога некој им се меша во работата: јас не ти кажувам каде и како да го поставиш мебелот во твојот дом, нели? Муабетот ми е, ми се допадна тоа за политичарите, но ни под точка разно: ...тогаш ќе бидам на ваша страна. ! Сакаш да кажеш дека сега си против нас? Не менуваме ние ништо на планетава со тоа што "водиме војна" со зборови овде. Но некои пишувања и тоа како ги "издаваат" вистинските намери и лицемерието на некои. Те молам немој да си "од таа страна".
Тоа е поентата, не сум од ничија страна. Очигледно тука тоа не се сфаќа така, „нема неутрална страна, ако не си со нас, против нас си“. Епа не сум со никој, ама завземам страна во случај ако треба да сум против окупатор.

Т

Триптико

Гостин
Тоа е поентата, не сум од ничија страна. Очигледно тука тоа не се сфаќа така, „нема неутрална страна, ако не си со нас, против нас си“. Епа не сум со никој, ама завземам страна во случај ако треба да сум против окупатор.
Така нека биде :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Ова дека било толку убаво, треба да им го објасните и на македонците арачиновци, од јаја паша и стар чаир. Наскоро, како засилено се доселуваат, и на бутелчани. Колку е убаво да се живее со такви луѓе.[DOUBLEPOST=1444896199][/DOUBLEPOST]
чисто информативно. Овие и вакви "сиромаси" беа дел од "бегалците" 1999 и дел од хордата 2001 кога требаше да не нападнат од кај Љубанце и да продолжат кон железара. Среќа резервистите радишанци не спиеја. Денеска дел од тие поранешни сироти бегалци и нивни роднини ни малтретираат деца низ населби, се врши тивко етничко чистење. Пред некоја година ни убија млади деца од чиста мира.

Последно уредено:
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.339
Поени од реакции
7.091
Ова дека било толку убаво, треба да им го објасните и на македонците арачиновци, од јаја паша и стар чаир. Наскоро, како засилено се доселуваат, и на бутелчани. Колку е убаво да се живее со таква назадна и неписмена етничка/религиозна група.[DOUBLEPOST=1444896199][/DOUBLEPOST]чисто информативно. Овие и вакви "сиромаси" беа дел од "бегалците" 1999 и дел од хордата орки 2001 кога требаше да не нападнат од кај Љубанце и да продолжат кон железара. Среќа резервистите радишанци не спиеја. Денеска тие сироти бегалци ни малтретираат деца низ населби, се врши тивко етничко чистење. Пред некоја година ни убија млади деца од чиста мира. Чисто информативно за какво племе со каков етничко религиозен карактер се работи.
да ја имаше дотичната таа чест да биде силувана,каменувана,плукана,тепана од хордите друга песна ќе пееше на форумов.............вака негде на топличко цел ден кафенче,фб,инстаграм,удварачи од сите страни - останува уште мочање по форуми

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.595
Поени од реакции
87.971
Тука дискутираме за тоа дека Македонецот не треба да ја користи нивната мака и да заработува на неа. Не треба да ги тепа и ограбува, Владе.
WTF...!?!?

Чекај, чекај... да не треба бесплатен превоз да им обезбедат. Во денешно време ништо, АМА БАШ НИШТО не е Гага, посебно не во ваква држава во која невработеноста изнесува над 28%. Не сме ние нит Шведска нит Њемачка за да вдомуваме така мигранти, и да им обезбедуваме бесплатен превоз.

За она болдираното, јас незнам еден пример каде што Македонци нападнале некои мигранти... имаше на почетокот кога допрва земаше замав ова со доаѓањето на мигрантиве, ама претежно тоа беа Албанци кои доаѓаа со комбиња од Албанија и ги крадеа луѓето. Мафија кратко речено...

Додека беше помала бројката на мигранти кога ја преминуваа границата, никој не им правеше ништо, и јас бев за тоа да им се помогне на тие луѓе... ама кога дојдоа на граница по 5000/6000 души на ден, е тогаш веќе преку кур ни дојде...

Ти знаеш ли што и направија на Гевгелија? Знаеш ли дека тие мигрантите влагаа на приватни имоти и крадеа од луѓето кои со мака си го одгледуваа земјиштето? Знаеш ли дека женското население во градот не се чуствуваше безбедно од мигрантите ради дофрлањата на невкусни коментари од страна на дојдениците? Знаеш ли дека цел град го направија со ѓубре? Знаеш ли дека одбија хуманитарна помош полна со храна и вода? Знаеш ли дека несакаа да се легитимираат на граница, и правеа проблеми на полицијата?

Добро де, во 2015 живееме, немора СНН и ББЦ да слушаш да знаеш што се дешава овде во земјава... интернет денес има секој, со по 2-3 компјутера во еден стан... користете го малце мајко му стара.

Од вакви душебрижници кои живеат во три си лепе пичке материне позади седум мориња и планини и ни кажуваат што да правиме овде, ми се сере жими се најискрено.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Curive kako agda i langelina se kao u limbo! Niti se prifateni i razbrani u Makedonija niti pa gi esapat za zivi kaj sho se otselile. A toa deka se ziteli na svetot...trip neviden...samo shto svetot ne gleda taka na niv! Vo ochite na " svetot " vie ste semka bez koren koja ja raznesuva vetrot...pljukate od kaj shto ste se ispilile, dudlate kaj shto nikogash nema da ste prifateni...prokletstvo e ova ne blagoslov! Razbiram koga se teshite so " ma jas sum zitel na svetot "..bi trebalo zal da mi e...ama nekako ne mi ide!!

Kajgana Shop

На врв Bottom