Ментализам

• Креатор на темата Daedalus
  • Време на започнување

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473
Можда, не сум ги знаел ствариве, моја грешка.
Ти се бавиш со ментализам?
Еве како љубител на ментализмот, ме интересира кои се начините и принципите врз основа на кои ментализмот влијае врз психата директно?
Имам видено менталисти кои виткаат лажици со поглед и знаат која карта ја избрал гледачот без да го допрат шпилот со карти.
За првото, како ја виткаат лажицата?
А за второто како знаат која карта ја избрал гледачот?
Односно кои психолошки принципи ги користат за да ги читаат мислите на гледачот?
Не се бавам, ама се заинтересирав од порано.
Имаше на Discovery емисија со Keith Barry (еден е од подобрите, ако го немаш гледано, гледај го).
Тоа што ги виткаат лажиците е фејк (натприродно не постои), а за тоа да ги погодат картите се што користат се малите движења на гледачот (вклучувајќи и некое прашање, за кое тој не е свесен дека самиот може да се издаде).
Пак ќе кажам на кратко. Магионичарите користат сретства за да направат илузија, а менталистите just use the power of the mind. :)

Ова е несомнено една од најглупавите реченици што некогаш ги имам прочитано, со извинение. :)
Може погрешно ја склопив реченицата, ама сепак ја сфати. :D

D

Daedalus

Гостин
Имаше на Discovery емисија со Keith Barry (еден е од подобрите, ако го немаш гледано, гледај го).
Тоа што ги виткаат лажиците е фејк (натприродно не постои), а за тоа да ги погодат картите се што користат се малите движења на гледачот (вклучувајќи и некое прашање, за кое тој не е свесен дека самиот може да се издаде).
Пак ќе кажам на кратко. Магионичарите користат сретства за да направат илузија, а менталистите just use the power of the mind. :)

Види, да не се повторувам, прочитај што му пишав на друг член тука
Имај ти каков став сакаш за ментализмот, можеш да го земеш мојот збор за тачен али не мораш, твој избор е у што ќе веруваш.

Последно уредено од модератор:
Член од
29 јули 2014
Мислења
14
Поени од реакции
5
Натприродно неIо не постои. Тоа што го прават магионичарите е нешто слично со менталистите, но сепак има разлика. Магионичарите претежно се занимаваат со илузии (од трикови со карти па до исчезнувања во кутии), додека менталистите ја користат потсвеста (и психоанализата) да изведуваат разни работи, што е доста по тешко.

Мислам дека треба да биде напишано: Магионичарството како дел од ментализмот, а не обратно. :)
Izvini ama si go zgresil poleto na debatiranje,
Debatiras so luge koi se mentalisti

MENTALIZMOT OD SEKOGAS BIL GRANKA NA ILUZIONIZMOT/MAGIONICARSTVOTO i toa e zapisano sekade vo knigite.
Deneska odredeni licnosti se trudat da go oddelat no veruvaj SE E TRIK!
Ili samo toa e mojata dolznost da ti go kazam deka e trik[DOUBLEPOST=1406953858][/DOUBLEPOST]

Power of the mind Aaaaaaaaahahahahaa

Член од
29 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
5

Здраво, The_Messenger.
Нема да се приклучам во дебатата и да пробам да ти докажам дека не си во право.
Само би те замолил првенствено за твое добро, убаво информирај се пред да пробаш да го наметнеш твоето мислење како точно.
Поздрав!

Последно уредено:

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473
Mentalists generally do not mix "standard" magic tricks with their mental feats. Doing so associates mentalism too closely with the theatrical trickery employed by stage magicians. Many mentalists claim not to be magicians at all, arguing that it is a different art form altogether. The argument is that Mentalism invokes belief and when presented properly, is offered as being "real" be it a claim of Psychic ability or proof that supports other claims such as a Photographic Memory, being a Human Calculator, the Power of Suggestion, NLP, etc.

Magicians ask the audience to suspend their belief and allow their imagination to play with the various tricks they present; they admit that they are tricksters and entertainers and the audience understands that the lady really isn't sawn in half nor can the performer actually fly or make exceptionally large objects vanish into thin air. . . it's all Illusion. There is however a "cross over" between these two worlds known as "Mental Magic" -- effects that have the feel of something psychic or mentally phenomenal and yet incorporate a series of physical devices that lend to the public a plausible explanation tied to trickery.

Ова го најдов на википедија, и се водев според болдираното. Но, википедија како таква не е извор на точни информации (во најголем број случаи). Па ме интересира, од последното мое мислење, каде имам згрешено.

@PapaAlex
Ууууу, брилијантно! Ни случајно ментализмот не е гранка на магионичарството, и ни случајно магионичарството не е уметност која што (на страна од техничките вештини потребни за за да се изведе илузијата и притоа се зачува тајната, исто како и ментализмот (што не е гранка на магионичарството, секако)) бара да бидеш добар наратор и да имаш барем минимални познавања од психологија и актерство (исто како и ментализмот, што нема везе со магија, повторувам). Магионичарството е ништо повеќе од обично лажење! А и дефинитивно на никаков начин нема поврзаност со ментализмот!

Ова го имаш напишано во другата тема. И јас тука истото го кажав, дека ментализмот и магионичарството не се исти. А после во цитатот кажуваш дека грешам.

пс: Не сум професионален менталист, но бидејќи ме интересира тоа (а и темата е Ментализам) сакам само да дискутираме за него, а не да се убедуваме за магионичарството дали е подгрупа на ментализмот или обратно. :)

Член од
29 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
5
Mentalists generally do not mix "standard" magic tricks with their mental feats. Doing so associates mentalism too closely with the theatrical trickery employed by stage magicians. Many mentalists claim not to be magicians at all, arguing that it is a different art form altogether. The argument is that Mentalism invokes belief and when presented properly, is offered as being "real" be it a claim of Psychic ability or proof that supports other claims such as a Photographic Memory, being a Human Calculator, the Power of Suggestion, NLP, etc.

Magicians ask the audience to suspend their belief and allow their imagination to play with the various tricks they present; they admit that they are tricksters and entertainers and the audience understands that the lady really isn't sawn in half nor can the performer actually fly or make exceptionally large objects vanish into thin air. . . it's all Illusion. There is however a "cross over" between these two worlds known as "Mental Magic" -- effects that have the feel of something psychic or mentally phenomenal and yet incorporate a series of physical devices that lend to the public a plausible explanation tied to trickery.

Ова го најдов на википедија, и се водев според болдираното. Но, википедија како таква не е извор на точни информации (во најголем број случаи). Па ме интересира, од последното мое мислење, каде имам згрешено.

@PapaAlex
Ууууу, брилијантно! Ни случајно ментализмот не е гранка на магионичарството, и ни случајно магионичарството не е уметност која што (на страна од техничките вештини потребни за за да се изведе илузијата и притоа се зачува тајната, исто како и ментализмот (што не е гранка на магионичарството, секако)) бара да бидеш добар наратор и да имаш барем минимални познавања од психологија и актерство (исто како и ментализмот, што нема везе со магија, повторувам). Магионичарството е ништо повеќе од обично лажење! А и дефинитивно на никаков начин нема поврзаност со ментализмот!

Ова го имаш напишано во другата тема. И јас тука истото го кажав, дека ментализмот и магионичарството не се исти. А после во цитатот кажуваш дека грешам.

пс: Не сум професионален менталист, но бидејќи ме интересира тоа (а и темата е Ментализам) сакам само да дискутираме за него, а не да се убедуваме за магионичарството дали е подгрупа на ментализмот или обратно. :)
Разликата е во тоа што јас во другата тема бев саркастичен додека ти сериозно стоиш до тој став (веројатно).[DOUBLEPOST=1406982837][/DOUBLEPOST]Патем:
Pronunciation: mɛnt(ə)lɪz(ə)m
Definition: Mentalism is a field of magic that involves feats of the mind. Common mentalism effects include: mind-reading; predicting the future; telekinesis, being able to move or alter objects without touching them; and being able to discern what objects are owned by a particular person and more.

Последно уредено:

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473
Разликата е во тоа што јас во другата тема бев саркастичен додека ти сериозно стоиш до тој став (веројатно).
Ne stojam cvrsto zad nikoj stav. Ako sum zgresil, ima tuka nekoj koj moze da me popravi a jas bi go prifatil toa. Vo slucajov, ocigledno, izvorot (wikipedia) ne e verodostoen, i bi go prifatil vaseto mislenje. :)

Ps: Od mob pisuvam. Zatoa e na latinica.

D

Daedalus

Гостин
The argument is that Mentalism invokes belief and when presented properly, is offered as being "real" be it a claim of Psychic ability or proof that supports other claims such as a Photographic Memory, being a Human Calculator, the Power of Suggestion, NLP, etc.

Напротив, тоа што го кажува википедија е тачно. Само што на википедија е напишано внимателно. Поентата е дека многу менталисти не признаваат дека користат трикови, туку тврдат дека имаат натприродни способности како способности за видовитост итн. Тоа што е поентата е дека објаснувањата кои ги дава менталистот се сасим различни неголи тие на магионичарот. Али методите се трикови, најчесто барем. Не дека нема и псхолошка компонента. Али за зачувување на професионализмот, тешко дека на вики ќе биде навлезено во детали, за тоа како функционира ментализмот. Тоа што сега се нарекува „ментална магија“, отсекогаш било поголем процент од репертоарот на менталистот. Ко што пишав у другиот пост, не дека не постојат и психолошки методи, само се многу помалце неголи што мислите.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Чисто процедурално....гледам се употребува збор натприродно, а од секогаш ми бил некако контрадикторен во било која смисла. Би требало по некоја логика да значи нешто што излегува од сите закони во универзумов.....проблемот е што го немаме законикот во целост.....ако ме разбира некој на што мислам.

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Ментализмот е кул ствар и не може секој да се бави со тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom