Мачки (општи дискусии)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Чудна работа ми се деси со мачорчето мало.
Го немаше од вчера , се убив од барање денес, почнав да се помирувам со најлошото и сеа отварам врата ете го дотрча , исто чисто ко шо си беше ,стомакот тупан ,се гали , гајле нема. Чудно.

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Чудна работа ми се деси со мачорчето мало.
Го немаше од вчера , се убив од барање денес, почнав да се помирувам со најлошото и сеа отварам врата ете го дотрча , исто чисто ко шо си беше ,стомакот тупан ,се гали , гајле нема. Чудно.
Ако не ти е кастрирано, рачунај дека тоа се почесто и почесто ќе ти се дешава. Секогаш и мојов се враќаше. Мачор е, сака да испита, да провери територија, башка мало е.. дури и тротоарот од другата страна му е интересен.

Само да не се најде некој нечовек, па да не заврши како мојот да го најдам отруен. За се друго да не му се секираш, они и до неколку километра знаат да отидат во полна возраст и да се вратат.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Епа ако не го чуваш у стан така ќе ти праи.Не е куче па и да не го врзаш да не мрда подалеку од двор.У село мачорон шо ми е се дешава по цел месец да го нема и ќе се врати од нигде никаде цел со лузни.Али како питбул е еден така мускулест,црн,масивен,Тајсон го викаме :D.Селскиве мачори до секс од него неможат да дојдат.Ем ги тепа ем им ги клеца мачорките.:icon_lol:

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Ако не ти е кастрирано, рачунај дека тоа се почесто и почесто ќе ти се дешава. Секогаш и мојов се враќаше. Мачор е, сака да испита, да провери територија, башка мало е.. дури и тротоарот од другата страна му е интересен.

Само да не се најде некој нечовек, па да не заврши како мојот да го најдам отруен. За се друго да не му се секираш, они и до неколку километра знаат да отидат во полна возраст и да се вратат.
Абе знам тоа , Коки мој кога ке го снема - го нема , па ке се врати да јаде и одма штрафта , за мачево беше чудно што дојде најадено ,чисто , ко некој да го украл и пак да го вратил за 24часа

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Абе знам тоа , Коки мој кога ке го снема - го нема , па ке се врати да јаде и одма штрафта , за мачево беше чудно што дојде најадено ,чисто , ко некој да го украл и пак да го вратил за 24часа
Има случаеви каде мачорите имаат повеќе од еден дом, па паралелно ги гористат и уживаат. Распрашај се низ комшии, може некој ќе ти го опише истото маче. :)

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Пак да прашам за мачево мое.

Значи, според тоа како шо го гледам мачево како се развива и шо како, ушињата му се кренати, забчиња има такви мали, може да оди повеќе или помалку слободно, и забележувам се повеќе знае да одржува температура, и е долго околу 15 сантими, колку шо прочитав овие неколку дена, значи е некои 4 недели, скоро месец.
Е сега, она шо ме интересира е, мачето вчера еднаш го стимулирав да кака, и еднаш си какаше само, најдов у тоа ќебето имаше фекалии, и денес го стимулирам и забележувам оти не сака да кака. Мочкаше двапати, еднаш повеќе другиот пат помалку, ама за какање не сака.
Дали е нормално?

Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
Прашањето го поставив и на друг форум, ќе го поставам и тука бидејќи ми треба помош од некој поискусен.

Мачето го носев на ветеринар во Понеделникот, да го проверат чисто ради реда дали е здраво. Се е во ред, и столицата и напредувањето и исхраната, ама јас сум згрешила во проценката, ветеринарот ми кажа дека мачето има околу 25 дена, значи нема ни еден месец. Ми рече дека на 30 дена треба да го однесам за вакцинација против глисти, нели тоа превентивно им е, ама ме интересира некој од вас досега го носел ли, и исто така колку чини вакцинацијата, да си знам вака однапред. Исто така ме интересира дали да чекам точно до еден месец или да го носам порано, ме фаќа страв да не ми фане нешто глистички ова она..
Пошто ми расте и некако станува силно, па шетка и љубопитно е, да не испуштам некој симптом за глистиве оти знам дека се чести кај малите мачиња, особено сирачиња како моево. Фала. :]

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Вакцина за глисти нема да добиеш, ќе добиеш таблета против глисти. Најдобро е да го послушаш советот на ветеринарот. Ништо нема да му биде за 5 дена :)

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
До декември имав црно бел мачор, само испод устата и шепите му беа бели и опавчето на крај му беше бело, се друго црно, ама или го згази некој или некоја стока го украде бел ден да не види, па од пред недела дена имам вакво, веројатно е полуангорец:

Член од
4 мај 2014
Мислења
322
Поени од реакции
35
Имам маченце старно 1месец некој совети занего ? и многу сака да си игра пошто го чувам надвор дома мојте не ми даваат и кога ке излезам одма трче рипа си игра

Член од
16 април 2014
Мислења
7.351
Поени од реакции
11.801
Колку време треба маливе мачина да направат за да можам да ги одделам од мајкаму т.е да ги дадам по другари/ки???

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Колку време треба маливе мачина да направат за да можам да ги одделам од мајкаму т.е да ги дадам по другари/ки???
Месец, месец и нешто, може дури и два. Зависи од тоа кога ќе прекинат да цицаат и кога ќе приметиш дека се малце понезависни од неа.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Се препорачува над 10 недели да бидат стари.
Пошто до осмата се целосно независни од јадење од неа, ама се препорачува да останат додатни 2-3 недели ради психо-социјални причини.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.351
Поени од реакции
11.801
Се препорачува над 10 недели да бидат стари.
Пошто до осмата се целосно независни од јадење од неа, ама се препорачува да останат додатни 2-3 недели ради психо-социјални причини.
Досега се стари 5 недели.За 1 недела најкасно си викам дека ќе ги дадам.Веќе еве 3-4 дена јадат млеко и така нешто дробено помека храна.Не е до мене, што се однесува до мене уште 1 месец ќе ги чувам, баш се најинтересни во првите 2-3 месеци.Ама таму каде што ми се ветени децата место не ги држи и ги сакаат дури се помали па тие да си ги научат што како.6 недели мислам дека е доволно.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Досега се стари 5 недели.За 1 недела најкасно си викам дека ќе ги дадам.Веќе еве 3-4 дена јадат млеко и така нешто дробено помека храна.Не е до мене, што се однесува до мене уште 1 месец ќе ги чувам, баш се најинтересни во првите 2-3 месеци.Ама таму каде што ми се ветени децата место не ги држи и ги сакаат дури се помали па тие да си ги научат што како.6 недели мислам дека е доволно.
Ако навистина сакаш да ги направиш добри домашни миленици, не ги слушај децата, послушај ги поискусните. Разбирам што е да чекаш миленик, но подобро е мачињата да се социјализираат кај тебе, каде што мама е главна и кажува што и како. Пробај да им го објасниш тоа на идните сопственици и посоветувај се со ветеринар во врска со чистење од внатрешни паразити. Тоа е минимално што можеш да направиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom