Математиката и реалноста

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
се плашиш од она што не го рабираш?
Ако ова се однесуваше на мене:

Она што не го разбираш не можеш да го употребиш кога ќе ти притреба! Всушност нема ни да знаеш кога да го употребиш. Тука нема страв има незнаење. Мене поеќе ме нервира незнаење отколу да ме плаши :)
Затоа реков дека математиката е алатка! Да знаеш што, кога како колку итн итн :) Пропорции...
Секоја математичка формула е добар договор со реалноста! Ништо друго!

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
не се трудам да разберам...хептаграм...само доживувам(расположен за одговори)

Викаш,математиката е алатка...де,кажи ми зошто на философијата би му требала математика?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
не се трудам да разберам...хептаграм...само доживувам(расположен за одговори)

Викаш,математиката е алатка...де,кажи ми зошто на философијата би му требала математика?
Доживувај :) Но математиката е потребно да се разбира ;)

L

Ligeia

Гостин

Она што не го разбираш не можеш да го употребиш кога ќе ти притреба! Всушност нема ни да знаеш кога да го употребиш. Тука нема страв има незнаење. Мене поеќе ме

.:)
За да се дискутира убавината на пропорциите,на логиката,на статиститката и на размената на мислата внесена во делата на уметноста и архитектурата.Секој закон во природата е мисловна аксиома,теорема,хипотеза и дефиниција.
Философијата се дефинира како наука за постоењето,мислата и знаењето.Секако дека математиката е опфатена во сите три.:)
--- надополнето: 29 февруари 2012 во 20:43 ---

!
Точно така се согласувам Хептаграм...мене лично ме фасцинира предвидливоста,логиката а пред се редот.Неодамна почнав да се интересирам за поврзаноста помеѓу математиката и нејзината примена во реалноста на повисоко ниво па затоа и ја поставив темава,фасцинантно е колку човек може да предвиди акција и реакција дури и во природата со помош на математичките формули.Ми се допаѓа сигурноста во бројките,контролата и процесот на калкулација во перцептивниот хаос

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
Оти неможам да читам повеќе од две реченици???????????:(

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
симпа ми си....без егоистика и готика и тра ла ла...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Броевите не се идеја пред настанокот на светот и тоа е факт.Но откако човекот е неспособен да ги пресмета мислите и материјата има намера да потврди енититет во идеите затоа што не може да го поднесе фактот дека чиста апстрактност можеби постои само во нашиот мозок.Предизвик да се спротивставиме на теоријата на хаосот ...
Она што ме интересира е колку верувате во златниот оддел,во математиката?
Во бројот Пи,во серијата на Фибоначи,дали мислите дека постои можност есенцијата во природата да е всушност во математиката која би била еден од клучевите зад скриеното значење на реалноста?Постои ли можност работите да се организирани по некој тивок модел,по шема,по логична серија...
Дали ако успееме да го откриеме тајното значење на броевите,би го дознале и тајното значење на реалноста?
"Есенцијата" е во максимум конструктивната интерференција.
http://www.dailygrail.com/blogs/dan-winter
Фокусирај се на зборот interference :)
Еве ти уште еден линк.
http://www.goldenmean.info/compression/
Oва е што се тиче нашава реалност, која инаку е трансцендентирана од свеста, која се појавува(надвор од концептите за време-простор) како последица на фракталноста во природата.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
јас само можам да бидам едноставен....

L

Ligeia

Гостин
"Есенцијата" е во максимум конструктивната интерференција.
http://www.dailygrail.com/blogs/dan-winter
Фокусирај се на зборот interference :)
Еве ти уште еден линк.
http://www.goldenmean.info/compression/
Oва е што се тиче нашава реалност, која инаку е трансцендентирана од свеста, која се појавува(надвор од концептите за време-простор) како последица на фракталноста во природата.
Bodhidarma...како и секогаш,подготвен со информации во секое време.:) Благодарам ќе ги прочитам и разгледам блоговите и информациите.
п.с Те чекам да дискутираме за егото,го прочитав тоа што ми го постираше.(слуга и господар);):D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Bodhidarma...како и секогаш,подготвен со информации во секое време.:) Благодарам ќе ги прочитам и разгледам блоговите и информациите.
п.с Те чекам да дискутираме за егото,го прочитав тоа што ми го постираше.(слуга и господар);):D
Супер :)
Не е проблем, види по темите за егото, почни некој разговор.
Во делот што тебе те интересира, па да поднаучиме по нешто....еден од друг. :)
--- надополнето: 2 март 2012 во 17:00 ---
јас само можам да бидам едноставен....
Од што е детерминирано тоа дали можеш или не можеш да бидеш едноставен?
--- надополнето: 2 март 2012 во 17:24 ---
Maksimum konstruktivna interferencija na delo :)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
Нема детермирираности,убава душо...таму каде што е душата нема можности...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Темата е МАТЕМАТИКА и РЕАЛНОСТ... :)
Назад :)
Баталете романтичарско врзување на божественото, душата на човекот со реалноста и тоа со некакви си извртени квази-научно математички изјави, замрсени реченици и изјави што и самиот автор не знае што рекол! Толку е научно, што да правиш :)

Посетете го линкот, која и да е од овие книги (како ви се допадне по корица), симнете ја и учете математика и реалност :)
Услов за да разберете нешто: да знаете да решавате барем до трет диференцијал и да знаете тројни интеграли и методите на нивно решавање! Да не зборуваме за матрици и слични математички финти.

И да, не сме XVI или XVII век па математиката да ни биде саде зборови!
Еден професор убаво велеше: Колега, се убаво вие зборувате, но дајте формули да видам дали разбирате што ми кажавте сега! ;)

П.С. Според моите пресметки за веројатност, многу е мала шансата во реалност да ме послушате и да седнете да студирате математика ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Темата е МАТЕМАТИКА и РЕАЛНОСТ... :)
Назад :)
Баталете романтичарско врзување на божественото, душата на човекот со реалноста и тоа со некакви си извртени квази-научно математички изјави, замрсени реченици и изјави што и самиот автор не знае што рекол! Толку е научно, што да правиш :)

Посетете го линкот, која и да е од овие книги (како ви се допадне по корица), симнете ја и учете математика и реалност :)
Услов за да разберете нешто: да знаете да решавате барем до трет диференцијал и да знаете тројни интеграли и методите на нивно решавање! Да не зборуваме за матрици и слични математички финти.

И да, не сме XVI или XVII век па математиката да ни биде саде зборови!
Еден професор убаво велеше: Колега, се убаво вие зборувате, но дајте формули да видам дали разбирате што ми кажавте сега! ;)

П.С. Според моите пресметки за веројатност, многу е мала шансата во реалност да ме послушате и да седнете да студирате математика ;)
Хахахахах абе трет извод!
Не заебаваш? Тоа у четврта година средно се учеше.
Мани друго се е шаблон. Убаво ти кажал професорот, се тоа убаво....формули колега!

Kajgana Shop

На врв Bottom