Масони

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Извини што не одговорив на време, од телефон ми дава да одговорам само на еден пост.
Да, има членови од најразллични вери.
Кај мене во ложата има православни, католици, протестанти од секакви деноминации, муслимани, евреи...
Благодарам на одговорот, имам уште неколку прашања. :)
1.Дали ложите што се во Македонија имаат влијание односно дејствуваат само во државава или и пошироко во соработка со другите братства ?
2.Дали ако на пример некој политичар или некоја моќна јавна личност е масон и има одреден став и идеја како да пристапи кон некој проблем или слично, а од друга страна ложата од која е дел, вклучувајки го и него, има спротивни ставови. Дали ако постапи спротивно од ложата ќе биде санкциониран или ќе ризикува да изгуби позиција и работно место заради масонското братство ? Дали тоа зависи од самата личност или има правила по кои работат ?

Член од
26 февруари 2013
Мислења
42
Поени од реакции
30
Затоа што ритуалот е дел од иницијацијата и е само за оние кои се посветени. Зошто би го отворале кон сите...? Јас ти гарантирам дека дури и да го отвориме ритуалот јавно, пак ќе има луѓе кои ќе речат "ова сега за јавнпст го прават, мачкаат очи, ама инаку они си имаат скриени ритуали". Апсолутно ништо нема да се добие, а многќе се изгуби...
Паљтем, годината е 1717.

Однапред е запознаен само со генерални работи, не со детаљите од ритуалот. Доколку на сред ритуал има нешто што не му се допаѓа, може да прекине, и да излезе, воопшто не е проблем. Знам за такви случаи.
--- надополнето: 16 април 2013 во 03:04 ---

Извини што не одговорив на време, од телефон ми дава да одговорам само на еден пост.
Да, има членови од најразллични вери.
Кај мене во ложата има православни, католици, протестанти од секакви деноминации, муслимани, евреи...
ok blagodaram na konkretniot odgovor imam uste edno prasanje.
spored tvoite prethodni postovi sto gi citav velis deka masonerijata ne funkcionira na nacin davanje i izvrsuvanje naredbi tuku sekoj clen po slobodna volja...togas koj vi kazuva(nareduva)sto da drzite vo tajnost a sto moze da se iznese vo javnosta....znaci sepak nekoj gi vlece koncite(a ti tvrdis deka nema takov).

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Благодарам на одговорот, имам уште неколку прашања. :)
1.Дали ложите што се во Македонија имаат влијание односно дејствуваат само во државава или и пошироко во соработка со другите братства ?
2.Дали ако на пример некој политичар или некоја моќна јавна личност е масон и има одреден став и идеја како да пристапи кон некој проблем или слично, а од друга страна ложата од која е дел, вклучувајки го и него, има спротивни ставови. Дали ако постапи спротивно од ложата ќе биде санкциониран или ќе ризикува да изгуби позиција и работно место заради масонското братство ? Дали тоа зависи од самата личност или има правила по кои работат ?
1. Секоја Голема Ложа функционира исклучиво и само во рамки на својата јурисдикција. Има соработка меѓу сите регуларни Големи Ложи што меѓусебно се признаваат.
2. Ложата не се занимава со политика, така што не може да има став по политичко прашање. Има членови од најразлични политички партии, со најразлични ставови. Ако некој постапи спротивно на уставот на ложата, тогаш е исклучен.

ok blagodaram na konkretniot odgovor imam uste edno prasanje.
spored tvoite prethodni postovi sto gi citav velis deka masonerijata ne funkcionira na nacin davanje i izvrsuvanje naredbi tuku sekoj clen po slobodna volja...togas koj vi kazuva(nareduva)sto da drzite vo tajnost a sto moze da se iznese vo javnosta....znaci sepak nekoj gi vlece koncite(a ti tvrdis deka nema takov).
Ритуалот самиот содржи што е тајна, а што не. Така што не зависи од конкретен човек.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
Да ама несе само Масоните тука

Член од
15 април 2013
Мислења
53
Поени од реакции
34
Ајде кажете ми некоја книга за масоните или некој филм ;)
--- надополнето: 25 април 2013 во 17:58 ---

M

Muranyi

Гостин
--- надополнето: 25 април 2013 во 17:58 ---
Родени во крв,Светата крв-светиот грал,Симболиката на масонските знаци(или слично на ова,не сум сигурен).

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
- Масонерија-Ралф Еперсон;
- Масони-Јован Бригиски;
- Масонски мозаик-Живко Груевски;
- Значењето на масонеријата-В.Л. Вилмшурст;
- Родени во крв(Загубените тајни на масонството)-Џон Ј. Робинсон;
- Разоткривање на масонските тајни-Роберт Л.Д. Купер.

незнам дали има другк книги на македонски, но има доста добри книги на хрватски и српски на интернет во пдф формат

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
zidarski -Дали масоните се служат и ја проучуваат Кабалата?
Samiot masonski ritual vo osnovnite tri stepeni, ne se zanimava so formalno izuchuvanje na Kabalata, kako del od stepenite na masonerijata. No - ritualot e dlaboko povlijaen od nea, taka shto mnogu masoni seriozno ja prouchuvaat, za da mozhat da sfatat nekoi od ezoteriskite aspekti. Nekoi od stranichnite redovi ja prouchuvaat dosta seriozno.
Lichno smetam deka prouchuvanjeto na Kabalata e mnogu bitno za poprecizno razbiranje na masonerijata.

Член од
24 мај 2007
Мислења
78
Поени од реакции
7
Доза на езотерија,во последниве страни на темава,Кабала.......смели( "Христијански" )чекори кон просветлување.

Kajgana Shop

На врв Bottom