Ме интересира нешто. Дали традиционалната приврзаност на југозападниот дел од Македонија кон ѕидарскиот занает има врска со масоните? Или е коинциденција?
Nema povrzanost.
--- надополнето: 6 април 2013 во 21:23 ---
За Соломоновиот храм има скици како изгледал.
Aj ubavo informiraj se na temata. Skicite se baziraat na tekstovite vo Stariot Zavet. Originalni skici ili neshto slichno ne postojat.
Вера и тајно друштво не е исто. Ако нема доволно докази за верата, незначи дека истото важи и за тајното друштво.
Voopshto ne razbra shto zboruvam... ima raboti koi gi prifakjash za tochni zaradi duhovno znaenje, a ne sekogash zaradi materijalni dokazi. Ako chovekot se prifakjashe iskluchivo i samo zaradi mateijalni dokazi, verata na primer nemashe da postoi, kako i mnogu od umetnostite.
А поради тоа што нема доволно докази за која било религија, има и голем број атеисти.
Soodvetno, mnogu mal broj lugje ja prifakjaat masonerijata. I nema nishto losho vo toa.
И покрај тоа што го велиш, повторно масонството го споредуваш со верата.
Zatoa shto pretpostaviv deka taka polesno kje se razbere smislata na analogijata koja se obiduvam da ja napravam. Ochigledno imame nedorazbiranje tuka.
Можеби настанува од ѕидари, ама тие ѕидари дали си имале некаква врска со ѕидарите на соломоновиот храм?
Ova do utre mozhe da go vrtime vo krug i verojatno nema da go smenime mislenjeto, nitu ti, nitu jas.
Па добро вие се фокусирате на езотериското знаење, но нели до 14 век се фокусиале на градењето.
iI kako shto rekov, od 18tiot vek navamu, operativni zidari nema vo lozhite.
Ова само за симболите, или и за останатиот дел од религиите викаш дека не се копирале едни од други?
Moe lichno mislenje e deka ne stanuva zbor za kopiranje, tuku prenesuvanje na idejata koja Kreatorot ja namenuva za kreacijata.
Како што кажав, тоа го прочитав од Роберт Л.Д. Купер. А начинот на кој учеле се вика Уметност на Памтењето.
Toj metod se koristi i denes, no se odnesuva samo na memoriranjeto na ritualot. Sakam da vidam kako nekoj uchi geometrija na pamet.
Масоните се сатанисти, да не објаснувам тука, побарај на нет има многу информации.
Jas sum hristijanin. I sega?
--- надополнето: 6 април 2013 во 21:25 ---
има некои размислувања дека сите овие здруженија-масони,темплари,лајонси,ротари....во суштина ја имаат превземено сатанистичката филозофија на организирање.ритуали,тајност,симболи што ги оставаат низ цел свет,начин на комуницирање меѓу себе,препознавање на еден со друг низ народот итн
Crkvata isto organizira rituali, del od rabotata ja vrshi tajno i koristi simboli. Dali i niv gi narekuvash satanisti, spord tvojava logika?
--- надополнето: 6 април 2013 во 21:29 ---
Што симболизира шаховскиот тепих во масонските ложи?
Nekolku raboti, no najbitno - nesigurnosta na postoenjeto. Denes mozhe da si uspeshen i da imash prekrasen zhivot, utre mozhe da izgubish se. Zatoa, koga odish po toj tepih, treba da te potseti sekogash da go imash toa na um i da vnimavash na sekoj chekor. Balansot megju dobroto i zloto e mnogu krevok vo svetot, i sekoj chekor shto go pravime, odnosno sekoja nasha postapka, treba da bide vo pravilna nasoka i vnmatelno napravena.