Масовен протест во Рим: Спасете ги христијаните

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Абе види сега западот е толку прљав што не верувам да постои човек што сеуште има некаква верба во тој запад .............. е сега која им е целта на западњаците со ваквите нивни контраверзни политики ........ тоа само они си знаат ......... ние неможеме да знаеме која им е целта ........ од една страна во некои земји се борат против една работа ..... а во други земји отворено се ставаат на страната на истата таа работа против која ваму се борат ........... контраверзни и несфатливи политики кои само они(западњаците) си ги сфаќаат, а со која цел ги прават тие работи и тоа само они си знаат !
Друга работа ......... еве на пр. Америве во нивната им земја не ги сакаат многу Муслиманите, а од друга страна ги поддржуваат Муслиманите кои живеат/се наоѓаат на Европско тло .......... што секако дека и тоа е несфатливо и контраверзно ......... дома во својот двор не ги сакаат, ама во туѓиот двор ги сакаат и ги поддржуваат !
se e toa zaradi interesi,a eden den izrael ke zavrsi konecen udar i ke izvrsi invazija kako bi ja prosirila svojata zemja do tigar i eufrat , vo toa kopneat cionistite toa ke bide lesen zalak za izraelcite.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ајде вие идете на блискиот исток и умрете си за религијата, а јас од дома ке си пијам пиво и ке ви пукам сеир.
Знаете што, да го снема и исламот и христијанството, нели би им било поубаво и на двете страни?
Сите да фатиме амнезија дека постоеле религии, и да се ослободиме и од библија и од куран. По мене најдобар избор е тој. Храмовите нека си стојат, но луѓето треба да сватат дека религиите нас не делат и ни создаваат немир, без разлика на тоа што тие пропагираат мир. Најдоброто решение е да ги снема од нашите глави, односно ние да си донесеме одлука дека повеќе не ни требаат религиите. Така нема да треба ниту пари за воена опрема, ниту пак да гинат илјадници луѓе. Само отстранете ја религијата од вашиот живот и тоа ке ви биде најдобрата инвестиција која ке ви овозможи слобода и мир, барем по таа област.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Ајде вие идете на блискиот исток и умрете си за религијата, а јас од дома ке си пијам пиво и ке ви пукам сеир.
Знаете што, да го снема и исламот и христијанството, нели би им било поубаво и на двете страни?
Сите да фатиме амнезија дека постоеле религии, и да се ослободиме и од библија и од куран. По мене најдобар избор е тој. Храмовите нека си стојат, но луѓето треба да сватат дека религиите нас не делат и ни создаваат немир, без разлика на тоа што тие пропагираат мир. Најдоброто решение е да ги снема од нашите глави, односно ние да си донесеме одлука дека повеќе не ни требаат религиите. Така нема да треба ниту пари за воена опрема, ниту пак да гинат илјадници луѓе. Само отстранете ја религијата од вашиот живот и тоа ке ви биде најдобрата инвестиција која ке ви овозможи слобода и мир, барем по таа област.
Да, се сложувам со тебе ............. најверојатно и ти си нерелигиозен човек, исто ко мене т.е. Христијанин си али само декларативно што би се рекло и лесно е да се откажеш од религијата ........... т.е. веќе и си се откажал, исто како и многу други(десетици/стотици милиони - само декларативни верници ширум светов) ............ но еве да речеме дека религиите не постојат повеќе ........... што правиме со другите поделби ? Етничките/национални поделби, потоа идеолошките поделби, потоа расните поделби ? и.т.н. ............... значи и без религиите пак ќе има поделби и проблеми/војни по светов ........... така да со или без религиите пак ќе биде горе-доле се исто, како и да се сврти човек г’зот секогаш ќе му се наоѓа одзади !

В

влијателен

Гостин
Зошто спасете ги Христијаните? Ова е протест само на Христијаните?
Во овие земји не се во незавидна положба само Христијаните, туку сите кои не се Муслимани, вклучувајќи ги атеистите и сите други кои имаат други филозофии за духовноста.
Или им е гајле за другите, и тие да можат исто би се однесувале со нив?
Овие кои ќе протестираат нека се среќни што живеат во секуларни држави, инаку ни ќе протестираа, ниту ќе кренеа глас за нешто. За тоа треба да се борат, за секуларност во тие држави.
Проблемот во овие земји не е само религиски, туку и длабоко општествен и протест за спасување на Христијаните нема никако да им помогне.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Не можеш на сила да ги напраиш луѓето атеисти, едино што може е на сила да се спречи насиљето што може да потекне од протести или други религиозни побуди.
Сакале или нејќеле, религија секогаш ќе постои, и како средство за манипулација, и како начин за утеха, и како едино нешто што ги спречува лошите дела покрај евентуално законот и најевентуално здравиот разум.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
............ но еве да речеме дека религиите не постојат повеќе ........... што правиме со другите поделби ? Етничките/национални поделби, потоа идеолошките поделби, потоа расните поделби ? и.т.н. ............... значи и без религиите пак ќе има поделби и проблеми/војни по светов ........... така да со или без религиите пак ќе биде горе-доле се исто, како и да се сврти човек г’зот секогаш ќе му се наоѓа одзади !
Кликај

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Да, се сложувам со тебе ............. најверојатно и ти си нерелигиозен човек, исто ко мене т.е. Христијанин си али само декларативно што би се рекло и лесно е да се откажеш од религијата ........... т.е. веќе и си се откажал, исто како и многу други(десетици/стотици милиони - само декларативни верници ширум светов) ............ но еве да речеме дека религиите не постојат повеќе ........... што правиме со другите поделби ? Етничките/национални поделби, потоа идеолошките поделби, потоа расните поделби ? и.т.н. ............... значи и без религиите пак ќе има поделби и проблеми/војни по светов ........... така да со или без религиите пак ќе биде горе-доле се исто, како и да се сврти човек г’зот секогаш ќе му се наоѓа одзади !
Да, ама една поделба помалку ке има, и тоа оваа поделба е многу важна за човештвото и за нелиот жив свет и планетата. Многу луѓе се палат ради оваа поделба и оваа поделба е многу осетлива и лесна за манипулација.
Мора од некоја поделба да се почне,со укинувањето, да ја снемува, ако сакаме да направиме прогрес. Сигурно дека преку ноќ сите поделби не можеме да ги отстраниме, а реално треба да се стремиме кон тоа, бидејки сите сме луѓе и сме исти по конструкција (физичка и психичка), само што едни живеат во поразвиени места, други во понеразвиени и затоа различен начин на живеење имаат. Инаку сите имаме исти предиспозиции. Према тоа не треба да се делиме, бидејки ние сме едно исто.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Не можеш на сила да ги напраиш луѓето атеисти, едино што може е на сила да се спречи насиљето што може да потекне од протести или други религиозни побуди.
Сакале или нејќеле, религија секогаш ќе постои, и како средство за манипулација, и како начин за утеха, и како едино нешто што ги спречува лошите дела покрај евентуално законот и најевентуално здравиот разум.
Јас никаде на применив сила, само го пренесувам она што јас сметам дека е вистина, па кој се сложи со мене, нека се сложи, кој не негов избор.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Џабе ми кажуваш ................. не сум Анархист !
Ништо не е за џабе, ниту пак текстот е наменет за анархисти. Тоа е само едно размислување во таа насока која ја посочи.
--- надополнето: 18 јули 2012 во 00:20 ---
Не збори за анархија туку за групирање на луѓето.
Точно, анархијата е против хиерархијата во општеството, нешто кое никаде небеше споменато во текстот. :)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не збори за анархија туку за групирање на луѓето.
Епа добро де ............ групирање на луѓето ...... сите ние живееме во групи(т.е. семејства) ........... еве на пр. и ти и јас имаме семејства така .......... значи склони сме кон некаква припадност и групирање, никој не е паднат од небо у смисол никој не е донесен од штркот па да нема никаква припадност кон никого ........... ОК и јас не сум религиозен, не сум ниту националиста, не сум ниту расиста, јасна политичка идеологија немам, нешто помеѓу сум, ниту левичар, ниту десничар .... ама сепак да признаеме сите ние луѓето сепак колку и да е погрешно или не, сепак имаме некаква склоност и чуствуваме припадност кон нешто и некого ......... еве ај да ја тргнеме нацијата, религијата, државата... како прво семејството е еден вид на мала микро-група, не познавам човек кој не чувствува припадност кон своето семејство ......... значи секој има склоност кон групирање т.е. секој има некаква припадност !

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа добро де ............ групирање на луѓето ...... сите ние живееме во групи(т.е. семејства) ........... еве на пр. и ти и јас имаме семејства така .......... значи склони сме кон некаква припадност и групирање, никој не е паднат од небо у смисол никој не е донесен од штркот па да нема никаква припадност кон никого ........... ОК и јас не сум религиозен, не сум ниту националиста, не сум ниту расиста, јасна политичка идеологија немам, нешто помеѓу сум, ниту левичар, ниту десничар .... ама сепак да признаеме сите ние луѓето сепак колку и да е погрешно или не, сепак имаме некаква склоност и чуствуваме припадност кон нешто и некого ......... еве ај да ја тргнеме нацијата, религијата, државата... како прво семејството е еден вид на мала микро-група, не познавам човек кој не чувствува припадност кон своето семејство ......... значи секој има склоност кон групирање т.е. секој има некаква припадност !
Склоноста е нешто кое потекнува од тебе, "етикетите" од верска, националистичка, партиска или било која друга основа, се наметнати идеолошки вредности од општеството.
Поентата на тој текст е дека поединецот кој се идентификува со такви групи, ја заменил својата индивидуалност со колективната, притоа прифаќајќи ги и вредностите на истата.

Kajgana Shop

На врв Bottom