Македонци во грчки документи, енциклопедии, атласи и сл. литература

Член од
6 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Здраво Македоника, одличен блог.

Ќе се потрудам да најдам поголема верзија.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
КПГ (Јани Иваниди)и КПБ (Душан Даскалов)12.јули 1943 година формираат сојуз за создавање на Балкански сојуз на советските републики кој ќе ги вклучува Грција, Македонија, Бугарија и Србија, и да ги решат еднаш за секогаш сите разлики меѓу народите на Балканот.

Замислете службен јазик би бил грчиот и бугарскиот(според нивниот договор).

Но, поентата ми е дека и во тој грчки документ каков и да е јасно стои името Македонија во точка 1.

http://i039.radikal.ru/0806/f8/72efa2c83f55.jpg

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Замислете службен јазик би бил грчиот и бугарскиот(според нивниот договор).
хе хе, се договориле Грци и Бугари кој да бил службен јазик во Македонија. Без разлика, ти благодарам @cool@, одличен пост!

А гледајте сега каква книга објавиле Грците во 1907 год.:

Придонес кон двојазичноста на Македонците преку
споредбена анализа на словенско-звучниот македонски
јазик и грчкиот јазик ’’

НАПОМЕНА: Оваа книга ја користат грчките фашисти против нас и ден денес затоа што била пишувана да се докаже дека јазикот на Македонците (тие го користат изразот во регионална, не во етничка смисла), кој што јазик звучел словенски (“словено-звучен’’ или “словено-звучечки’’), бил всушност корумпиран грчки дијалект. Сходно, заклучиле дека луѓето што го зборуваат овој јазик се Грци, без разлика дали се двојазични.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А гледајте сега каква книга објавиле Грците во 1907 год.:

Придонес кон двојазичноста на Македонците преку
споредбена анализа на словенско-звучниот македонски јазик и грчкиот јазик ’’

Кратко и јасно...Тие признаваат дека сме Македонци (неоспорен факт) и пробуваат да не спојат со грците при што доаѓаат до заклучок дека иако Словенски, Македонскиот сепак е близок со Грчкиот.

Значи знаеле кој се Македонците но не им штимало да зборуват на „Славо-Македонски“.

МНОГУ ЈАКО ОВА ... доста пилиња со еден камен. :vozbud:
Благодарам за постот.

Член од
6 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Ako sakate pojche sliki od va kniga samo kazhete, jas si ja imam doma.

Golem del od knigata e napishan kako obichen rechnik, so Makedonski zborovi vo edna kolona i grchki zborovi vo druga kolona. Ima i del so gramatika.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Dobrodojde, makedonika!

Sakame stranichki, kako da nekjeme, no ne da se pretera da se postira celata kniga! Mora da se "hirushki", t.e. nekolku odbrani stranichki koi se ubistveni za grchkata i ostanatite propagandi. Odberi gi najjakite strani i posni gi tuka (a jas mojov komentar kje go izbrisham).

Pozdrav,

Член од
6 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Makedonika, dobrodojde!

Sakame stranichki, kako da nekjeme, no ne da se pretera da se postira celata kniga! Mora da se "hirushki", t.e. nekolku odbrani stranichki koi se ubistveni za grchkata i ostanatite propagandi. Odberi gi najjakite strani i posni gi tuka (a jas mojov komentar kje go izbrisham).

Pozdrav,

Eve edna, strana 16. Utre che postiram pojche stranici......:smir:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Makedonika, благодариме и чекаме уште странички од тебе, со релевантни објаснувања се разбира.

Ова е од The Times од 1890 година. Иднината на Грција демек зависела од тоа дали ќе можела да ја приграби Македонија...

The Times, Saturday, Jul 19, 1890, pg. 7.

Член од
6 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Eve ushte nekoi strani od Rechnikot na Tsioulkas, napishan 1907 год. vo Atina.

Strana 1

Strana 5

Strana 338

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
АВСТРИСКИ АТЛАС ОД МИНАТИОТ ВЕК

Знам дека не е директен Гејски извор но Австрискиот атлас преземал информации од Грчки попис...

АВСТРИСКИ АТЛАС ОД МИНАТИОТ ВЕК

Грција попишала половина милион Македонци

Читај

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Браво другар! :helou:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Дали некој знае да ми каже зошто во оваа карта на Југославија за крајот на првата светска војна т.е. во 1919 г.

Лерин, Воден па се таму до Солун е под Југославија.

Забележливо е дена Струмица е под Бугарија. Дали ова имплицира дека можеби Југославија се здобила со Струмица но ги изгубила Лерин, Воден, Костур и Егејското повардарие? Дали ова значи дека под Грчки притисок има размена на територија и после 1919?
Дали ова значи Македонија не била „Грчка“ се до 1919?
Што значи ова? :toe:
Објаснување ве молам ако некој знае....

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Еве една карта од 1548 година.

Јасно се одделени Грција и Македонија, како што впрочем биле секогаш во историјата. Заради тоа што сликата ќе биде намалена, кликни на линкот да ја видиш во зголемен формат:

http://www.helmink.com/Antique_Map_Stumpf_Europe/Scans/

.

A

anaveno

Гостин
Дали некој знае да ми каже зошто во оваа карта на Југославија за крајот на првата светска војна т.е. во 1919 г. Лерин, Воден па се таму до Солун е под Југославија.

Забележливо е дена Струмица е под Бугарија. Дали ова имплицира дека можеби Југославија се здобила со Струмица но ги изгубила Лерин, Воден, Костур и Егејското повардарие? Дали ова значи дека под Грчки притисок има размена на територија и после 1919?
Дали ова значи Македонија не била „Грчка“ се до 1919?
Што значи ова?
Објаснување ве молам ако некој знае....
Македонија во тој период е неколкупати делена.Соседите ни,никако не можеле да се договорат кој на кој,на мој.
Македонците од Јужниот ни дел,се веројатно светски рекордери во тоа во колку држави живееле во 20 век,од постанокот на светот до денес.
Државите, им се сменувале како и чорапите тогаш ,на 2-3 месеца...

Kajgana Shop

На врв Bottom