Македонци во Германија

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Тоа зависи на што германски службеник ќе налеташ. Кај некои ќе помине, кај некои не, секој со крстот на чело.
Автоматски споено мислење:

Колку ти е дозата со морфиумо?
@Patience. doshla ovde i bara agencija za da ja klecka vo zdrav mozok i da i sredi dokumenti???
Kaj ti vo nejziniot post prochita neshto nejasno za jazik i posle kaj prochita vo moite postovi neshto pogreshno za jazik???

Zatoa doktore chitaj se a ne samo na choro morfium.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.853
Поени од реакции
8.398
@Patience. doshla ovde i bara agencija za da ja klecka vo zdrav mozok i da i sredi dokumenti???
Kaj ti vo nejziniot post prochita neshto nejasno za jazik i posle kaj prochita vo moite postovi neshto pogreshno za jazik???

А ти што и кажа? Се читаш или ти се магли од морфиумо?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
А ти што и кажа? Се читаш или ти се магли од морфиумо?
Abe odi begaj

Zavisi za shto barash rabota!
Vo moeto opkruzhuvanje ima vraboteni koi ne znaat ni dobar den da beknat na germanski pa rabotat!
Angliski im e dovolen. Ako rabotish aktivno so lujge se razbira deka ce ti treba. Ama jas pred se racunam deka nekoj shto misli ovde da idi deka i neshto prelistal na germanski.
Inache za oficijalna Rabotna viza najmalce A1 e obvrska.

I se razbira deka so odlichni ili solidni poznavanja na sekoj jazik imash prednosti.

Член од
20 мај 2023
Мислења
586
Поени од реакции
2.616

Не реков дека барам агенција, барам информации од некој што веќе го поминал тој пат за натаму. Го прашав Ивица ако знае која била агенцијата преку која заминало девојчето пошто им пишав на неколку чисто информативно каква процедура имаат и апла сомнително испадна на крај.
Исто како што е сомнително твоето писание дека и дури јазик да знаеш совршено за два три дена со спакувани куфери и патот под нозе и лесно се наоѓа работа.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Не реков дека барам агенција, барам информации од веќе што некој го поминал тој пат за натаму. Го прашав Ивица ако знае која била агенцијата преку која заминало девојчето пошто им пишав на неколку чисто информативно каква процедура имаат и апла сомнително испадна на крај.
Исто како што е сомнително твоето писание дека и дури јазик да знаеш совршено за два три дена со спакувани куфери и патот под нозе и лесно се наоѓа работа.
"Koja bila agencijata"
Toa za mene zvuchi kako baranje,interesiranje,potreba od agencija

Член од
20 мај 2023
Мислења
586
Поени од реакции
2.616
"Koja bila agencijata"
Toa za mene zvuchi kako baranje,interesiranje,potreba od agencija
Да, интересирање која е агенцијата, дали е истата со којашто и ја стапив во контакт, пошто мене ми делуваше сомнително. Сомнително е кога некој ти ветува брда и планини за многу кратко време, но кој успеал и преку агенција да отидне не го осудувам. Сечиј пат е различен ваљда.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Да, интересирање која е агенцијата, дали е истата со којашто и ја стапив во контакт, пошто мене ми делуваше сомнително. Сомнително е кога некој ти ветува брда и планини за многу кратко време, но кој успеал и преку агенција да отидне не го осудувам. Сечиј пат е различен ваљда.
Da be tocno i toa ti go pishav!
Batali gi.
Uci germanski ,praj kursevi vo MK samo prashuvaj dali se so EU Zertifikat i toa e toa.
Ovde za Sestri ima maltene sekade rabota i ne ti treba nikoj. Forumov ti e dovolen za propratnite raboti, ( stan,opstina...)

Za pocetok eden link za tebe od bolnica so koja odvreme na vreme sorabotuvam i spontano mi padna na pamet, prevedi si so google.

@Patience. vidi go linkot sto go staviv

Последно уредено:

ausländer

Left the building
Член од
4 мај 2024
Мислења
367
Поени од реакции
460
За медицинска сестра за да имаш официјално признато образование, виза и комплетно средено документи треба Б2 сертификат и да, документи преведени во Македонија од судски преведувач се признати во најголем дел од службениците само не ги преведувајте на адвокатската уличка од оние трговците со бараки.

Sent from my SM-N770F using Tapatalk
Б2 е потребно ако при нострификцијата ти ја признаат дипломата целосно и вадиш виза директно за сестра. Ама тоа скоро никогаш не се случува, ти даваат дефицит и со тој наоѓаш клиника каде што ќе го одработиш за да стигнеш до Urkunde. За вториов тип на виза доволно е Б1.
За преведувач, во постапката јасно стои превод од германски лиценциран преведувач. Можеби на некого му прогледале низ прсти ама зашто би ризикувал знаејќи дека тука царува бирократија?
Ако немаш директно искуство од прва рака, воздржи се од давање совети врз база на тоа што си начул и недочул или прочитал на некој група.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.272
Поени од реакции
6.179
Ete Gelsenkirchen primer kako najbedna opstina momentalno vo Germanija. Zatoa kako i vo sekoja pogolema drzava razlikite se golemi vo zavisnost kade se naogjate.
Тој дел околу Ессен е што мајка изгубила у Алепо нашла таму. Ја погрд дел од Европа (не ги рачунам Бугарија и Румунија за Европа), немам видено. Што од хигиена, што од народ и мигранти. Баварија е ок, и евентуално тамо би гледал некоја иднина ако уопште се мора, мада донерот владее сегде веќе сега. Она па Берлин ко ќе ги видам со тоа фризурите и машки и женски ко да им се посрал гавран уместо шишка и бричени под коса ко недајбоже го чистеле Чернобил од графит, одма потенцијален ризик од асексуалност.

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Б2 е потребно ако при нострификцијата ти ја признаат дипломата целосно и вадиш виза директно за сестра. Ама тоа скоро никогаш не се случува, ти даваат дефицит и со тој наоѓаш клиника каде што ќе го одработиш за да стигнеш до Urkunde. За вториов тип на виза доволно е Б1.
За преведувач, во постапката јасно стои превод од германски лиценциран преведувач. Можеби на некого му прогледале низ прсти ама зашто би ризикувал знаејќи дека тука царува бирократија?
Ако немаш директно искуство од прва рака, воздржи се од давање совети врз база на тоа што си начул и недочул или прочитал на некој група.
Ако читаш подобро и со внимание ќе прочиташ што напишав, во спротивно тоа што скокаш како прле пред магаре те прави поголемо магаре и од магарето.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Тој дел околу Ессен е што мајка изгубила у Алепо нашла таму. Ја погрд дел од Европа (не ги рачунам Бугарија и Румунија за Европа), немам видено. Што од хигиена, што од народ и мигранти.
Валах бруда, ду бист расист одер вас? :D

Гелсенкирхен и Вупертеал се кукала ми мајка. Арно овие вторите имаат жандермерија инаку поќепати ќе читавме секакви вести оттаму.
Неодамна баш во Гелсеркирхен избодија дете на школо, а за Есен шо го спомна она Албанчето од МКД баш таму го отепаа - некој од браќата ни нигери нормално.

E

enzo8

Гостин
Тој дел околу Ессен е што мајка изгубила у Алепо нашла таму. Ја погрд дел од Европа (не ги рачунам Бугарија и Румунија за Европа), немам видено. Што од хигиена, што од народ и мигранти. Баварија е ок, и евентуално тамо би гледал некоја иднина ако уопште се мора, мада донерот владее сегде веќе сега. Она па Берлин ко ќе ги видам со тоа фризурите и машки и женски ко да им се посрал гавран уместо шишка и бричени под коса ко недајбоже го чистеле Чернобил од графит, одма потенцијален ризик од асексуалност.
Мислам дека е најнеразвиена, сиромашна република од сите во Германија, можда сум грешка. Имав камиони што возеа тој реон и стално имавме проблеми со имигранти, обиди за кражби што после некое време решивме дека не вреди ризикот за утовар/истовар.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.817
Поени од реакции
10.163
Мислам дека е најнеразвиена, сиромашна република од сите во Германија, можда сум грешка. Имав камиони што возеа тој реон и стално имавме проблеми со имигранти, обиди за кражби што после некое време решивме дека не вреди ризикот за утовар/истовар.
Напротив, најголемиот дел од индустријата е таму сконцентриран, затоа и историски најмногу население и мигранти има таму.

Многу концерни и компании имаат headquarters таму, економски не е лоша NRW и покрај големите индустриски промени (јаглен, руда итн) и сеуште е носител на германската економија. Сепак не би живеел таму поради други причини, мислам дека пишав мислење еднаш...прегусто населена, висок процент мигранти, отсуство на зеленило и природа, отворен простор (голем дел од NRW ти е фактички еден метро-регион), хаос, глупо време, криминал, ептен грди бетонски градови...секако има разлика од град до град, Дизелдорф е ок, Келн освен катедралата би го срушил цел, од Есен, Бохум, Дуизбург и остали цигански гетоа не би оставил ништо.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Ne sum bil cesto vo Ruhr-regionot. Essen go znam samo po zaemot E-World ama tie 2-3 dena ne ostanuva mnogu da go vidis gradot. Grad ko grad, region ko region zboruvame za golema urbana povrsina so mnogu narod sobran vo nekolku gradovi. Ne se toa Alpite ama toj sto saka urbani regioni ke bide zadovolen tuka mislam.

Narod kako narod. Moe iskustvo e deka ne e tolku problemot etnickiot sostav kolku ekonomskiot. Primer i Stuttgart e grad so golem broj doseleni lugje, i toa se gleda. Ama funkcionira, lugjeto se normalni. Zatoa sto nemaat drugi problemi, ekonomski se obezbedeni. Vo NRW situacijata e poinakva a migracijata, ne samo novava tuku i taa porano vo EU, koga cigani od Romanija i Bugarija se naselile tamu, pridonese za segasnava slika. A Berlin e druga prikazna od sekogas bil takov iako i tuka ekonomskata situacija na gradot i narodot e slicna kako vo NRW.

Inace Ruhr-regionot bese mozebi prv region vo Germanija, kade sto pocna strukturalnata transformacija. Golemite kopovi zavrsija da egzistiraat i mnogu narod ne uspea odma da se vraboti vo drugi bransi. Togas situacijata bese daleku polosa od denes. Znaci nastana golemo osiromasuvanje na lugjeto, del pobegna del ostana. Iako ima i pozitivni primeri za uspesna transformacija, ima i gradovi kade sto toa ne uspea. Gelsenkirchen e najdobar primer.

Nie sto ziveeme na jug Bayern ili Baden-Württemberg i onaka so mentalitetot se razlikuvame od sve sto e severno od Frankfurt :D

Ne bas. Ubo ti pisa Spojler. NRW do pred 20 godini bese edna od pokrajinite, sto plakjase za drugite. Toa vreme se desi strukturniot presvrt i del od gradovite zaglavija do denes. Ama vo globala mislam deka e ekonomski normalna ni predobra ni prelosa plus najmnogu naselenie ima tuka pa samo so toa dobiva tezina. Deka ima socijalni problemi, ima. Ne e ni cudno so ogled sto 20 milioni narod zivee tuka.

Najbedni realno se Bremen i Mecklenburg-Vorpommern. Saarland i Brandenburg isto taka slabi. Najdobri Bayern, Baden-Württemberg, Hamburg, Hessen pa i Sachsen ako zememe istocna pokrajina ama i tuka zavisi kade si.

Kajgana Shop

На врв Bottom