Македонците во Албанија

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Према истраживањима Тоша Поповског[28] (Македонско национално малцинство во Булгарија, Грција и Албанија, Македонска књига, Скопје 1981) у Албанији живи око 45.000 Македонаца у Голом Брду, Корчанском крају, Малој Преспи и неким другим пределима данашње Албаније. У Голом Брду, по подацима М. Филиповића и П. Ивића, на левој обали Дрима, како je забележио и француски конзул Лежан око средине XIX века, боравило je словенско становништво, које je упркос исламизацији, одржало језик, обичаје и презимена.[29] У феудалном раздобљу, многи Словени који су живели у Албанији, лагано су се прикључивали силом албанској средини, а многи од њих исељавали су се у друге крајеве. Овакви исељеници настањивали су се по Полошком, Дебарском, Битољском и Преспанском крају одржавајући и даље везе са сродницима који су остали и албанизирали се.[30]

Испитивања су показала да je у селу Расоке у Дебарском крају било 49 породица потомака од досељеника из Албаније. У селу Тресонче било je 7 породица досељених из Албаније, у Лазаропољу 42, а у Требеништу 16. На југу Горњег Полога, у селу Никифорову, живе потомци словенских породица које су досељене из Лура и Мата, који се презивају Матошевци, Мацановци, Радичовци, Вељановци. Сви ови досељеници су били земљорадници и чували су свој словенски језик као средство споразумевања. Иначе словенски говор у просторима данашње Албаније имао je релативно велику традицију. Зна се, на пример да je био равноправан са арбанашким чак и у канцеларији Кастриота који су се у службене сврхе користили и словенским језиком.[31] Међутим, временом je све више потискивана ова пракса до те мере да je чак и забрањиван словенски говор на јавном месту тако да je временом замењен арбанашким.

По другом светском рату Република Македонија je, за разлику од других југословенских јединица, обратила пажњу на свој живаљ у Албанији. Уосталом, то потврђује и један докуменат из Архива Централног комитета Савеза комуниста Југославије који je на светло дана изнедрио, и љубазно ми га уступио, др Никола Гаћеша, професор Универзитета из Новог Сада (Сигнатура: АЦК CKJ. IX, 1 -I-160). Реч je о извештају у коме се говори о положају македонских села у Албанији 4. фебруара 1948. године. Из документа се види да je у то време десет села у Кочанском срезу било насељено македонским становништвом. У Врбнику, близу грчке границе било je 67 домова са 381 становником. Село Церје у истом крају имало je 19 кућа у којима je обитавало 1 74 становника. Остала села налазе се око Преспанског језера, почев од југословенске границе па до 28 километара у дубину албанске територије. Село Зрновско се налази на обали Преспанског језера. Имало je у то време 22 дома у којима je живело 148 становника. Село Леска бројило je 10 кућа са 64 становника. Село Прутац имало je 75 домова са 183 становника. Село Сулин je имало 58 кућа, од којих je било остало 25 а становници осталих су се преселили у Југославију и настанили по Македонији и Војводини. Село Глобочани, распрострто на самој обали Преспанског језера бројало je 16 кућа са 84 становника. У ствари то je био остатак од ранијих 40 кућа које су биле попаљене у току другог светског рата. Село Туминец се такође налази на обали Преспанског језера. Бројало je 35 домова у којима je живело 210 становника. Село Горица смештено je у подножју планине Галичице. Пре другог светског рата бројало je 35 домова од којих je после спаљивања у време рата остало само 23 куће у којима je живело 128 становника.

Сва ова насеља су веома сиромашна. У њима je живело македонско становништво углавном лишено било какве писмености и просвете, препуштено свом традиционалном сточарском и земљорадничком начину привређивања које je допуњавано риболовом тамо где je за то било услова. По другом светском рату прилике су се унеколико биле измениле. Свако од ових села добило je учитеља и основну школу на македонском језику коју су похађала деца из дотичног насеља. Школе су отваране по приватним кућама a учитеље je плаћала наша земља. Међутим, током 1948. године после резолуције информбироа вероватно прилике су се измениле углавном на штету наставе на македонском језику, отварања књижница и снабдевања њиховог публикованом македонском речју.

http://www.rastko.org.yu/rastko-al/zbornik1990/pvlahovic-sloveni.php

Овако је било, а каква је сада ситуација?
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ќе видиме колку се останати со Македонски „идентитет„ на следните избори, ако не им биде забранета партијата до тогаш... :roll:

два фрапантни примери ми текнаа коа читав темава... вториот е „типична„ Македонска трагедија...
------------------------------------------------------------------------------------
коа престојував во Скопје (94-95), имав една девојка во студентскиот Стив, беше од Драч - Албанија...

студираше Македонски (и мислам Француски, ирелевантно...)

финтата беше шо иако се викаше Енкеледи блабла, значи албанско име и презиме, чупето си беше, по нејзини лични зборови и определување, ЧИСТО МАКЕДОНЧЕ.

и, имејџн, „измислуваше„ дека во Драч еден голем дел од населението се Македонци, ама дел се „погрчени„, а рест се „албанизирани„...

во нејзиното семејство скоро сите зборуваа течно Македонски, ама ко шо ја разбрав, и колку шо се сеќавам, ретко кои од Македонците ја негувале Македонската традиција и јазик (асимилацијата за жал успешна...)

е сеа, не е сето ова важно, освен фактот дека, пак, по НЕЈЗИНО кажување, МНОЗИНСТВОТО од населението во Драч биле „ко нив„ (се мисли - Македонци по потекло...)

ама ПРИСИЛНО им се менувани имињата и се...

или се пишиш албанец, или грк, или „крк„...
-------------------------------------------------------------------------------------

работници од мала преспа, пустец ли, којзнае каде... „на кула„ во Битола (место каде шо безработните луѓе се собираат наутро со надеж дека некој кој гради куќа или има потреба од АРГАТИ за еден ден, ќе помине и ќе ги ангажира, за да можат едно парче леб да однесат дома...)

коа имав потреба, „собрав„ 2-3ца од таму... и ќе прајш муабет дури работиш и ко ќе јадиш гравчето на ручек :wink:

и од муабет на муабет, од кај си од шо си, испадна приказнава:

два браќа, едниот преминува во ислам, по некоја година се сели од неговото село, чисто Македонско, во соседното, веќе „мешано„...

со текот на времето, фамилијата на „потурчениот„ брат (случкава почнала почеток 20ти век), значи неговите наследници, најголеми „албанци„ станват во околината, и шо знам јас шо...

во виорот на втората светска, по случај на околности, припадник на „потурчената„ фамилија загинува во битка меѓу партизани и балисти, во која на страна на партизаните учествува негов прв братучед, син на тој шо не се исламизирал...

50 години подоцна, ВНУК на убиениот во втората светска војна се обидува да убие во знак на крвна освета свој веќе далечен роднина, од неисламизираната фамилија... :lud:

под чудни околности, несудената жртва се спасува, бега прво во Грција, после доаѓа кај нас во МК...

и вели: „такви случаеви ко мојов ги имат колку шо сакаш кај нс„ :place:

„1762 лето„

между народа ште сејат, несогласие и омраза, да се марзит син со татка, и со брата брат...

е маки наши Македонски...
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
250 godini staro semejstvo sme mesano od cela (zapadna) evropa, ama vo glavno makedonici sme Stoilkovi. :D 8)

makedoncite skoro veke i da ne postojat vo albanija.... :roll: :roll: :roll:
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
сакаш да кажеш дека потекнуваш од фамилија која доаѓа од територија која сега се наоѓа во Република Албанија?
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Serdarot напиша:
сакаш да кажеш дека потекнуваш од фамилија која доаѓа од територија која сега се наоѓа во Република Албанија?
имало демек и примеси од тамо. порано сме биле семејство што патувало многу и далеку и сега исто, примеси од германија и други земји од околу па потоа се биле мегу првите чорбаџии во селото Смоларе :D се шпекулира и да е над 250 години старо семејството. Мегу првите семејства кои дошле во тоа село, ама како и да е, да, мислам оти има примеси и од тие делови на македонија
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
А тоа за имињата, да точно е. Точно, и жално :(
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Abe, kolku e seto toa pritisok od vlastite a kolku e licna "volja" pokazuva primerot na edna Amerika, kade shto ako sakash Jesus pisi se, nikoj ne ti zameruva i ne m u e bitno.
Pred nekoj den bash se najdov vo drustvo na nekolku makedonski familii, nasi lugje, dojdeni ovde prva generacija. Znaci mama i tato apla od Makedonija, do vcera veslale po radika shto se veli - - decava bea, Brandon, Chris, Jason, Mary, Nathan, Ashley.....
Ko ke gi prashash zoshto? Am polesno ke im bide na skola, pa si rekovme ke im dadime amerikanski iminja.

Na prasanjeto shto e problem so nasive univerzalni iminja, ko Nikola, Martin, Aleksandar, Marija -- odgovorot e; abe zaso da gi pravam razlicni?

Taka da, kolku e seto toa pritisok, a kolku sopstvena zelba da se asimilira e prasanje.
Sekako sekade isklucoci, i so ova ne velam deka nemalo i deka nema pritisok vo Grcija da se asimilira, samo rekov da vmetnam eden drug fenomen.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
иако не е многу по темата, се одлучив да го пишам ова...

инаку, се подумав дали има некаква цел...

вака мили мои:

како шо во америка имаше „ловци на глави„, односно некои луди (читај - болни во умот) луѓе им плаќаа на уште по-болни по 100 долари (или повеќе) про Индијанска глава, така и во Егејска Македонија имало грци и в`ци шо оделе од прозор до прозор и ги прислушкувале лушето како зборуваат дома...

ако слушнеле збор Македонски, одма андарите и то...

а колку биле платени „про фамилија„ или „про Македонска глава„ , е иррелевантно...

важна е само „демократиа„ ...
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
OBDN напиша:
Abe, kolku e seto toa pritisok od vlastite a kolku e licna "volja" pokazuva primerot na edna Amerika, kade shto ako sakash Jesus pisi se, nikoj ne ti zameruva i ne m u e bitno.
Pred nekoj den bash se najdov vo drustvo na nekolku makedonski familii, nasi lugje, dojdeni ovde prva generacija. Znaci mama i tato apla od Makedonija, do vcera veslale po radika shto se veli - - decava bea, Brandon, Chris, Jason, Mary, Nathan, Ashley.....
Ko ke gi prashash zoshto? Am polesno ke im bide na skola, pa si rekovme ke im dadime amerikanski iminja.

Na prasanjeto shto e problem so nasive univerzalni iminja, ko Nikola, Martin, Aleksandar, Marija -- odgovorot e; abe zaso da gi pravam razlicni?

Taka da, kolku e seto toa pritisok, a kolku sopstvena zelba da se asimilira e prasanje.
Sekako sekade isklucoci, i so ova ne velam deka nemalo i deka nema pritisok vo Grcija da se asimilira, samo rekov da vmetnam eden drug fenomen.

То је све тачно, али Америка није Европа. Знамо шта је амерички melting pot. Европа је друго. Аутохтоне мањине су своји на своме и уживају мањинска права која морају бити поштована. Наравно, тиха асимилација је увек постојала и постојаће. Погледајмо само Цинцаре и како се њихов број смањивао.
 

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
OBDN напиша:
Abe, kolku e seto toa pritisok od vlastite a kolku e licna "volja" pokazuva primerot na edna Amerika, kade shto ako sakash Jesus pisi se, nikoj ne ti zameruva i ne m u e bitno.
Pred nekoj den bash se najdov vo drustvo na nekolku makedonski familii, nasi lugje, dojdeni ovde prva generacija. Znaci mama i tato apla od Makedonija, do vcera veslale po radika shto se veli - - decava bea, Brandon, Chris, Jason, Mary, Nathan, Ashley.....
Ko ke gi prashash zoshto? Am polesno ke im bide na skola, pa si rekovme ke im dadime amerikanski iminja.

Na prasanjeto shto e problem so nasive univerzalni iminja, ko Nikola, Martin, Aleksandar, Marija -- odgovorot e; abe zaso da gi pravam razlicni?

Taka da, kolku e seto toa pritisok, a kolku sopstvena zelba da se asimilira e prasanje.
Sekako sekade isklucoci, i so ova ne velam deka nemalo i deka nema pritisok vo Grcija da se asimilira, samo rekov da vmetnam eden drug fenomen.

То је све тачно, али Америка није Европа. Знамо шта је амерички melting pot. Европа је друго. Аутохтоне мањине су своји на своме и уживају мањинска права која морају бити поштована. Наравно, тиха асимилација је увек постојала и постојаће. Погледајмо само Цинцаре и како се њихов број смањивао.
Da, megjutoa poentata e vo toa deka e hipokriticno da se gleda vo cinijata na komsijata i kako toj nas ne tretira, a od druga strana onamu kade shto ne sme pritisnati, nitu neshto ne ni e dozvoleno, sami odbirame da se negirame ko zaseben narod.

I ne samo nie, ene ti go Rod Blagojevich. MIslam jas stvarno ne go razbiram ona Rod, bar da go smenat i prezimeto ako ne sakaat da se razlicni, bidejki ona Blagojevich za amer ne e nishto polesno da se izgovori od na primer Dusan, ili Drazen, ili Sinisa.

Amerika e melting pot da, ama vo amerika postojat mnogu lugje treti generacii cii iminja se teski da se izgovorat, no si se toa shto se.
Ne deka ne se soglasuvam so vas, ko shto rekov samo sakav da potenciram na eden drug fenomen koj shto mene mi smeta. Toj period vo koj masovno ne gazea nas Makedoncite, od srbite i posrbuvanjeto na preziminjata, preku bugarite i bugariziranjeto, i grcite e pominat, bar na teritorijata na onaa zemja koja ni ostana, a denes sepak ti vo makedonija imash i Robert-i, i Kasandri, i Ana Marii - - denes sami izbirame da bideme asimilirani, jas bar taka veruvam.
 
Член од
17 септември 2005
Мислења
305
Поени од реакции
0
ИЗБРИШАНО ОД МОДЕРАТОР ПОРАДИ ПРЕГОЛЕМА ДОЗА НА ГЛУПОСТ!
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Ево за промену нешто од независног извора:

http://balkanalysis.blogspot.com/2005/06/rights-of-macedonians-in-albania.html

Rights of Macedonians in Albania Finally Addressed with New Political Party
The tables haven't exactly turned, but only 4 years after the Albanians in Macedonia started a war allegedly for "human rights," the small Macedonian minority in Albania, centered around the area of Lakes Ohrid and Prespa, has finally won the right to form a political party. MIA reports:

"...The first Macedonian party has been registered Wednesday in Albania named - 'Macedonian Alliance for European Integration.'

Eftim Mitrevski, President of the Macedonian community in Albania,in the interview with Macedonian Television said that the registration in the Tirana Court passed without any problems. 'The court had finally made a positive decision,' he said.

The first steps of the party, as Mitrevski said, were organizational strengthening in all three areas where Macedonians in Albania live - Golo Brdo, Gora and Prespa.

He said that the first party of Macedonians will provide a positive contribution to successful resolution of problems encountered by Macedonians in Albania, and it will also encourage the democratic processes in the country."

The Greeks have long used the apparent presence of a 'Greek minority' in Albania as a trump card to counterbalance Albanian claims of injustices against their own citizens living in Greece. Macedonia has never been able to do the same, in part because their power of persuasion and international influence are pitiful compared to the Hellenes, and partly because their minority in Albania is smaller (5,000 according to the authorities, up to 350,000 according to the Macedonians) and pacifistic in comparison to the approximately 700,000 Albanians living in Macedonia.

In general, however, Albania has been much more charitable towards its Macedonian minority than has Greece. The Florina-based group Rainbow continues to push for the Macedonian cause in Greece,which continues to ban the return of most of the 'Begaltsi,' Macedonians expelled from Greek Macedonia during the bloody civil war of 1945-48.

И овог Ефтима Митревског излагали комунисти и србомани 1945. да је Македонац. И оне у Грчкој и на Косову исто :|
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ок...

знам дека сте ВУЛГАРНИ, ама дека сте и НЕПИСМЕНИ НЕ ЗНАЕВ

ТЕМАТА Е МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА

ако сакате да дискутирате за Бугарите во Албанија, отворете тема!

ако темата се развива пристојно, ако не го навредувате Македонскиот Народ, тогаш можи и нема да биди избришано.

СЕКОЈ Бугар шо од сега ќе „промаши„ темата со НЕПОТРЕБНИ провокации ќе биди баниран

НЕМА ДА ИМА ПОВЕЌЕ ОПОМЕНИ

НЕ на „Дијаспора„

АКО отворат админите форуми „научна фантастика„ и „лечење комплекси„, ПОВЕЛЕТЕ ТАМУ

ТУКА НЕ СТЕ ДОБРОДОЈДЕНИ на начин на кој шо се презентирате.

ТОЛКУ.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
имав среќа да ми падне в раце народна музика (традиционална, не новокомпонована :)) од Гораните од Косово и Албанија

ја анализирав и споредував со некои од песните од Битолско-Охридско, и со тие од Егејска Македонија...

се приметува истиот „систем” , очигледно е дека се работи за луѓе со исти корења, ист фолклор, ист јазик, култура

ко шо напишав, трагично е шо Македонците се подложени на илјадагодишна асимилација :(
 

Kajgana Shop

На врв Bottom