Македонско фудбалско првенство 2012/2013

Кој ќе биде новиот шампион?


  • Вкупно гласачи
    325
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 декември 2008
Мислења
1.043
Поени од реакции
182
А на кој типуваш дека ќе ги стигнат? Работнички, Тетекс??

Сакав да кажам дека после 3 кола смешно е да се фалиме дека сме го погодиле шампионот. Металург играше со Вардар, Скопје, Напредок. Една екипа во тешка криза и два второлигаши. А ти веќе си горд затоа што си го „погодил“ новиот шампион. :toe:

Според мене - Ренова, Работнички, Металург. Се друго ќе биде изненадување.
 

P-S-G

ЃОРЧЕ НАД СЕ ДРУГО...
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.087
Поени од реакции
20
Сакав да кажам дека после 3 кола смешно е да се фалиме дека сме го погодиле шампионот. Металург играше со Вардар, Скопје, Напредок. Една екипа во тешка криза и два второлигаши. А ти веќе си горд затоа што си го „погодил“ новиот шампион. :toe:

Според мене - Ренова, Работнички, Металург. Се друго ќе биде изненадување.
Ako se sekavate i pred 2 sezoni Trifun koga go zema vardar , site igraci na Rabotnick (ekipa sto zarese i palese)i otidoa tamu i site mislea deka ke se prosetaat niz prvenstvoto uste letoto koga se dozna deka Trifun vlaga vo klubot, a prognozite kulminiraa koga izlegoa zelbi deka ke se vlagalo konecno vo Liga na Sampioni a do pocetokot na prvenstvoto imase Mesec i pol dena :vozbud:. Se ubavo pocna za niv se do 6 kolo taka da ima vreme , nikogas nisto ne e sigurno vo Fudbalot a kamoli vo Zivotot . Tuka se Rabotnicki , Teteks pa i Renova ima mnogu do krajot :helou:.
 

Vetrence

...believe in yourself! :)
Член од
2 јули 2007
Мислења
7.469
Поени од реакции
676
Колко за инфо,најверојатно поранешниот селектор на Македонската фудбалска репрезентација и бивши тренер на Слога,Работнички и Милано,Ѓоре Јовановски ќе виде нов тренер на популарната ЦСКА од Софија. Повеќе
 

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Вујчиќ: Македонската фудбалска лига е голема



Со намалена лига квалитетот ќе биде концентриран и натпреварите би биле поинтересни, вели Вујчиќ, претставник на компанијата за ТВ-права „Спорт фајф“




Македонската фудбалска лига е голема и прво што треба да се направи е таа да се намали. Кога може во Австрија да се игра со 10 екипи, зошто да не може и во Македонија, вели Слободан Вујчиќ, претставник на компанијата за ТВ-права „Спорт фајф“.

- Со намалена лига квалитетот ќе биде концентриран и натпреварите би биле поинтересни. Хрватска, која пред неколку години одлучи да ја зголеми лигата на 16 екипи, од оваа година во неколку фази ќе ја намали на 12. Македонскиот шампионат никако да излезе од многубројните импровизации. Но УЕФА бараше да се воведе лиценцен систем, па потребно беше да се плати една котизација, и тоа на двапати по шест илјади евра, па веднаш почнаа проблемите. Тоа, пак, е доказ дека нема пари - вели Вујчиќ.

Тој вели дека единствен спас за фудбалот во Македонија е вложување во националното првенство и во младите фудбалери. Тоа морало да биде приоритет број еден.

- Мислам дека најголем интерес мора да предизвикува домашното првенство. Во Германија не можете бесплатно да следите натпревари од другите европски првенства. Таму имаат „плати па гледај канали“, па кого што го интересира тоа нека си гледа. За германскиот граѓанин е интересна германската лига. Овде и вам подраго ќе ви биде да гледате некој Георгиевски, Наумов или Рамадани, иако секогаш има луѓе што ќе сакаат да ги гледаат мечевите на Реал, Барселона, Манчестер... - смета Вујчиќ.

Неговата компанија, германскиот гигант „Спорт фајф“, работи со продажба на ТВ-права. Вујчиќ вели дека националното првенство мора да оди на малите екрани.

- Зошто национална телевизија да пренесува натпревари од странските првенства, а да не ги пренесува мечевите од домашниот шампионат и да ја афирмира македонската лига? Некогаш МТВ беше единствена и имаше монопол. Верувам дека сега МТВ со една добра соработка е во можност да направи нешто за македонскиот фудбал - вели Вујчиќ.

Тој тврди дека ситуацијата во македонскиот фудбал и воопшто во спортот не е розова.

- Нема пари, нема инвестиции во фудбалот, како и во другите спортови. Со импровизации и со аматеризам тешко дека ќе се дотурка далеку во Европа. Ракометните клубови што ги водеа Трифун Костовски, Михајло Михајловски и сега Минчо Јорданов постигнаа резултати благодарение на одличните спонзори што стоеја зад тие клубови. Да се врати некоја фабрика во погон треба многу повеќе средства и време, отколку кога тој процес би се одвивал непрекинато. Најголема е вината кај оние што по секоја цена сакаат да ги водат клубовите, без разлика што тоа би довело до пропаст - смета Вујчиќ.




Не сум поврзан со „новиот“ Вардар

- Гласините за моето инволивирање во „новиот“ Вардар се чиста шпекулација. Клубот мора хемиски да се исчисти од сите аномалии, за потоа да трне кон подобро. Добар Вардар, силен Вардар посакуваат сите вистински љубители на фудбалот - одговара Вујчиќ на сите шпекулации дека стои зад новото раководство на Вардар.


Автор: Мирко Постоловски

--- надополнето ---

МЛАДИТЕ ФУДБАЛЕРИ ЈА КОРИСТАТ СЕКОЈА МОЖНОСТ ЗА ДА ЗАМИНАТ ВО СТРАНСТВО

Нема леб од македонскиот фудбал

Младите фудбалери по секоја цена се обидуваат го напуштаат македонскиот фудбал. Трендот, кој пред десетина години го почнаа Горан Пандев и Аце Стојков кога на 16-годишна возраст заминаа на усовршување во Интер, уште повеќе се засили во изминативе неколку години. Нов бран млади и талентирани фудбалери, но се уште недокажани во домашното првенство, бараат начин да побегнат надвор од земјава, каде што условите за фудбалски развој се далеку подобри. Стефан Ристевски од Вардар пред една година замина во Парма, Дино Најдоски за нов клуб ја одбра швајцарската Белинцона, а најново е дека и Иван Настевски ги пакува куферите за да стане нов член на Борусија Менхенгладбах. Претходно, дваесетгодишниот Марјан Алтипармаковски од Пелистер замина во Ксанти во Грција, Стефан Спировски замина во Борац Чачак, а Филип Петров во Хабитфарм Јавор во српското првенство. Најексклузивен беше трансферот на Бесарт Ибраими, кој во зимскиот преоден рок потпиша за Шалке, но не успеа да се избори за минутажа во првиот состав, па во новата сезона ќе игра за вториот тим на бундеслигашот од Гелзенкирхен.
Ставот на младите фудбалери е дека секаде е подобро отколку во Македонија. Фактот дека заминуваат по секоја цена, со надеж дека таму хоризонтот нуди поголеми можности, е навистина поразителен. - Во Македонија младите фудбалери немаат перспектива, клубовите се наоѓаат во катастрофална финансиска ситуација и воопшто не е чудно што желбата на играчите е што побрзо да ја напуштат Македонија. Прво, на личен план ќе напредуваат како фудбалери многу повеќе бидејќи за младите генерации секаде се води сметка, освен кај нас, и второ, доколку се покажат, финансиски ќе поминат многу подобро отколку овде - вели поранешниот фудбалски репрезентативец, Артим Шаќири, кој во текот на својата кариера играше во многу европски држави, а сега го изучува тренерскиот занает. Односот на клубовите и на федерациите во странство кон младите фудбалери е многу поинаков. - Не може ниту да се спореди со нашата состојба. Во Европа сите клубови водат сметка за својот подмладок. Погледнете го само Ајакс, кој постојано произведува светски фудбалски ѕвезди. Но, можеби е тоа и предобар пример за нас. Во Шведска, каде што играв долго време во текот на кариерата, работата со младите категории е приоритет. Условите во кои работат се фантастични, а потоа како готови играчи Швеѓаните ги продаваат во Холандија и во Франција - истакнува Шаќири. Трагично е што младите фудбалери од Македонија се одлучуваат да заминат во странство, иако таму воопшто во прво време не ги очекува некоја голема финансиска заработка. Шаќири го објаснува тоа со желбата за надградба во „нормални“ фудбалски услови затоа што во Македонија истите се под секаков минимум. - Сметам дека младите заминуваат, пред се, заради своја фудбалска надградба бидејќи во Македонија, со вакви услови за работа, напредокот едноставно е невозможен. Тоа е првата опција, во која парите се во втор план. Има и втора опција, која вели дека некој им ја полни главата на младите фудбалери дека во странство веднаш ќе заработат милиони. Факт е дека ниту еден клуб не дава големи пари се додека фудбалерот не наполни 18 години и не го докаже својот талент и во сениорска конкуренција - дополнува Шаќири. Македонија на овој начин само губи на фудбалски план. Во Србија, Албанија, БиХ, Хрватска, секаде е подобро отколку во Македонија, каде што фудбалот продолжува да пропаѓа се подлабоко и подлабоко. - Тоа е повеќе од точно. Овде никој не се грижи за младите играчи. Нема квалитетни фудбалери во првите тимови, нема ѕвезди, нема публика на стадионите, едноставно нема фудбал. За жал, таква е состојбата и мора реално да и се погледне в очи затоа што само така може да се направи барем мал чекор напред. Во спротивно, со вакви сфаќања и со вакви луѓе на чело на македонскиот фудбал, напредок нема да има - заврши прославениот македонски фудбалски ас.

--- надополнето ---

ПРВА МФЛ 04 КОЛО 21.08.2010 година во 17 часот


Пелистер - Брегалница

Главен судија Маркоски Марјан - Охрид
1 асистент Ртоски Дејан – М. Брод
2 асистент Чакарески Лазе - Струга
КОНТРОЛОР Камчев Благој - Кавадарци

4 судија Ецкоски Марјан - Охрид

Работнички - Тетекс

Главен судија Стојанов Стојанче - Штип
1 асистент Караколев Никола - Штип
2 асистент Иванов Сашо - Штип
КОНТРОЛОР Хаџипази Алилерџан - Гостивар

4 судија Јакимовски Дејан - Скопје

Металург - Шкендија

Главен судија Спиркоски Горан - Прилеп
1 асистент Димески Љупчо - Прилеп
2 асистент Костоски Зоран - Прилеп
КОНТРОЛОР Димовски Петар - Битола

4 судија Смилкоски Марјан - Прилеп

Силекс - Напредок

Главен судија Мантев Петар - Неготино
1 асистент Данилов Тони - Неготино
2 асистент Гонев Илија - Неготино
КОНТРОЛОР Димитровски Димитар - Скопје

4 судија Темелков Зоран - Кавадарци

Ренова - Скопје

Главен судија Вељановски Петар - Битола
1 асистент Лозаноски Злате - Битола
2 асистент Клочовски Васко - Битола
КОНТРОЛОР Ристески Марјан - Кичево

4 судија Костенчев Никола - Скопје

Хоризонт Турново - Вардар

Главен судија Ѓорѓевски Далибор - Куманово
1 асистент Салихи Бурхамедин - Куманово
2 асистент Николов Гоце - Кратово
КОНТРОЛОР Стојанов Стојан - Валандово

4 судија Стефановски Орце - Кратово
 

P-S-G

ЃОРЧЕ НАД СЕ ДРУГО...
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.087
Поени од реакции
20
Moj tip za denes :

Pelister - Bregalnica X2 mislam deka Bregalnica se vo prednost zaradi nijansa podobriot sostav od Pelister ama Bitolcani doma sekogas davaat maksimum taka da ke vidime.

Rabotnicki - Teteks X mislam deka nereseno ke bide i ke bidat zadovolni i dvete ekipi . Rabotnicki ke se digne kolku tolku na samodoverba po losite razultati a Teteks ke prodolzi so Pobednicka serija.

Metalurg - Skendija 1X e ova mislam deka ke bide seriozen test za Metalurg do kade moze da stigne sezonava i dali ke potkleknuva pod predizvici , za Skendija ke vidime ama mislam deka doma ke pravat senzacii za vo gosti i toa protiv favoriti tesko .

Sileks - Napredok 1 mislam deka kratovci moraat da odat na pobeda zosto potoa imaat tezok raspored iako kicevci se za nijansa podobri od godinasniov Sileks (barem taka mislam)

Renova - Skopje 1 pokvalitetni se Renova od Skopje i mislam deka nema da imaat teska zadaca
 
Член од
19 мај 2010
Мислења
2.124
Поени од реакции
324
Moj tip za denes :

Pelister - Bregalnica X2 mislam deka Bregalnica se vo prednost zaradi nijansa podobriot sostav od Pelister ama Bitolcani doma sekogas davaat maksimum taka da ke vidime.

Rabotnicki - Teteks X mislam deka nereseno ke bide i ke bidat zadovolni i dvete ekipi . Rabotnicki ke se digne kolku tolku na samodoverba po losite razultati a Teteks ke prodolzi so Pobednicka serija.

Metalurg - Skendija 1X e ova mislam deka ke bide seriozen test za Metalurg do kade moze da stigne sezonava i dali ke potkleknuva pod predizvici , za Skendija ke vidime ama mislam deka doma ke pravat senzacii za vo gosti i toa protiv favoriti tesko .

Sileks - Napredok 1 mislam deka kratovci moraat da odat na pobeda zosto potoa imaat tezok raspored iako kicevci se za nijansa podobri od godinasniov Sileks (barem taka mislam)

Renova - Skopje 1 pokvalitetni se Renova od Skopje i mislam deka nema da imaat teska zadaca
padnase deneska metalurg vo avtokomanda ...Mislim deka sega borbata za shampion ke bide : SHKENDIJA,METALURG,TETEKS,RENOVA
 
B

Beck's

Гостин
abe Metalurg za k.r ne gi biva,ja pak mislev se koj znae kolku jaki,pa za sampioni gi smetaa,prasajte nekoj so bese na stadion,dali sfrza 1 seriozna akcija.Ili pak Shkendija e prejaka ova sezona:) Ali dobro e dobro so vakva igra ne im se plasime na nikogo_Ocekuvam sea 9 boda da redime u tabela narednit 3 natprevari:
1.Shkendija-Sileks
2.Renova-Shkendija
3.Shkendija-Horizont
 

deko82

Македонец
Член од
7 септември 2009
Мислења
115
Поени од реакции
4
Shkendija ke se bori za opstanok a ne za sampion. hehehehehe
 
Член од
1 декември 2008
Мислења
1.043
Поени од реакции
182
abe Metalurg za k.r ne gi biva,ja pak mislev se koj znae kolku jaki,pa za sampioni gi smetaa,prasajte nekoj so bese na stadion,dali sfrza 1 seriozna akcija.
.................................................
Долго е првенството, ќе видиме кого го бива за к.р , а кого за пич.а.
Шкендија денес врзуваше акции, даде гол па после никаде ја немаше. Тогаш Металург врзуваше акции и даде гол и така заврши. Не знам дали ја догледа до крај или кога даде гол Шкендија излезе од стадион?
На крај, најрелно по еден бод.

Иначе сите што навиваа за Шкендија (не знам како се вика групата, немаше знаме или транспарент) беа многу јаки, плукаа преку ограда накај фудбалерите и маваа со шишиња. Стварно страшни момци. Само некако нагло се смирија откако влегоа ЕБР.
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
408
Поени од реакции
30
A ti koga dojde u stadion gi ostavi ocite doma ili sto? EBR bese od samiot pocetok vo stadionot, i toa sedea pozadi nas. Pred krajot se postavija megju nas i vasite navijaci, toa ne e nisto cudno, taka postapuvaat sekoj pat. A nije go plukavme, ili peevme, kade bevte vie, sedevte kako da ste dojdeni nagosti a ne vo vasiot stadion. hahaha, go ipsolnevme celata tribina.

A mora i da napomenam, Vajs I Kralevski najpicki od site.
 
B

Beck's

Гостин
Долго е првенството, ќе видиме кого го бива за к.р , а кого за пич.а.
Шкендија денес врзуваше акции, даде гол па после никаде ја немаше. Тогаш Металург врзуваше акции и даде гол и така заврши. Не знам дали ја догледа до крај или кога даде гол Шкендија излезе од стадион?
На крај, најрелно по еден бод.

Иначе сите што навиваа за Шкендија (не знам како се вика групата, немаше знаме или транспарент) беа многу јаки, плукаа преку ограда накај фудбалерите и маваа со шишиња. Стварно страшни момци. Само некако нагло се смирија откако влегоа ЕБР.
kao prvo i posle vodstvoto nasite napaga no ne uspea da zgolemat na 0-2,kao vtoro ne sum dosol do Skopje pa da izlezam pred vreme,znaci vasiot gol padna po greska na nasiot igrac,koj bukfalno vi ja podari topkata a taa stigna lesno do strelecot na golot.I kao treto normalno deka ke plukat po sudiite koi "ne" ja vidoa slakanicata na Kralevski vrz Nebi Mustafi na pocetnite minuti,ne vidoa nekolku ocigledni fauli.I EBR druze od pocetok sedea tamu pred kameramanot so snimase ali ocigledno ne si gleal malce pojke posto si bil opkolen od Tetevskite gosti:) Pa sea misli mu ja ti kako ke pomine Kralevski vo Tetovo zena da mu ebam na kopileto arogantno
 
Член од
5 јуни 2009
Мислења
185
Поени од реакции
2
kao prvo i posle vodstvoto nasite napaga no ne uspea da zgolemat na 0-2,kao vtoro ne sum dosol do Skopje pa da izlezam pred vreme,znaci vasiot gol padna po greska na nasiot igrac,koj bukfalno vi ja podari topkata a taa stigna lesno do strelecot na golot.I kao treto normalno deka ke plukat po sudiite koi "ne" ja vidoa slakanicata na Kralevski vrz Nebi Mustafi na pocetnite minuti,ne vidoa nekolku ocigledni fauli.I EBR druze od pocetok sedea tamu pred kameramanot so snimase ali ocigledno ne si gleal malce pojke posto si bil opkolen od Tetevskite gosti:) Pa sea misli mu ja ti kako ke pomine Kralevski vo Tetovo zena da mu ebam na kopileto arogantno
И во Кичево исто така Кралевски се занесуваше ама доби неколку шамари од Степаноски,и Вајс не беше ништо подобар стално провоцираа.

Силекс-Напредок 1:1 Водевме од 43 минута со гол на Левков но сепак и бод е добро,се надевам дека може годинава да бидеме во средината на табелата.Следно коло со Ренова дома.
 
Член од
8 април 2007
Мислења
16.034
Поени од реакции
9.126
За Кралевски незнам, ама од Вајс поодвратен фудбалер нема. И лани против Тетекс, цело време се силеше и јадеше гомна, ама за малку он ќе го јадеше. На крај и црвен доби.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom