Македонскиот полк во Руската војска

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Бугари дај веќе исчезнете. Не го дркајте веќе на вашите неартикулисани понашања.
 
Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
СЕРИОЗНО, почнувам да мислам дека повеќето Бугари на форумов патат од тешка ретардација.
 
Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Овде на форумов сте само Македонци ама пробајте да дебатирате со некој Бугарин или Грк ке ве бомбандираат од докази и аргументи и ке се шокирате. Затоа и нашите треба да знаат што да покажат за доказ за да не ни ја срамите државата со вакви работи. Ипак браво за тоа што се трудат дечките.

*Горе кој сака што сака може да напише. Јас ке напраам едно вакво "документче" ако сакате, уште појако ке го направам и слики од луѓето ке клам.... :smir:
 

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Копирање и манипулирање со документи не е македонска одлика, верувај.
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
Овде на форумов сте само Македонци ама пробајте да дебатирате со некој Бугарин или Грк ке ве бомбандираат од докази и аргументи и ке се шокирате. Затоа и нашите треба да знаат што да покажат за доказ за да не ни ја срамите државата со вакви работи. Ипак браво за тоа што се трудат дечките...
Лесно е да дебатираш со Грк или Бугарин или кој и да било, тешкото е со нашите.
Со грк е лесно, прашај го каде е роден дедо му (во Турција) и што понатаму.

Со Бугар уште полесно, кажи му дека во Азија нема Y hg I, E хаплогрупи, а такви се барем пола Булгари, и дека треба да оди на психијатар кога зборува за Азиско потекло (секако, во Бугарија има азијати, но тие се многу малку, Ромите таму се како "Кинези" спрема нив).

Генетиката е болна точка за Бугарите, за нив скоро нема генетски извештаи, никој не коментира за тоа, а до каде се на тоа дереџе, најдобар пример е податокот дека еден нивни "учен", пет години после објавувањето на Перичич во 2005 година, даде интервју дека Бугарите имале скоро 1/3 од Y hg E, која била многу стара, но не спомнал дека таа Y hg E е најприсутна кај РОМИТЕ, па потоа Гегите/Шќиптарите и секако во Етиопија/Мозамбик.

Споредете го ова со Аспарух и родот Дуло.

Ќе не бомбардирале со податок дека Љубчо и Гоце биле бугари?

Разликата помеѓу нас и нив е таа што кај нас има сепак поединци за кои сомнително е да се каже дека се декларирале како блгари (проблемот со оригинални документи од бугарите), а кај нив, и денес во 21 век, барем оние 80% бугари кои немаат азиско потекло, да тврдат дека се азијати, тоа е масовност на имбецилност од невидени размери, поголема дури и од онаа кај Грците.

И пак за гејците, замисли, потомокот на некој турски христијанин ќе ме бомбардирал со сликата на Филип, а јас би го прашал за колективната амнезија кај таквите, што стана со турските султани?


Во Jужна Русиjа, Украjна, Бесарабиjа и Романиjа и до ден денешен лугето кажуват Македонци кога зборуваат за Македонските Власи ... Еднаш ме запознаа со едeн ваков Македонец од Романиjа - мислев дека ке можеме да си говориме како овде на форумов, а се окажа дека човекот си го знае само Романскиот (Влашкиот) jазик и това е ...
Татарлеску, дај бе олади, се вие некого запознавате, се вие нешто имате.
Имаат и другите, кои се барем колку толку поучени од тебе:

http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/y-chromosomes-of-aromuns

И во Македонија има лажни "Илири", кои наводно од неолитот живееле на македонска територија, а незнаат македонски јазик. И во гејлада има православни Турци доселени во 1928, на кои дедовскиот мајчин јазик им бил турскиот, а денес нивните потомци зборуваат гејски, итн.

Од Македонија има отселени Власи уште од пред 1 век, а Романија се потепа да им даде образување на Македонски или на нивниот мајчин јазик, и сега ти испадна паметен, човек да ти се чуди на умот.

P.S. Можеби ќе запознаеш и некој од Гагаузите, тие ви биле "историски браќа", заедно сте дошле од Азија. Сте имале и ист јазик, ама што е нелогичното во таа "историја"?

ова

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19107901

Гледаш, и тие се отселиле одовде таму, и си го замениле јазикот, и вие сте сега "Азиски сирачиња".
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
“Испадот“ од темата е за да се види контекстот, а тоа е исклучително важно. Се работи за спротивставени интереси на Русија, Британија и Франција на Балканот и пошироко, и сите три играат со Отоманската Империја.

Кога веќе го покриваме овој временски период, да споделам два документа на кои наидов деновиве. Имено, бев заинтригиран кои се корените на Француската политика спрема Македонија, која во континуитет е многу на страната на нашите непријатели.

Откако почнав да чешлам документи, излезе на повидок фактот дека Наполеон имал едно откровение, еден момент кога се менува се, во поглед на ширењето на моќта на француската империја!

Имено, при посетата на Ватикан и на папските држави, на 9. февруари 1797 год. Наполеон престојувал во Анкона, пристаниште на Јадранско Море. Анкона била стратешки важна точка, посебно за односите со Цариград, а била населена со Турци, Албанци, Грци, Босанци, итн.

При моментот на откровение, Наполеон пишува:

" Човек може да стигне [од тука] до Македонија за дваесет и четири часа, а дo Цариград за десет дена. ... Ние мораме да го задржиме пристаништето Анкона кога ќе се склучи мировниот договор за тоа засекогаш да биде француско. Тоа ќе ни овозможи големо влијание врз Отоманската Порта, и ќе не направи господари на Јадранското Море. ..."

(Correspondance de Napoleon publee par orde de l'empereur Napoleon III, 32 vols. (Paris 1858-1870), Corr ii. n. 1497 (15 February, 1797)).


Шест месеци подоцна, Наполеон го повторува овој првобитен сентимент:

" Крф и Јонските острови за нас вредат повеќе отколку цела Италија. ... Империјата на Турците се распаѓа со секој нареден ден: имањето во посед на овие острови ќе ни овозможи да го потпомогнеме [распаѓањето на империјата], и да си го земеме нашиот дел од неа. ..."

(Correspondance de Napoleon publee par orde de l'empereur Napoleon III, 32 vols. (Paris 1858-1870), Corr. III n. 2103 (16 August, 1797))


Еве каде е Анкона (обележано со зелено):

Втората од пет фази на тнр. Источно прашање се однесува на односите Русија-Отоманска Империја и трае од 1702 до 1820 година, кога ги ствараат полоковите.

Оваа фаза доаѓа по победата на полскиот крал Јан Собиецки над Отоманските војски со што го сопречено заземањето на Виена, а со тоа е ставен крај на Отоманското напредување во Европа.

Тоа е време на голем продор на Русија но и на Франција во дефинирање и воспоставување на своите интереси на земјите на Отоманската Империја и пошироко (Египет, Сирија, Индија). Наполеон е првиот кој што ги дефинирал француските стратешки интереси, според кои контролата врз “грчките“ острови е основата/клучот за францускиот продор на југоисток.

"…The enemies of England were less slow to perceive where her vital interests lay. “Really to conquer England” said Napoleon, “we must make ourselves masters of Egypt”.

Hence the importance attached by General Bonaparte, at the very outset of his political career, to the acquisition of the Ionian Isles. Corfu, Zante, and Cephalonia were, he declared in 1797, more important for France than the whole of Italy. They were the stepping-stones to Egypt; Egypt was a stage on the high road to India.

Napoleon, therefore, in this as in other things, was merely the heir and executor of the traditions of the Ancien regime. He brought, however, to the execution of these schemes a vigour which, of late years, the old monarchy had conspicuously lacked. But even Napoleon was only partially successful in arousing the attention of the
English people to the importance of the Eastern Mediterranean. The decrepitude of the Turk, the advance of Russia, the ambitions of France were all regarded as the accentuation of a problem that was local rather than European. …"

(Ј.А.R. Marriottt, The Eastern Question: An Historical Study in European Diplomacy, Oxford University Press, 1917)

http://www.archive.org/stream/easternquestionh00marr/easternquestionh00marr_djvu.txt
.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
МАКЕДОНЦИТЕ ОФИЦИЈАЛНО НАВЕДЕНИ КАКО ПОСЕБНА НАЦИЈА ВО 18. ВЕК

Во извештаи на Царска Русија од 1764-1765 години, во Елисаветската Губернија (денешна Украина) наброени се доселениците од повеќе земји од Балканот. Македонците се наведени како посебна нација*, покрај Бугари, Срби, Турци, Власи итн. во официјални државни документи.

ИЗВОР: „Исторические записки”, АН СССР Институт истории, Москва, 1942, стр. 159.

* Поимот „нација“ во 18. век и претходно имал поразлично значење од денешното. Во таа тогашна смисла, поимот „нација“ бил еднаков на - етнос, етникум, етничка група, т.е. одделен, засебен народ. Современите политички нации се создаваат и обликуваат по Американската и Француската револуција, односно во 19. век и потоа.

1645099268784.png
 

Kajgana Shop

На врв Bottom