Македонскиот крал се врaќа во Македонија

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Инаку, не можам да додржам, а да не се пофалам дека и јас се вклучив во организирањето на пречекот на царот и делегацијата, по еден убав муабет со Дојчиновска! Воедно ќе ми бидат гости во мојот скромен дом, шо мене лично ми претставува огромна чест и задоволство!
Bravo, bravo.

Член од
10 септември 2007
Мислења
184
Поени од реакции
1
gi gledav site videa na youtube za kalashite i pleminjata so makedonsko poteklo. stvarno interesna tema i se nadevam deka nekad kje dobiem sansa da idem da im objasnim deka tia sa Makedonci a ne grci :D . aj da se organiziramo od kgn da trknemo do himalaite :D

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814

Nosija na Kalashite

Makedonska nosija

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Се е тоа во ред, но, до каде се нашиве, кога напокон ќе ги поканат? има ли некој некаква информација?

liana

ја знае вистината
Член од
10 август 2007
Мислења
687
Поени од реакции
45
а пречекот бил во гари?!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ме интересира дали ќе има шанса поголем број од луѓето да се сретнат со кралот и кралицата, односно дали ќе биде организирано нешто како јавна средба, или кралот и кралицата ќе имаат само средби од затворен тип?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ме интересира дали ќе има шанса поголем број од луѓето да се сретнат со кралот и кралицата, односно дали ќе биде организирано нешто како јавна средба, или кралот и кралицата ќе имаат само средби од затворен тип?
Да ада, во тек на изработка е целиот план за активностите на нашите Македонци додека се во посета, и идејата е да се направи јавна средба некаде во скопјево, само проблемот е - каде?

Плоштадот не одговара, сепак, за таква работа би требало бина, а тоа кошта пари кои нит јас ги имам нит досега „големите“ македонски бизнисмени кои едвај по два гроша ќе фрлат а после ќе се фалат дека под нивно покровителство било се...можат да го покријат тоа...

Нормално дека идеите на вас драги форумџии се добредојдени и дали би било подобро средбата да е на отворено, или затворено...

Во Гари ќе ги однесеме, сепак Мијачијата е онаа која највеќе, скоро идентично изгледа на нивниот дом...архитектура, традиција и тн :)

Со кралот и кралицата, ќе дојдат и луѓето што се појавуваат и зборат во документарецот.

Од мене е придружбата, подароците кои ќе ги добијат, и личното обезбедување додека се во престој во Македонија.

liana

ја знае вистината
Член од
10 август 2007
Мислења
687
Поени од реакции
45
Да ада, во тек на изработка е целиот план за активностите на нашите Македонци додека се во посета, и идејата е да се направи јавна средба некаде во скопјево, само проблемот е - каде?

Плоштадот не одговара, сепак, за таква работа би требало бина, а тоа кошта пари кои нит јас ги имам нит досега „големите“ македонски бизнисмени кои едвај по два гроша ќе фрлат а после ќе се фалат дека под нивно покровителство било се...можат да го покријат тоа...

Нормално дека идеите на вас драги форумџии се добредојдени и дали би било подобро средбата да е на отворено, или затворено...

Во Гари ќе ги однесеме, сепак Мијачијата е онаа која највеќе, скоро идентично изгледа на нивниот дом...архитектура, традиција и тн :)

Со кралот и кралицата, ќе дојдат и луѓето што се појавуваат и зборат во документарецот.

Од мене е придружбата, подароците кои ќе ги добијат, и личното обезбедување додека се во престој во Македонија.
:bravo:

добро звучи, јас мислев само во Гари ќе биде дешавката

Член од
28 март 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
средбата може да биде горе на кале. добро изгледа и не се плаќа :smir:

liana

ја знае вистината
Член од
10 август 2007
Мислења
687
Поени од реакции
45

Nosija na Kalashite

Makedonska nosija
има една носија во етнолошкиот музеј што мнг повеќе потсеќа на носијата на калашите
криво ми е што не запамтив од кој крај беше, ама има скоро идентичен превез за на глава како овој на калашите
следниот пат - сликам

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Plostadot mislam deka e najpogoden. Kale ako ne se lazam e prekopano i glavno zatvoreno za posetiteli, osven ako do Juni ne se sredi.
A i po interesot na narodov, pretpostavuvam mnogu Makedonci ke dojdat da gi vidat Hunzite.

Ajde da napravime edna peticija i da ja pratime do gradot i Trifun Kostovski za da se napravi edna bina na plostad, a siguren sum deka mnogu od nasite muz. dzvezdi i kulturno-umetnicki drustva gratis ke go pretstavuvaat makedonskiot folklor i kultura pred Mir i Mira.

Ima li dostaveno do nasive poexlusivni hoteli baranje da doniraat nokevanje za gostite od Hunza?

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
има една носија во етнолошкиот музеј што мнг повеќе потсеќа на носијата на калашите
криво ми е што не запамтив од кој крај беше, ама има скоро идентичен превез за на глава како овој на калашите
следниот пат - сликам
Ajde slikaj.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Или бина на плоштад, или некоја поголема сала, или, на крајот од краиштата, некој отворен простор, на кој би се направила платформа каде што би седеле почесните гости, а околу би бил народот. Сето тоа дополнето со културно-уметнички друштва и нивни изведби, луѓе во традиционални носии, место(штанд) на кој едни покрај други ќе бидат поставени таписерии, орнаменти и сл. од нашиот и калашкиот крај и уште толку многу други нешта.

Во секој случај, итекако би значело ако се одржи една масовна средба. Тој момент на препознавање помеѓу нас и калашите, би бил магичен и од непроценлива вредност. Продолжувањето на навидум прекинатата макдонска врска кое ќе се случи на средбата, треба ,во форма на фотографии и снимки, да го обиколи светот. Тоа би било еден непобитлив аргумент за Македонецот и Македонската историја.

Затоа, треба да се организираме и да помогнеме да се одржи таа средба. Секој да придонесе со што може. Да се бараат спонзорства, да се информираат луѓето за доаѓањето, да се даде практична помош во евентуална изработка на бина...Било што.

Ајде, голема и премногу значајна работа е ова Македонци за да некои банални нешта ја спречат нејзината реализација. Да направиме нешто.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Треба да се известат сите културно уметнички друштва- играорни, да се контактира со Паско Кузман, и сигурен сум дека ќе излезе нешто позитивно.

Доволни ќе бидат само КУД, тие организираат такви свечености со играорци од цел свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom