Македонскиот крал се врaќа во Македонија

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A znaat li toj kral i kralica kade doagaat????

Член од
16 март 2008
Мислења
124
Поени од реакции
7
Се се ама пак Гајриците се инсталирале таму,и ги убедиле Калашите дека се Грци.Мамата нивна и таму ке го разединат народов наш.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Слатко мало ..македонче :costumed3

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Калашите се политеисти кои веруваат во 12 богови и божици, и “Дзео“ богот креатор (“Ѕео“ или “Ѕе“ збор кој исто така на јазикот на Калашите означува и светлина, зрак). Она што е посебно интересно во врска со Калашкиот бог “Дзео“ (“Ѕе“) е поклопувањето со етимолошкото потекло на името на античкиот врховен бог “Зевс“(“Ѕевс“). Збор чиј корен повеќе лингвисти од земјава и од странство го пронаоѓеаат во Македонскиот јазик и го поврзуваат со зборот “Ѕе“(на пример, на малите деца кај нас им се вика “ѕе“ во смисол на “те гледам“, “види“) , кој и ден денес го има истото значење на “гледа“, “ѕирка“, “светлина“,(сончев) “зрак“.

Религијата на Калашите (оние кои не се преобратиле во исламот) се темели на митови и суеверија кои се поврзани со односот на човековата душа и универзумот и неизбежниот култ кон сонцето. Овој однос според Калашката митологија треба е да се манифестира преку музиката и танцот (играта) со кои се оддава почит и се задоволуваат боговите и божиците. На нивните фестивали музиката и танцот (пеењето и играњето) се изведуваат не од забава, туку како дел од религиозниот ритуал.
Калашите се неверојатно либерални во своите манири, за разлика од народите кои им се соседи. Така кај нив сосема е нормално и вообичаено да се пие вино, да се организираат селски гозби, да се одржуваат фестивали на танци (ора), слободно да се бира брачниот партнер (жените можат слободно да го одбираат својот маж), како и да се менува истиот во текот на животот.
За разлика од нивните соседи Калашите не седат на земја туку во своите куќи користат маси и столови кои најчесто имаат на нив декорации со Македонското сонце како симбол кој често се користи и наоѓа во нивната култура..

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Интервју каде што БУКВАЛНО во лице Калашите ги разбиваат Грчки цигански обиди за крадење и манипулирање со историјата, прочитајте и сами:

CORCORAN: He says most Kalash go along with the myth of Ancient Greek heritage because it brings in valuable foreign aid to a very poor community. But with every scholarship and new school building, Din Mohammed claims the Greeks are subtly imposing their own version of history on his people.

DIN MOHAMMED: Yeah, they’re building in their own way, but I think that’s not fair. I think they should build this like Kalasha, the real Kalasha.

CORCORAN: Is this a Kalasha way or a Greek way?

DIN MOHAMMED: This is Greek way. They have their own sign, look over there.

CORCORAN: Are you descendent from the ancient Greeks?

DIN MOHAMMED: Yeah history says that but actually our people don’t think that.

Pakistan - Kalash of Cultures

Broadcast: 22/07/2003
Reporter: Mark Corcoran

http://www.abc.net.au/foreign/stories/s912967.htm

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Калашка шмизла...

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Калашите се политеисти кои веруваат во 12 богови и божици, и “Дзео“ богот креатор (“Ѕео“ или “Ѕе“ збор кој исто така на јазикот на Калашите означува и светлина, зрак). Она што е посебно интересно во врска со Калашкиот бог “Дзео“ (“Ѕе“) е поклопувањето со етимолошкото потекло на името на античкиот врховен бог “Зевс“(“Ѕевс“). Збор чиј корен повеќе лингвисти од земјава и од странство го пронаоѓеаат во Македонскиот јазик и го поврзуваат со зборот “Ѕе“(на пример, на малите деца кај нас им се вика “ѕе“ во смисол на “те гледам“, “види“) , кој и ден денес го има истото значење на “гледа“, “ѕирка“, “светлина“,(сончев) “зрак“.

Религијата на Калашите (оние кои не се преобратиле во исламот) се темели на митови и суеверија кои се поврзани со односот на човековата душа и универзумот и неизбежниот култ кон сонцето. Овој однос според Калашката митологија треба е да се манифестира преку музиката и танцот (играта) со кои се оддава почит и се задоволуваат боговите и божиците. На нивните фестивали музиката и танцот (пеењето и играњето) се изведуваат не од забава, туку како дел од религиозниот ритуал.
Калашите се неверојатно либерални во своите манири, за разлика од народите кои им се соседи. Така кај нив сосема е нормално и вообичаено да се пие вино, да се организираат селски гозби, да се одржуваат фестивали на танци (ора), слободно да се бира брачниот партнер (жените можат слободно да го одбираат својот маж), како и да се менува истиот во текот на животот.
За разлика од нивните соседи Калашите не седат на земја туку во своите куќи користат маси и столови кои најчесто имаат на нив декорации со Македонското сонце како симбол кој често се користи и наоѓа во нивната култура..
Istiot Bog DZE bil vrhoven bog i na antickite Makedonci, napisan i na kamenot od Rozeta.
Констатиравме дека богот Ѕе (по функција богот на летата) е врховен бог поради тоа што во текстот се ословува слично како фараонот, односно со два епитети во суперлатив, од кои само вториот е различен и наместо Најжевени (што се употребува припри ословување на фараонот), гласи Најсветол, и тоа во оригинал како:

[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

http://rosetta-stone.etf.ukim.edu.mk/MK/iminja_na_bogovite_kaj_antickite_makedonci.html

Zamislite, nekoi "akademici" od MANU (inaku UDBAski cinovnici), uste ja opstruiraat rabotata na Bosevski i Tentov.
Ete i Kalash-ite imaat ist Bog kako i nashite pretci pred 2000 godini.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Верувам во интелектот на Тентов и неговите способности.
Се ќе си дојде на свое место.

Полека се движат работиве, нема уште долго време УДБАшите да ја загушуваат вистината.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Инаку, не можам да додржам, а да не се пофалам дека и јас се вклучив во организирањето на пречекот на царот и делегацијата, по еден убав муабет со Дојчиновска! Воедно ќе ми бидат гости во мојот скромен дом, шо мене лично ми претставува огромна чест и задоволство!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Инаку, не можам да додржам, а да не се пофалам дека и јас се вклучив во организирањето на пречекот на царот и делегацијата, по еден убав муабет со Дојчиновска! Воедно ќе ми бидат гости во мојот скромен дом, шо мене лично ми претставува огромна чест и задоволство!
Пидер един:vozbud:

Каааааајјј си бе Трн, ти имам кажано дека редовно те читам и мислам дека си навистина тоБ, најбоље си и дека еднашка те видов у град ама ми беше срам да се поздравам? Па еве причина плус да ти дојдам на гости со царооотт

хеехе :smir:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Stick to Трнот, па и до Јулија Тимошенко ќе стигнеме :)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Trn, ba4k0, s3kad s3 slagam so tv01 p0sto0v1. Edna6/dvapat1 i z3l3nk0 t1 iam da3no.
Dajmi msn tobsi okgwupaca

Eh, you lucky dawg.
Неверојатна чест е тоа. Once in a life-time искуство. Мада, дефинитивно го заслужуваш.:smir:
Верувам декам ќе умееш да им ја пренесеш на нашите браќа и сестри целата убавина на нашава, заедничка, древна мајка Македонија.

Член од
28 март 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
:aplauz: прашај ги дали им текнува на Steve Pljakas - бил на гости кај нив во '95 - (почни од 15:30min)
http://video.google.com/videoplay?docid=-4666999019119500697&hl=en

Kajgana Shop

На врв Bottom