Македонска нуклеарка

Статус
Затворена за нови мислења.

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Ето какво се оказа за тока в Македонија през 2006 година:
"Скопие. През 2006 г. Македонија ште използва двојно повече електроенергија от внос, отколкото през тази година. С други думи, ако тази година на страната са ј били необходими около 2 млрд. киловатчаса електрическа енергија, през 2006 г. ште са ј нужни оште толкова, пише днес македонскијат ”Утрински весник”. Изданието отбелјазва, че д'ржавата ште трјабва да плати около 120 млн. евро за внос на електроенергија, т'ј като тази година са били платени около 60 млн. евро. Обштото потребление на електроенергија през десетте месеца на годината в'злиза на 6 339 гигаватчаса, което в сравнение с'с с'штија период на миналата година се е увеличило с'с 7,5%.
Нај-много електроенергија се внасја от б'лгарската НЕК, швејцарската АРЕЛ и англијско-ср'бската компанија ЕФТ, пише вестник'т.
"
А вижте и какво се поеви оште:"Тирана. Македонија е сред страните, които искат да продават електрическа енергија на Албанија, пише днес македонскијат ”Утрински весник”. Албанија објави международен т'рг за закупуване на електроенергија за 2006 г. с цел намалјаване на енергијната криза в страната. Интерес за продажбата на електрическа енергија са пројавили седем компании от Швејцарија, Словакија, Чехија, Македонија, Великобританија и от Албанија.
Експертите предвиждат, че недостиг'т на ток в Албанија ште доведе до спад в икономическија растеж, којто през последните нјаколко години бе средно 6 %, пише вестник'т. "
Какво разбираме от това?Македонија хем взима ток,хем иска да продава.Това поксазва оште ведн'ж нуждата от јадренни моштности на Балканите.Дали ште са в Македонија,Б'лгарија или в Руманија,нјама значение.Балканите се нуждајат от струја!Това е истината.
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Ето например как Б'лгарија помага за преодолјаването на кризата на струја в региона:"Козлодуј. АЕЦ ”Козлодуј” е произвела над 17 млрд. мегаватчаса електроенергија от началото на 2005г., с което бележи значително увеличение в сравнение с 2004г., предаде днес гр'цката агенција МПА. Планираното годишно производство на б'лгарската електроцентрала беше нап'лно достигнато в понеделник вечерта, нјаколко седмици преди краја на годината, заради подобрената организација и управление на централата, отбелјазва агенцијата."
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Zatoa sega nie ke molime boga naftata i gasot da poskapat za 100% so shto bi se "uvidela" potrebata od izgradba na nuklearkata NukleuS-3x3.
 
Член од
4 декември 2005
Мислења
49
Поени од реакции
2
Никако да сватам што толку бугариве се засекирани за нас, па ни солат овде. Не дека тоа што го кажува не е точно, ама кој го прашал баш него за мислење??
А, бугарче, што е твојот проблем што толку совети ни делиш овде или немаш кој да те сослуша во Бугарија?
Проблемот за македонската нуклеарка, или нашето учество во изградбата на вашата е проблем за кои сами треба да се одлучиме и притоа не ни е потребен баш вашиот совет.
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Мислја,че един пријателски с'вет,никога не е излишен,нали?А и позволјавам си да дам с'вети,заштото Б'лгарија има опит в јадрената енергетика.Ние имаме нуклеарка от много време и знаем какви са преимуштествата и недостат'цие.А и изграждането на една нуклеарка в с'седна на нас д'ржава ни интересува.Една нова нуклеарка интересува целите Балкан.
 

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Makedonija i nuklearka neznam toa bi bilo nesto ludo.Ako napravat toa ke bide katastrofa za cel Balkan.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
A dali si razmislil kakva katastrofa ke bide ako ne se napravi taa nuklearka vo Makedonija?Momentalno toa e edinstven spas za Makedonija,zemja vo koja nikoj nema da vlozuva zatoa shto nema da ima dovolno sopstveni izvori na elektricna energija.Se shto dosega se vlozi vo Makedonija beshe vlozeno so odnapred presmetan prihod koj se sozdavashe od "evtinata" ili besplatna struja shto drzavata im ja nudeshe i seushte im ja nudi pa i dava na golemite metalurgijski kombinati.Jas mislam deka ovaa katastrofa e realna,a onaa tvojata pa taa e "predpostavena" i prakticno nevozmozna.
 
Член од
23 јануари 2005
Мислења
401
Поени од реакции
1
АБЦ колку ке чини нуклеарката? Точно кажи.
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Изграждането на нешто такова,за което говори АБЦ ште струва на Македонија около 3-4 милиарда евро.
Ако направим с'поставка при изграден на 70% п'рви блок от АЕЦ Белене и оште на 30% втори блок и чакашти 3 и 4 при моштност всеки от 1000 МW/h се искат около 2-3 милиарда евро.Мојат в'прос к'м АБЦ е следнијат: как тој ште обеди инвеститорите,че е по-добре те да инвестират в една АЕЦ,којато не е почната,не е проучван терен и в д'ржава,којато по отношение на дан'ците не е толкова штадјашта?Какво притежава новата централа в Македонија пред централата в Белене?
АБЦ,казах не малко п'ти,че докато Македонија построи нуклеарка Белене ште работи поне от 5 години.Просто истината е или Белене за Македонија или вечно Македонија да купува струја от Б'лгарија.След 2 години ште се пуснат и нап'лно новите РЕК "Марица Исток 2"(Това е част от нај-големија РЕК на Балканот РЕК "Марица Исток").Докато Македонија построи една АЕЦ ние ште продаваме струја на 2,5-4 цента.Вие нјама просто да имате сметка да ја правите вече,заштото Балканот ште б'де подсигурен за около 30-40 години напред.За мен е едно решението Македонија да не е зависима от никого и това е Македонија дја се вклјучи в изграждането на АЕЦ Белене. Това в момента обмислја и С'рбија и Черна гора.Г'рција вече отказа,от това само тја ште загуби.
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Ето какво можете да прочетете за струјата на Балканот и за б'дештето на региона на
www.focus-news.net
"....Обштото произведено количество енергија в'злиза на 34 млрд. киловатчаса, от които близо 27 млрд. са реализирани на в'трешнија пазар. Износ'т тази година е бил рекорден от 2000 година досега - над 7 млрд. киловатчаса. За догодина от НЕК планират над 6 млрд. киловата за износ. 60 млн. лева е печалбата на д'ржавнијат монополист преди дан'ци. 193 млн. лева са направените инвестиции, като от тјах близо 23 млн. лева - само по проекта за АЕЦ "Белене". За догодина от дружеството планират оште 300 млн. лева инвестиции в изграждането на хидров'зел "Цанков кам'к" и делекопровод до Македонија."
Това е част от статија за Б'лгарија(За 2005 година Б'лгарија е на 4-то мјасто в Европа по износ на струја след Франција,Чехија и Полша)
Както се вижда Б'лгарија не се е отказала от това да продава струја на МАкедонија и се строи нов далекопровод Р Б'лгарија-Р Македонија.

А и АБЦ,как ште коментираш следното:
"Скопие/Софија. Б'лгарија е п'рва в света по получени чуждестранни инвестиции, пише днес македонскијат вестник ”Време”, позовавајки се на нај-новија доклад на Световната банка. В Б'лгарија за девет месеца са влезли около 1,5 млрд. евро, а Австрија е нај-големијат инвеститор в страната заради сделката с М-Тел.
През 2006 г. б'лгарите очакват инвестиции в размер на 6,1 млрд. евро, от които 3,8 млрд. евро са б'лгарски, а 2,4 млрд. евро са чужди инвестиции. Само до март 2006 г. се очакват да започнат 20 нови инвестиционни проекта, отбелјазва "Време". "
Нали разбираш,че за да инвестира нјакој в изграждането на македонската нуклеарка,трјабва да стане така,че бизнес климата да е по-добар от този в С'седните страни на Македонија.
Не,че аз не бих искал да нуклеарка в Македонија,но за мен това п'рво е непрактично,к'сно е вече за започване на стоежа и накраја нјама кој да инвестира в този проект освен Р Македонија,а ако надворнијат д'лг на Македонија стане 5,5-6 милиарда долара,ште е пагубно за икономиката на страната ви.Според мен е така.Всеки има право да мисли различно.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Vo 1998 godina Makedonija imashe 700 miljoni evra budjet,sega za 2006 godina se planiraat skoro 2 miljardi budjet.Toa govori deka so ednostavno prenasocuvanje na budjetot od samo 2 godini Makedonija ke obezbedi sredstva za izgradba na nuklearkata NukleuS-3x3,koja ke bide sklop na tri nuklearki so po tri bloka i Bukarskite zastareni nuklearki ke mozat samo da sonuvaat za takva isplativost i sila.Inaku strujata od NukleuS-3x3 bi bila maximum 2centi od kW/h a toa ke bide najeftina struja vo regionot i poshiroko.So taa ekonomskoenergetska moknost EU ke ja "moli" Makedonija da se prikluci vo nejziniot sostav,a ne kako sega nashite moroni im go "dudlaat" na onie vo EU samo da dobijat status na kandidat shto bez "argumenti" ne predstavuva apsolutno nishto.Znaci nie treba najprvo da sozdademe argumenti a potoa da se integrirame vo EU.Tokmu zatoa strancite se ispotepaa da go dobijat ESM a so toa i pravoto za izgradba na nuklearka od koja nie bi imale samo mala i beznacajna korist.Arno ama ima vo Makedonija narod koj saka da bide ugnetuvan od drugi,i koj nikogash nema da se vrazumi deka sam najdobro moze da ja kreira svojata idnina.
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Вие за 2 години ште платите нуклеарката,ама трјабва да стоте на т'мно,да не јадете,да не пиете вода,да затворите администрацијата,да не плаштате заплати на нито един македонец.По твојата логика Б'лгарија може да изгради над 2 нуклеарки за ЕДНА ГОДИНА!(буджета на Б'лгарија е около 5 милиарда евро).АБЦ,в'преки цената на стујата от АЕЦ Козлодуј - 3 цента за kW/h не са на молели да лвиаме в EU.Б'лгарија,којато е 4-та по износ на струја в Европа.Една нуклеарка неможе да некара EU да ви приеме веднага.Какво да кажем,че например нај-големија на Балканот завод за стомана и желјазо е в Б'лгарија.Ами нај-гомјамата рафинерија на Балканот,па е до Бургас,Единственната нуклеарка на Балканот пак е в Б'лгарија.Това какво може да се даде на EU не е от толкова голјамо значение.Трјабва ви дејствашто законодателство,трјабва б'рза администрација и много други нешта.Аз лично не с'м сигурен,че можете да е достигнат цени от 2 цента за kW/h.Вие трјабва да си купите горивото п'рво,нали?Да не говорим за транспорт и с'хранение.А ако добивате уран от Македонија,то трјабва п'рво да се обогати,пак транспорт,пари за с'хранение и прочее.Замисли се,има ли специалисти в Македонија,коиито да работјат в нуклеарката?
Много фактори показват,че нјама все оште смис'л от една такава в Македонија.П'рвото дан'ците са по-високи от колкото в Б'лгарија и това ште повиши цената на струјата.
Аз те попитах,дај ми пример,какво е повечето което може Македонската влада да предложи на едни инвеститори в нуклеарка от б'лгарската влада?
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ink...a be ti za kogo navivas????? Sto si zapnal da ne ubeduvas vo nesto..vo sto ne mozes da ne ubedis ..imas problemi sto li...?????
Ne ja biva Bugarija i tocka.....i na trepki da stois , dzabe ti e, Makedonec ne mozes da bides.. uzivaj vo toa sto imas..kakvo e takvo e, nema da bide poveke, ako ti se ocite vo tugata cinija :):)!!!
 

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Concrete,тук не си прав.Аз заштитавам обштите Балкански интириси.Аз нјамам проблем.Питам просто нешто нап'лно логично.С какнво бизнес климата в Македонија е по-добар от този в Б'лгарија.Давам за пример Б'лгарија заштото тук ште се строи нова нуклеарка.Ако не ти харесва примера с Б'лгарија да кажем например Македонија и Турција.Турција сјашто има намерение да строи 5 нуклеарки.Кажи ми как ште се навијат инвеститорите да инвестират в Македонија,а не в Турција например.
А за това,което каза:"....Makedonec ne mozes da bides..." не б'ди толков сигурен.Имам вразка с Македонија и в'в вените ми тече и македонска кр'в.Аз изразјавам личното си мнение и не искам да налагам своето на тебе или на друг.Казвам какво мислја.Мислја,че имам право да кажа своето мнение,нали?
АБЦ,говори п'лни глупости за икономиката и си мисли,че може да се отздели бјуджета на Македонија за нуклеарка(ЦЕЛИја),на теб логично ли ти се струва?
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Abe ne mora cel budjet na Makedonija da odi za nuklearkata.Dovolno e 40% godishno od budjetot da se izdvojat za energetska idnina na Makedonija.Ako pak ja zememe Turcija vo predvid vo koja shto site mislat deka ke se investira,moram da im napomenam deka se lazat site shto se sigurni vo "investiciite" na nuklearna osnova vo islamska zemja osobeno ako taa e golema i predstavuva biten faktor vo strukturite na NATO.Idnite investicii vo nuklearna tehnologija svetot ke gi fokusira vo mali i nemokni zemji koj nema da predstavuvaat zakana za bezbednosta na svoite sosedi i poshiroko.Tokmu tuka e "adutot" na Makedonija koja e mala i ne predstavuva apsolutno nikakva opasnost za nikogo.Ako pak se dodade i faktot shto taa predstavuva "krstopat" za glavnite tokovi na "elektricniot pazar" so sosema mala investicija bi bila idealna za transfer na struja vo pogled na Balkanot pa i EU.Otuka proizleguvaat moite sogleduvanja deka Makedonija treba da izgradi svoja nuklearka i da zivee od nea vo bukvalna smisla na zborot.Na site pa i na Bugarite im e jasno deka 2 miljoni narod mozat da se prehranat od prodazba samo na struja i nishto drugo.Zatoa sega se lobira da sme vlozele vo Bugarski nuklearki ili vo Grcki rudnici za jaglen,so shto bi bile zavisni barem ushte eden vek od sosedite koj nikogash ne ni mislele arno.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom